Jump to content

Tomaten: stel je vraag aan Guy de Kinder


Jorg
 Share

Recommended Posts

Dit jaar starten we met een nieuw forum onderdeel, genaamd "gast voor een week". De eerste "gast voor een week" is Guy de Kinder, co-auteur van de Groente en Fruit encyclopedie en fervent tomatenliefhebber. Lees hier meer over de opzet van "gast voor een week".

 

Guy de Kinder

Guy De Kinder (1953) groeide op op een landbouwbedrijf met fruitbomen, veeteelt en akkerbouw. Vanaf 1978 tot 2013 was hij leraar tuinbouw aan het Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs in Mechelen (later PTS campus Mechelen genoemd), met als vakken plantennomenclatuur, teeltprincipes, fruitteelt, groenteteelt, plant & milieu en tuinbouwpraktijk. Vanaf 2014 heeft Guy veel tijd om zich met zijn fruit, tomaten en moestuin bezig te houden. Guy is co-auteur van de Groente- en Fruit Encyclopedie, welke in 2004 voor het eerst verschenen is. Daarnaast is hij auteur van het boek: ABC van het plantenlatijn. Naast fruit, groenten en eetbare bloemen hebben tomaten zijn voorliefde. In zijn tuin staan elk jaar 40 tot 50 verschillende tomatenrassen in alle kleuren, maten, vormen en smaken.

 

"Iedereen die een kamerplant kan verzorgen, kan tomaten kweken” zo zegt De Kinder in een artikel van de krant Het laatste nieuws (2005). "Sommige tomaten smaken als druiven, in andere herken je de smaak van abrikozen of bananen. Je kan met tomaten dan ook van alles doen, zelfs confituur maken", legt De Kinder uit.

 

Tomaten

Het moge duidelijk zijn, het onderwerp van deze gast voor een week is tomaten. Mogelijke onderwerpen zijn: teeltvragen, teeltmethoden/teeltwijze, rassenkeuze, smaken, vormen, kleuren, preventie van ziekten, bemesting, etc.

 

In dit topic kun je in de week van 3-16 februari vragen stellen aan Guy met het onderwerp tomaten. Guy beantwoordt jullie vragen in de week van 10-16 februari. Gedurende die week is er ruimte om door te vragen of nieuwe aanvullende vragen te stellen. Meer over gast van de week en enkele aandachtspunten lees je hier: Wat is: "gast voor een week".

 

Meer over Guy de Kinder

Link to comment
Share on other sites

Hallo Guy,

 

Welkom op het forum. Om de spits af te bijten heb ik een tweetal vragen voor je:

 

Je teelt en hebt een flink aantal tomaten rassen geteeld. Wat zijn jou favoriete tomatenrassen en waarom?

 

Wij hebben al een paar jaar last van bladvlekkenziekte op de tomaten in de kas. De kas, potten en stokken worden grondig schoongemaakt maar de aantasting komt elk jaar terug. We hebben al verschillende strategieën toegepast waaronder het spuiten met zwavel en het dag en nacht laten draaien van een ventilator om stilstaande lucht te voorkomen en de luchtvochtigheid iets te verlagen. Zijn er nog andere maatregelen die we kunnen nemen om bladvlekkenziekte in te perken?

Link to comment
Share on other sites

Hallo Guy, leuk dat je onze vragen gaat beantwoorden! Ik heb wat vragen over heirloom tomaten..weet jij waar de naam heirloom vandaan komt en wie bepaald of een tomaat een heirloom is? Heeft ieder land/werelddeel zijn eigen heirloomtomatensoorten of is een een overkoepelend wereldwijde lijst? Als ik iemand ken die al 40 jaar dezelfde tomatensoort kweekt kan je die tomaat dan een heirloom noemen? Dank je wel!

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dag, dag.

 

Wellicht wil je de moeite nemen dit topic door te kijken , misschien anders alleen de 1e berichten van Weknow ( Weknow is een forumlid )

 

tomaten-uitdaging-op-zoek-naar-zoetekes-t11591.html

 

Wellicht is het voor ons leerzaam om je mening omtrent de mogelijkheden en de onmogelijkheden rondom een dergelijk 'project' te horen ? Tips en trics ? Valkuilen, wat wel, wat niet mogelijk, tips voor startpunten, denklijnen, inschattingen voor de kansen ? Dergelijke zaken.

 

Een beetje een brede en ook uitgebreide vraag, maar kon een wat meer persoonlijke vraag met betrekking tot mijn eigen probeersels, niet zo snel bedenken.

thnx.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

hoi guy...

ik heb een vraag of de tomaat wel zo nodig een afdakje nodig heeft!

ter bescherming van regen lees ik steeds..ook op dit forum en ik denk.....

ben geen tomatenkenner, maar heb vroeger 10-20 jaar geleden vaak tomaten op mijn toenmalige moestuin op een tuincomplex verbouwd en nooit werd toen deze bescherming gedaan..

ik sta dus vaak verbaasd over de teeltregels van nu [wat ik lees dan hé]

mijn directe vraag is dus eigenlijk...

zijn de teeltomstandigheden voor tomaten in de open lucht nu dus anders nodig voor een geode gezonde opbrengst?

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Link to comment
Share on other sites

Beste Guy,

 

Wat een leuk initiatief: de gast van de week. En wat een leuke verrassing om meteen een "Moestuinier van Stand" als die gast te hebben! Ik vermoed dat bij heel wat leden van dit forum de Groente & Fruit Encyclopdie, naast het Velt handboek, geregeld wordt opengeslagen. In ieder geval heb ik ze altijd bij de hand om snel wat op te zoeken of na te kijken.

 

Ik heb 2 vragen over tomaten.

1. Kun je een handzaam advies geven voor het (biologisch) bemesten van tomaten in de periode van zaaien tot uitplanten en oogsten in tuin en kas. (Ik zaai in maart tot begin april in een mengsel van potgrond met zand. Verspeen na enkele weken naar 9 mm potten en plant ergens rond 20 mei de planten uit.) Welke aanvullende bemesting zou ik best geven in de verschillende fases opdat de planten krachtig opgroeien en snel vrucht gaan zetten?

2. Ik weet dat veel licht en voldoende warmte bijdraagt aan suikervorming in de vruchten en dus lekkere/smakelijke tomaten. Is daarnaast de samenstelling van de bodem ook iets om op te letten om smakelijke tomaten te laten rijpen? Heb je daarvoor dan tips en adviezen?

 

Dank alvast voor je antwoorden!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Je teelt en hebt een flink aantal tomaten rassen geteeld. Wat zijn jou favoriete tomatenrassen en waarom?
Dag Jorg,

 

Mijn favoriete tomatenrassen die ik elk jaar opnieuw zaai en plant.

 

  • 1) Black Cherry: Een bruinzwarte kerstomaat die gezond en sterkgroeiend is. Talrijke vruchtjes die aangenaam zoet smaken.
  • 2) Snowberry: Een opvallende, witgele kerstomaat die me aan een druivensmaak doet denken.
  • 3) Jujube Cherry: Een rode roma-snoep-kerstomaat met weinig sap en veel vruchtvlees.
  • 4) Whipper Snapper: Een roze, zelftoppende kerstomaat die het heel goed in bloembakken en potten doet.
  • 5) Amazone Chocolate: Een bruinzwarte grote vleestomaat. Gelijkt op Black Krim maar geeft grotere en eveneens erg lekkere vruchten.
  • 6) Erdie's Family Oxheart: Een dikker rode vleestomaat met vruchten zoals de Coeur de Boeuf. Is productiever en beter van smaak dan de gewone Coeur de Boeuf.
  • 7) Nadja: Een matig grote vleestomaat met aardappelblad. Vooral interessant omdat die erg vroeg rijp is, veel vruchten geeft en ook bij frisser weer vruchten geeft.

 

Zie ook fotoalbum op https://plus.google.com/photos/+GuyDeKinder/albums/5892564380558996945 (album 2013)

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben al een paar jaar last van bladvlekkenziekte op de tomaten in de kas. De kas, potten en stokken worden grondig schoongemaakt maar de aantasting komt elk jaar terug. We hebben al verschillende strategieën toegepast waaronder het spuiten met zwavel en het dag en nacht laten draaien van een ventilator om stilstaande lucht te voorkomen en de luchtvochtigheid iets te verlagen. Zijn er nog andere maatregelen die we kunnen nemen om bladvlekkenziekte in te perken?
Komt vooral voor bij regenachtig en fris weer. Ook door druppelvorming in de serre (condensatie)

 

Preventie:

  • Kies voor tolerante tomatenrassen. Sommige F1-hybriden worden NIET aangetast.
  • Plant niet te kort bij het glas
  • Kies voor een ruime plantafstand.
  • Verzamel in de winter alle bladresten op en ontsmet de serre.
  • Bij het begin van aantasting kan u best dagelijks de aangetaste bladeren wegsnijden of wegbreken.
  • Laat de zieke bladeren niet in de omgeving liggen!
  • Voorkom dat de bladeren elkaar overgroeien. Zorg voor een luchtig gewas.
  • Vermijd het nat worden van de bladeren. (Bij het gieten, onder geopende ramen, ...). Geef enkel 's morgens water!
  • Zorg dat de planten 's morgens zo snel mogelijk kunnen opdrogen en voorkom druppelvorming op de bladeren.
  • Verwijder bij het rijpen de bladeren onderaan.

Link to comment
Share on other sites

Weet jij waar de naam heirloom vandaan komt en wie bepaald of een tomaat een heirloom is? Heeft ieder land/werelddeel zijn eigen heirloomtomatensoorten of is een een overkoepelend wereldwijde lijst? Als ik iemand ken die al 40 jaar dezelfde tomatensoort kweekt kan je die tomaat dan een heirloom noemen? Dank je wel!
Dag appelvrouw,

 

Een heirloom tomaat is een ras dat bekomen is door open (kruis)bestuiving voor 1940 ofwel tomatenrassen die reeds meer dan 50 jaar in gebruik zijn. Ook zaden die door meerdere generaties van families in stand worden gehouden.

 

Tip: http://www.tomatofest.com/what-is-heirloom-tomato.html

Link to comment
Share on other sites

Dag, dag.

 

Wellicht wil je de moeite nemen dit topic door te kijken , misschien anders alleen de 1e berichten van Weknow ( Weknow is een forumlid )

 

tomaten-uitdaging-op-zoek-naar-zoetekes-t11591.html

 

Wellicht is het voor ons leerzaam om je mening omtrent de mogelijkheden en de onmogelijkheden rondom een dergelijk 'project' te horen ? Tips en trics ? Valkuilen, wat wel, wat niet mogelijk, tips voor startpunten, denklijnen, inschattingen voor de kansen ? Dergelijke zaken.

 

Een beetje een brede en ook uitgebreide vraag, maar kon een wat meer persoonlijke vraag met betrekking tot mijn eigen probeersels, niet zo snel bedenken.

thnx.

Dag Bit (en Weknow),

 

De zoetste kers- en vleestomaten zijn voor mij:

Black Cherry, Amazone Chocolate, Arancia, Auriaga, Black Krim, Chapas Wild, De Berao, Earls Faux, Emerald Evergreen, Jujube Cherry, Moskvich, Orange King, Orange Queen, Persimmon, Russie, Sprite, Sunray, ..

 

Tip: http://www.houtwal.be/vakartikels/tomaten/_oudetomatenrassen_index.htm (zie rassen A-M en rassen N-Z)

Link to comment
Share on other sites

hoi guy...

ik heb een vraag of de tomaat wel zo nodig een afdakje nodig heeft!

ter bescherming van regen lees ik steeds..ook op dit forum en ik denk.....

ben geen tomatenkenner, maar heb vroeger 10-20 jaar geleden vaak tomaten op mijn toenmalige moestuin op een tuincomplex verbouwd en nooit werd toen deze bescherming gedaan..

ik sta dus vaak verbaasd over de teeltregels van nu [wat ik lees dan hé]

mijn directe vraag is dus eigenlijk...

zijn de teeltomstandigheden voor tomaten in de open lucht nu dus anders nodig voor een geode gezonde opbrengst?

Dag Greetje,

 

Bij voorkeur voor alle tomatenrassen een bescherming tegen de regen voorzien!

 

Indien u tomatenplanten in potten kweekt tegen een gevel gericht op het oosten of zuidoosten, dan blijven de bladeren meestal droog omdat de regen meestal uit het Westen komt. Het gevaar op aantasting door de tomatenplaag is dan klein.

 

Sommige jaren is het in juni en juli meestal droog en warm zodat het gevaar op infectie door de plaag veel kleiner is.

 

De teeltomstandigheden in openlucht zijn erg belangrijk!

Enkele tips om minder aantasting in openlucht te hebben:

  • Ruim uit elkaar te planten
  • Beperk het aantal trossen tot twee stuks.
  • Regelmatig okselscheuten (dieven) verwijderen. Snoei te grote bladeren wat in.
  • Geef niet te veel stikstofmeststoffen.
  • Plant vooral vroegrijpende rassen.

Link to comment
Share on other sites

1. Kun je een handzaam advies geven voor het (biologisch) bemesten van tomaten in de periode van zaaien tot uitplanten en oogsten in tuin en kas. (Ik zaai in maart tot begin april in een mengsel van potgrond met zand. Verspeen na enkele weken naar 9 mm potten en plant ergens rond 20 mei de planten uit.) Welke aanvullende bemesting zou ik best geven in de verschillende fases opdat de planten krachtig opgroeien en snel vrucht gaan zetten?
Dag Weknow,

 

Biologische bemesting vanaf zaaien.

  • Voor het uitzaaien kan je speciale (aangekochte) zaaigrond ofwel een mengsel van potgrond en zand gebruiken. Zelf geef ik de voorkeur aan nieuw aangekochte zaai- en stekgrond.
  • Gebruik voor het oppotten voedselrijke potgrond met traagwerkende meststoffen (2-3 maand). Indien de potten voldoende groot zijn (minstens potten van 10 cm) dan is bijmesten niet nodig.
  • Voor het uitplanten kan je een kleine hoeveelheid van organische meststoffen gebruiken, liefst aangevuld met wat extra kalium (patentkali, vinasse kalium, ...). Zelf gebruik ik meestal patentkali.

Link to comment
Share on other sites

2. Ik weet dat veel licht en voldoende warmte bijdraagt aan suikervorming in de vruchten en dus lekkere/smakelijke tomaten. Is daarnaast de samenstelling van de bodem ook iets om op te letten om smakelijke tomaten te laten rijpen? Heb je daarvoor dan tips en adviezen?
  • De smakelijkste tomaten bekomt u door te zorgen voor veel licht en voldoende warmte. Tussen de verschillende rassen is er ook een groot smaakverschil.
  • De watergifte (veel of zo weinig mogelijk) speelt ook een grote rol.
  • Voldoende kalium in de grond zorgt ook voor een veel betere smaak. Let op! Een teveel aan kalium kan meer neusrot geven!
  • Op zwaardere grond (klei en leem) zal de smaak beter zijn dan op lichte (zand) grond. Op droge grond is de smaak eveneens beter dan op natte grond.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Allereerst wil ik even zeggen dat ik dit nieuwe onderdeel 'gast van de week' erg leuk vindt!

Dit onderwerp komt mij toevallig goed van pas omdat ik me net aan het verdiepen was welke tomaten ik dit jaar wil zaaien. Vorig jaar heb ik voor het eerst tomaten gezaaid (drie standaard soorten) en dit jaar wil ik dat graag uitbreiden.

 

Beste Guy,

U heeft uw favoriete soorten al genoemd en nu zit daar eentje tussen die ik wel graag zou willen zaaien, tomaat Amazone chocolate. Nu ben ik al een uur aan het googelen geweest maar ik kan geen verkooppunt vinden waar ik deze zaden kan bestellen. Mijn vraag is of u misschien weet waar ik deze zaden (en misschien andere niet-standaard soorten) kan vinden.

Alvast bedankt voor uw antwoord!

 

mvg, Janita

Link to comment
Share on other sites

Kon de hele tijd geen vraag bedenken, en misschien is het ook niet zo zeer een vraag maar eerder een soort van nieuwsgierigheid Hopelijk is m'n vraag niet te laat.

 

Want:

Guy, hoe zaai jij je tomaten? Wat voor aarde, hoe warm ongeveer, verspeen je ze?

 

En enorme complimenten voor je website, ga zo door! Erg leerzaam en ideaal voor de tieners zoals ik, ik lees toch liever iets digitaal op m'n tablet dan een boek

Link to comment
Share on other sites

Dag Janita,

maar ik kan geen verkooppunt vinden waar ik deze zaden kan bestellen

Neem eens een kijkje op volgende pagina voor verkoopsadressen of ruiladressen van tomatenzaden: http://www.houtwal.be/vakartikels/tomaten/tomatenrassen_links.htm

Op tuinbeurzen zoals deze van Beervelde (2de weekend van mei) kan je jonge tomatenplanten van oude rassen ook bekomen.

De beste periode om zaden te ruilen is vanaf oktober tot januari. Vanaf februari is het te druk met voorzaaien, snoeien en het klaarmaken van de moestuin.

 

Dag Dennis LP,

hoe zaai jij je tomaten? Wat voor aarde, hoe warm ongeveer, verspeen je ze?

Ik zaai tussen 10 en 20 maart in aangekochte (nieuwe) zaai- en stekgrond. Deze (nieuwe) zaaigrond is "handvochtig" gemaakt. (Als je wat zaaigrond in uw hand neemt en stevig nijpt, druppelt er een beetje water uit)

Het beste resultaat bekom ik door te zaaien in een isomo zaaikistje (piepschuim) dat afgedekt wordt met een glas.

Die zaaikist staat op een venstertablet waaronder verwarming staat. De temperatuur in het kistje is ongeveer 20 tot 25°C.

Kieming na 5 tot 7 dagen en dan wordt het glas onmiddellijk verwijderd.

Bij goed weer gaat de zaaikist overdag in de kas/serre en 's avonds wordt ze terug binnen gebracht.

Verspenen doe ik niet, maar wel direct oppotten zodra het 1ste echte blad zichtbaar is.

Voor het oppotten gebruik ik voedselrijke potgrond (voeding voor 3 maand).

Vanaf het oppotten (in april) blijven de plantjes in de kas/serre waarin ik een extra miniserre maak om te beschermen tegen de koude nachten in april.

Link to comment
Share on other sites

Beste Guy,

 

Aanhakend op uw antwoord aan dennislp betreffende het moment van zaaien: "tussen 10 en 20 maart", maar is dat voor latere teelt (tot aan de oogst) in de koude kas, of in de volle grond.

 

Met andere woorden, mijn vraag: Wat is volgens u gemiddeld de beste tijd om binnen tomaten te zaaien?

A. Voor latere teelt tot oogst in de koude kas

B. Voor tussenstap in koude kas, daarna in volle grond.

C. Voor latere teelt direct in volle grond,

 

(Reden voor mijn vraag is dat nogal wat forumleden nu al tomaten hebben gezaaid. Dat lijkt me veel te vroeg, maar ik ben zeker niet te oud om te leren.)

Link to comment
Share on other sites

Dag Henkg,

zaaitijd voor openluchtteelt, normale kasteelt en verlate kasteelt

 

De meeste tomatenrassen worden hier gezaaid tussen 10 en 21 maart. Tip: http://fruitabc.blogspot.be/2013/03/tomaten-zaaien-vanaf-10-tot-25-maart.html

Voor normale (vroege) teelt in de kas/serre ga ik soms enkele vroegrijpende en middentijdse rassen (stamtomaten en struiktomaten) een weekje vroeger zaaien (ca 3-5 maart).

Voor normale openluchtteelt zaai ik in twee of drie keer tussen 10 en 21 maart. Hiermee bekom ik ook een werkspreiding. Uitplanten in volle grond doe ik begin mei onder lage plastiektunneltjes.

Voor verlate teelt in de kas zou ik begin april ook kunnen zaaien, maar dat doe ik niet. Einde juni en begin juli ga ik de dieven/okselscheuten stekken van de eerder gezaaide planten. Die planten kweek ik lange tijd op in potten (Eerst in kleine potten, later verpotten in middelgrote potten en uiteindelijk in grote potten van ca 5 tot 10 liter)

Zodra de planten uit mijn kas niet veel mooie vruchten meer dragen doe ik ze weg en vervang ze door de pottomaten die ondertussen een 2de, 3de of 4de tros onrijpe vruchten dragen. Meestal is dit in tussen 15 en 30 augustus. De planten in pot worden niet uit de pot gehaald, maar komen bovenop de grond in de kas te staan.

Tip: http://fruitabc.blogspot.be/2013/09/verlate-teelt-van-bijzondere-tomaten-in.html

De eerste teelt van tomaten wordt in de kas uitgeplant, de tweede teelt van tomaten gebeurt met planten die in potten blijven staan.

Nota:

Na de 2 teelten van tomaten in de kas wordt er groenlof (suikerbrood) uitgeplant. Dit groenlof werd in volle grond gezaaid (15 juni -5 juli) en uitgedund. De uitgedunde planten verplant ik of pot ze op om later te planten in de kas/serre.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Hallo Guy,

 

ieder jaar koop ik tomaten op een biologische tomaten op de markt in Frankrijk. Van het zaad trek ik dan tomatenplanten voor onze moes tuin op chateau neercanne te Maastricht.

echter nu weet ik niet welk roma tomatenras dit zou kunnen zijn.Ik heb een foto van de marktaankoop.Op dit dit moment hangen er zeer groene tomaten aan de plant,hij draagt dus onherstelbaar goed.

Zou u mij kunnen zeggen welk Roma ras het is ?

 

gr hans snijders

Link to comment
Share on other sites

Hoi Hans,

 

Dit topic is vanuit 2014 en Guy is laatst ook in 2014 online geweest. Ik geloof het maar voor een weekje vragen stellen was als ik het zo terug lees.

Wel leuk dat je dit draadje boven water hebt gehaald.

 

Misschien kan je je vraag met een foto in de 2017 tomaten topic stellen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...