Jump to content

Recommended Posts

Posted

Beste forumleden,

 

Ik heb dit jaar voor het eerst pompoenen in de tuin. (Butternut en atlantic giant).

 

Nu is het nog wat vroeg om dit te vragen misschien, maar ik ben zo nieuwsgierig. Hoe moet je een pompoen bewaren? Ik heb op het forum gelezen dat je hem tot de jaarwisseling kan bewaren. Maar droogt het vruchtvlees dan uit? En kun je hier onder andere soep van trekken? Maak je je meeste pompoengerechten met droog vruchtvlees?

 

Bijvoorbaat dank voor uw antwoorden.

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Posted

Persoonlijk vries ik zelden pompoen in, alleen als ik een hele grote pompoen heb die ik in een week niet kan opeten of een deel weggeven.

Ik gebruik de vrucht dus altijd "vers".

Ik bewaar de pompoenen op kamertemperatuur en ook in de wat frissere andere ruimtes die ik heb, maar nooit onder de tien graden. Verschillend per soort kunnen ze tot in de lente bewaard worden, ik heb zelf vorige week de laatste pompoen ( jarrahdale) gegeten.

De pompoen droogt heel soms uit, maar dat heb ik nog niet meegemaakt met goede pompoenen.

Wat Jasmin zegt over droger/rimpeliger ken ik eigenlijk niet..bij mij is een pompoen (afhankelijk van de soort, want de bewaartijden verschillen best wel) óf nog goed, óf, als hij te oud is, gaat hij rotten. Er zijn soorten die verkleuren gedurende de bewaartijd en soorten die zoeter worden ( nog meer afrijpen) hoe langer ze liggen.

Je moet zorgen dat je de pompoenen bij de oogst niet beschadigd en zeker niet nooit! aan t steeltje oppakt..daar kan de vrucht ook beschadigen en dan gaat hij sneller rotten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Posted

Ik heb de pompoenen gewoon op zolder gelegd en daar liggen er nog steeds een heel aantal, ook pattisons heb ik nog een aantal.

Ik eet ze niet meer omdat ze van binnen niet meer zo lekker zijn, beetje muf. Maar weggooien is er ook nog niet van gekomen.

Posted

Ok Ik heb trouwens nog nooit pompoen gegeten Mijn eigen moeten dan ook maar de eerste worden

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Posted

Ik heb gister de allerlaatste pompoenen verwerkt. Ze lagen hier in de boekenkast in een onverwarmde kamer, net wat Appelvrouw zegt, niet onder de 10 graden. Gisteren bleek dat ze wel aan hun eindje waren dus we hebben de laatste 5 verwerkt tot soep deels en de ander helft geblancheerd en in de vriezer gedaan voor puree.

 

Deze pompoenen waren in juli en augustus geoogst dus best lang houdbaar. Ze waren niet droog van binnen, maar het hangt natuurlijk sterk van het ras af.

Posted

Hier bewaren ze in de kelder vaak tot eind april (als de voorraad intussen nog niet op is). Vooral Uchiki Kuri en Muscade de Provence dan. Butternut wordt eerder slecht. Maar zelfs uitgegroeide courgettes (de laatste laat ik wel eens uitgroeien) blijven goed tot na nieuwjaar.

Posted

Vroeger bewaarde ik pompoen in de diepvries maar dit nam veel plaats in beslag. Omdat ik eten wil bewaren voor lange tijd en voor het geval er geen elektriciteit meer is, heb ik me een droogtoestel aangeschaft en droog de pompoen met dit toestel. Ik snij de pompoen in dunne stukjes (0,5cm) en laat hem uren drogen totdat ze door en door droog zijn. Laat ze 10min afkoelen en verpak ze direct in glazen pot met schroefdeksel. Gebruik geen te grote potten en probeer er zo veel mogelijk in te proppen. Ik heb potten staan die al 3jaar oud zijn en deze zijn nog perfect goed. Ik denk dat ze wel 10 jaar goed blijven. Om soep te maken is dit perfect. Ik doe dit ook met gourgetten.

Probeer maar !!! Henk

  • 2 weeks later...
Posted

Maar die is niet echt voor soep..meer voor jam e.d. of chutneys..zoete bereidingen. Heerlijke pompoen trouwens en bewaard inderdaad megalang

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 weeks later...
Posted

Je kunt ze inleggen of inmaken hoe je dat noemt als zuurkool, klein beetje zout (hou je aan de zelfde verhouding als bij zuurkool, heb het recept even niet bij de hand) en je krijgt een heerlijk friszuur product dat lang houdbaar is.

Posted

Ik heb er ook nog liggen van vorige oogst.....zijn nog even zwaar als bij de oogst. Gedurende de winter is er wel eens eentje die plots begint vlekjes te krijgen en die moet je dan het best meteen verwerken. Meestal is daar het steeltje van beschadigd of afgebroken of de pompoen was bij het oogsten nog niet helemaal afgerijpt; dan kun je ze minder lang bewaren.

 

Die kleine gele van Jasmin heb ik ook; kun je goed lang bewaren. Heet "Table Gold".

  • 5 years later...
  • 1 month later...
Posted

Ziet er netjes uit Patrijs! Hoe smaakt die? Heb dit jaar voor het eerst de Musquee de Provence in de tuin, dus ben heel benieuwd.

 

Heb zelf nog 2 Jumbo Pink Bananapompoenen van vorig jaar liggen, die bewaren ook meer dan goed! Butternut ook trouwens, Hokkaidopompoenen bij mij dan weer niet. Die beginnen binnen 3 maanden wel te schimmelen. Ben daarom op zoek naar lekkere pompoenen die heel lang houdbaar zijn en niet al te lastig te slachten zijn.

Posted

Ik vind hem persoonlijk erg lekker. Er komt wel meer vocht uit dan bij ander pompoenen.

Ik laat ze binnen na rijpen, meestal is ons seizoen te kort voor deze Provençaal.

 

Ze zijn goed gelukt wel aan de forse kant, 15 tot 20 Kg bruto.

Ik heb in mijn Blog de verwerking gezet. De vriezer is aardig vol dus we hebben flink wat uitgedeeld.

 

Ze bewaren goed tot voor de zomer, vorige zomer ontplofte er een tijdens de hittegolf.

Deze was aan de beurt maar had ook een plekje zagen we bij het aansnijden.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...