Jump to content

Gezocht/aangeboden: lekkere vegan recepten.


Stan
 Share

Recommended Posts

Ik ben op zoek naar lekkere vegan recepten en nee die hoef je niet van het net te gaan plukken(dat kan ik zelf ook) maar, ik wil recepten die zelf zijn gemaakt of heel erg zijn aangepast en die bij jou inslaan als een bom. Dus geen vegetarische maar echt 100% plantaardig met enkel dingen als nep ei(als lijnzaad flax voor in cake e.d.), nep slagroom en kaas(van o.a. soja of nootjes)

 

Ik ben ook niet op zoek naar recepten waar vleesvervangers in zitten(die mag je wel geven )of recepten met pasta en dan edelgist als nep parma smaakje. Ik zoek echt recepten dus waar een vegan blij van zou worden(en als alles eters dat ook lekker vinden is dat nog mooier).

 

Zelf zal ik nu de aftrap doen met een quiche.

 

Voor het deeg gebruik je :

 

300 gram meel.

150 ml water.

100 gram boter(van healthy planet of provamel echt zonder zuivel) of 80 tot 100 gram kokosolie met of zonder geur(beide lekker) geeft wel een andere structuur aan de bodem dan met boter.

 

Doe je normaal ei door je deeg dan vervang je dat met 2 eetlepels gemalen lijnzaad die je oplost in 3 tot 4 eetlepels kokend water.

 

Voor de vulling moet je er rekening mee gaan houden dat als je groenten als spinazie gebruikt je dat even moet binden met een aardappelmeel oid.

 

Kaas is te vervangen voor tofu maar ook zonder kan je hele lekkere hartige taarten bakken.

 

Neem het boven genoemde lijnzaad mixje en doe daar 100 tot 200 ml soja/haver/rijst melk bij of soja/rijst slagroom. Een bechamelsaus is ook een goede vervanger voor het gebruikelijke mengsel dat je bij quiche gebruikt(lekkere paddenstoelen ragout is er ook top voor wel wat dikker maken dan gewone ragout).

 

Om je saus/mengesel wat dikker te krijgen kan je het beste wat agar-agar of aardappelzetmeel gebruiken.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Lekker is natuurlijk zo subjectief als wat maar ik heb wel een paar recepten voor je. Getest en goedgekeurd door anti-veganisten.

Met copy/paste wordt 't zo'n ellenlang verhaal dus ik geef je de links:

Pompoen met tofu uit de oven: http://wp.me/p4h4Qz-T

En vega curry: http://wp.me/p4h4Qz-24

O, en als je in deze sperziebonencurry de yoghurt vervangt door kokosmelk istie ook vegan: http://wp.me/p4h4Qz-5z

Link to comment
Share on other sites

Het klopt dat lekker zo subjectief als maar wat is maar, als 8 tot 9 van de 10 mensen iets graag eten noem ik dat voor het gemak lekker.

 

Hier ook gelijk even een foto van een vegan quiche zoals ik die maak.

VeganQuiche56761416499091.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

10610731_868449549854102_7104320015155127010_n.jpg?oh=0731959ce25d91deca14912439584da5&oe=55152C41&__gda__=1428086571_c8635ff21f9fdc161f6a7eeed2fd8f27

 

Fastfood. Pak een voorgesneden pak wokgroente, bak dit met wat Thaise kruiden. Kook de noodles. Bak wat mini loempia's (uit de vriezer) en bak wat vivera lupine wokstukjes. Op het laatst heb ik wat pinda's toegevoegd.

Edited by Guest

Voedselkollektief Almere

Biologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs

Link to comment
Share on other sites

Jammer genoeg kan ik geen foto plaatsen vanaf telefoon. Maar goed een lekker romige veganpasta:

 

Kook de pasta.

 

Doe in een grote wok de groenten die jij lekker vindt (in dit geval was het prei, paprika, tomaten en een peper). Wok de boel. Doe er een kookroom (soja/haver etc) naar keuze bij en dan een paar lepels pesto (puur en eerlijk van de AH is vegan, xenos en lidl moeten ook vegan versie's hebben) en dat is de saus.

 

Wok in een andere pan kort wat verse spinazie met olie en knoflook. (eerst olie in de pan, dan knoflook even laten kleuren en dan de spinazie erbij)

 

Opmaak op het bord: Eerst de spinazie, dan de pasta en dan de groenten/saus. Eventueel nog wat edelgistvlokken op strooien.

Voedselkollektief Almere

Biologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs

Link to comment
Share on other sites

Vegan slagroom.

Ei, gluten, soja en koemelkvrij

 

Bij de gulle aarde zag ik slagroomrecepten die 100% plantaardig zijn maar dat kon ook wel iets anders dacht ik en zo ging ik met het lijnzaad slagroom recept aan de gang.

Lijnzaad-nep-slagroom42971416866463.jpg

 

De eerste poging is zonder smaakstoffen en er zitten nog wat zaden in de room.

 

De tweede poging is met 25 gram lijnzaad op 400 ml water en dat 10 to max 20 min laten koken en door een kaas doek of zeef gooien(als het niet wil lopen heeft het iets te ang op het vuur gestaan en kan je het even terug in de pan aanlengen met kokend water).

 

Lijnzaad-in-zeef35071416866648.jpg

 

Dan krijg je deze mooie vloeistof : (na veel knijpen in de zak die ik van de doek had gemaakt om alles aan goede eiwitten eruit te kunnen halen)

geklaarde-lijnzaadeiwit77271416866683.jpg

 

Deze 4 uur of langer in de koel kast(30 min in de vriezer en om de 10 min omroeren kan ook).

 

Wat vanillesuiker(3 koffielepels) malen en mengen met een koffielepel dextrose en 1/4de theelepel xanthangom en met het eiwit mengen en met de mixer minimaal 10 mixen. Als het eiwit te warm zou worden zet het dan weer even in de koeleing en je kan die niet zuuur of tot boter slaan .

 

Lekker op :

Vegan-mouse-met-nep-room29291416866971.jpg

 

Ook lekker de room door chocoveganvla op vegan choccake.

Vegan-chococake-met-chocomouse79761416866949.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Knolselderij schnitzel :

 

Snij een knolselderij in plakken van rond de cm en schil na het snijden. Kook de plakken in wat boter met een bouillon(naar eigensmaak(alles moet net onderstaan)). Ik heb een nepkipsmaak gebruikt en Healty Planet boter. Maak er dan mooie vormen van(steek cirkels uit oid(of hartjes voor valentijn))en haal door flaxgelei(lijnzaad koken voor 20 minuten en het vocht is dan net gelei(of ander eivervanger)) en paneer. Bak aan beide kanten even kort bruin(Kan ook in de frituur).

Knolselderij69121423595391.jpg

 

Zo serveer ik deze komende zondag 15 februari in mijn popup restaurant met zoete aardappelpuree en salade.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Winter groenten soep:

 

Men neemt een pan water

Daaraan voegt men toe:

1 Prei

1 ui beetje grof gesneden.

Knolselderij in blokjes. (Ligt aan de grote van je pan en de knol, ik gebruik een halve maar heb wel een grote pan soep)

1 winter wortel in schijfjes gesneden.

1 rode paprika in blokjes gesneden.

1 gele paprika in blokjes gesneden.

1 grote pot witte bonen in tomaten saus. (kan natuurlijk ook witte bonen uit eigen tuin en tomaten saus/ketchup)

eventueel aardappel.

 

Op smaak brengen met groente bouillon blok of zout.

Link to comment
Share on other sites

Courgette raspen (helemaal) (eventueel vocht eruit knijpen in een theedoek)

daar rasp je ook een gewone wortel bij

en een kleine ui heel fijn snijden en/of lente ui

aardappel raspen

snufje zout

dit meng je door elkaar.

en dan bakken als een rösti.

 

Je kunt hem natuurlijk ook pittiger maken door toevoeging van een pepertje

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 weeks later...

Leuke vegan recepten..!! Altijd goed.

 

Heb gisteren vegan wentelteefjes gemaakt.

 

4 plakken brood zonder korst

kop rijstemelk

2 eetlepels meel

1 eetlepel agave siroop

1 theelepel kaneel

 

Gebakken in kokosolie maar vond dat geen succes. Bleef soppig maar goed was de eerste keer.

Zonder bijen geen leven..........!!! Groeten uit Friesland..!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 2 weeks later...

Leuk onderwerp!

Komen zeker interessante dingen voorbij om eens uit te proberen!

 

Heb laatst vegan pannekoeken gemaakt die ik echt lekker vond. (Veel internet recepten vond ik dan weer net niet dus dit was wat improvisatie.)

Ingredienten waren:

- tarwemeel

- haverzemelen (geheim ingredient, had het idee dat ze hier lekker krokant van werden)

- plantaardige melk (maakt niet uit welke, ieder zijn voorkeur), maar ik denk dat water ook prima kan

- kaneel

- Chia zaad (voor de binding)

 

Ik maak dan niet al te grote pannekoeken en bak ze in wat olie.

De hoeveelheden weet ik niet want gooi het gewoon bij elkaar tot ik denk dat het goed is. Ik schat dat de verhouding tarwebloem en haverzemelen minimaal 1/3 van die zemelen is.

Link to comment
Share on other sites

Morgen Paasbrunch bij mijn moeder en ik heb gemaakt:

 

Vegan Vietnamese loempia's:

https://www.thehappychickpea.com/vegan-vietnamese-loempias/

Zonder vleesvervanger, dus alleen groente, en de vulling wat pittiger gekruid met wat sambal, flink wat kerrie, gember, peper en zout, scheutje sojasaus, en ach, nog wat sambal.

 

Chocoladetaart:

https://vegetus.nl/makkelijke-chocoladetaart/

Ik heb deze al vaker gemaakt, dit keer een variatie met in het midden een laag blauwe bessen en eigengemaakte jam, en in plaats van de chocoladeglazuur een keer roze glazuur gemaakt met ook weer een scheutje eigengemaakte jam. En dan een paar blauwe bessen als decoratie erop. Net effe een stukje geproefd, ik vond hem wel erg stevig, maar zoon vond hem erg lekker.

 

Eiersalade:

http://nevernotcooking.nl/vegan-eiersalade/

Ik heb er geen ui en ketchup in gedaan, dat 'hoort' niet in een eiersalade, vind ik. En ik heb er kurkuma doorheen gegooid voor de kleur. Hij is echt net echt.

Link to comment
Share on other sites

Die loempia’s (met iets andere vulling) staan hier voor deze week toevallig ook op het menu pippi. Lekkâh!

 

Vanmiddag had ik een omelet op het menu staan, want Pasen. Alleen dit keer een omelet zonder eieren, maar met kikkererwtenmeel en wat van dat zwarte zout (hoe heet dat ook alweer?). Verder wat groente erbij: spinazie, groene asperges en een Jalapeño pepertje. Smullen!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Dhal soep met pappadums & mangochutney. Ook heel goed als je aan 't eind van je geld nog een stuk maand over hebt.

 

Doe een liter H2O in een pan. Gooi daar 2 gesnipperde uien, 2 geperste tenen knof, een half pond rode linzen, kleine tl kurkuma, flinke tl garam masala, kleine tl gemalen komijn en een versnipperd pepertje door.

Breng aan de kook en laat met deksel op de pan half uurtje sudderen tot de linzen uit elkaar vallen. Af en toe roeren.

Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Voor 't serveren een handje fijngehakte koriander erover. Voila

Link to comment
Share on other sites

Spitskool, kala namak.

 

Een omelet heb ik me nog nooit aan gewaagd, moet ik toch eens gaan proberen want klinkt heerlijk!

 

Mw Tralala, soepje klinkt ook niet verkeerd!

 

Vandaag hebben wij weer eens pannenkoeken gegeten, effe makkelijk na al die Paastoestanden. Ik maak ze tegenwoordig nog steeds simpel met pannenkoekmix, en dan gewoon zonder ei en met sojamelk, geen verschil te proeven met 'echte'. Voor zoonlief maak ik altijd ook een paar kaaspannenkoeken met echte kaas, en ik had in het verleden al geprobeerd iets dergelijks te maken met een plak Wilmensburger, maar dat was echt niet te eten. Vandaag heb ik er een paar gemaakt met een vulling van gebakken ui en paprika, voor zoon met geraspte kaas en voor mij met pizzaschmelz van Wilmensburger (die vind ik wel goed te eten als het ergens in zit, ook bij lasagne bijvoorbeeld) en een beetje edelgist en veel peper en zout.

 

Zo, die waren toch lekker! Scheut tomatenketchup erop, en jammie!

 

Het restje vegan eiersalade van gisteren ging vanmiddag opgeleukt met sla uit eigen tuin en een flats Mayolijn tussen geroosterde boterhammen. Zoon pikte een paar boterhammen mee, want toch wel erg lekker, en merkte op dat het een godswonder is dat ik niet dichtgroei, want er gaat hier echt bezopen veel Mayolijn (vegan mayo van Remia) doorheen, misschien wel een pot per week.

Link to comment
Share on other sites

Heeft iemand nog een goed recept met knolselderij? Dat ligt nog in mijn koelkast, samen met een klein beetje Chinese kool. Ik kom niet veel verder dan een roerbakbrouwsel en ik wil eigenlijk iets spannenders.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Ha Spitskool, zag je vraag toevallig. En knolselderij kan je veel mee. Is een van mijn favo’s. Naast roerbakken, door de soep of als puree (zooo lekker!)

Is mijn recentste ontdekking om hem als burger in te zetten.

Snijd em in plakken van zeg een twee cm dik.

Optie 1 is em door een ei en wat gezouten (en evt gekruid) paneermeel halen en lekker bakken

Optie 2 is em in je grilpan (of op de bbq!) roosteren / grillen. Heerlijk met een jus van paddenstoelen. (Iets van bospaddenstoelenmix maar gewoon champs kan denk ik ook wel. Beetje bouillonpoeder door je paddenstoelen en over je grillburger. Lekker!)

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ik maak er altijd graag puree van, of gooi hem door de roerbak inderdaad. Maar zocht echt wat inspiratie voor dit keer. Een knolselderijburger klinkt lekker! Ik ga eens nadenken voor een ei-vervanger voor de gepaneerde versie. En dan verzin ik nog wel wat ik bij de burger doe. Super idee Charly!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...