Jump to content

Appelboom ziek?


peeters
 Share

Recommended Posts

Hallo,

 

Een van de appelbomen doet sinds kort erg vreemd. Waar alle andere bomen mooi in blad staan, al flinke vruchten hebben, is er 1 boom die het minder goed doet.

Heeft dit jaar keurig bloesem gekregen en er groeiden appels. Inmiddels zijn de appels al een week of wat niet meer gegroeid (ca 2 cm doorsnede) en verschrompelen. Daarbij verkleurd al het blad bruin, komende vanuit de kruin, en lijkt zich te verspreiden naar de punten van de takken waar inmiddels ook het groene blad vanaf de randen bruin kleurt. De boom lijkt langzaam aan te verdrogen maar dan de andere kant op (vanaf de stam naar buiten dus). Ik zie geen afwijkingen op de stam die aantasting aangeven. De appel en de walnoot ernaast hebben nergens last van.

 

Weet iemand wat er mis is met deze ene appelboom?

 

Marjolijn

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Hele handige link! Die ga ik bewaren!

 

Met een beetje googlen was ik inderdaad ook bij bacterievuur uitgekomen maarrrrr ... het blad wordt lichtbruin (verdort) en wordt niet bruin zwart zoals bij bacterievuur. Ik heb maar wat enge bacterievuur plaatjes gezocht en die vergeleken met mijn boom: ik heb een andere verkleuring van het blad.

Daarbij had de boom gewoon bloesem dit voorjaar en vormde er "normaal" appeltjes. Die groeien nu niet meer en verschrompelen tot rimpelige appeltjes.

 

De rest van de appel- en perenbomen staan er verder goed bij dus ik heb niet het idee dat het besmettelijk is. Het vreemde is ook dat het verdorren van het blad vanaf de stam richting de buitenkant gebeurd en niet vanuit de jonge scheuten aan de buitenkant richting de stam.

 

Sowieso maar terugsnoeien denk ik (?)

Link to comment
Share on other sites

Mijn tante haar appelboom moest weg. Die heeft ze eergister uit de grond gehaald en aan mij gegeven. Ik heb hem in een metselkuip gezet (tot hij hier de grond in kan) en vandaag, twee dagen later, is hij ook helemaal bruin, net als die van jou.

 

Oorzaak bij mij ligt vast aan de wortelen die erbij beschadigd zijn. Misschien bij jou ook? Dat een of ander beest bezig is geweest onder de grond?

Link to comment
Share on other sites

@Balto: ik zie niets vreemds aan de grond. De boom staat er al zo'n 20 jaar. Het verdorren herken ik dan weer wel. De boom verliest sinds gisteren ook al het dorre blad. De appeltjes hangen nog.

 

@Katr111: ik heb geen meikevers gezien dit jaar, tenminste niet dat me is opgevallen (tsja, nieuw huis, nieuwe tuin, veel schilderwerk, verjongen van de beukenhaag, misschien niet genoeg opgelet?). De andere fruitbomen ernaast hebben nergens last van ook de walnoot die ernaast staat niet ... Er is overigens, op het oog, niets aangevreten of doen meikevers dat anders?

 

Het "wortelprobleem" van Balto lijkt er nog het meest op.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...