Jump to content

Bladluizenplaag


Recommended Posts

Hallo Op m'n paprikaplanten (sommige in pot, andere in de serre) en aubergine (in pot) zitten bladluizen. Ik heb al met een, biologisch, product gesproeid ('eridagun' of zoiets) maar dat helpt niet echt. Vorig jaar, toen ik ook last had van luizen, heb ik het ook gebruikt en na 2 keer behandelen waren de luizen weg. Nu blijven ze . De plantjes in pot heb ik ondergedompeld in de regenton en alle luizen van de bladeren gewreven. Op de grotere planten zit het echt vergeven van die luizen. En het helpt ook al niet dat er verschillende mierennesten onder de planten zijn. (die schijnen de luizen te beschermen) Weet er iemand een middel, liefst biologisch, dat hiertegen helpt? Alvast bedankt!

moestuinieren is als zwemmen of fietsen, je verleert het nooit

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik goede resultaten met een oplossing van 2 eetlepels zwarte vloeibare zeep (marseille zeep) + 2 eetlepels brandalcohol/liter water.

 

Planten héél goed sproeien (dus ook onderkant van de blaadjes).

Behandeling herhalen met één dag tussenpauze, en naargelang de ernst drie tot vier maal spuiten (of zelfs nog meer?).

Dit jaar ook opmerkelijk veel last gehad van luis, maar nu zijn ze allemaal in de luizenhemel...

Link to comment
Share on other sites

Hier mijn pruimenboom echt helemaal onder de luis. De hele boom glimt en plakt van die beesten.

Kan toch moeilijk elk blaadje gaan schoonwrijven. Vanavond de tuinslang erop, in de hoop dat ik wat kwijt raak......zucht......ik krijg pukkels van al die beestjes....en ziektes. In de nectarine, in de pruim, de vlierbes heb ik opgegeven, enz. Bah!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Hier ook veel meer last van luizen dan anders. De oplossing met zeep, spiritus en water helpt meestal goed. Bedenk wel dat er veel soorten luizen bestaan en de zwarte luis is makkelijker omzeep te helpen als een rode luis.

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link to comment
Share on other sites

Hier ook veel bladluizen. Maar ook sluipwespen.

En lieveheersbeestjes, seksende lieveheersbeestje, en eitjes, en lieveheersbeestjes babietjes. En zo nu en dan recruteer ik wat extra lieveheersbeestjes larven uit de gemeentelijke plantsoentjes. Houdt elkaar wel een beetje in evenwicht.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 2 dagen geleden de plantenbesproeid met zeep wateg en spiritus. Het lijkt te helpen! De beestjes zitten wel nog op de plants maar als ik erover wrijf bewegen ze niet meer! Bedankt voor de tip

moestuinieren is als zwemmen of fietsen, je verleert het nooit

Link to comment
Share on other sites

Werkt waarschijnlijk wel goed, aangezien dit product 144 g/l piperonyl butoxide bevat, tegenover 36 g/l pyrethrum. De piperonyl butoxide is een synergist (versterkingsmiddel) voor het biologische pyrethrum en overigens ook een carcinogeen groep C (mogelijks kankerverwekkend).

 

http://www.adamanthea.org/nederlands/insect-nl/piperonyl-butoxide-nl.html

 

Ik laat toch liever de natuur het werk voor mij doen (bv. lieverheersbeestjes, oorwormen, ... ). Of desnoods spuit ik de luizen eraf met een (krachtige) waterstraal

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dit jaar de luizen er consequent afgesponsd gewoon met water en een schuursponsje (zachte kant). Niet luisvrij maar wel veel minder luis. Op enkele planten de aanval geopend met water en afwasmiddel, maar met de hand afsponzen werkt beter. Verder hebben we een insectenhotel wat echt helpt voor sluipwespen, bijen en lieveheersbeestjes. Zelfs nog geen witte vlieg op de bonen gezien, ik denk daardoor (afkloppen) want vorig jaar was het afschuwelijk. En o ja ik heb de mierennesten uit de bak gekregen door schoteltjes poedesuiker/baking soda mix. Binnen enkele uren geen mier meer te zien.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hebben jullie ook last van enorm veel bladluizen? Vorig jaar had ik er een paar op de paprika's die ik wegkreeg door ze eraf te spoelen. Maar dit jaar is het ongeloofelijk. Er zitten bladluizen op de bonen, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, brocolli, witte kool, appelaar en ga zo maar door... Ik heb nu ook een anti-luisproduct gekocht. Het helpt wel maar ze komen steeds terug. Kan het te maken heben met het weer dat er zoveel zijn?

moestuinieren is als zwemmen of fietsen, je verleert het nooit

Link to comment
Share on other sites

Hier ook heel veel luis. Op de pastinaak, tuinbonen (dat is normaal), tomaat, courgette, pompoen en de kolen. Ik controleer de plantjes dagelijks en wrijf de ergste ellende dood. Er zijn nu nog onvoldoende lieveheersbeestjes om al die luizen op te eten, vandaar. Vorig jaar had ik alleen luis op de tuinbonen, dit jaar is het wel erg veel.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik overweeg een lieveheersbeestjeslarve als huis, of eigenlijk huiddier te gaan nemen. Tegen al die luizen die steeds op mij menen te moeten landen.

Het leger dat de wacht houdt in de tuin doet het namelijk voortreffelijk. En onder mijn strategische leiding hebben ze zelfs deze week de tuinbonen luisvrij gekregen.

En hier inderdaad ook hulp van zweefvliegen, sluipwespen en ander gespuis. Ik las dat het meestal in deze tijd van het jaar was, dat de vijanden van de luis de overhand krijgen. En dat lijkt bij ons wel te kloppen.

 

Er zijn op dit moment nog twee echte luizenkolonietjes onder bescherming van de mieren. Maar volgens mij wordt verder elk luisje dat in de tuin durft te landen, gelijk afgeslacht door een vijand. En er vliegt echt veel in het rond inderdaad. Maar plagen ontwikkelen zich er momenteel niet echt meer.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht dat dat niet mogelijk was? Want de bladeren van een tomaat zijn toch giftig?

 

Voor mensenbuikjes, ja. Maar andere dieren en zeker insecten hebben weer heel andere dingen die ze peuzelen. Er zijn weinig planten of stofjes die niet door een of ander dier ,insectje of microobje opgepeuzeld kunnen worden. Iedere soort heeft zo zijn eigen voedselspecialisatie. Een pandabeer bijvoorbeeld, een zoogdier dat dus niet eens zo ver van de mens afstaat, eet alleen maar een bepaald soort eucalyptusbladeren, die voor mensen on-eetbaar en waarschijnlijk giftig zouden zijn.

 

Maar een luizenplaag op tomaten, dat ben ik nog nooit tegengekomen. Wel witte vlieg of spint (kleine spinnetjes). Maar het zal kunnen, als er stofjes in de bladeren of stengels zitten waarvan een soort luis voor hem verteerbare suikers kan maken...want dat is wat ze er meestal uithalen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik gebruik tegen bladluizen is 2 eetlepels azijn en 3 eetlepels bruine zeep in 5 l lauw water. Heb dit vorige week zaterdag gedaan en vanmorgen terug. Heb zo goed als geen bladluizen meer op mijn paprika's en pepers!

Link to comment
Share on other sites

Iemand zin om te kwartetten? Hier zitten ze voornamelijk op de sla en de paprika's (groene luis), de pepers (groene en witte luis) en de blauwe bessen (zwarte luis). En ik heb van de week ook een raar wollig beestje ergens vanaf geplukt, waarbij ik later tot de comclusie kwam dat het wolluis moest zijn geweest. Maar op zich is het geen overlast meer wat ze geven. Ze zijn er gewoon. Dat mag (en af en toe knijp ik er gewoon een paar stuk).

Link to comment
Share on other sites

@ Iedereen: Luizen wijzen altijd op een onbalans in de plant (zeker als het probleem zo groot is als door sommige hierboven beschreven), wat verscheidene redenen kan hebben.

 

1 mogelijkheid is bijv. te veel stikstof, of de verkeerde vorm van stikstof, of een slechte omzetting van stikstof in de plant (naar aminozuren en eiwitten), waardoor er teveel "slappe" groei is. Dit betekent dat de cellen die de plant aanmaakt te groot worden (lijkt alsof planten veel en gezond groeien, maar niets is minder waar, langgerekt gras bijv.) of dat de cellen / celwanden te slap zijn, doordat ze niet op de correcte wijze kunnen worden gebouwd. De plant is hierdoor niet zo gezond, zwakker, en lokt ziekten en plagen uit om zich goed te doen aan deze zwakte.

Het probleem kan dus bijv. zitten in een overbemesting aan stikstof (wat in een gezond systeem nauwelijks hoeft te worden toegevoegd aan de bodem), of de verkeerde vorm van stikstof, of door een tekort aan bodemleven die de verschillende andere mineralen voor de plant opneembaar maakt, maar het kan ook een tekort aan bladgroen zijn waardoor de fotosynthese niet optimaal verloopt.

 

Heel veel verschillende redenen dus, en dit was alleen stikstof. De onbalans zou ook in andere dingen kunnen zitten. Teveel verkeerde compost (commerciële compost) kan bijv. veel een overschot aan Natrium in de grond brengen, waardoor andere mineralen niet meer, of tekort kunnen worden opgenomen door de plant. Silicium is bijv ook een belangrijk element in de opbouw van de cellen van de plant, net als calcium, een onbalans van deze elementen in relatie met bijv. magenesium, fosfor, kalium etc., kan zorgen voor zieke of zwakke planten. Een tekort aan het juiste bodemleven (bacterien en schimmels met name) ook.

 

Als je je hier stukje bij beetje in verdiept zul je zien dat het mogelijk is om gewassen te kweken die zo gezond zijn, dat ze nooit last zullen hebben van ziekten of plagen, geen luizen, geen slakken, geen meeldauw, niets... Je moet alleen niet verwachten dat je dit 1,2,3 hebt gerealiseerd in je eigen tuintje. Eerst zul je de kennis moeten opdoen en dan met enkele jaren werken, in balans brengen, juiste bodembedekking etc., moeten resultaten mogelijk zijn. En je gekweekte groenten en fruit zullen ook nog eens veel gezonder voor jezelf zijn, en veel beter smaken dan ze nu al doen.

 

Op onderstaande website staan enkele pdf's wat betreft uitingen van gebreken per mineraal en andere interessante info

 

http://www.novacropcontrol.nl/nl/downloads

 

Ik zou zeggen, leer van de problemen die je nu hebt, behandel je luizen nu met wat nodig is, maar realiseer je dat er een dieper probleem aan ten grondslag ligt en dat wanneer je dit probleem stukje bij beetje kunt verbeteren, je na enkele jaren veel minder of zelfs geen luizen meer op je planten hebt.

Edited by Guest

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

@Balkontuinder

 

Op een balkon zal het inderdaad nog veel lastiger zijn, daar moet je het hele natuursysteem zo goed mogelijk proberen na te bootsen en dat is niet makkelijk. Introduceer je bacterien en schimmels in je bodem? En wormen? Doe je aan bodembedekking? (dat is voor jou wel makkelijker er is weinig oppervlakte die je hoeft te bedekken ; )). Ik heb je seizoen even bekeken, ziet er mooi uit allemaal, succes!

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Mij ook. En dat gaat ook zeker op voor de planten die ik op kale grond heb. Maar de anderen? Die zien er echt super uit, heel stevig ook, staan op een grond met veel organisch materiaal en veel bodemleven in die toplaag. Kan ook niet overbemest zijn.

Link to comment
Share on other sites

dat evenwicht is veel groter dan enkel je eigen tuin.

is er een jaar dat het goed slecht gaat met de vijanden van de bladluis en juist goed met de bladluizen. dan kunnen je planten nog zo gezond zijn, uiteindelijk komen ze daar ook op.

 

dit jaar lijken veel mensen last te hebben van bladluizen (hier toevallig niet) . vorig jaar hadden veel mensen last van slakken.

klinkt leuk dan dat verhaal dat je er zelf iets aan kan doen en dan geen last meer hebt van luizen, slaken, ander ongedierte...

Link to comment
Share on other sites

@Balkontuinder

 

Op een balkon zal het inderdaad nog veel lastiger zijn, daar moet je het hele natuursysteem zo goed mogelijk proberen na te bootsen en dat is niet makkelijk. Introduceer je bacterien en schimmels in je bodem? En wormen? Doe je aan bodembedekking? (dat is voor jou wel makkelijker er is weinig oppervlakte die je hoeft te bedekken ; )). Ik heb je seizoen even bekeken, ziet er mooi uit allemaal, succes!

 

Ik heb eigenlijk alleen houtsnippers onder de blauwe bessen. De rest laat ik zoveel mogelijk volgroeien zodat er niet teveel "blote aarde" is. Verder heb ik wel alles met biologische moestuingrond gedaan en mix ik veel met cocospeat. De groencompost staat ook al klaar en dingen als wortelloof laat ik gerust liggen zolang het mij niet in de weg ligt met zaaien. Dat seizoen moet duidelijk eens geupdate worden, ik heb de wintergroenten al binnen en alles groeit hier als een idioot nu de zon erop staat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...