Jump to content

Getest; pompoenrecepten (uit magazines.)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Ik wil hier de komende maanden steeds recepten posten die ik dan zelf ga maken en testen. En het is leuk als jullie meedoen

Die recepten komen uit bladen van supermarkten, of andere tijdschriften. Ik scheur wel eens wat recepten uit, maar maak ze daarna eigenlijk nooit. Dit topic is dus een soort van stok-achter-de-deur. Wie weet hebben jullie ook leuke recepten gezien?

 

Ik wil deze week in ieder geval aan de gang met deze 3 recepten. Met de 'slacht' van 1 van mijn pompoenen komt namelijk genoeg vruchtvlees voor meerdere recepten. Ze komen uit het blad 'Boodschappen'.

 

(deze recepten heb ik dus nog NIET getest):

 

IMG150668261447761991.JPGIMG150789331447762006.JPG

 

Ik zal wat zaken aanpassen, zo ga ik voor de cake geen dadels en vijgen aanschaffen. Ik zal even kijken wat ik er dan wel doorheen doe. Andere gedroogde vruchten... die wel in NL groeien

Wat ik bij de cake al jammer vind, is dat er wel heel weinig pompoen in gaat. Maar goed. Je zal maar net een stukje van 250 gram overhebben... waar je dan een cake van draait Edit: ik ga de cake toch niet maken, ik zoek wel een ander recept waar meer pompoen doorheen gaat.

 

Ik maakte een tijdje terug muffins, het was een recept van Jamie Oliver. Die zal ik hier ook even posten.

 

Ook meteen even een vraag: in veel recepten moet je het vruchtvlees in stukjes koken, en dan afgieten. De boel valt bij mij met koken al snel uit elkaar, en als ik dan afgiet dan is dat niet meer alleen vocht. Maar ook een dunne pompoensoep zeg maar. Hoe doen jullie dat?

 

Edit van 22-11:

 

Getest:

IMG150848351447762026.JPG

 

Ik heb de soufflé's ondertussen gemaakt, en die pakten goed uit! Zakten wel weer in na het bakken, maar ze koelden dan ook te snel af. Ook was de pompoensmurrie waarschijnlijk nog wat te vochtig. Maar verder smakelijk hoor.

Ik had geen oude kaas, mijn kaasjes zijn al op voordat ze zo oud kunnen worden. Dus dit was belegen kaas gok ik zo. En ik gebruikte gewone oranje pompoen (rode van etampes), geen aparte soort ofzo.

 

IMG157587511448214669.JPG

Link to comment
Share on other sites

Leuk Jorieke! Ben benieuwd naar je smaakoordelen.

Pompoensoorten kunnen nogal verschillen in substantie of smaak....ga je (of "we"...= mensen die met je meedoen) daar speciaal rekening mee houden?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ja leuk!

 

Dit is een heel lekker recept met pompoen:

 

 

 

Oven­pas­ta met pom­poen

Heerlijk warm gerecht voor zo'n echte druilerige herfstavond.

 

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R759158/ovenpasta-met-pompoen

 

 

Ingrediënten

 

300 g volkoren penne rigate

1 pompoen

1 ui

3 el olijfolie

200 g gerookte spekreepjes (duopak)

400 g tomatenblokjes

2 tl gedroogde salie

150 g gemalen oude kaas 48+

 

Keukenspullen

 

ovenschaal (Ø 25 cm)

 

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd de schil eraf en snijd het vruchtvlees in stukjes van 2 cm.

Snipper de ui. Verhit de olie in een hapjespan en bak de spekreepjes 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 3 min. mee. Voeg de pompoen toe en bak 3 min. mee. Doe de tomatenblokjes en salie erbij en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de pompoen met de pasta en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin.

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link to comment
Share on other sites

Ha heel herkenbaar... Had ook speciaal die Boodschappen bewaard voor de pompoenrecepten na het uitscheuren van de bonnetjes

 

Tja, 250gram pompoen is niet veel. Mijn minipompoen weegt ook al 650gram. Cake en taart dan maar

 

Bladerde even in de map met uitgescheurde recepten en ja hoor deze heb ik ook nog nooit gemaakt:

G15-4277s-2015111783511447776217.jpg

Maakte wel al een versie met ipv tijm salie en ipv amandelen walnoten/pecannoten en toevoeging van champignons en blauwe kaas. Die is echt heerlijk!

Link to comment
Share on other sites

Dit is een uitgave van

VTV GROEN GENNEP

te Eindhoven

 

Pindasoep met pompoen en aardappelen

voor 6 personen

1 kg pompoen

1 grote zoete aardappel, in stukjes

4 el boter

1,25 dl ongezoete pindakaas (te koop in toko)

1 l groentebouillon

1 tl geraspte nootmuskaat

1 el heldere honing

1 tl zout

1/2 tl zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C

Snijd de pompoen in vier stukken. Schep de pitten en het draderige vruchtvlees eruit

en gooi weg. Leg de stukken met het vruchtvlees omlaag op een bakplaat en

rooster ze in 1 uur zacht. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Leg de stukken aardappelen in een pan en doe er zoveel koud water bij dat ze

onder staan. Kook ze gaar. Giet water af en pureer ze. In totaal moet er ong. 300

gram puree zijn.

Schep het vruchtvlees uit de afgekoelde pompoen en pureer het. Ongeveer 60

gram.

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de twee purees toe aan de pindakaas. Roer

alles goed door elkaar. Voeg de bouillon, nootmuskaat, honing, zout en peper toe.

Laat alles 10 - 15 min zachtjes sudderen. Voeg wat extra bouillon toe als de soep te

dik is.

Proef en breng op smaak.

Serveer direct

 

 

Pompoen lasagne

1 kleine pompoen in schijfjes

1 theelepel olijfolie

1 ajuin versneden een beetje look (vers)

1 theelepel suiker (optioneel)

1 eetlepel witte wijn

9 instant lasagne blaadjes 200 g geraspte kaas

maak zelf je tomatensaus met redelijk wat look verse tomaten en Italiaanse

kruiden

Kook de pompoen tot ze zacht is maak er dan een puree van verwarm de olie in

een pan bak de ajuin en de knoflook tot alles zacht is doe er dan de suiker en

de wijn bij,goed roeren tot het meeste vocht weg is,en dan mengen met de

pompoen ,stevig mixen! leg de lasagne in de vorm met onderaan een laagje

saus dus eerst een plakje lasagne, dan de pompoenmix daar op kaas en dan

de tomatensaus zo’n 3x herhalen, en bovenaan wat kaas een goeie dertig

minuten in de oven en smullen maar!

 

Pompoen brood

750 gram bloem

1½ zakje bakpoeder

1 ei

zout

200 cl. Melk

230 gram suiker

25 gr. boter

3 flinke schijven pompoen

Kook de pompoen zolang totdat deze glazig wordt. Daarna pureren. Meng

bloem, bakpoeder en zout en voeg het ei, melk, suiker en boter toe. Meng alles

door elkaar. Na het mengen alles in een ingevette bakblik doen of een

vloerbrood maken. Zet het in de oven gedurende 60 minuten op 175°C.

 

Marokkaans rundvlees met

pompoen

750 g runderlappen

2 uien

1 rode peper

40 g boter of margarine

zout

versgemalen peper

1 theelepel gemberpoeder

2 theelepels paprikapoeder pikant

1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)

1 theelepel kaneelpoeder

1 zakje saffraandraadjes

1 courgette

500 g pompoen

1/2 zakje verse koriander (` 15 g)

10 zwarte olijven zonder pit

Vlees in 12 stukken snijden. Uien pellen en snipperen. Peper in lengte halveren,

zaadlijst verwijderen en helften in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten en

vlees rondom dichtschroeien. Op laag vuur uien en peper ca. 2 minuten mee

fruiten. Zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder, komijn, kaneel en saffraan

toevoegen en zoveel warm water dat vlees onderstaat. Vlees afgedekt op laag

vuur ca. 1 1/2 uur zachtjes stoven.Courgette wassen en in stukken snijden.

Pompoen schoonmaken en in blokjes snijden. Koriander fijnknippen. Courgette,

pompoen en helft van koriander aan vlees toevoegen en 1/2 uur zachtjes

stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen olijven in plakjes

snijden. Vleesmengsel overdoen in schaal en bestrooien met olijven en rest van

koriander. Lekker met stokbrood.

Link to comment
Share on other sites

Ik maak eigenlijk zelden iets uit de Allerhande, maar deze uit de editie van februari-2015 is goed bevallen.

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185325/pasta-met-flespompoen-en-kaas

 

Ik had het met gewone penne gemaakt en omdat 4 theelepels nootmuskaat me vrij veel leek had ik er 2 in gedaan. Ik vond dat eigenlijk nog te overheersend dus de volgende keer doe ik er maar 1 theelepeltje in.

Probeer wel echte Cheddar te pakken te krijgen want dat gele plastic-achtige nepspul is echt niet lekker. Neem anders gewoon jong-belegen of zo.

 

Het is een vrij machtig gerecht dus ik vond het lekker om er als tegenhanger een frisse salade bij te eten.

Link to comment
Share on other sites

Oppassen met nootmuskaat hoor. Het moet wel een vergissing zijn, 4 theelepels.

En volgens mij kook je nootmuskaat over het algemeen ook niet mee.

Bijhttp://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/bomen/nootmuskaat lees je dit

Buitensporig gebruik van nootmuskaat is gevaarlijk, door de aanwezigheid van het hallucinogene myristicine. Let dus op: grote doses zijn giftig! Inname door volwassenen van ca. 5 gram of meer leidt al tot diverse lichamelijke klachten, zoals overgeven, buikpijn en bewustzijnstoornissen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Oppassen met nootmuskaat hoor. Het moet wel een vergissing zijn, 4 theelepels.

En volgens mij kook je nootmuskaat over het algemeen ook niet mee.

Bijhttp://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/bomen/nootmuskaat lees je dit

Buitensporig gebruik van nootmuskaat is gevaarlijk, door de aanwezigheid van het hallucinogene myristicine. Let dus op: grote doses zijn giftig! Inname door volwassenen van ca. 5 gram of meer leidt al tot diverse lichamelijke klachten, zoals overgeven, buikpijn en bewustzijnstoornissen.

 

Ja dat wist ik en daarom dacht ik bij het lezen van het recept al dat dat waarschijnlijk een drukfout was, maar bij het zoeken op de website van Allerhande dinsdag, zag ik dat het daar ook staat. Achteraf denk ik dat ik er zelfs maar iets van een theelepel of zo in gedaan had omdat ik het ook nog vers rasp en het dan sterker van smaak is dan kant-en-klaar poeder. En ik had het volgens mij ook alleen door de saus gedaan.

Het is wel een lekker gerecht hoor, maar inderdaad drastisch minder nootmuskaat erdoor.

Ik ga het volgende week nog een keer maken en zal dan eens goed opletten hoeveel nootmuskaat ik gebruik.

Link to comment
Share on other sites

Ja leuk!

 

Dit is een heel lekker recept met pompoen:

 

Oven­pas­ta met pom­poen

........

 

Getest!

 

Was zeker lekker, maar ik mis nog iets pittigs erin. Dit ga ik wel vaker maken, maar dan ietwat aangepast.

Bedankt voor de link (en de andere linkjes ook natuurlijk, maar die heb ik niet geprobeerd).

Link to comment
Share on other sites

Nadat ze nog geen 5 tellen uit de oven waren, zakten ze al in. Maar goed, ik had ook nog nooit soufflé gemaakt.

 

Ik heb nu ook de taart (uit mijn 1e bericht) gemaakt, en die is niet echt gelukt. Het pompoenmengsel was bij het maken ook erg vloeibaar, en is nu nog veel te klef. Je kunt er wel punten van snijden, maar het lijkt nog gewoon op een soort van rauw ei-mengsel ofzo. Niet echt een smakelijk idee, ik kijk morgen even hoe het lijkt als hij een nacht in de koelkast heeft gestaan.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nu ook de taart (uit mijn 1e bericht) gemaakt, en die is niet echt gelukt. Het pompoenmengsel was bij het maken ook erg vloeibaar, en is nu nog veel te klef. Je kunt er wel punten van snijden, maar het lijkt nog gewoon op een soort van rauw ei-mengsel ofzo. Niet echt een smakelijk idee, ik kijk morgen even hoe het lijkt als hij een nacht in de koelkast heeft gestaan.

 

Ik heb laatst ook zo'n pompoentaart gegeten en dat smaakte inderdaad redelijk ei-ig. Franse bakkers zijn daar ook goed trouwens. Geloof dat het niet mijn smaak is.. Maar goed, de vulling van de pompoentaart was wel redelijk stijf, ziet eruit als kwarktaart, maar in je mond is het veel smeuïger.

Link to comment
Share on other sites

Op ons oogstfeest afgelopen september heb ik deze gemaakt, recept komt uit een van de boeken van Ottolenghi. De taart was echt in no time op, een regelrechte hit dus.

 

Het is wat meer werk maar het resultaat is er ook wel naar

 

http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2012/09/pompoentaart-met-wortel-en-geitenkaas.html

 

Ingrediënten voor het deeg:

- 230 g bloem

- ½ tl zout

- 25 g maanzaad

- 110 g koude boter, in kleine blokjes

- 4-5 el melk

 

Ingrediënten voor de vulling:

- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm

- 2 el olijfolie

- 1 tl mosterdzaad

- 180 g grof geraspte wortel

- 35 g kristalsuiker

- 2 el witte wijnazijn

- 50 ml sinaasappelsap

- 30 g gesmolten roomboter

- 1 eidooier

- 120 ml slagroom

- 20 g bieslook, fijn geknipt

- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt

- 150 g zachte geitenkaas

- zout en zwarte peper

 

Bereiden:

1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. (proef even, dit is zó lekker!)

4. Vet een vorm van 24 doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. (Ik heb alles iets langer in de oven gedaan, omdat ik een grote taart gemaakt heb).

5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.

6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.

7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is (omdat ik een grote taart heb gemaakt moest hij langer in de oven, ca 20 minuten). Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.

 

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...