Stan Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 Anders dan dit topic : azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer gaat het hier over het toevoegen van aroma(parfumeren) aan natuur-, tafel- of inmaak azijn(je ook je eigen gemaakte azijn als b.v. appelazijn er een kleur en andere smaak mee geven). Ook kan je van een aantal gebruikte ingredienten als b.v. de Kornoeljebessen azijn maken zoals je dat met appelazijn ook doet door eerst te laten vergisten en dan laten verzuren. Kornoelje-azijn ; per liter azijn 150 gram vruchten. Bruikbaar na 14 dagen en echt lekker na 8 weken. Cranberry-azijn ; per liter azijn 150 gram vruchten. Bruikbaar na 14 dagen en echt lekker na 8 weken. Hibiscus(bloemen)-azijn ; per liter azijn 12,5 gram gedroogde bloemen. Bruikbaar binnen 24 uur en als het enkel om de kleur gaat is 10 minten tot een half uur lang genoeg. Oostindische Kers(bloemen)-azijn ; per 100 mililiter azijn 1 bloem. Bruikbaar na 14 dagen. Vlierbloesem-azijn ; per liter azijn 3 bloemschermen. Bruikbaar na 14 dagen. Walnoten-azijn ; per liter azijn 50 gram walnoten. Bruikbaar na 8 weken. Frambozen-azijn ; per liter azijn 150 gram frambozen. Bruikbaar na 8 weken. Viool-azijn ; per liter azijn 15 paarse bloemen. Bruikbaar na 2 tot 3 dagen. Van alle fruit azijnen kan je ook een balsamico/stroperige azijn maken voor amuse de noten-azijn is lekker met wat honing bij salades.Het recept van o.a. Lavendel-azijn maken plaats ik later. Hoe je de azijn stroperig moet maken : gebruik of enkel suiker of half suiker half honing(krijg je een dikkere vloeistof). Gebruik de helft van het gewicht aan vruchten dat je hebt gebruikt aan suiker/honing mengsel. Je maakt een puree van het fruit en kookt dat met de suiker. Wil je dat je azijn niet troebel is ? haal het gekookte mengsel door een kaasdoek oid en laat lauw worden alvoor je de azijn er doorheen mengen gaat. Voor de azijnen met enkel kleuring zoals de viooltjes gebruik ik tot maximaal 100 gram suiker/honing mengsel. Bij deze azijnen wel wat azijn gebruiken om de suiker op te kunnen lossen. Pas stroperig gaan maken na het rijpen van de azijn met de vruchten of kruiden. Ook kan je later met honing de azijn nog dikker maken(aanmaken) en gelijk als dressing gebruiken. Wel even een soort groepsfoto . Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted September 5, 2014 Author Share Posted September 5, 2014 Even een foto erbij . Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estemy Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 Wow ik ben echt jaloes, ze zien zo lekker uit. We hebben tot nu toe altijd die dure smaakazijn flessen uit de winkel gekocht en ja...dat kost een hoop geld. Ik eet ze altijd met een beetje olijvolie in de salades en ze zijn heel erg lekker. Fruitsmaken vind ik de beste, zoals granaatappel of frambozenazijn bijvoorbeeld.Gelukkig zit onze eerste poging tot gearomatiseerde en zelfgemaakte azijn nu in de pot (later gaat hij naar de fles). Mijn vriend heeft appels gebruikt en we gaan dus in paar weken kijken hoe het gaat en of het bij ons ook lukt. Quote Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietl Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 Hier is dragonazijn de absolute topper. Heel simpel: fles azijn kopen, volsteken met dragontakken en laten trekken voor een tijdje.Vooral voor de bekende bearnaisesaus is dit handig, maar ook voor mayonnaise en salades erg lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 Dragonazijn maak ik ook, evenals azijn met rozemarijn en tijm erin. Heerlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted September 8, 2014 Author Share Posted September 8, 2014 Zo de roze-azijn is het nieuw toegevoegde recept van azijn met viooltjes(de oranje is van de O.I. kers). Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Anders dan dit topic : azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer gaat het hier over het toevoegen van aroma(parfumeren) aan natuur-, tafel- of inmaak azijn(je ook je eigen gemaakte azijn Van alle fruit azijnen kan je ook een balsamico/stroperige azijn maken HOE Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted September 8, 2014 Author Share Posted September 8, 2014 Hoe je er meer balsamicostyle(wat stroperigere) azijn van maakt staat nu in de start topic. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Topie Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Stan.....wat leuk, al die verschillende soorten azijn! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemist Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 .......Walnoten-azijn ; per liter azijn 50 gram walnoten. Bruikbaar na 8 weken.......... Nadat ik een flesje Notenazijn uit Frankrijk van mijn zoon gekregen had wist ik dat ik het ooit zelf zou gaan maken. In een dressing echt een absolute smaakmaker!! Na lang zoeken op internet verschillende opties gevonden, maar niet degene die op het etiket stond. In Frankrijk maken ze het met essence, maar dat vind ik dan toch wat nep... Ik maak een variant vanuit beide topics.Ik heb momenteel een pot staan om walnotenazijn te maken, maar ik ben niet begonnen met een basis azijn, maar met witte wijn om die langzaam om te zetten in azijn op de manier als beschreven in het andere topic (https://www.moestuinforum.nl/azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer). Zo hoop ik meer smaak te onttrekken uit de walnoten, doordat ik begin in 12% alcohol en na weken eindig met een 6 tot 10% azijn.Kost me dan wel iets meer dan de 8 weken die jij beschrijft, maar dat gaat hopelijk ook wat opleveren. 1 Quote Groet, Alchemist Voor all onze probeersels kijk ook eens op:https://www.facebook.com/AcetoDiMetri en https://www.acetodimetri.nlhttps://www.facebook.com/Alchemisterijnhttps://www.facebook.com/HetGoeserBrouwhuis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jizkaha Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Walnotenazijn, daar had ik nou nog nooit van gehoord. Klinkt lekker. Ben benieuwd naar het resultaat, Alchemist Ook lekker; bieslookbloesemazijn met peper: handvol verse bieslookblommen plus 2 a 3 gedroogde peperoncini op een halve liter azijn. 3 Weken laten trekken. Ik had 'm trouwens 2x zolang laten staan. Gewoon, uit luiheid en een beetje vergeten enzo Maar maakt niet zo heel veel uit denk ik.Lekkere azijn voor door de sla, mooi roze met een klein pittig nasmaakje Quote Zelluf doen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemist Posted April 9, 2019 Share Posted April 9, 2019 Ik heb inmiddels de walnotenazijn een aantal keren gemaakt, maar ik start tegenwoordig vanuit azijn die al gereed is. Mijn ervaring is dat het op die manier minder kans op de een of andere infectie oplevert. Ik heb inmiddels zo'n extra groot roestvrij stalen thee-ei wat ik -gevuld met walnoten - in de azijn laat zakken en dan inderdaad een maand of twee laat staan.Ik heb de azijn met kerst geleverd voor een kerstpakket samen met een mooie olijfolie. De azijn werd zo goed ontvangen dat ik bij een aantal mocht naleveren. Quote Groet, Alchemist Voor all onze probeersels kijk ook eens op:https://www.facebook.com/AcetoDiMetri en https://www.acetodimetri.nlhttps://www.facebook.com/Alchemisterijnhttps://www.facebook.com/HetGoeserBrouwhuis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Ik maak elk jaar azijn met de bloemetjes van bieslook. Ik prop een potje vol bloemen, en giet daar de witte azijn over, na een week zeef ik het, en doe ik hetzelfde nogmaals, een beetje aanvullen Het wordt een prachtige dieppaarse kleur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted April 26, 2019 Share Posted April 26, 2019 En is de smaak erg uiig? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 Op zich valt dat reuze mee, wij houden er wel van. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.