Jump to content

Oesterzwammen op koffiedik kweken


JeffreyW
 Share

Recommended Posts

Ik ben ze ook aan het kweken en heb inmiddels al kunnen oogsten in de emmer. Bij mij was het juist andersom, de oesterzwammen aan de zijkant kwamen als eerste maar droogde snel in, op de bovenkant groeide het als een tierelier. Mij hielp het om ze met een plantenspuit vochtig te houden. Benieuwd of er een 2e oogst uit te halen valt. 

20200308_100752.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Goedemiddag! Toen wij zojuist terugkwamen van vakantie, bleek er geheel onverwacht ( want emmer nog niet vol koffiedik) een flinke zwam te zijn gegroeid de afgelopen week. Hij is echter ook helemaal uitgedroogd. Heeft iemand een goed advies over hoe wij deze zwam toch nog kunnen klaarmaken om te eten?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

ik zie helaas pas nu dit bericht.
Mocht het je weer overkomen:
de paddenstoel aan stukjes snijden en met heet water overgieten, een uurtje laten staan.
Met water en al kan je er een heerlijke oesterzwamsoep van maken!

De makkelijke manier is een pakje champignonsoep gebruiken en de oesterzwam met vocht en al toedienen, wel langzaam doorkoken om de oesterzwam weer zacht te maken.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mijn experiment om het pakket oesterzwam uit het tuincentrum te vermeerderen met houtsnippers en koffieprut gaat voorspoedig verder. In een grotere bak heb ik nu wel 8 heuveltjes waar zwammen op  beginnen te groeien. Op dus naar de volgende vraag: kan ik de bak gewoon de hele winter buiten laten staan? De bak staat op de noordkant van ons tuinhuis op een oppottafel. Het is een gewone kweekbak met transparant deksel. Is het verstandig om in dit jaargetijde naar verdere uitbreiding te streven of doe ik dat beter in het voorjaar? Alvast bedankt voor de adviezen.

Edited by annaelizabeth
aanvulling en spelling
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Antwoord geven op deze vraag is overbodig geworden: eind september werd de bak ineens volledig leeggegeten door kleine wurmpjes die dan weer vliegjes werden etc.

Maar ik hoop op een antwoord (ik ga binnenkort opnieuw opstarten) op de hieruit voortvloeiende nieuwe vraag: komen de vliegjes doordat ik min of meer in de open lucht heb gekweekt, of ligt het aan de combinatie van houtsnippers en koffiedik?

 

Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat het eraan ligt dat je de oesterzwammen buiten hebt gekweekt. Bij de oesterzwammen die ik binnen had staan kwamen ook vliegjes op af, volgens mij zijn ze dol op koffiedik. Dus dan kun je ze het beste buiten hebben staan, zodat de vliegjes weg kunnen. Dat was ook mijn overweging om de bak in de schuur te zetten en om eerlijk te zijn heb ik hem uit het oog verloren, maar zag toevallig afgelopen week dat er weer een zwammetje aankomt. 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben nu al sinds begin december bezig. Gebruik liter emmertjes maar krijg er geen zwammen in.

Het koffiedik is volledig verzadigd met witte draden maar er komt maar niets uitzetten.

 

  • Ik heb 1 grote bak waar ik als het ware 'voorbroed'. Enig moment schep ik hier wat uit in een nieuw emmertje.
  • Ik laat de emmertjes overgroeien onder de gootsteen. Als ze vol zijn verplaats ik ze op het keukenkastje
  • Er zit genoeg vocht op (als ik m open heb ik oranje 'plasjes' water (kleur van koffiedik)
  • Ik heb geprobeerd om het aan te drukken / niet aan te drukken

 

Wat doe ik verkeerd?

 

WhatsApp Image 2021-02-03 at 13.43.27.jpeg

WhatsApp Image 2021-02-03 at 13.44.02.jpeg

WhatsApp Image 2021-02-03 at 13.44.37.jpeg

Edited by Teunboon
Link to comment
Share on other sites

Plaats het doorgroeide emmertje eens 48 uur in de koelkast voor een koudeshock. Daarna warm plaatsen. Vaak lost dit het probleem op.

Succes!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste 3L koffiedik emmertje van Rotterzwam staat nu een week of 5 te groeien in de keuken en is ongeveer 3/4 vol; nog wel even te gaan dus. 

Ik ben nu volop aan het inlezen hoe ik straks nieuwe kweken kan opstarten na m’n eerste of tweede oogst over een tijdje. Het schijnt mogelijk te zijn om 1/5 over te houden, even goed vochtig te maken en weer opnieuw aan te vullen met laagjes koffiedik.

Wat is jullie ervaring hiermee? Wanneer is het nodig om weer vanaf vers broed te beginnen? 

 

Het gebruik van (oud/doorgroeid) substraat geeft op termijn problemen volgens dit youtube filmpje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=uuQQ_Mjk1bg

 

Als dit klopt, zijn er eventueel andere (eenvoudige) manieren om het “uitgeputte mycelium” weer op krachten te krijgen zonder telkens nieuw broed te hoeven kopen? Ander substraat bijv?

Link to comment
Share on other sites

6 uren geleden, Tim77 zei:

https://www.youtube.com/watch?v=uuQQ_Mjk1bg

 

Als dit klopt, zijn er eventueel andere (eenvoudige) manieren om het “uitgeputte mycelium” weer op krachten te krijgen zonder telkens nieuw broed te hoeven kopen? Ander substraat bijv?

Welkom Tim op het forum,

 

als ik producent ben van "koffie"kits zou ik ook zo een filmpje plaatsen op youtube.........

(volgens mij is het een hele prestatie om zo een filmpje te vinden tussen alle andere positieve filmpjes over het enten van spawn op een nieuw medium)
je kan voorlopig doorgaan met het enten (bijna oneindig) voordat er mutaties optreden. Mycelium raakt niet uitgeput maar de voedingsbodem kan uitgeput raken omdat de bouwstoffen voor het mycelium zijn opgebruikt! 

En gaat het fout omdat er andere schimmels de overhand overnemen kan je nieuw kopen of bij forumleden aankloppen voor een beetje nieuwe start.

 

ps https://www.moestuinforum.nl/forum/5-voordeur/

 

succes met de kweek!!
 

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

@Tim77

Wat ik heb begrepen is dat je door kan blijven gaan zolang het koffiedik niet helemaal uitgedroogd is of er oranje schimmels op komen. 

 

En al het koffiedik wat je eruit haalt om overnieuw te starten kun je weer verdelen over andere emmers en daar koffiedik aan toevoegen. Dus zo kun je ook nog uitbreiden met hetzelfde broed. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

die moest ik even opzoeken .......😄

Ik gebruik alleen de schimmels zelf en zeker geen andere toevoegingen!

Waarom zou je?

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

15 uren geleden, donaldk zei:

Gebruiken jullie de mycorrhiza voor jullie zaailingen/stekken? Ter stimuleren van de wortelvorming?

Leg eens hoe je je dit voorstelt Donald??? Hoe zou dat werken en hoe zou je dat kunnen aanpakken?  (Ik heb de indruk dat je je mycorrhiza voorstelt als iets dat je in een doosje kunt kweken en als een soort meststofje bij zaailingen in de grond doen....)  Ik denk dat het zo niet werkt en daar weinig kan doen en nauwelijks actief kan leven. 

 

Er zijn meerdere soorten myccorhiza's....maar ze werken bij vooral vaste planten, struiken en bomen en ontwikkelen zich mee met processen in de bodem en de groei van de wortels van de planten. Het is geen wortelstimulator, maar een natuurlijke samenwerking tussen plant en wortels en die treedt op waar de omstandigheden hiervoor gunstig zijn. Het toevoegen van iets aan je grond zal het eerder tegenwerken dan bevorderen, want dan worden deze schimmels overbodig en weggedrongen. heb je een bodem met veel organisch materiaal en dan vooral veel koolstof, en een bodem die je met rust laat, dan komen er vanzelf van dit soort verbanden op den duur. Zo is (kunstmatig en kunstmatig gewonnen!!!) fosfaat toevoegen aan je bodem echt niet meer nodig, want die samenwerking kan daar zelf in voorzien. Trucjes als een of ander "goed spulletjje"aan je bodem toevoegen (soort suuplementjes-waanzin in mijn ogen) komt voort uit tekort-angst die ontstaat als je eerst alles, ook de bodem of je voedsel, uit elkaar haalt en dan geisoleerde boodschappen gaat rondstrooien van dit is goed en dat is selecht en zo ook voedsel en bodem technologisch in elkaar flansen. 

 

Maar apart wortels stimuleren, zoals in sommige reclame voor stofjes wordt gesuggereerd dat goed zou zijn, is eigenlijk onzin. Zorg voor gezonde en goedgroeiende planten, die hebben vanzelf ook een goed wortelgestel. Door je apart op meer of betere wortels te richten, krijg je geen groetere, sterkere of betere planten. Waar er zich GEEN wortels kunnen ontwikkelen (bijvoorbeeld door grond waar echt van alles aan ontbreekt of een bode die te nat is) dat is wel een probleem......

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gezien het onderwerp misschien een beetje off-topic maar ik was benieuwd naar jullie ervaringen met het kweken van oesterzwammen op houtzaagsel.

Voor het kweken in grotere emmers is dit praktischer dan koffiedik (zie bijv ook https://youtu.be/45b2t7fqhjA).

Bij dierspeciaalzaken is genoeg te vinden (zaagsel/houtvezels/bodembedekker) maar er staat nergens om wat voor houtsoorten het gaat, terwijl ik ergens heb gelezen dat bijv naaldhout of hout van fruitbomen een no-go is voor kweken van zwammen?

Link to comment
Share on other sites

Op 23-2-2021 om 14:38, Tim77 zei:

Gezien het onderwerp misschien een beetje off-topic maar ik was benieuwd naar jullie ervaringen met het kweken van oesterzwammen op houtzaagsel.

Als je niet op koffiedik wilt of kan kweken is er een betere keus dan zaagsel, stro!
Goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en relatief eenvoudig.
https://www.homegreen.nl/substraatteelt/

De meeste bodembedekkers zijn van naaldhout of hennepvezel en onbruikbaar. Inderdaad is de info op verpakkingen niet te vinden wat de oorsprong is van de houtsnippers of zaagsel. Ik ben er eens de nodige uurtjes van uitzoeken op internet en telefoneren met de fabrikant mee bezig geweest en heb het opgegeven.

Succes met de kweek!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Thanks, dan ga ik het proberen met stro ipv houtsnippers! Is het mogelijk om het stro te inoculeren met de inhoud van een doorgroeide/gebruikte koffiedik kweekset? Of heb je daar altijd vers broed voor nodig? Mocht het kunnen met doorgroeid koffiedik, welke verhouding tussen stro en koffiedik moet ik dan ongeveer aanhouden? Moet ik dan ook nog gips of krijt toevoegen?

Link to comment
Share on other sites

Ja hoor, daar kun je broed voor gebruiken dat op ander materiaal is opgekweekt. Overigens zie ik nu pas dat je houtsnippers wilde proberen, en niet zaagsel. Dat heeft bij mij uitstekend gewerkt met gewone snippers van de tuin zonder naaldhout. Vooral hazelaar doet het goed maar ook rozenstam, esdoorn, wat ik maar heb. Ik combineer wel met koffiedik.

Link to comment
Share on other sites

5 uren geleden, Tim77 zei:

Mocht het kunnen met doorgroeid koffiedik, welke verhouding tussen stro en koffiedik moet ik dan ongeveer aanhouden?

1 liter goed doorgroeit broed (ongeacht waarop gekweekt) is genoeg voor 2,5 kg stro (droog gewogen). Je hoeft niets toe te voegen. 

Volg wel de aanwijzingen die van het linkje in mijn vorige mail. 

Als het de eerste keer is dat je gaat kweken kan het verstandig zijn om broed te kopen om zo een goede start te maken.
Succes met de kweek.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hallo,

ik ben voor het eerst oesterzwammen aan het keweken en heb veel aan alle info van jullie. Waarvoor dank. Hel fijn. nu heb ik een vraag. ik heb net de eerste rond achter de rug, er kwamen heel veel zwammetjes en die groeiden ook, niet al te snel maar toch. maar opgegeven moment begonnen ze uit te drogen en nu heb ik ze geoogst. daar kan ik nog wel een klein maaltje van maken. maar hoe nu verder> ik heb in de emmer gekeken en die is vol maar heel droog. Moet ik voor een tweede ronde de emmer eerst weer nat maken? of kan ik beter weer opnieuw beginnen?

En kan ik de emmer nu buiten zetten? of is het nog te koud? en moet je voor het dag-nachtritme de emmer niet opendoen? het is immers donker daar binnen? 

dat waren dan toch nog een heleboel vragen? ben benieuwd naar jullie antwoorden.

 

Groetjes, Gaby

Link to comment
Share on other sites

 De emmertjes zelf heb ik bij wijze van proef de frogtape afgehaald, daar begon het ook maar ik zag het te laat. Helemaal bruin opgedroogd.

 

Maarrr, de grote 10L bak begint ook vol te raken en laat in die nou wel optijd gezien hebben. Die ziet er na 2 dagen zo uit.

 

AA63C45A-89FB-49DF-93F3-D145CB71E44E.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Paddenstoelen bestaan voor 90% uit water. Dit water komt uit de voedingsbodem waarop ze groeien. Is er een tekoet aan vocht dan stopt de groei en zullen ze beginnen te verdrogen. De voedingsbodem dient dus altijd goed vochtig te zijn (niet kletsnat). Op het moment dat je een begin van de groei ziet dien je de vochtigheid regelmatig te controleren en eventueel water toe te voegen om tot een goede oogst te komen.

 

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...