Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Voorstellen incl. de moes- en kruidentuin


Frel

Aanbevolen berichten

Even voorstellen dus…

Ellen, wonend in Frankrijk aan het canal du Nivernais (heerlijk fietsen!)

Onze moestuin is ca 80 m2, mijn kruidentuin ca 30 m2, die dit jaar pas echt af wordt omdat ik eerst de grond goed geschoond heb en ieder worteltje van het vijfvingerkruid met de hand heb verwijderd.

Verder nog enkele fruitbomen geplant, 'onze trots' is een kersenboom die in 1962 nog door onze overbuurman geënt is en (als het een kersenjaar) is zo'n 40 kg of meer kersen geeft (waarvan we dan maar de helft plukken want we kunnen er niet bijkomen).

 

Ik ben vooral een experimentele moestuinierder. De moestuinburen kijken vaak met verbazing naar wat ik doe en wat er slaagt (wat er niet slaagt zien ze vaak niet ). Wat slaagt herhaal ik wat tweemaal niet gelukt is laat ik gaan.

 

Er is hier een stevige kleigrond waar jarenlang (jonge) runderen op gestaan hebben, erg vruchtbaar dus maar moeilijk te bewerken. Het eerste jaar hebben we er heel veel zand door verwerkt, maar dat is hier toch wel een kostbaar gebeuren.

 

Omdat ik op zoek op het internet geregeld bij dit forum uitkom leek het me wel zo aardig mij hier aan te melden.

Wat kweek ik zoal in de moestuin:

veel bekends natuurlijk: tuinbonen, kapucijners (hier onbekend), knoflook, rode ui, courgettes de Nice (rond, leuk om te vullen), gewone courgettes en dit jaar zaad gekocht voor Italiaanse courgettes die de bloemen langer houden (heerlijk om te frituren), butternut, patidou, haricot vert , diverse tomaten, artisjok, rabarber. Als het lukt: pepertjes, aubergines, meloenen, okra,

 

Tot de 'missers' en die dus niet terugkeren behoren: wortelen (grond is te zwaar), venkel, en enkele groenten die afgevallen zijn omdat ze te laag op mijn 'smaaktabel' scoorden. Topinamboer is blijven staan omdat ik ze zo gezellig vind en ze een mooie windvanger vormen.

 

De moestuin is dus te klein, vooral omdat ik inmiddels aardappelen ook erg leuk vind. Om de grond van de beoogde kruidentuin te schonen had ik ze gepoot en sindsdien ben ik helemaal om (voor de vroege aardappelen).

 

Aan fruit hebben we staan: aalbessen, cassis (heerlijk voor een crème de cassis), frambozen, aardbeien (die altijd door dieren worden opgevreten), kiwi (nog niets van kunnen eten),druif, peruaanse aardkers,

 

Bomen: kersen, appel, mirabelles, reine claude, nectarine, peer, pêche de vigne, behalve de kersenboom allemaal jonge aanplant dus nog niets gegeven. Onze jonge appelboom is met een storm gesneuveld, onze buurman heeft hem onlangs geënt en dat ziet er inmiddels veelbelovend uit. Heerlijk zo'n specialist naast ons.

 

Kruidentuin:

Tijm, rozemarijn, Franse estragon, marjoraan, salie, bieslook, basilicum (wil niet erg lukken), koriander, dille, borage, kamille, verveine, angelica, lavendel, oost-indische kers (voor een kruidencreme en de leuke kleur in de tuin), curryplant (voor de geur), nigella. Dit jaar probeer ik weer hibiscus sabdariffa (bissap) te kweken, vorig jaar begon het seizoen te laat.

 

Ik zal vast wel wat vergeten zijn en er staat nog veel op mijn wensenlijstje, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen. Deze zomer gaat mijn 5e moestuinjaar worden. Ik zag dat ik niet eens zoveel foto's van de moestuin heb… . Toch wat aardigs gevonden:

De 1e is van een nog lege kruidentuin vorig jaar met op de achtergrond de moestuin.

De 2e van een halve kruidentuin met nog deels groenten (pompoen) en de 3e van een bidsprinkhaan die vorig jaar enkele weken in onze borage heeft vertoefd, hetgeen een feestje voor ons was (als je maar niet te dicht in de buurt komt )

 

Groet,

Ellen

 

IMG900553201397142095.JPG

IMG012681561397142874.JPG

IMG008980561397142421.JPG

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom en kijk eens in dit topic of je er dan uit zou komen om je foto's te plaatsen : post207319.html?hilit=foto%20plaatsen#p207319 . Zo nee dan horen we het wel. Vast een mooie oogst.

Veel wijzer werd ik er niet van . Ik had zelf een domme fout gemaakt: wel geüpload maar niet in bericht geplaatst, beginnersfout dus. Inmiddels de foto's in het bericht erbij geplaatst. Ze zijn wel wat groot vind ik, maar ik zal er nog wel achter komen hoe het hier werkt.

Niet de beste foto's, ik geef het toe, maar het geeft de situatie wel een beetje weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...