Jump to content
grassprietje

Mung bonen kweken

Recommended Posts

Mijn man kwam thuis met mungbonen om inderdaad te kiemen tot tauge en dit zit nu in een bord. Alleen vraag ik mij dus af of je met een volwassen plant hier mooie lekkere bonen kunt kweken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ze wel eens gezaaid in de kas, werden slungels met weinig bloemen en we kregen geen rijpe peulen

heb toen opgezocht dat ze 100 warme groeidagen nodig hebben, nou, dat hadden we even niet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zijn er nog andere mensen die hebben geëxperimenteerd met mungbonen/taugé in de moestuin?

 

Volgens bronnen op internet zou het ook groeien in de zuidelijke helft van het Verenigd Koninkrijk (en Sicilië etc). We zitten in dezelfde klimaatzone, dus ook hier zou een oogst mogelijk moeten zijn. 

 

spacer.png

 

Ik voel een projectje aankomen :)

en misschien kunnen we steeds de beste exemplaren selecteren waardoor we uiteindelijk een ras overhouden die het hier goed doet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb er vorig jaar over nagedacht, maar toen las ik over de 100 warme geoeidagen die hierboven worden genoemd en heb het opgegeven en overgestapt op kikkererwten. Hoor wel graag als het je lukt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn 6-jarige wilde mung bonen kweken omdat ze dol is op taugé. Ze zitten in de kippensnoepjes waar ze ze uit heeft gevist. Was nog best een klus.
Ze zitten al zo’n 6 weken in een potje zonder vooruitgang. Maar kennelijk is het een moeilijk boontje. Scheelt in het bijschaven van de verwachtingen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@Mellie niet gekiemd ook? Ik begreep dat ze makkelijk kiemen maar vervolgens trager groeien. Ik heb nu een taugé-kiem van de AH in een potje gedaan, lijkt wel aan te slaan, ben benieuwd!

Edited by EdelSpint
Taal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee ook niet, maar was zo’n 6 weken geleden buiten. Lijkt me ook niet bevorderlijk voor het hele proces al was het toen een stuk warmer dan nu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij eten wel heel regelmatig mung kiemen. Lekker in de salade. Lukt eigenlijk altijd. Gewoon met de mung bonen uit de supermarkt. Goed afspoelen, dan een een nacht in water water laten staan.  Afgieten en dan bijvoorbeeld in een zeef of vergiet zorgen dat het niet uitdroogt. Maar kan ook in een bak of pot, als er maar niet teveel water in achterblijft. Minimaal 2x per dag afspoelen en goed uit laten lekken. Ze kiemen eigenlijk altijd binnen 2 dagen. Na nog eens een dag (of twee) eten wij ze dan. Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

kiemtemp van mung  is van 12-37 graden, optimaal 31 graden

dus buiten gaat niet lukken, de grondtemperatuur is hier nog maar een graad of 5 op zaaidiepte

 

in een eschenfelder fles binnen gaat het prima, keuken temp is hier gemiddeld 17 graden, twee weekjes

in de zomer gaat het nog sneller, klaar in een week

 

ps ja  donker kiemen is beter, langere scheuten en geen verkleuring, en iets minder bittertje maar dat vinden we hier juist lekker

Edited by RobO

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 uren geleden, Goudsbloempje2 zei:

Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt. 

 

Ja, in het donker blijven ze bleek (geen fotosynthese) en worden het langere slungels die "naar licht zoeken" 🙂 geldt voor kiemen in t algemeen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een update: de mungboon (taugékiem uit supermarkt), is goed aangeslagen, heeft al twee echte bladen, maar groeit zoals verwacht wel erg traag. 

Vrees wel dat ik te laat ben begonnen, zou dit nog wat worden? De sperziebonen die ik tegelijkertijd heb gezaaid gaan veel sneller. 

 Voorlopig gooi ik t plantje even niet weg.  Misschien volgend jaar maar opnieuw proberen en dan wat eerder.

 

20210517_093109.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

linkje

 

 

zijn jouw plantjes wel warm genoeg? minimaal 20 graden liefst meer, ze groeien normaal in India...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, hoor. Dit is een kamer die altijd 20-24 graden is, nooit kouder. Een raam die van zonsopgang tot zonsondergang volle zon ontvangt.

Als er wat groei komt, gaat ze in een grotere pot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor de geinteresseerden: er komt schot in de zaak! Bijna een week later en mung krijgt een kleine groeispurt, wellicht zal het vanaf hier sneller gaan.

 

Maar snel genoeg? Het is al bijna juni. Volgend jaar toch maar eens eerder beginnen.

20210523_201348.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb trouwens goed nieuws voor eenieder die het een keer wil proberen: Mocht je geen rijpe bonen kunnen oogsten door het korte seizoen, wees dan niet getreurd, want ook de (onrijpe) peultjes zijn eetbaar... als peultjes! En zelfs het blad is eetbaar (en rijk aan antioxidanten). Een soort milde bonenspinazie. (Niet gek, we eten immers ook de kiemen).

 

Misschien dan toch de moeite waard om te proberen?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...