Jump to content

Oesterzwammen op koffiedik kweken


JeffreyW
 Share

Recommended Posts

Zo... inmiddels al pagina 15 van dit topic. Ik zit met een vraag over 1 van mijn bakjes. 

Mss heb ik niet de juiste tape omdat de zwam er juist NIET naar toe groeit..., en er groeit ook iets anders heel stiekempjes iets anders aan schimmelsporen (steeltjes) - zie foto's. 

 

Wat kan ik doen? Zijn deze schimmels erg? (die groene 'broodschimmel' heb ik al eens gehad, dat is dit niet)

 

 

(sorry, foto's worden niet zo scherp weergegeven als dat ik met de telefoon gemaakt had.... hopelijk zichtbaar!) 

 

 

355489867_Oesterzwamgroeitnietnaargat(22-3-2021).thumb.jpg.308b2a258684047fe09e77ccce36d1f3.jpg

 

 

 

1284467812_Oesterzwamschimmelsporen(22-3-2021).thumb.jpg.48fc3c3e469ccb1626d296d410718241.jpg

Edited by Sally164
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik zie dit bericht nu pas

het is niet te zien op de foto wat de vreemde groei is maar ik zou het er uit scheppen met een schone lepel (ruim er om heen) en het ontstane gat weer opvullen met schoon koffiedik. Mycelium van de oesterzwam herteld zich in het algemeen vrij snel als het gezond is.

Ik neem aan dat je de tape gebruikt in het begin van de groei, Als je genoeg doorgroeit koffiedik hebt moet je dit verwijderen zodat er lucht bij kan komen om de groei van de paddenstoelen te laten plaatsvinden.

 

succes

 

 

  • Like 1

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

We hebben nu een aantal succesvolle bakjes gedaan op koffiedik. De ‘professionele’ kwekers zie je echter zakjes gebruiken gevuld met stro?

 

Is dat ook gewoon te doen? Zak nemen waar bolletjes oid in heeft gezeten, vol stoppen met hooi en wat koffiedik en dan ophangen? Of lukt dat niet met hooi?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik kom even binnen vallen want ik zou dit ook graag proberen. Ik drink echter geen koffie maar zag dat het ook op stro kan. Ik lees alleen wat uiteenlopende berichten waardoor ik toch heel wat vragen heb en ik hoop dat iemand me verder op weg kan helpen.

Gebruik je een donkere of doorzichtige zak? Vul je deze in een keer? Ik las ergens dat iemand het helemaal vulde en als die wittigheid te zien was dan maakte diegene er sneetjes in voor de zwammen, maar bij koffieprut lees ik steeds een beetje er bovenop doen zodat het goed kan groeien.

Kan dit het hele jaar door aangezien ik het binnen wil doen? Heb je speciaal strobroed nodig? Ik lees op sommige verkooppunten dat de broed op stro of op koffiedik kan, maar soms lees ik dat je aparte strobroed nodig hebt. Als er nog tips zijn hoor ik het graag. Ik ga de rest van het topic ook nog even doorlezen maar volgens mij gaat het vooral over op koffiedik (logisch dat is ook de titel van het topic) 🤭

Edited by Moonsparkle
Link to comment
Share on other sites

op youtube is er genoeg over te vinden o.a.
 

 

 

succes met de kweek!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

De grote bak (20L) is weer bezig.

komt er nu aan alle kanten langs.

als deze uitgewerkt is ga ik op stro proberen. Weet iemand waar je daar kwalitatief goede zakken voor kan kopen? Ik heb wel van die plastic inzamelzakken, maar je ziet dat er vaak zakjes van een soort van landbouwzijl gebruikt worden maar die kan ik nergens vinden.

E89B7422-F7D4-4DE4-AAD4-2843C1791DCA.jpeg

Link to comment
Share on other sites

De naam van die zakken is buis of kolomzakken.

O.a. Homegreen.nl heeft ze in het assortiment.

Met een beetje fantasie kan je ze zelf ook maken van een stevige vuilniszak en duck-tape.

 

Succes met de kweek!

 

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De snelheid waarmee je het mycelium kan zien groeien is afhankelijk van de laag koffiedik die je aanbrengt en de temperatuur waarop je de kweekset hebt staan. 

Als je elke 3 dagen een laagje aanbrengt van ongeveer 3 cm en de set heb je in een omgeving van ongeveer 25 graden dan gaat het zeker snel!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 5 months later...

Hallo allemaal! Ben net mn eerste growkit van Rotterzwam gestart, en ik heb een vraagje. Op de emmer van Rotterzwam staat, dat de emmer koel geplaatst moet zijn. Maar ik lees op andere sites dat hij warm moet staan. Hij staat nu in de bijkeuken, daar is het zo 17 graden, maar ik zou hem ook in de keuken kunnen zetten, ongeveer 21 graden. Wat is jullie advies?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...