Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Schorseneren


arjanm

Recommended Posts

  • 1 month later...

Ik zet ze niet meer, mag er van mijn vrouw niet meer mee binnenkomen of anders staat mijn valies voor de deur

 

Maar ik zaaide ze voorgekiemd, gaat heel makkelijk.

De stokjes tussen vochtige keukenrol, wanneer het kiempje zichtbaar is ineens uitzaaien op de juiste afstand, wel met de huidige droogte in vochtige grond, staan ze meteen op de juiste afstand en elke gekiempt zaadje komt op, als je de grond vochtig houd.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tja, heeft deze prachtgroente een eigen topic zet ik mijn foto's er niet in. Hierbij dus de voortgang van de schorseneer:

 

Kiemplantje, gefotografeerd op 24 mei

568_5d1fad7184b226edb0d1b1415b9a893e.jpg

 

Wassende schorseneer, gefotografeerd op 20 juni

568_d2248956f76caee1191710bfa413e538.jpg

 

Op 8 juli stond het veldje er zo bij

568_25926f4e7d9a1b15c1c1b19e49290c46.jpg

 

En eergisteren - 18 augustus - zag het er allemaal zo uit

568_d119bf40df43c3bd86cb2461fee943ae.jpg

 

Het groen barst uit de aarde maar volgens de boeken is de schorseneer pas oogstbaar tegen november! En je kunt 'em laten staan tot volgend voorjaar. Ik weet niet of ik zo lang kan wachten, misschien straks eind september alvast een maaltje oogsten. Lekker!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik heb wel eens schorseneren in pot gekocht; vond ze, qua smaak, ook meer lijken op asperges( schorseneren noemen ze ook wel : armelui-asperges), maar dat komt misschien wel omdat ik artisjokken pas een keer gehad heb en die smaakten zurig .

 

Maar vers zullen ze vast heel anders zijn dan uit n potje.

 

Ik heb er nog zaad van liggen, ga ik zaaien, zijn toch winterhard, begrijp ik

Link to comment
Share on other sites

Ik ben een uitgesproken liefhebber van schorseneren. Heb ze dan ook jaarlijks in de tuin staan.

Ze hebben een prima zachte smaak en zijn vooral heerlijk met een roomsausje, peper zout en nootmuskaat.

Ik zou het vandaag de dag zeker geen armeluis-asperge meer willen noemen. Zie er maar eens (vers) aan te komen en tegen welke prijs.

Ik moet er wel bijzeggen dat er (buiten rode bietjes) geen groente bestaat waar je zo smerig van wordt bij het schoonmaken.

Ik doe het dan ook steevast zelf. De melksappen die vrijkomen bij het schoonschrapen van de schorseneren plakken je vingers aan het mes vast en kleuren de mooie roomwitte stengels in een mum van tijd bruin.

Zelfs het trukje van mijn schoonvader, schoonmaken onder water, helpt maar beperkt.

Op advies heb ik ook al eens geprobeerd met wat citroensap in het water de stengels wit te houden, helaas ook maar beperkt resultaat.

Maar alle werk en moeite bij elkaar, voor de smaak toch een absolute aanrader in de tuin.

PS

Voor de liefhebber na de schorseneren geen aardappels als wisselteelt. De aardappels op de plek waar verleden jaar schorseneren stonden hadden maar de helft van het groen van dezelfde aardappels ernaast.(opbrengst weet ik nog niet).

Via een andere site kwam ik erachter omdat een belgische moestuinder hetzelfde (onverklaarbare) fenomeen constateerde.

Link to comment
Share on other sites

Alhoewel ze volgens de boeken nog heel lang in de grond kunnen blijven en de oogst pas ergens in oktober november valt, is een van mijn schorseneren al uitgelopen. Omdat ik reuzebenieuwd ben naar de wortel heb ik deze uitloper alvast uit de grond getrokken. Zoals te verwachten viel is het geen mooie recht wortel maar een vertakt exemplaar Oorzaken genoeg die maken dat ie er zo uitziet: meer dan genoeg stenen in de grond, zware grond, te lage zuurheidsgraad - alhoewel ik denk dat dit laatste bij mij niet de oorzaak is. Gelukkig geeft het niet dat ze er ongetwijfeld allemaal zo uitzien, ik hoef ze niet te verkopen ik mag ze lekker zelf opeten. Maar deze ene eten we nog niet op, hij staat voorlopig in de bloemenvaas in de tuin. Eens kijken of die knoppen nog opengaan en de bloemen met lichte vanille-geur zich laten zien.

568_f39268d0db2538522dd21582ad43465c.jpg568_c58ea8074b041d2a6fd8e8de1069d2d3.jpg568_cd5301acedff6acf56d8b0ec84863c02.jpg

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik was de aarde ervan, schil ze met handschoentjes aan, spoel ze in een bak water en gooi ze dan in een pot met azijnwater tot de rest geschild is. Zo blijven ze behoorlijk wit en valt het plakkerige ook nog mee. Dit jaar zijn ze hier minder goed opgekomen dan normaal en terwij we op verlof waren, heeft 1 van mijn pompoenen de kans benut om de helft van dat veldje te overwoekeren. 't Wordt nog afwachten wat er dus aan te eten valt...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Dit jaar wil ik voor het eerst schorseneren kweken. Vroeger vond ik ze erg lekker, bij oma, die nog een meid had om ze schoon te maken.

Niet bang voor vieze vingers ga ik het zelf proberen.

 

Maar moet je rekening houden met wat @jos in 2011 zei:

Op 21-8-2011 om 13:40, jos zei:

Voor de liefhebber na de schorseneren geen aardappels als wisselteelt. De aardappels op de plek waar verleden jaar schorseneren stonden hadden maar de helft van het groen van dezelfde aardappels ernaast.(opbrengst weet ik nog niet).

Via een andere site kwam ik erachter omdat een belgische moestuinder hetzelfde (onverklaarbare) fenomeen constateerde.

 

Is het echt zo dat aardappels het slechter doen op grond waar vorig jaar schorseneren stonden?

Razend nieuwsgierig naar antwoorden.

Link to comment
Share on other sites

15 Graden bedoel je?

Om ze te laten kiemen is die temperatuur vereist/

Ik heb twee jaar een mislukte zaai van schorseneren gehad.

Te koud? Te droog op  het zand?

Of oud zaad geleverd?

Ik weet het niet misschien een combinatie van kou en droogte?

Ik had het zaad vandaag al in handen, maar misschien wacht ik hier nog even tot ik weer glas beschikbaar heb om daarmee de temperatuur en vochtigheid omhoog te krijgen, want ik mis ze wel in de winter.

 

Het voordeel van vroeg (nu) zaaien is dat je altijd nog kan bij zaaien als er te weinig kiemt.

Edited by Patrijs
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Op 13-4-2022 om 20:09, Vinky zei:

15 april

Hier werd het naar aanleiding van je bericht 16 april.

15 schorseneren voor gezaaid in kleine bakjes potgrond op de vensterbank, dit om te kijken of het inderdaad de koude zou kunnen zijn.

Ook maar gelijk buiten twee rijen gezaaid, daar leg ik komende week nog glas over.

Ees kijken of het dit jaar wel lukt, anders heb ik nog genoeg over voor een tweede poging half mei.

De kiemkracht van dit zaad loopt toch snel terug.

Link to comment
Share on other sites

Uiteindelijk zijn ze hier ook 16 april gezaaid, meteen in de volle grond. Vrij dicht opeen, zodat ik moet dunnen, maar dan mag een deel mislukken.

Ruimte om ze voor te zaaien of te laten kiemen is er niet meer: de koude bak en alle vensterbanken staan vol. En: voorzaaien van wortelgewassen deed ik toch al niet.

 

Op 13-4-2022 om 20:37, Patrijs zei:

Ik heb twee jaar een mislukte zaai van schorseneren gehad.

Te koud? Te droog op  het zand?

Of oud zaad geleverd?

Ik weet het niet misschien een combinatie van kou en droogte?

 

Zou goed kunnen.

Volgens mijn tuinschrift van april 2020, bijvoorbeeld, was het toen prehistorisch helder, zonder vliegtuigstrepen. De hele maand was zo droog dat de hilt van de schep en de kop van de hamer los rammelden. Geen regen maar wel vaak nachtvorstjes. Zeker op zandgronden kan de combinatie van nachtvorstjes en droogte funest zijn geweest voor de opkomst van de schorseneren.

 

Sinds het zaaien gisteren, heb ik al drie keer een plensje water op het zaaibed gegoten, want met het zonnige weer van nu droogt de oppervlakte van de zandgrond uit als een zak meel onder een föhn. En als het gaat vriezen heb ik een golfplaatje polycarbonaat paraat om het af te dekken.

Bedankt voor het meedenken Patrijs. Ik ben benieuwd welke van je twee zaaisels het beste wordt. Succes met allebei. 

Link to comment
Share on other sites

Vandaag heb ik ze op de vollegrond wel water gegeven, het droogt al flink op met een frisse oostenwind. Er moet ook nog glas overheen.

Ik verwacht daar voorlopig ook niks, ik ga de binnen zaailingen z.s.m. buiten planten, ze staan in de kleine potjes.

Dan kaan ik ook weer opnieuw zaaien. 😉

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...