henkg Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Laurier (Laurus nobilis): wanneer blad oogsten, om voor gebruik eerst te drogen.Is daar een beste tijd voor, kan dat ook nu nog?En welke bladeren oogst je dan best. De oudere donkergroene, of de jongere die lichtergroen zijn? Quote 2022_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Ik oogst de donkere, want die lichte worden meteen slap.In de zomer want dan drogen ze het snelst.Maar ik zou het gewoon proberen. (Maar de laatste jaren droog ik niet meer. Ik pluk wat ik nodig heb). Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nathanya Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Ik droog ook niet, alleen bij hele harde vorst (wanneer hadden we die voor het laatst?) de plant beschermen. Die van mij is inmiddels een jaar of zeven. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yuras Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Deze wordt jaar rond geoogst. Donkergroene bladeren van beneden, niet gedroogd - gelijk voor koken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 ik droog ze wel, de donkergroene , ik heb de indruk dat de smaak wat intenser is dan vers blad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Ik gebruik altijd vers en oogst de oudere donkergroene bladeren het hele jaar door. De plant staat in een pot en is daarom wat gevoeliger voor vorst. Bij vriesweer wordt hij tijdelijk naar binnen gehaald en in een lichte , onverwarmde , maar vorstvrije ruimte gezet. Hij doet het overigens best in pot. Foto's van vorig jaar december en nu. Andere pot , zelfde plant. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demier Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Verse groene blaadjes geven de meeste smaak af, drogen is wat voor de winkels.gr Mat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr. Ecotuinweetjes Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Gedroogde blaadjes geven meer smaak af omdat de smaak meer geconcentreerd is. Drogen gaat in de winter ook snel: gewoon een takje op de chauffage leggen. Maar dat gaat soms te snel. gewoon aan de lucht laten drogen is ideaal. Lees onze blog over laurier kweken:http://ecotuinweetjes.blogspot.be/2014/04/laurier-het-ideale-boompje-voor-een.html Quote Onze website is http://www.ecotuinforum.be en je vindt ons als Ecotuinweetjes op Facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted December 15, 2015 Author Share Posted December 15, 2015 Dank allemaal. De donkergroene blaadjes dus.Over wel / niet eerst drogen verschillen hier de meningen. Ik ga het daarom maar eens testen: een lichte kippenbouillon maken (van alleen kip, zout, peper), eentje met gedroogd laurierblad, eentje met vers blad van de plant. En dan vergelijken.Wordt vervolgd, kan wel even duren ... Quote 2022_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 " kan wel even duren ..." taaie kip Henk ? Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Leuk boompje, die van mij is gewoon een grote struik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Gedroogde blaadjes geven meer smaak af omdat de smaak meer geconcentreerd is.Je kunt ook zo redeneren: door drogen/bewaren vervliegt een deel van het aroma, dus geven ze gedroogd juist minder smaak af Overigens las ik van de week dat de jonge blaadjes een lichte drop-smaak hebben. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr. Ecotuinweetjes Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Foute redenering Het water verdampt en de smaakstoffen blijven over. Quote Onze website is http://www.ecotuinforum.be en je vindt ons als Ecotuinweetjes op Facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demier Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 Bij mijn plant heeft altijd een label bijgezeten en daar stond op dat de verse groene de meeste smaak had.Doch labeltje zit niet meer aan de plant.Ook Jamie Oliver de Engelse kok, spreekt hier in de uitzendingen over, dat vers een stuk meer smaak geeft.gr Mat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 even blaadjes geproefd...zó, in het wild(loopt naar buiten en rukt 1 lichtergroen en 1 donkerdergroen blad van de struik en proefkauwt én een gedroogde....) vers blad iets meer bitter dan oud blad naast lauriersmaakje/geurgedroogd blad alleen lauriersmaakje/geur wel méér wat ie in de soep doet?... wachtend op de soep van Henk ....de meeste recepten waarschuwen voor teveel, dus mi maakt het niet zoveel uit wat je neemt, wel tijdig proeven of er genoeg smaak/geur is afgegeven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted December 24, 2015 Author Share Posted December 24, 2015 De geoogste blaadjes zijn nog niet gortdroog, en daarna gaan ze nog een tijdje in een potje.De idee is om een eenvoudig kippensoepje te maken, in drie pannetjes.Met respectievelijk 1x vers lichtgroen, 1x vers donkergroen, 1x gedroogd donkergroen laurierblad. Proefnotities volgen, over een aantal weken ... (En dan weet ik nog niet alles, want blaadjes geoogst in b.v. juli kunnen heel anders smaken. Dus: vrijwilligers gezocht.) Quote 2022_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mijke Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 ik droog ze wel, de donkergroene , ik heb de indruk dat de smaak wat intenser is dan vers blad Volgens mij is het juist andersom In kookboeken zie ik iig regelmatig de tip dat je van de verse bladeren iets minder nodig hebt. Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop Link to comment Share on other sites More sharing options...
Titia Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 henkg, is er al wat bekend over je smaakexperiment? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swa Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 Die kip is ondertussen wel gaar 😁 Vers. Er gaat niks boven vers. Gedroogd en vers is gewoon niet dezelfde smaak. Zelfs tijdens de wintermaanden verkiezen wij vers. Het ziet er dus naar uit dat het een combinatie is van eigen smaak en gewoonten. Natte voeten bij het plukken kan er ook wel voor zorgen dat de gedroogde variant in de slecht-weer-periode meer gebruikt wordt. Bij ons staat er een laurier niet zo ver van de keuken, dat helpt. Zoals de rest van de kruiden trouwens, hoe dichterbij hoe meer we die vers gebruiken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela Posted July 10, 2021 Share Posted July 10, 2021 Mijn laurier heeft het afgelopen winter heel zwaar gehad hij was flink bevroren. Heel veel bruin blad, intussen is hij weer mooi groen aan het worden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.