Jump to content

Oesterzwammen op koffiedik kweken


JeffreyW
 Share

Recommended Posts

Zo... inmiddels al pagina 15 van dit topic. Ik zit met een vraag over 1 van mijn bakjes. 

Mss heb ik niet de juiste tape omdat de zwam er juist NIET naar toe groeit..., en er groeit ook iets anders heel stiekempjes iets anders aan schimmelsporen (steeltjes) - zie foto's. 

 

Wat kan ik doen? Zijn deze schimmels erg? (die groene 'broodschimmel' heb ik al eens gehad, dat is dit niet)

 

 

(sorry, foto's worden niet zo scherp weergegeven als dat ik met de telefoon gemaakt had.... hopelijk zichtbaar!) 

 

 

355489867_Oesterzwamgroeitnietnaargat(22-3-2021).thumb.jpg.308b2a258684047fe09e77ccce36d1f3.jpg

 

 

 

1284467812_Oesterzwamschimmelsporen(22-3-2021).thumb.jpg.48fc3c3e469ccb1626d296d410718241.jpg

Edited by Sally164
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik zie dit bericht nu pas

het is niet te zien op de foto wat de vreemde groei is maar ik zou het er uit scheppen met een schone lepel (ruim er om heen) en het ontstane gat weer opvullen met schoon koffiedik. Mycelium van de oesterzwam herteld zich in het algemeen vrij snel als het gezond is.

Ik neem aan dat je de tape gebruikt in het begin van de groei, Als je genoeg doorgroeit koffiedik hebt moet je dit verwijderen zodat er lucht bij kan komen om de groei van de paddenstoelen te laten plaatsvinden.

 

succes

 

 

  • Like 1

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

We hebben nu een aantal succesvolle bakjes gedaan op koffiedik. De ‘professionele’ kwekers zie je echter zakjes gebruiken gevuld met stro?

 

Is dat ook gewoon te doen? Zak nemen waar bolletjes oid in heeft gezeten, vol stoppen met hooi en wat koffiedik en dan ophangen? Of lukt dat niet met hooi?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik kom even binnen vallen want ik zou dit ook graag proberen. Ik drink echter geen koffie maar zag dat het ook op stro kan. Ik lees alleen wat uiteenlopende berichten waardoor ik toch heel wat vragen heb en ik hoop dat iemand me verder op weg kan helpen.

Gebruik je een donkere of doorzichtige zak? Vul je deze in een keer? Ik las ergens dat iemand het helemaal vulde en als die wittigheid te zien was dan maakte diegene er sneetjes in voor de zwammen, maar bij koffieprut lees ik steeds een beetje er bovenop doen zodat het goed kan groeien.

Kan dit het hele jaar door aangezien ik het binnen wil doen? Heb je speciaal strobroed nodig? Ik lees op sommige verkooppunten dat de broed op stro of op koffiedik kan, maar soms lees ik dat je aparte strobroed nodig hebt. Als er nog tips zijn hoor ik het graag. Ik ga de rest van het topic ook nog even doorlezen maar volgens mij gaat het vooral over op koffiedik (logisch dat is ook de titel van het topic) 🤭

Edited by Moonsparkle
Link to comment
Share on other sites

op youtube is er genoeg over te vinden o.a.
 

 

 

succes met de kweek!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

De grote bak (20L) is weer bezig.

komt er nu aan alle kanten langs.

als deze uitgewerkt is ga ik op stro proberen. Weet iemand waar je daar kwalitatief goede zakken voor kan kopen? Ik heb wel van die plastic inzamelzakken, maar je ziet dat er vaak zakjes van een soort van landbouwzijl gebruikt worden maar die kan ik nergens vinden.

E89B7422-F7D4-4DE4-AAD4-2843C1791DCA.jpeg

Link to comment
Share on other sites

De naam van die zakken is buis of kolomzakken.

O.a. Homegreen.nl heeft ze in het assortiment.

Met een beetje fantasie kan je ze zelf ook maken van een stevige vuilniszak en duck-tape.

 

Succes met de kweek!

 

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De snelheid waarmee je het mycelium kan zien groeien is afhankelijk van de laag koffiedik die je aanbrengt en de temperatuur waarop je de kweekset hebt staan. 

Als je elke 3 dagen een laagje aanbrengt van ongeveer 3 cm en de set heb je in een omgeving van ongeveer 25 graden dan gaat het zeker snel!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 5 months later...

Hallo allemaal! Ben net mn eerste growkit van Rotterzwam gestart, en ik heb een vraagje. Op de emmer van Rotterzwam staat, dat de emmer koel geplaatst moet zijn. Maar ik lees op andere sites dat hij warm moet staan. Hij staat nu in de bijkeuken, daar is het zo 17 graden, maar ik zou hem ook in de keuken kunnen zetten, ongeveer 21 graden. Wat is jullie advies?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Begin 2019 eind maart dacht ik een cursus gevolgd vooral een zak vullen met stro. Met stro vanaf behandeling van stro en zak vullen en stammetje enten met pluggen met tussendoor uitleg wat en hoe en waarom . Ze kweekte zelf op kleine schaal oesterzwammen voor de verkoop . En gaven toen aan   dat hun laatste zakken gevuld waren omdat de grijze oesterzwammen moeilijk/niet te kweken zijn zonder klimatisatie tijdens de zomer.

 

Na eerste oogst is er niks meer gegroeid .Vermoed omdat stro te droog was en geen ideale temperatuur . Zak is steeds binnen blijven liggen met gedachte dit droog stro nog eens te gebruiken voor het opstarten van nieuwe kweek . 

Op 13/11 maar eens terug mee begonnen . 

Gerst gekookt 30 min en daar wat droog stro uit midden van de baal tussen fijn geknipt . Ook 1deel gerst op 1 deel koffiegruis . 

Een week er na gerst een 24 uur geweekt dan een uur laten koken ook enkel gerst en gerst/koffie . De voor geweekte langer gekookte zijn vochtiger en schimmel groeien ook beter op eerste zicht . 

 

Voor de bewaring van de mycelium in de koelkast voor enkele maanden ? Lijkt mij aanvoelen eigenlijk raar ?

De wilde paddenstoelen van mycelium naar eigenlijke paddenstoelen gebeurd toch ook niet in de zomer maar in herfst wanneer het afkoelt en vochtiger word.  Als het koffiegruis volledig doorgroeit is word hier ook wel eens de tip gegeven om een koude behandeling te geven in de koelkast om over te gaan tot ontwikkeling van de paddenstoelen . 

 

Mijn idee voor de ontwikkeling van de paddenstoelen wat er nodig is niet te warm en vocht . Mijn idee van mijn mycelium op het stro was te droog en te warm (tijdens de zomers). Nu met vocht op kamertempratuur en nieuw materiaal om te doorgroeien komt het blijkbaar op eerste zicht toch weer tot leven . 

 

Het is de bedoeling om gerst te gebruiken als broed voor emmers gevuld met koffiegruis .

 

Ik ben zeker geen expert maar een beginner maar dit zijn mijn bedenkingen en enkel over herfst/winter padenstoelen en niet de zomerpaddenstoelen zoals de roze oesterzwammen.

Sla ik ergens de bal mis laat het gerust weten.     

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...