Jump to content
Jorieke123

Simpel een camembert/brie maken.

Recommended Posts

Wat leer je toch veel van zo’n forum. Wist ik niet. Dank je wel Friemeltje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kom thuis en het ruikt vreselijk naar zweetvoeten, ik mopper wat op mijn puber en vraag hem zijn voeten te wassen mopper mopper.... wat blijkt het is niet mijn kind zijn voetjes ruiken naar bosviooltjes....naja bijna dan.

Maar wat is het dan wel bhleeeegegge .....het is mijn vanzelf opstijgende sponzie camembert van afgelopen week.

Hmmmmm hier is wat misgegaan joost mag weten wat. De wrongel was wel heeeel papperig.

Naja de knorries vonden het heerlijk.

Dag dag 4 liter melk 2019032214064184391553260942.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh?! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, Nas!

Wat n raar modelletje. Lijkt me idd niet erg smakelijk...

Jammer hoor!


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een gekke gatenkaas Nas... ik weet zelf ook niks van brie maken, dus kan je helaas niet helpen. Maar snap je frustratie want mijn eerste brie moest ook weg. Erg smerig...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hij heeft 4 dagen in de ikea bak op rooster gelegen toen hij stonk en ook zag ik een wit vachtje geel worden.

Plastic was op, toen in folie in de koelkast gedaan maar na een uur was de lucht in de koelkast niet te harden door naar de knorries.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er uit als een bacterie...geen idee of dat gezond is voor "knorries?"

 

Als een brie/camembert mega gaat stinken is dat meestal een teken van te snel rijpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 13 maart, toen je de foto postte van de mooie kaasjes, had je ze in plastic moeten pakken en in de koelkast moeten doen. Dat doe je zodra het schimmellaagje mooi begint te groeien in die Ikea bak. Misschien dat het daarom niet goed ging?

Share this post


Link to post
Share on other sites

5929db7b237f1aeadc8c9dbd44372101.jpg

 

De linkervoorste was de eigen camembert. Gisteren op een feestje geslacht.

Ook zo’n stevige smaak, zowel qua smaak als structuur. Heel Frans dus eigenlijk en iets te heftig voor de gemiddelde Hollandse kaaseter. Maar er waren gelukkig wel wat mensen die het konden waarderen waaronder ikzelf. Al met al heel leuk en veel complimenten gehad voor mijn kazerij!

 

Moet ik hem minder laten rijpen een volgende x zodat die smaak wat milder is?

Ik wil hem ook wat vloeibaarder hebben. Hij was best massief. Hoe doe ik dat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik wil hem ook wat vloeibaarder hebben. Hij was best massief. Hoe doe ik dat?

 

 

Hoe heb je de kaas behandeld?

Netjes elke dag er uit gehaald, uurtje op kamer temp laten komen?

 

Zo niet dan dat doen

En mogelijk ook de koelkast temp iets lager zetten.

 

Ook langer laten rijpen kan een meer leeg lopende kaas opleveren (maar ook gelijk een stevigere smaak)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nope, niet elke dag eruit gehaald om hem op kamertemperatuur te laten komen. Check. Gaat in het boekje voor de volgende brie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iets van 2 weken tot hij mooi beschimmeld is, daarna bij hoogvliet gratis kaas papier halen (of AH) verpak het daar in en dan alleen nog maar in koelkast laten liggen zonder bakje. (wel elke dag draaien)

Zodra die zacht is in het midden, dan kun je hem aansnijden (of langer laten gaan voor meer smaak enzo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ow bewaar je dat in de vriezer? Ik heb het in de koelkast (en ook al oud...) ik blijf meelezen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, -18 graden staat op het zakje. Dat haalt mijn vriezertje denk ik niet, en het is dus een jaar over de datum. 

 

De stremming ging niet zo lekker, toen ik even tussendoor spiekte was het nog gewoon melk, of misschien net iets dikker. Heb er nog wat stremsel doorgeroerd, en maar weer afgedekt. Dik een half uur later was het snijdbaar, maar ik moest wel voorzichtig doen om niet teveel stuk te maken. En met wat roeren en later het uitscheppen was het nog wel klonterig/vlokkerig maar niet echt mooi. Veel uit elkaar gevallen wrongel. Nou ja. In een camembertvorm kan het altijd, het hoeft alleen maar te zakken en dat zal het wel doen. Dus het staat nu uit te lekken. We zullen weer zien. 

Dit oude flesje stremsel is nu echt leeg, bij de 2e toevoeging van stremsel gebruikte ik mijn nieuwe flesje. Ik weet niet of dat uit heeft gemaakt, met het oude stremsel ging vorige week de Parmezaan nog gewoon goed. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou fingers crossed Jorieke! Misschien dat dat weekje toch heeft uitgemaakt. Onze vriezer staat op -22/-24, dan zou alles 1 jaar goed moeten blijven.

Haha, mijn stremsel is nooit op. Hoeveel kaas maak je dan wel niet joh?

Wil eigenlijk dit weekend weer kazen, maar ben steeds zo moe dat ik misschien ook wel gewoon niets ga doen en dan echt niks. de brie is opgegeten door de man, dus dat heb ik toch niet meer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...