Jump to content

Sperziebonen knappen open tijdens blancheren


Fredd
 Share

Recommended Posts

Ik snap niet zo goed wat een matige oogst met een korte kooktijd (blancheren) te maken heeft...?

 

Maar... heb je de boontjes met koud water opgezet en dan aan de kook gebracht of heb je de boontjes in kokend water gemikt??

Link to comment
Share on other sites

Of gewoon niet blancheren en rauw ( wel gewassen ) invriezen. Dat scheelt veel werk en je bonen zijn lekkerder. Dat doe ik sinds 5 jaar, nadat ik 25 jaar heb staan blancheren

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik bedoel aan te geven dat de eerste oogst te weinig opleverde. Daarom moet ik ze invriezen.

 

Ik heb de bonen in kokend water gegooid voor twee minuten. Daarna niet afgespoeld met koud water, maar direct ingevroren. Niet echt slim waarschijnlijk.

 

Maar blancheren is dus helemaal niet nodig?!

Link to comment
Share on other sites

Na het invriezen gaan de enzymatische reacties in groenten langzaam verder. Enzymes zijn eiwitachtige stoffen, die een rol spelen in de ontwikkeling, rijping en veroudering van de groenten. De enzymen kunnen de kwaliteit van de groenten schaden, waardoor smaakverandering ontstaat.

 

Het blancheren vertraagt dit proces.

 

De redenen om na het blancheren alles snel af te koelen zijn

 

kleurfixatie: de groenten behouden hun oorspronkelijke kleur

door de kou worden de huidporiën weer gesloten, waardoor geen vitaminen en voedende waarde verloren gaat

de groenten worden zo voor gekoeld en zullen sneller diepgevroren zijn

Link to comment
Share on other sites

Toch snap ik het nog steeds niet, bij een goede oogst ga je invriezen want dan houd je over, bij een slechte oogst eet je het gelijk op en heb je niets over? Dus waarom juist bij een slechte oogst invriezen?

Bij zijn de boontjes ook altijd veel later pas klaar, dus om nu al van een slechte oogst te spreken?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat de topicstarter te weinig bonen heeft om een (bepaalde) maaltijd van te maken, en ze dus wilt bewaren tot ze genoeg bonen heeft om een goede maaltijd van te maken?

 

Kun je bonen die je hebt ingevroren, later gewoon weer koken voor bij de aardappelen?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn NIET geblancheerde bonen blijven een vol jaar goed in de diepvries. Ze behouden hun kleur, geur en smaak. Zowel bij snijbonen als bij sperziebonen, dus misschien is jullie diepvries niet koud genoeg? Bij mij staat hij op ongeveer 18 graden. Er eten drie gezinnen van en niemand heeft geklaagd over kwaliteits verlies.

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Ik was de sperziebonen nadat ik ze heb afgehaald. Ik snij ze doormidden, want breken duurt me te lang. Daarna gooi ik ze in een vergiet en laat ze uitlekken. ( hoeft niet droog) In plastic zakken en de vriezer in. Geen snelvries, gewoon erin.

Snijbonen was ik eerst, daarna door de molen. In plastic zakken en de vriezer in.

Zo simpel kan het zijn.

Wat ik wel doe, ivm ruimtegebruik in mijn vriezers: ik doe de plastic zakken in vierkante bakken. Zodra de bonen bevroren zijn, trek ik de zakken uit de bakken en gebruik de bakken opnieuw voor de volgende lading. Dan heb je mooie vierkante pakken die makkelijk te stapelen zijn.

Dit doe ik met pompoenmoes, bieten ( wel gekookt en gesneden) en alle andere zaken. Alles maak ik min of meer vierkant..

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...