Jump to content

Mung bonen kweken


grassprietje
 Share

Recommended Posts

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 6 years later...

Zijn er nog andere mensen die hebben geëxperimenteerd met mungbonen/taugé in de moestuin?

 

Volgens bronnen op internet zou het ook groeien in de zuidelijke helft van het Verenigd Koninkrijk (en Sicilië etc). We zitten in dezelfde klimaatzone, dus ook hier zou een oogst mogelijk moeten zijn. 

 

spacer.png

 

Ik voel een projectje aankomen :)

en misschien kunnen we steeds de beste exemplaren selecteren waardoor we uiteindelijk een ras overhouden die het hier goed doet.

Link to comment
Share on other sites

Mijn 6-jarige wilde mung bonen kweken omdat ze dol is op taugé. Ze zitten in de kippensnoepjes waar ze ze uit heeft gevist. Was nog best een klus.
Ze zitten al zo’n 6 weken in een potje zonder vooruitgang. Maar kennelijk is het een moeilijk boontje. Scheelt in het bijschaven van de verwachtingen

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

@Mellie niet gekiemd ook? Ik begreep dat ze makkelijk kiemen maar vervolgens trager groeien. Ik heb nu een taugé-kiem van de AH in een potje gedaan, lijkt wel aan te slaan, ben benieuwd!

Edited by EdelSpint
Taal
Link to comment
Share on other sites

Wij eten wel heel regelmatig mung kiemen. Lekker in de salade. Lukt eigenlijk altijd. Gewoon met de mung bonen uit de supermarkt. Goed afspoelen, dan een een nacht in water water laten staan.  Afgieten en dan bijvoorbeeld in een zeef of vergiet zorgen dat het niet uitdroogt. Maar kan ook in een bak of pot, als er maar niet teveel water in achterblijft. Minimaal 2x per dag afspoelen en goed uit laten lekken. Ze kiemen eigenlijk altijd binnen 2 dagen. Na nog eens een dag (of twee) eten wij ze dan. Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

kiemtemp van mung  is van 12-37 graden, optimaal 31 graden

dus buiten gaat niet lukken, de grondtemperatuur is hier nog maar een graad of 5 op zaaidiepte

 

in een eschenfelder fles binnen gaat het prima, keuken temp is hier gemiddeld 17 graden, twee weekjes

in de zomer gaat het nog sneller, klaar in een week

 

ps ja  donker kiemen is beter, langere scheuten en geen verkleuring, en iets minder bittertje maar dat vinden we hier juist lekker

Edited by RobO
Link to comment
Share on other sites

13 uren geleden, Goudsbloempje2 zei:

Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt. 

 

Ja, in het donker blijven ze bleek (geen fotosynthese) en worden het langere slungels die "naar licht zoeken" 🙂 geldt voor kiemen in t algemeen. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Even een update: de mungboon (taugékiem uit supermarkt), is goed aangeslagen, heeft al twee echte bladen, maar groeit zoals verwacht wel erg traag. 

Vrees wel dat ik te laat ben begonnen, zou dit nog wat worden? De sperziebonen die ik tegelijkertijd heb gezaaid gaan veel sneller. 

 Voorlopig gooi ik t plantje even niet weg.  Misschien volgend jaar maar opnieuw proberen en dan wat eerder.

 

20210517_093109.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, hoor. Dit is een kamer die altijd 20-24 graden is, nooit kouder. Een raam die van zonsopgang tot zonsondergang volle zon ontvangt.

Als er wat groei komt, gaat ze in een grotere pot. 

Link to comment
Share on other sites

Voor de geinteresseerden: er komt schot in de zaak! Bijna een week later en mung krijgt een kleine groeispurt, wellicht zal het vanaf hier sneller gaan.

 

Maar snel genoeg? Het is al bijna juni. Volgend jaar toch maar eens eerder beginnen.

20210523_201348.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ik heb trouwens goed nieuws voor eenieder die het een keer wil proberen: Mocht je geen rijpe bonen kunnen oogsten door het korte seizoen, wees dan niet getreurd, want ook de (onrijpe) peultjes zijn eetbaar... als peultjes! En zelfs het blad is eetbaar (en rijk aan antioxidanten). Een soort milde bonenspinazie. (Niet gek, we eten immers ook de kiemen).

 

Misschien dan toch de moeite waard om te proberen?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...