Jump to content

Gluten- en lactosevrij gebak


Claudia69
 Share

Recommended Posts

Omdat 1 van de dochters sinds kort werd aangeraden om lactose- en glutenvrij te eten en het toch wel wennen is om zonder gluten te koken en nog meer om zonder gluten te bakken. Misschien zijn hier meer mensen met ervaring en kunnen we receptjes delen.

 

Het is wat omslachtig en je hebt meer ingrediënten nodig dan voor gewone cookies, maar deze kokoskoekjes met chocolade, op basis van een receptje uit 'Glutenvrij koken', zijn alvast de moeite waard.

 

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes:

 

100 g rijstmeel (Anco rijstkreem)

75 g maïzena

30 gram amandelmeel

6 g arrowroot (o.a. te vinden in Bioplanet)

1/2 tl glutenvrij bakpoeder (Natali, ingrediënten = maïszetmeel, natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur)

1/2 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

60 g haverzemelen

65 g havervlokken

125 g kokosrasp

 

125 g pure chocolade chips (of zelf in blokjes gehakte chocolade)

 

110 g lactosevrije boter

210 g suiker

1 ei

 

Hulpmiddelen:

- 1 mengkom voor de droge ingrediënten

- 1 mengkom (kneedmachine) om de andere ingrediënten op te kloppen

- 2 lege blikjes van tomatenconcentraat die boven en onderaan opengemaakt zijn - om als dresseerring te gebruiken

- een glas met een voetje dat net in de ringen past - om het deeg aan te stampen

- een trechter - om de ringen netjes te vullen

- een weegschaal, een lepel en een kopje om het deeg af te wegen

 

Bereiding

1) Klop de boter met de suiker tot een egaal mengsel

2) Voeg het ei toe en klop verder op

3) Hak de chocolade in blokjes

4) Meng in een andere kom de rest van de ingrediënten

6) Doe het meelmengsel bij het botermengsel en meng goed

7) Voeg de chocoladeblokjes toe en meng goed - je krijgt een vrij los, kruimelig deeg

8) Bekleed een bakplaat met bakpapier

9) Weeg 40 g deeg af per koekje, giet het in een ring en stamp het aan met het glaasje zodat je stevige schijfjes krijgt

10) Laat de koekjes minstens 1 uur afkoelen in de koelkast (beter nog is een hele nacht)

11) Verwarm de oven voor op 170°C (ik bak ze met boven- en onderwarmte op 175°C)

12) Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en zet de oven nog even op hete lucht tot ze bovenaan goudbruin zijn

13) Laat ze even afkoelen op de bakplaat tot ze hard zijn en laat ze verder afkoelen op een rooster

 

Ik maak het deeg meestal een dag voordien en zet het in zijn geheel in de koelkast. Als het dan te hard is voor verwerking, laat ik het eerst weer op kamertemperatuur komen. De smaken vermengen zich beter als het een nachtje kan blijven staan en een kom deeg zet ik makkelijker weg in de koelkast dan een plaat vol koekjes.

 

P115098370371441529421.JPG

Link to comment
Share on other sites

Op Elana's pantry staan veel glutenvrije recepten http://elanaspantry.com/

 

Niet een recept, maar wel een tip: paleo recepten zijn ook glutenvrij, zeker in het Engels zijn daar veel gebak/koekjes recepten van. Alleen wel even opletten of ze niet primal (dat is paleo inclusief zuivel) zijn, of in ieder geval geen zuivel bevatten. Boter vervang ik door kokosolie (zo'n pot van de toko, onder de 25 graden is het vast). Zelf ben ik vanwege mijn gezondheid ook glutenvrij begonnen, maar kwam er achter dat ik ook een reactie op mais had. In alleen glutenvrije recepten wordt vaak mais gebruikt. Haver kan "besmet" zijn met tarwegluten omdat het in dezelfde fabrieken wordt verwerkt, dat zou ik persoonlijk vermijden wanneer je glutenvrij eet. Bij toko's verkopen ze ook rijstmeel en tapiocameel, die zijn glutenvrij (als er "glutinous rice" staat betekent dit plakmeel, dit zijn geen tarwegluten).

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn dochter kan wel een beetje gluten verdragen, ze heeft geen coeliakie (geen antistoffen in het bloed) maar is wel zeer duidelijk lactose-intolerant en dat gaat volgens de arts vaak samen met een gevoeligheid voor gluten. Haver die niet gecertificeerd glutenvrij is, geeft geen probleem. Ze reageert wel sterk op witte rijstproducten, maïsmeel geeft geen probleem. Dat werd vastgesteld op basis van het dieetdagboek dat ze moest bijhouden.

 

Dus vermijdt ze nu lactose - al kan ze dat wel een enkele keer oplossen met medicatie. Als ze bv. uit eten gaat en niet zeker weet wat er in de maaltijd wordt verwerkt, dan kan ze een pilletje nemen met de nodige enzymen om de lactose helpen afbreken.

 

Daarnaast voelt ze zich ook duidelijk beter als ze gluten mijdt en witte rijst. Dat betekent dat mama aan het bakken mag, want de industriële glutenvrije broodjes vindt ze niet te pruimen. Niet simpel, maar intussen kan ik een behoorlijk melkbroodje bakken en een pittenbroodje dat ik nog wel droger dan normaal brood, maar toch aanvaardbaar vind.

 

Het zit hem voor een deel ook in het zoeken naar alternatieven, want je kan natuurlijk ook wat anders eten dan brood als ontbijt of lunch. Maar gewoontes veranderen is niet zo simpel - en ze eet ook graag eens een koekje of een stuk taart

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een klant gehad op mijn werkt die deed altijd geraspte rauwe aardappel door haar glutenvrije brooddeeg, daar werd het niet luchtiger van, maar wel smeuïger. Helaas is ze een tijd geleden al verhuisd dus ik kan het niet meer vragen. Maar misschien is het toch het proberen waard. In Noorwegen en Duitsland kocht ik weleens aardappelbrood (met gluten) en dat was altijd heerlijk.

Link to comment
Share on other sites

recepten-moestuinforumdag-september-2014-t15555.html#p244627

 

Kleffe chococake met peer (lactosevrije geimproviseerde versie staat tussen haakjes)

 

250 gram zachte roomboter (200g geklaarde boter,50 g kokosolie)

250 gram ei (idem)

250 gram suiker (idem)

250 gram zelfrijzend bakmeel (250 g bloem, tl baking soda, 1 tl citroenzuurpoeder, mespunt zout)

50 gram cacao (125 g cacao)

150 gram gesmolten chocolade (puur) (had ik niet in huis dus daarom meer cacao)

Snufje zout

Peren uit de weck, peren op siroop of verse peren. (uitgelekte & afgedepte stoofpeertjes met karamel uit pot)

 

Boter en de suiker stevig doorkloppen (geklaarde grasboter levert een behoorlijk vloeibare brij op). Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg cacao toe (doorheen spatelen), als laatste de bloem en het snufje zout (doorheen spatelen).

Doe het deeg in een ingevette + bestoven springvorm. Druk de uitgelekte peren in partjes in het deeg.

Bak de taart op 160-170 graden 50 minuten. Het midden van de taart blijft dan klef, de randen droog.

Ik had de taart nog even ingesmeerd met kweepeergelei die ik over had, voor de glim.

Link to comment
Share on other sites

Dit heb ik ook en probeer zo veel mogelijk dit alles te vermijden,

en eet nu spelt koekjes, en brood.

en qua melkprodukten mag ik verzuurde produkten wel zoals biogarde , (stand, of roer)

hoe is deze diagnose vastgesteld?? was dit in ziekenhuis, of bij bijv, natuur genezend arts??

Link to comment
Share on other sites

Dit heb ik ook en probeer zo veel mogelijk dit alles te vermijden,

en eet nu spelt koekjes, en brood.

en qua melkprodukten mag ik verzuurde produkten wel zoals biogarde , (stand, of roer)

hoe is deze diagnose vastgesteld?? was dit in ziekenhuis, of bij bijv, natuur genezend arts??

De diagnose lactose-intolerantie werd gesteld in het ziekenhuis met een specifieke test. Daar mogen we dus wel op voortgaan, denk ik. Wat gluten betreft, kon men alleen zeggen dat ze er geen antistoffen tegen heeft, ze heeft dus geen coeliakie, maar op basis van haar dieetdagboek blijkt ze er wel gevoelig voor te zijn en dat blijkt wel vaker als je niet tegen lactose kan. Spelt en rogge bevatten ook gluten en geven ook last maar naar haar gevoel niet zo snel als tarwe. Dat kan in beperkte mate dus wel gebruikt.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nog maar eens een lading koekjes gebakken, deze keer met boekweitbloem. Ze hebben iets speculoosachtig van smaak. Volgende keer wil ik proberen die smaak nog te versterken door wat speculooskruiden toe te voegen. Dan wordt het glutenvrije speculoos.

 

- 140 g rijstbloem

- 240 g volkoren boekweitbloem

- 1 zakje glutenvrij bakpoeder (Natali)

- 1 tl natriumbicarbonaat

- 180 g lactosevrije boter

- 160 g rietsuiker

- 1 zakje vanillesuiker

- 2 eitjes

- een snuifje zout

 

Meng de rijstbloem, de boekweitbloem, een zakje bakpoeder, 1 tl natriumbicarbonaat en een snuifje zout in een kom.

Klop de suiker door de zachte boter, voeg 1 voor 1 de eieren toe en blijf kloppen tot je een egale crème bekomt.

Voeg de droge ingrediënten hieraan toe, meng 2 minuten op lage stand, doe het deeg in een plastic zak, duw het hierin samen tot een worst en laat het opstijven in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, vorm hierop ronde koekjes (zie ander receptje) en laat ze ongeveer 15 minuten bakken op 180°C.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Voor recepten met spelt? kijk eens hier : recepten-met-spelt-t12383.html

 

Voor 100% gv appeltaart/zandtaartdeeg :

#zachteTapioca-appeltaart/cake(zanddeeg)

 

Ingredienten:

 

150 gr Tapiocameel

100 gr boter

50 gr suiker

20 gr vanillesuiker

snufje zout

1 ei

1/2 thl zuiveringszout

2 appels

1 thl kaneel

1 thl citroensap

 

Bereiding :

 

Meng alle droge delen en snij er de boter en het ei door heen tot je grofe kruimels hebt

Maak er dan met de hand een bal van en laat in de koekast een half tot een heel uur staan.

Smeer het deeg over een bakvorm rond 20cm en druk er de stukken appel die met vanille suiker

en kaneel zijn bestrooid waarna besprenkelt met citroensap.

Bak de taart op 175C in de heteluchtoven en 180C bij een gasoven in 50 min gaar en bruin.

 

#Rijstbar met noten

 

Ingredienten:

 

75 gr suiker riet

75 gr boter

1 eetlp stroop appel

3 rijstwafels

50 gr noten naar keuze pinda/amandel/hazelnoot zijn heerlijk

 

Bereiding :

 

Breek de rijstwafels in kleine stukjes. Doe de suiker en de stroop met de

boter in een pan laat smelten en breng 2 minuten aan de kook.

roer dan de rijstwafel- en notenstukjes er door en schep in een met bakpapier bekleede (spring)vorm.

Maak het geheel glad met en lepel. Aflaten koelen en in stukjes breken.

 

Voor meer recepten? stuur maar een pb.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ik heb me vorige week een nieuw bakboek aangeschaft (Lekker zonder allergenen) met een hele resem recepten voor brood, koekjes, taart en ijs zonder allergenen. Dus zonder gluten, lactose (of met variant zonder lactose) en andere allergenen zoals ei, pinda, ...

 

Aan het brooddeeg worden standaard psylliumvezels toegevoegd en dat geeft een deeg dat minder plakt, beter te verwerken is en na het bakken opmerkelijk minder bros is dan klassiek glutenvrij brood. Ik heb er nog niet zoveel uit klaargemaakt, maar het is alvast een ontdekking om met dit ingrediënt te bakken

 

P116016938181443896796.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dit jaar is eer een boek van River cottage met geheel gluten vrije recepten. Ik heb er erg veel aan. Vind het soms wel wat bewerkelijk maar er wordt wel echt super goed de verschillende soorten glutenvrije meel etc in uitgelegd. Hopelijk vertalen ze deze snel in het Nederlands. Mocht je recepten willen dan hoor ik het wel.

 

recept voor teff pitta broodjes even vrij vertaald uit de losse pols voor je:

 

Voor de "sponge"

20 gram verse gist of 7 gram gedroogde

175 lauw water

115 gram wit teef meel

60 gram gierst meel

25 gram gemalen lijnzaad.

 

voor de pittas

115 gram pecan meel (of andere gemalen noten meel)

60 gram tapioca

2 eetlepels olijf olie of gesmolten kokos olie

2 eetlepels dadel siroop of honing

1 grote ei

7 gram zeezout

1/2 tot 1 theelepel psyllium zaad gemalen

olijf olie om in te vetten

teff bloem om te besprenkelen en voor het kneden

water om mee af te strijken (of lactose vrije melk)

sesamzaadjes om te bestrooien(optioneel)

 

Maak eerst de "sponge". Als je verse gist gebruikt doe dit dan met een beetje van het water in grote kom en prak het romig. Mix daarna de Teff, de gierst, het lijnzaad en de rest van het water. Als je gedroogde giste gebruikt doe dit dan gelijk met de meel soorten en voeg dan het water toe. Dek af en laat het in een warme plaats staan voor ongeveer een uur zodat de gist kan gaan werken.

 

Wanneer je klaar bent om te gaan bakken, voeg je het notenmeel, tapioca zetmeel, olie, dadel siroop of honing, ei en zout toe aan de "sponge" en kneed dit door met je handen of met een pollepel tot het helemaal egaal is. Laat dit 10 minuten staan zodat het zetmeel en het notenmeel het water hebben kunnen absorberen.

 

Het deeg is nu nog steeds heel zacht maar je kunt het bewerken. Als het nog te nat is doe je er 1/2 theelepel psyllium bij en laat je het weer een paar minuten rusten. Als het nog steeds te plakkerig is het herhaal je dit nogmaals met een 1/2 theelelpel psyllium. Je pittas worden zachter als je werkt met iets natter deeg maar je moet wel een stuk op kunnen pakken met bebloemde (teff) handen.

 

Olie een bakplaat in en strooi er wat sesamzaadjes op of teffbloem

 

Maak een hoopje van teff bloem op je werkblad. Pak een stukje uit de kom ter grote van een ei met een lepel en laat dit vallen in het hoopje bloem. bebloem je handen goed en pak het balletje op en plet het een beetje. Leg dit op de ingevette bakplaat. vorm het verder tot een ovaal van ongeveer 6-7 mm dik, probeer het zo egaal mogelijk te krijgen. Doe dit met de rest van het deeg. De pittas zullen niet heel veel groter worden maar laat ongeveer 3cm tussen de pittas in.

 

Bestrijk ze met wat water en bestrooi met wat sesamzaad als je dat wilt. Dek de bakplaten af met een grote ruime plastic zak en laat het rijzen op een tocht vrije plek voor 1 1/2 tot 2 uur tot ze gerezen zijn.

 

als de pittas gerezen zijn verwarm de oven voor op 240 graden 220 voor hetelucht en zet een braadslee of iets anders op de onderste rooster en kook een ketel water. Vlak voor de pitas erin besprenkel je de ze en de bakplaten met water. dit geeft een mooie dunne korst.

 

Doe de pittas in de oven. Giet koken water in de braadslee of diepe bakplaat. dit zorgt voor een mooi stoom vorming. bak ze 8 tot 12 minuten in de oven tot de korst goud bruin is aan de randen, Niet te lang bakken of je eindigd met crakcers.

 

Laat ze afkoelen op een rooster. Deze pittas zijn heerlijk warm maar je kunt ze ook invriezen als je ze niet dezelfde dag eet en dan opwarmen in de oven vanuit bevroren staat. Zijn er ongeveer 15

Link to comment
Share on other sites

luscious lemon cake

80 gram maple siroop (ik heb agave gebruikt)

130 gram licht bruine basterd suiker

3 grote eieren

55 gram extra virgin olijf olie

de geraspte schil van 2 biologische zonder wax behandelde citroenen

sap van 1 citroen

125 gram gemalen amandelen

85 gram rijst bloem (ik heb bruine rijst gemalen in de koffie molen)

30 gram tapioca

1/2 theelepel bicarbonate of soda (te krijgen in de toko)

 

voor de lemon syrup:

3 eetlepels licht bruine basterd suiker

sap van 1 citroen

 

20 cm ronde diep cakeblik of 1 kg langwerpig cakeblik. Recept voor 8 personen

 

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 160 graden)

Doe bak papier in het cake blik

De maple syrp, sugar en ei met een electrische hand mixer bij elkaar (kan ook met de hand maar is wel zwaar) tot het dik en romig is geworden. Doe er dan langzaam maar zeker de olijf olie bij en zorg dat je blijft mixen na elke toevoegen zodat het steeds lichter mousseachtig wordt. Mix er daarna de geraspte schil en de citroensap doorheen

 

Voorzichtig het amandelmeel, rijstbloem en tapioca zetmeel en bicarbonate of soda over de mix zeven en er dan rustig doorheen roeren.

 

Giet de mix in het cakblik en bak 35 tot 40 minuten tot het goed gerezen is en goud bruin eruit ziet. Als je er een prikker in steekt moet die schoon eruit komen.

 

Terwijl de cake in de oven bakt maak je de siroop. De sugar en de citroen sap in een kleine pan langzaam verwarmen op matige warmte tot de suiker opgelost is. NIet laten koken anders neemt de smaak van de citroen af en wordt het wat saai. Haal van de hittebron af en laat het afkoelen

 

Als de cake klaar is laat je deze afkoelen in het bakblik voor ongeveer een half uur. Daarna prik je er gaatjes in en giet je er voorzichtig de citroensiroop overheen. Laat het in het cakeblik helemaal afkoelen voor je het eruit haalt.

 

Erg lekker.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou hoe dan ook of je nu allergisch bent of niet zo gluten en lactose vrij als mogelijk eten. Het blijven schadelijke stoffen (gluten / toxische eiwitten / verbranden als het ware de darmwand / lactose valt in de westerse mens uiteen tot galactose en glucose / galactose is schadelijk / te veel vet / slechte cholesterol /... relatie vruchtbaarheidskankers/borst/prostaat/eierstok... https://www.youtube.com/watch?v=jEExUb6Z8X0 Dr. Veith krankmacher milch). En we kunnen gemakkelijk zonder alle producten waar het in zit leven. Wij eten uit eigen overwegen geen zuivel en zo min mogelijk gluten. We eten wel kamut en eenkoorn, wat twee granen zijn die minder gluten bevatten. Hierdoor kunnen we wel gemakkelijker pasta, brood en gebak maken. Alle rare bewerkte producten die op de markt komen, zoals melk waar lactose uitgehaald is zou ik zelf zeker nooit kopen. Daar zitten in ruil voor lactose vast en zeker een hoop andere nare producten in en anders is het geen duurzaam product om te maken. Er is ook geen enkele nuttige eigenschap van melk tenzij je moedermelk bedoeld die geschikt is voor kinderen tot en met vier jaar.

 

Het probleem zit hem in dat gluten brood/gebak luchtig maken en melk gerechten romig maakt. Je kunt als vervangers voor gluten eieren (evt. geklopte eiwitten) en bakpoeder gebruiken. In bakpoeder hoort geen meel van granen te zitten! Een goede vervanger voor melk is arroy-d kokosmilk (zonder e-nummers) en eventueel in kleine mate sesampasta. De kokosmelk één op één mengen met water en je hebt de perfecte vervanger voor melk. Sojamelk.... zijn geen goede nog gezonde vervangers om diverse redenen. Een goede vervanger voor boter is kokosroom of de helft van het gewicht wat je normaal aan boter kwijt zou zijn aan olie. De meeste oliën zijn natuurlijk rotzooi. Rijstolie is redelijk maar moet zeker niet te veel gegeten worden. Olijfolie is alleen goed wanneer hij van koude persing komt en moet zeker niet verhit worden. Druivenpitolie en pompoenpitolie zijn perfect voor verhitting. Koolzaadolie is heerlijk om mayonaise mee te maken en zou ook in gebak gebruikt kunnen worden (niet te warm laten worden, want dan verbrand hij / is dan ongezond).

 

Sla- en zonnebloemolie moet je laten staan!

 

Als ijsvervangers kun je gemakkelijk sorbetijs en granita's maken. Als je roomijs maakt kunt je kokosmelk als vervanger voor de room gebruiken. Om het mengsel luchtig te krijgen moet je er een geklopt eiwit voorzichtig doorheen draaien. Wij eten ook weinig suiker en we proberen suiker altijd te vervangen met honing (doen overal ook minder zoetigheid in / je kan altijd halveren met de hoeveelheid suiker die voorgesteld wordt). Met name koolzaadhoning en acaciahoning hebben een wat neutralere smaak en zijn goed te vervangen voor suiker. Bij sorbetijs maak je normaal gesproken eerst een siroop. Als je weinig suiker gebruikt kan dit natuurlijk niet en dan moet je een goede ijsmachine hebben, zodat hij wel lekker luchtig wordt.

 

Je kunt notenmeel, rijstmeel en maïsmeel als vervanger voor tarwemeel gebruiken. Het is eigenlijk de vraag of je geen koud eten mee naar je werk... moet nemen. Ik neem altijd met avondeten (koud) mee naar het werk, omdat ik brood niet bepaald lekker vindt. Het is veel leuker om een afwijking in de massa te zijn! Hoewel het mij opvalt dat het populair is om trommels met koud warm eten in de lunch te eten.

Link to comment
Share on other sites

Wat melk betreft, kan ik wel volgen. Melk is geen voedingsmiddel voor volwassenen. Zelfs voor kinderen past men beter op. Een kindernefroloog gaf ooit de raad om zelfs aan jonge kleuters niet meer dan twee porties melkproduct per dag te geven (sneetje kaas, potje yoghurt, glas melk) omdat je de nieren, ook van gezonde kleuters, daarmee te veel belast. Wat gluten betreft, denk ik dat je moet oppassen. Een normaal persoon kan gluten net zoals andere eiwitten zonder problemen verteren. Sommige mensen blijken echter overgevoelig aan granen die gluten bevatten. Men wijt het aan de gluten maar eigenlijk is nog totaal onduidelijk of het wel de gluten in die granen zijn die voor problemen zorgen. Zelfs bij coeliakie is nog onduidelijk wat er precies fout gaat. Daarvoor is absoluut verder onderzoek nodig. Granen vermijden zonder meer, lijkt me geen goede zaak. Ze brengen vezels en vitamines aan die je kan gebruiken. En granen zomaar vervangen door notenmeel lijkt me ook niet echt gezond. Noten zijn erg geconcentreerd, energierijk, bevatten veel vetten, en sommige noten zijn zo geconcentreerd dat je een overdosis aan bepaalde vitamines en mineralen riskeert. Paranoten eet je bv. liefst met mate. Dus niet zomaar ter vervanging van brood

Link to comment
Share on other sites

Toch zijn er veel natuurvolken die geheel zonder granen leven en wij zijn genetisch nog precies hetzelfde. Het ligt aan de studies die je leest of het wel of niet gezond is. De meeste studies vind ikzelf echter niet echt betrouwbaar, omdat ze gedaan worden met belangenverstrengelingen. Ik geloof niet dat je gluten op kunt nemen gezien dat ze onoplosbaar in water zijn. Overigens betekent dit niet dat ze niet voordat ze afgebroken zijn nog schade kunnen aanbrengen. Verder zijn de vezels van granen (komt ook uit diverse onderzoeken) juist ongezond. Wit brood schijnt gezonder te zijn dan bruin brood. In de vezels van granen leven namelijk symbiotische schimmels die de zaden beschermen tegen herbivoren. Dat is ook logisch en vrijwel alle planten hebben deze bescherming. In de bladeren van grassen leven in de huidmondjes ook schimmels die ze beschermen tegen grazers. Hoe dan ook ik eet wel granen met gluten, maar zo min mogelijk. Ik denk dat veel mensen in verhouding ook veel granen eten, waardoor er sneller intolerantie kan ontstaan. Groenten bevatten alle vezels die we nodig hebben.

 

Te veel noten zal zeker ook niet goed zijn en sommige noten zijn natuurlijk giftiger dan anderen. Overigens alle voeding bezit gifstoffen om zich te beschermen. Het is de dosis per soort / individuele gevoeligheid die bepaald of iets slecht, niet slecht of goed is. Kastanjes kun je zeker zonder veel gevaren eten, omdat deze dezelfde voedingswaarde heeft als rijst en zich beschermd met looistoffen. Als je het bruine schilletje er helemaal afhaalt zit je goed.

 

De mens heeft juist veel vet nodig (geen verzadigd vet), dus ik denk niet dat dit snel een probleem zal zijn. We moeten wel weinig koolhydraten eten, dus kastanjes voldoen hier wel niet helemaal aan. Kortom alles met mate.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...