Jump to content

Info voor een beginnend tuinierder.


Recommended Posts

Hoi,

 

Ik ben Tim en sinds enkele weken heb ik de moestuinmicrobe zwaar te pakken. Momenteel heb ik al een verhoogde kruidenbak staan en 3 actionmanden met elk 3 aardbeienplantjes.

 

Met het volgende projectje ben ik momenteel volop bezig. Via bevriende restauranthouders heb ik houten wijnkisten op de kop kunnen tikken. Deze kisten varieren in diepte van 10 tot 25 cm. En zijn allen 30 cm breed en minstens 30 cm lang. In de bodems heb ik watergaatjes gemaakt en de binnenkant bekleed met worteldoek.

 

Hieronder mijn lijstje van de groentjes die ik wil zaaien:

 

* sla

* radijs

* wortel (parijse en amsterdamse)

* struikboon (ferrari)

* pakchoi

* koolrabi

* minikomkommer

 

Dan nu mijn vraag: kan iemand me zeggen hoeveel plantjes er van elke soort in dit soort kistjes kan? Ik heb hier op het forum al verschillende afbeeldingen gevonden die het proberen uit te leggen, maar blijkbaar ben ik toch niet slim genoeg.

 

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Link to comment
Share on other sites

30x30cm is best klassikaal en betekent 1 vak.

Komkommer (mini is meestal precies zo groot als gewone, maar heeft kleinere vruchten, maar er bestaan ook speciale kleinere rassen denk ik) - 1 per vak voor gewone maat (30cmx30cm)

Sla - kropsla is 6 per vak, sommige andere rassen kun je ook meer zaaien.

Wortels - Ik heb 16 gedaan (en in elke plaats 3-6 zaden want alles kiemt niet), maar mijn vakken zijn ietsjes groter. Ik zou 12 doen met 30x30. Hetzelfde met uien en radijsjes. Wortels hebben ook je diepste bakken nodig.

Koolrabi - moet even in mijn boek kijken, maar volgens mij 6 (of 4?).

Struikboon - voor bonen is het altijd tussen 10 en 14, afhankelijk van het maat. Ik zou 10-12 doen met 30x30.

Pak-choy - geen idee, maar ik denk 1, want het wordt best groot en meeste planten uit de koolfamilie mag je 1 per vak planten. Hij kan ook later in de zomer geplant worden als herfstteelt. (Ik ga het in augustus of eind juli doen). Je kunt dus, bijvoorbeeld, sla of radijsjes planten, ze opeten en daarna op deze plek pak-choy planten. http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/paksoi/

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Eerst en vooral bedankt voor je reactie. Ik schrik wel even van die struikbonen. 10 tot 14 op een stukje van 30 op 30 cm? Ik dacht eerder een stuk of twee.

 

Als het goed is worden morgen de zaden geleverd en dan kunnen we volgende week aan de slag.

Link to comment
Share on other sites

Kleine correctie: koolrabi mag volgens mijn boek (waarin elke vak 40 x 40 cm is, dus jij moet dan altijd ietsjes minder planten) 5 per vak. Bij jou zou ik dan 4 doen.

 

Struikbonen mag volgens de boek inderdaad 14, maar je moet wel zorgen dat ze goed kunnen klimmen. Meestal is het beste om 2 vakken naast elkaar struikbonen planten, dan is het makkelijk om iets met gaas voor ze te bouwen (klimrekje). Struikbonen groeien 40cm tot 50cm hoog.

Dan heb ik in de boek nog staakbonen (1,5m tot 3m hoog) en deze mag 8 per vak.

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Loes en Estemy bedankt voor jullie antwoorden. Als ik op de afbeelding in de link van Loes afga, dan kan ik dus 16 worteltjes en radijzen, 4 koolrabi, 1 paksoi en 2 bakken vol pluksla zetten. Voor de struikbonen heb ik 2 kisten voorzien, elk op een uithoek van mijn zelf gemaakte tafel. Ik denk dat ik in elke bak 2 struikbonen ga zetten. We zijn hier thuis tenslotte maar met 2 en het is niet mijn bedoeling om een massaproductie te krijgen. Doordat er naast de tafel aan de ene kant een minikomkommer komt en aan de andere kant een frambozenplant, kan ik dus aan beide kanten een mooi klimrek voorzien voor de struikboontjes. Voorts heb ik ook nog een mand voorzien voor wat mini-mais en ook nog eentje voor pepertjes (het zaad krijg ik gratis bij mijn bestelling via 123zaden), dus als het mislukt is het geen weggegooid geld.

 

Dit jaar is het vooral de bedoeling om een beetje het gevoel van tuinieren te krijgen en te zien of het me bevalt. Als het me bevalt, dan komt er volgend jaar zeker een mm-bak.

Link to comment
Share on other sites

struikbonen (of stambonen) klimmen niet. het zijn zoals de naam al zegt struiken van zo'n 30-50cm hoog.

 

 

Estemy, welk boek gebruik je?

ik vind de aantallen nogal apart want ik kan ze niet gelijk over een vierkant verdelen.

 

bijvoorbeeld de 12 worteltjes. dan heb je een 3x4 worteltjes? als er 4 worteltjes naast elkaar passen, waarom dan geen 4 worteltjes onder elkaar?

SFG/MM geeft aan 16 worteltjes in een vak van 30x30cm. dat zijn 4x4 worteltjes.

aantal-planten-vierkante-meter-tuin-makkelijke-moestuin.gif

de aantallen 1, 4, 9 en 16 per vak zijn logisch te verdelen over een vierkant.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik "Je eigen groentetuin op 1m2" Anne-Marie Nageleisen. Zij geeft heel veel handige praktische tips dat meeste SQFG sites of boeken niet geven. Ook deelt ze vaak groente in de vak anders, zo dat alles wat beter past. Bijvoorbeeld staakbonen plant zij (8x) langs de zijdekanten en geen planten in het midden van de vak, want daar komt haar klimrek. Als je maar 1 plant per vak heeft, koolsoorten bijvoorbeeld, dan plant zij het niet in het midden van dit vak, maar in de hoek, want dan hebben andere planten meer ruimte, want kolen worden heel groot. Dit lijkt me wat slimmer, want ik zie heel vaak foto's over vakken waarin planten nauwelijks ruimte hebben. Of koolplanten die niet in de hoek staan.

 

Wortels komen niet uit de boek, dat is ervaring. Als je 16 dikke winterwortels naast elkaar plant krijg je geen goede oogst. Als je wat minder plant hebben de wortels ruimte om dikker te worden. Ik zou overal die SQFG indelingen lezen, maar ook een beetje zelf denken. Wat is mijn ras? Hoe groot wordt die? Een winterwortel heeft meer ruimte nodig dan een Parijse/zomer wortel. Hoe je die 12 in een vak precies plant (3x4 or 4x3) is je eigen keuze. Makkelijk moesttuin geeft deze nummers want ze zijn makkelijk om te onthouden, maar alles in de natuur groeit als met een bepaalde systeem (die niemand 100% kent, want omstandigheden veranderen elke jaar) en als je een beetje slim bent kun je juist je oogst maximaliseren. Ik leer hier ook elke jaar van, ik schrijf alles wat ik doe op en dan zoek ik manieren om volgende jaar nog beter te doen. In ieder geval, ik denk niet dat het heel veel uitmaakt of je daar nu 12 plant, 16 of met de vrije hand en dan later uitdunt (dat staat in de boek).

 

P.S Klimmen of kruipen dat is in Nederlandse taalspel en daar doe ik niet mee. Voor mij is het klimmen als een plant stengelranken heeft die een stokje of gaas vasthouden zoals komkommers, erwten en bonen het allemaal doen.

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

struikbonen hebben volgens mij geen klimranken die een stokje of gaas vasthouden? tenminste niet die ik vorig jaar had.

 

Als je 16 dikke winterwortels naast elkaar plant krijg je geen goede oogst. Als je wat minder plant hebben de wortels ruimte om dikker te worden. Ik zou overal die SQFG indelingen lezen, maar ook een beetje zelf denken. Wat is mijn ras? Hoe groot wordt die? Een winterwortel heeft meer ruimte nodig dan een Parijse/zomer wortel. Hoe je die 12 in een vak precies plant (3x4 or 4x3) is je eigen keuze.

dat snap ik dus niet. jij zegt dat een wortel meer ruimte nodig heeft. maar als 3x4 of 4x3 past, dan kunnen 4 plantjes dus naast elkaar. waarom dan geen 4x4? (ik weet even niet hoe ik dat beter/anders kan uitleggen)

Link to comment
Share on other sites

Het verschil tussen stambonen en stokbonen is dus geen taalspelletje Er zijn stambonen ( struikvormig, niet klimmend ) en er zijn stok of staak-bonen ( klimmend )

 

In de wat grotere wijnkist zullen er zeker wel 2 passen, misschien kan je het zelfs wel met 4 proberen. Ik zou zeggen : probeer gewoon uit. Vanuit zo'n kist kan de boon toch ook nog alle kanten uit de kist 'wolken'. Ze hoeven bpven de kist toch niet speciaal zich te houden aan die beperkte ruimte ? Het gaat dus om de wortelruimte / volume aarde. De grotere wijnkist kan er vast wel 4 hebben: wel goed vol doen met aarde zou ik adviseren.

 

Worteltjes hebben ook zeker de hogere kisten nodig kwa diepte. Lekker vol doen met aarde, net onder de rand, zodat je nog water kan geven. Ach, en zet je er wat meer in: wat zal het schelen. Je hoeft je heus niet aan een boekje te houden lijkt mij in zo'n bak. Dan oogst je er een aantal heel veel vroeger dan de rest. Kleine worteltjes zijn wel zo lekker ! Ik doe dat met de radijsjes ook: je neemt er een aantal eerder uit, die wat op mekaar staan. En je kist is helemaal geen 30x30 toch ? Een wijnkist is al gauw 30+ bij 50 hoor. Wel de diepe daarvoor nemen wel.

 

De ondiepe ( 1 laags flessen ) kisten zijn misschien nét an geschikt voor wat sla, pluksla, rode sla, wat veldsla , rucola enzo. Misschien wat kruiden ? Een baje munt ? ( doet het altijd )

Misschien zelfs spinazie ? ( wel wat extra mesten )

 

Wel altijd oppassen, voorál met die lagere versie van je kisten, met uitdrogen. Veel is het niet hoor, die 10 cm.

 

Kolen in zo'n kist ? Ja, misschien in de grotere versie 1 ?

Link to comment
Share on other sites

Even de formaten eens meegeven.

 

Struikbonen: kist 34 breed, 20 hoog, 27,5 lang

Radijs: kist 33 breed, 10 hoog, 50 lang

Sla: kist 26,5 breed, 26,5 hoog, 41 lang

Parijse wortel: kist 33 breed, 17 hoog, 50 lang

Amsterdamse wortel: kist 26,5 breed, 21 hoog, 55 lang

Paksoi: kist 28 breed, 20 diep, 32,5 lang

Koolrabi: kist 26 breed, 19 diep, 33 lang

 

Dit is zo een beetje de indeling die ik in gedachten heb, is dit mogelijk of zouden jullie het anders invullen?

Link to comment
Share on other sites

Als die kist die je voorzien hebt voor de sla dieper is dan de bak die je voorzien hebt voor de amsterdamse wortel, zou ik die diepere bak voor de wortels nemen. Sla heef niet heel veel nodig qua ruimte.

 

10 cm voor de radijsjes is denk ik wat weinig. Radijsjes hebben onder hun bolletje nog een relatief lange rechte wortellijn naar beneden zitten. In mijn bakken van 20cm gaat het perfect, ik heb ook al foto's gezien van radijsjes in van die langwerpige elho bloembakken (14cm hoog), maar 10 cm lijkt me wat weinig. Aan de andere kant, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, dus ik weet niet of het niet lukt .

Link to comment
Share on other sites

Je hebt volkomen gelijk Kim, ik heb de indeling dan ook al aangepast. De zaadjes zijn vandaag aangekomen, maar kan ik ze nu beter op de vensterbank voorzaaien en gewoon nog even wachten op beter weer en ze gelijk in de kistjes zaaien?

Link to comment
Share on other sites

Worteltjes en radijsjes zoiezo niet binnen voorzaaien, die verdragen het niet om verspeent te worden.

 

Ook de rest, op misschien de boontjes na, zou ik niet meer binnen op de vensterbank mee beginnen, het is op zich warm genoeg buiten en daar is veel meer licht, waardoor je minder problemen met de zaailingen zult krijgen (binnen = warm + minder licht = iele plantjes). Je kunt ze op zich buiten wel voorzaaien in apparte bakjes en later naar je potten verplanten.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag eindelijk eens een deftige dag hier, dus ben ik er maar meteen aan begonnen.

 

Op de foto hieronder zien jullie de kistjes met daarin de gezaaide groenten. Vooraan van links naar rechts: pluksla en Amsterdamse wortel. Achteraan van links naar rechts: boontjes, paksoi, Parijse wortel en nog eens boontjes.

Hoe vinden jullie het eruit zien?

 

image65201400163341.jpg

 

Op de volgende foto mijn kruidenbak. Alles moeten herzaaien behalve de munt. Erboven staat nog een bak pluksla.

 

image74771400163342.jpg

 

En dan op de laatste foto mijn tomatenplantjes. Staan momenteel in de schaduw. Zou ik ze beter in de zon zetten met het risico op verbranding?

 

image11411400163348.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hoi iedereen,

 

Ik heb me deze week een mm-bak gemaakt die 22,5cm hoog is. Ik heb nu enkele vragen.

 

° de bak komt op de volle grond te staan, zou ik er gronddoek inleggen tussen de makkelijke moestuin mix en de volle grond?

 

° de mix is voorzien voor een bak van 15cm hoog, gaat dit ook voor 22? Kan ik bv. eerst een laag potgrond leggen en daarboven de mix of niet?

 

Alvast bedankt voor de tips.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou de grond onder de bak los maken. Dan komt de grond in de bak al wat omhoog en kunnen de planten makkelijk de volle grond in groeien. Daarop gewoon de mm-mix zonder worteldoek.

 

Hierbij ga k er wel vanuit dat de bak op schone grond komt te staan. Bij vervuilde grond is worteldoek wellicht wel aan te raden.

Link to comment
Share on other sites

Of de grond vervuild is, daar heb ik geen idee van. Het is gewoon een stukje van onze tuin. Vroeger was dit de plek van de hond die nu voor niks gebruikt werd.

 

Aan de mensen met een mm-mix: Zijn 6 zakken voldoende om de bak te vullen?

Link to comment
Share on other sites

sommige planten worden echt wat te groot voor 1 vakje of je moet een speciaal kleiner soort hebben.

bijvoorbeeld pompoenplant wordt veel groter dan 1 vakje. bloemkool wordt ook groot maar als je deze strategisch in een hoek plaatst kan het volgens sommigen wel.

 

aardappels poot ik liever in een zak/tas/bak. dat oogst makkelijker dan de hele MMbak door te woelen.

 

vaak kan je aan de plantafstand die op de zakjes wordt vermeld wel inschatten of de plant geschikt is voor de makkelijke moestuin en hoeveel er in een vakje passen. de rij afstand die op de zakjes wordt vermeld mag je negeren, je zaait immers niet in rijen.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Hoi iedereen,

 

Na een 'succesvol' eerste moestuinseizoen, mag ik dit jaar uitbreiden van mijn echtgenote. Als alles af is, zal ik in totaal 40 vakjes van 30x30 hebben. Een pak meer dan de 15 van vorig jaar.

 

Dit zorgt nu voor het volgende probleem. Deze keer zal ik een deftige zaaiplanning moeten opstellen, maar hoe begin je daar aan?

 

Voorts, hoe zorg je voor de opvolging? Ik kan niet opnieuw worteltjes of radijzen gewoon in hetzelfde vak zaaien toch?

 

Alvast bedankt voor de hulp.

Link to comment
Share on other sites

Kijk even naar growveg.com je kunt daar binnen 30 dagen een gratis schema maken. Of je doet het in Excel.

 

Je kan wel in hetzelfde vak hetzelfde zaaien, maar teeltwisseling is om aan te raden. Ik doe het op basis van groentefamilie (alles uit koolfamilie Brassiceae krijgen plekken waar vorige seizoen iets ander groeide en in Excel doe ik het met kleuren. Alles uit de koolfamilie kleur ik altijd blauw, bijvoorbeeld. Als ik dan een nieuwe plan aan het tekenen ben moet ik alleen naar de kleuren kijken van vorige jaar.

 

voorbeelden:

Excel 2014 en daarna 2015

tuinplan201482451426241510.pngtuinplan2015b60771426241224.png

 

Growveg 2014:

tuinplan239931426241235.png

 

 

En hier zijn mijn bonen, inderdaad minimaal 12 per vakje gezaaid en het lukte zeer goed:

DSCN018266331426241342.JPG

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...