Jump to content

Plantenwand


Recommended Posts

Hallo,

 

In mijn nieuwe huis heb ik een erg grote wand waar ik een kast voor geplaatst heb (zie foto).

 

Foto540-NBQLNIN4.jpg

 

Het raam wat je ziet is op het zuiden en ongeveer 5 meter breed, haaks hierop tegenover de kast dus zit nog een raam van dezelfde breedte als de kast, deze is op het westen. Ook wonen we op de 10de verdieping en is er dus niks wat het lichtinval beperkt. Nu wil ik de kast graag vol zetten met planten, het liefst eetbare!

 

Mijn idee is om aan de rechterkant 2 peperplanten boven elkaar te plaatsen omdat dit het dichtste bij het raam is. Daarnaast heb ik ook al basilicum, peterselie en bieslook in het kweekbakje gezaaid om later in de kast te plaatsen. Hebben jullie voor mij nog andere suggesties welke planten ik in de kast kan zetten? Ik zat nog te denken aan pluksla, aardbeien en lente ui, liefst nog meer!

 

Alvast bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Hallo, ik lees je eerste bericht op dit forum. Was je al bekend met het moestuinforum? En kom je nog eens terug om eventuele antwoorden te bekijken en te reageren? Dat weet je vaak niet met mensen die 1 bericht in 1 forum plaatsen. Velen zie je niet eens meer terug nadien. Wees welkom overigens.

 

Maar nu over de stelling, die moet je eigenlijk lángs het raam plaatsen. Dan hebben alle planten die jij wilt kweken en eten, genoeg licht. Zoals je het nu hebt staan, hebben alleen de planten dicht bij het raam geplaatst, genoeg licht en de rest staat gewoon te donker, dat worden gestrekte, bleke slungels.

 

Dat is natuurlijk niet te doen, daarom kun je beter alleen in het gedeelte dicht bij het raam, wat eetbare planten laten groeien. Wel zou je in de vensterbank en dichtbij het raam wat rekken met potten kunnen plaatsen.

 

Veel succes met het huis en de planten.

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

 

Het was inderdaad mijn eerste bericht maar ik heb al vaker op het moestuinforum rondgekeken

 

Wat je zegt dacht ik inderdaad zelf ook al, alleen vind ik het zonde om het rek voor het raam te plaatsen. De 2 rechtse vakken zijn inderdaad het lichtste en daar zou ik dan ook de pepers en dergelijke willen plaatsen. Onder het dichte gedeelte staat nu een sansevieria die het daar wel uit houd denk ik zo. Zou ik in het vak ernaast de kruiden kunnen plaatsen?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Denk dat Huub er op doelt dat we het leuk vinden als je je ook even voorstelt in het daarvoor bestemde onderdeel:

voordeur-f6.html

 

Over de lichtbehoefte van plantjes heeft Bit een mooi topic geschreven:

licht-lichtbehoefte-t12172.html

 

Denk dat je na het lezen daarvan je ideeën een beetje zal moeten bijstellen. Planten hebben toch meer licht nodig dan je vaak denkt.

 

Misschien een idee om in de kast onder lampjes te gaan kweken? Dan heb je gelijk een leuke verlichting.

Daar zijn ook verschillende topics over... te vinden met de zoekfunctie.

 

(Edit: zie dat Loes me voor was. )

Link to comment
Share on other sites

Je kunt binnen wel veel voorzaaien, in het komend voorjaar bijvoorbeeld. Zoals Erny zegt, kun je ook licht in de stelling maken. Goed voor opkweken zaailingen.

 

De plantjes vervolgens uitplanten naar je balkons. En dan op je balkon alles eruit proberen te halen, je kunt ook daar de hoogte in met zo'n stellingkast.

 

Peperplantjes kun je in de winter mooi naar binnen doen en voor een van de grote ramen zetten, de westkant lukt ook nog wel. Die plantjes daarvoor kun je al klein houden van te voren. Je kan ze in de zomer buiten op je balkons zetten. Maar wat je al zei, je kunt ze ook het hele jaar door binnen houden.

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

Met, alwéér, die zoekfunctie krijg je na intypen: "pepers overwinteren" een aantal topics daarover.

Ik zou zeggen, probeer het gewoon, daar leer je ook van. En dan volgend jaar vroeg (jan/feb/mrt) beginnen met zaaien van de nieuwe peperplantjes.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aangezien de kast toch gevuld moest worden heb ik er naast wat gewone planten ook een bal met aardbeienplanten ingezet. Tot mijn vreugde heb ik de eerste aardbei al kunnen plukken Binnenkort komen er ook nog wat bakken met kruiden in, deze staan nu nog in een kweek bakje op de vensterbank.

 

Foto-J34QLLTP.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...