Jump to content

Help je kip de ophokplicht door


mijnspeeltuin
 Share

Recommended Posts

Tja ophokplicht, lastig hoor die arme beestjes ( drie dames) moeten de hele dag binnen zitten. Mijn binnen rennetje anderhalve m2 en dan kunnen ze nog in het nachthok dat is 70x 70 cm.

Tja bij Jumbo maken ze reclame ( en daar zijn ze trots op ) van 13 kippen op 1 m2

Wat doe je om ze bezig te houden? Ik geef ze dagelijks een stuk fruit of groente aan een touwtje zodat ze daar druk mee zijn. Ook strooi ik wat gekookte rijst in de ( schoongemaakte ) ren zodat ze wat te scharrelen hebben.

Hoe doen anderen dat? Hokken jullie de kipjes en wat als het lang gaat duren?

Ben op zoek naar oplossingen en ideeën.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

Nou heb ik het nieuws wel een beetje gevolgd hoor, maar ik had niet de indruk dat wij ook onze kippen binnen moeten houden? Wel kinderboerderijen (die veel publiek ontvangen, waardoor de ziekte overgedragen zou kunnen worden) en pluimveebedrijven.

 

Die van ons lopen nog buiten...

 

http://levendehave.nl/kennisbank/pluimvee/hobbypluimvee-tijden-van-vogelgriep

Link to comment
Share on other sites

Tja ik vond het ook twijfelachtig. We wonen in Noord Holland vlak bij Amsterdam dat is nou bepaald niet echt bij de besmettingshaard. Ben ik een te brave burger? Zit ik onnodig onze dames op te sluiten? Ze eten wel meer soorten voer dan voorheen Lusten ineens sla, andijvie, wortelschilletjes, komkommer en sinaasappel maar favoriet is een overrijpe banaan. Daarvoor taalden ze daar niet naar. Nu maar hopen dat ze in vrijheid dat ook blijven eten.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

Nou ja, wij zijn dan vaak weer een beetje de te stoute burger denk ik. Zolang wij niet horen dat wij onze dieren binnen moeten houden, op het nieuws bijvoorbeeld, dan doen we dat niet We hebben namelijk best wel wat kippen, en ook verschillende groepen. Ze kunnen allemaal naar binnen hoor, de hele dag. Maar liever niet.

 

We gaan verder sowieso niet op stap met kippen, dus we kunnen niets verspreiden.

Maar we verkopen wel gewoon eieren. Niet hier aan de deur, maar in het dorp.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.

 

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/16/ernstige-vorm-vogelgriep-in-hekendorp.html

 

72 uur dus vanaf zondag. Heb het trouwens ook wel een keer in het nieuws voorbij zien komen.

Link to comment
Share on other sites

De ophok- en afschermplicht in verband met de uitbraak van H5N8 in Hekendorp is op 18 november wat betreft hobbypluimvee vervangen door een ophokadvies. 'Voor hobbyhouders is het van belang dat zij hun vogels zoveel mogelijk binnen houden''', aldus staatssecretaris Dijksma. Dit om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Dit ophokadvies geldt voor de periode tot 18 december.

 

(van http://www.levendehave.nl )

Link to comment
Share on other sites

18 december? Nou dan ga ik de dames toch maar wel , beperkt, loslaten. Het binnenhokje is echt te klein om daar nog een maand zo te zitten. Ik ga dit weekend maar eens toestellen om de buitenren af te schermen en zo een ruimer winterverblijf te maken om ze van de lente weer in de tuin te laten scharrelen.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

Het lijkt me lastig de kippen zo lang op te hokken. Volgens mij wordt er met de scharrelruimte alleen rekening gehouden met uitloop en niet alleen maar in het hok of stal scharrelen. Dus hebben de kippen ineens weinig ruimte en ontstaan en uiten zich ineens problemen?

Wintertijd is de tijd nemen voor de planning en voorbereiding voor het nieuwe seizoen ...

Link to comment
Share on other sites

@Mijnspeeltuin tot18 dec geldt niet voor jou volgens mij:

 

 

 

Voor pluimveebedrijven in een zone van ruim 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in principe voor 30 dagen. Binnen dit gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

 

bron:

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/16/ernstige-vorm-vogelgriep-in-hekendorp.html

 

Maar ik hoor wel hele hordes ganzen of eenden overvliegen hier....bijna dagelijks nu.....die kunnen toch ook verspreiden, of niet?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
.... Maar ik hoor wel hele hordes ganzen of eenden overvliegen hier....bijna dagelijks nu.....die kunnen toch ook verspreiden, of niet?

Eenden en ganzen kunnen vogelgriep hebben, maar of er overdracht naar kippen is en hoe dat dan eventueel zou moeten werken is nog onduidelijk (bron: https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk).

 

Op radio en tv werd wel gesuggereerd dat het virus, via trekvogels, rechtstreeks van ZO-Azië naar NW-Europa komt. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ik ken geen enkele vogelsoort die een trekroute volgt die ook maar vaag in die richting komt.

Wat er nog een beetje op lijkt:

In Siberië en op Nova Zembla is er een kleine overlap in broedgebied tussen ganzen die in NW-Europa resp. West-Azië overwinteren.

Iets dergelijks schijnt te gelden voor ooievaars en enkele roofvogelsoorten waarbij de populaties uit Oost Europa en uit het uiterste westen van Azië beide in Oost Afrika overwinteren.

Maar ja, van ZO-Azië naar West Azië is nog een heel eind.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Moeten de wilde vogels dan ook binnen????
Tuurlijk. Ik heb zojuist een paar duizend Grauwe Ganzen naar Aalter doorgestuurd, als ze een beetje doorvliegen komen ze morgenochtend aan. Je vangt ze toch wel op hè.

Nee, sorry, ik heb zelf geen kippenhok.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik altijd begrepen heb is dat ze opgehokt moeten worden omdat ze besmet kunnen worden door de poep van wilde vogels. Dus als je je ren of een gedeelte hiervan (en de rest afsluit) goed overdekt met een zeil o.i.d. geld dat ook als een dak boven hun hoofd/ophokken. als er dan geen mogelijkheid is dat er wilde vogels op het 'kippengrondgebied' kunnen poepen.

Eigenlijk heet wat wij als hobby kippenhouders moeten ook geen ophokplicht maar afschermplicht, de kippen afschermen van contact, alleen op de bedrijven geldt echt ophokplicht

Link to comment
Share on other sites

Tja....ze landen en poepen ergens waar ook scharrelkippen uitloop hebben??
Wat ik altijd begrepen heb is dat ze opgehokt moeten worden omdat ze besmet kunnen worden door de poep van wilde vogels. ...
Ja ik dacht ook dat het zo simpel is. Maar de studie waarna ik verwijs concludeert dat e.e.a. minder "recht toe recht" aan ligt. (https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk).

Maar ik begrijp natuurlijk heel goed dat ook hier geldt 'better safe than sorry'.

En dat geldt voor hobbyboer, professionele boer èn overheid.

 

Wellicht ten overvloede Ik krijg het gevoel dat de term scharrelkip in deze draad wat losjes wordt gebruikt. Officiële terminologie zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eicode#Huisvestingssysteem

De twee gevallen vogelgriep in NL betrof het scharrelkippen. Dus kippen die leven in een stal zonder uitloop.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn wel vogels die Azië als bestemming hebben.

Zo heb je de Kanoetstrandlopers, die komen over uit Afrika, 5000 km vliegen, tanken bij in de Waddenzee door anderhalf miljoen kilo aan schelpdiertjes op te peuzelen en vliegen nog eens 5000 km door naar Siberië om te broeden. Nu weet ik niet of dit evt. dragers zijn van het virus, maar het zijn wel vogels die een duidelijke verbinding hebben met Azië.

Link to comment
Share on other sites

@Roelie,

De vogelgriep varianten ontstaan grotendeels in Zuidoost Azië.

Ik probeerde te zeggen dat overdracht van het virus, via trekvogels, direct, in één etappe, van Zuidoost Azië naar NW Europa mij heel onwaarschijnlijk lijkt.

 

Verspreiding in meer etappes kan ik me wel voorstellen.

Er zijn inderdaad genoeg vogels die een 'brug' zouden kunnen vormen tussen Noordwest Azie en NW Europa. (Kanoeten, en andere strandlopers, ganzen, sterns, meeuwen en ongetwijfeld nog wat meer.)

Als er dan ook nog vogels zijn die in Zuidoost Azië overwinteren, broeden in West Siberië / Nova Zembla en daar het virus doorgeven aan Kanoeten, Ganzen, etc., dan heb je twee etappes Dat is ca. een half jaar, voordat een nieuw virus van ZO Azië hier kan zijn.

Maar de afstand ZO-Azië ~ NW Azië is nog altijd een slordige 7000 km 'as the crow flies', en dan zou je ook nog over de Gobi en/of Himalaya moeten vliegen. Zijn er vogels die dat doen? Ik ken de (trekroutes van de) vogels uit zuidoost Azié niet en kan er dus verder niets verstandigs over zeggen.

 

P.S.

Mooi hè dat verhaal van de Kanoeten!

Link to comment
Share on other sites

Oh , eh... ik probeer ook niet aan te geven dat de kanoeten het probleem zijn, enkel dat er wel samenlopen kunnen voor komen... En ja, de kanoeten geven een mooi beeld van hoe het moeilijk kan.

In de IJstijd namelijk hebben ze het veel makkelijker.

Dan is hier de toendra die ze nodig hebben en vliegen ze half zo ver...Tja, niet elke verandering is een verbetering zullen we maar zeggen.

Link to comment
Share on other sites

Mijn kippen en ganzen zitten nu ook binnen, een groot net gespannen, ze hebben nu nog een uitloop van een goede 120m².

Een ervan was toch uitgebroken voor ik volledig gedaan had, een henneke van die Amrock, en ik zag ze niet meer zitten in de haag, te donker, zal voor morgen zijn.

Toch nogal wat werk om zo een terrein te overspannen met netten maar ze kunnen overdekt slapen en ze hebben eten en drinken, wat willen ze nu nog meer? Natuurlijk, ze zijn die grote weide gewoon hé.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...