Jump to content

Wat heb je vandaag in de tuin gedaan? (2016)


Jorg
 Share

Recommended Posts

We gaan hier verder met het topic: Wat heb je vandaag in de tuin gedaan?

 

Ik kon niet echt hier een topic voor bedenken behalve het moestuinblog..dat loopt in deze tijd van het jaar niet zo geweldig

Dus bij deze: wat heb je vandaag in de tuin gedaan?

Voorgaande deel:

2012-2013 wat-heb-je-vandaag-in-de-tuin-gedaan-t7206.html

2014 wat-heb-je-vandaag-in-de-tuin-gedaan-2014-t12952.html

2015 wat-heb-je-vandaag-in-de-tuin-gedaan-2015-t16024.html

Link to comment
Share on other sites

Dan trap ik maar weer af: Ik heb vanmorgen eens gekeken wat er allemaal in de knop staat.

Longkruid bijvoorbeeld en bloemen al in de blauwe bes. De knolselderijen die ik verplaatst heb naar de kas groeien daar door dus die heb ik water gegeven. Tot mijn schrik zag ik zwellende knopen in de walnoot. Blad en gewone compost omgewoeld met de spitvork.

Naar de druiven gekeken en me afgevraagd wanneer ik die nu ga snoeien...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

De judaspenning bloeit.

 

Ik heb een weggegooid - en weer uitgelopen - wortelstelsel van rucola maar weer in de grond gestopt.

Als het zulk weer blijft, kunnen we daar binnenkort weer van eten

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Gezien dat mijn eerste peperzaadje (Limon, dank nog Koolrabi!) ontkiemt is (DENO 28-12-2015). Maar het is nog niet ver genoeg ontwikkeld om te verspenen.

 

Nu ben ik aan het twijfelen of ik ook al een tweede zaadje ga laten ontkiemen, maar dan van de Aji Angelo die ik zelf geoogst heb vorig seizoen.

Link to comment
Share on other sites

Opruiming gedaan, zaadjes allemaal netjes in bakjes gedaan en gesorteerd, om te zien wat we bij moeten kopen. Nieuwe potgrond gekocht en zaaikasjes klaar gemaakt. Op zoek gegaan naar paprika en peper zaadjes, maar die zijn nog niet in de winkels dus zo via internet wat zaken bestellen...

Link to comment
Share on other sites

Vandaag heb ik een begin gemaakt met het storten van houtsnippers op het voetpad. In het huisje heb ik een rek in elkaar gezet en vastgemaakt aan de muur. Verder heb ik nog een hele stapel OSB-platen die buiten lagen onder een dekzeil, naar binnen gebracht. Deze OSB-platen gaan dienen als terras onder het overstek van het tuinhuisje.

 

Morgen ga ik wat foto's maken van alle zaden voor dit jaar en uitzoeken wanneer en hoe ik het allemaal ga zaaien. DSC666725281451770683.jpg

DSC666991151451770696.jpg

DSC667019051451770706.jpg

DSC667276741451770719.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik ben bezig met een varkensweiland af te rasteren. De afrastering zijn fijnmazige 2ehandse bouwhekken. Ze zijn 3,5 meter lang en 2 meter hoog. Ik ben ze 50 cm in de grond aan het graven. Het weilandje is rond de 900m2 groot voor drie varkens. Het is dus niet super groot, maar ik heb er vertrouwen in dat het groot genoeg zal zijn. Als de grond heel nat is zal ik ze binnen kleinere hokken bij hun nachthokken houden, zodat ze niet het hele weiland kapot lopen. Het zijn Kunekune varkens, dus ze woelen minder. Dat gezegd eentje woelt weldegelijk. De bouwhekken zijn niet super mooi, maar gelukkig doordat ik ze gedeeltelijk ingegraven heb ook niet lelijk. Ik laat ze begroeien met klimplanten. Ik wil in ieder geval bloeiende klimop planten in de afzetting laten groeien. Verder komen er allerlei planten tegenaan die wintergroen en goed voor de bijen zijn. Op deze manier is de ruimte wel goed gebruikt.

 

Ik ben op dit moment halverwege met de buitenste afzetting te graven en te plaatsen.

 

De hokken worden van 2 lege 1000 liter vaten gemaakt. Ik maak een ingang in de vaten en leg de twee vaten ongeveer 1,5 van elkaar vandaan. Tussen de twee vaten leg ik golfplaten en om de vaten heen maak ik een tuunwal (leg ik vast met gaas, zodat de varkens ze niet kunnen afgraven). Op het dak leg ik ook grond. Op deze manier worden de hokken groen. Als het goed is mag dit binnen de huidige wetgeving, want anders moet ik een vergunning aanvragen. De hokken zijn op deze manier ook goed geïsoleerd.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag heb ik voor de eerste keer iets gezaaid voor in mijn moestuin. Ik heb een behoorlijke hoeveelheid AH moestuin potjes gekregen, dit leek me ideaal om mee te gaan experimenteren. Ik heb 3 potjes aubergine en daar ga ik er vanaf nu iedere week een potje van zaaien. Vandaag dus de 1e, het potje staat nu in een niet verwarmde bak op de vensterbank van een slaapkamer die we niet gebruiken. Het raam is op het oosten. Ik hoop dat dit goed gaat, want in huis heb ik geen andere mogelijkheid.

 

Ik heb er ook een filmpje van gemaakt:

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Waarom zaai je nu al de aubergine? Dat is wel erg vroeg. De planten zijn warmteminnend en groeien snel fors uit. Heb je straks wel een warme lichte plaats voor ze?

En het kiemen van de auberginezaadjes gebeurt bij voorkeur rond de 20 graden...

 

Verder zou ik je aanraden om in andere potjes en grond te zaaien, die AHdingen en de bijgeleverde "grond" drogen heel snel uit.

Zijn trouwens hier ook een aantal topics over de AH moestuinervaringen te vinden.

Link to comment
Share on other sites

Niet vandaag, maar eergisteren eens goed gekeken hoe koudekiemers behandeld moesten worden, en besloten dat ik echt niet zo moeilijk wilde doen met zes weken in de koelkast ofzo. Dus een hele zooi koudekiemers en winterharde inheemse planten in potten gezaaid en buiten op de picknicktafel gezet. Laat de sneeuw maar komen voor de boekweit, brave hendrik, engels gras, grasklokje, klaver, prikneus, wilde wortelen etc. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden.

 

In het hondenpark vond ik een bloeiende bosaardbei met vruchtjes. Heb er eentje geplukt en ook in een potje aarde geduwd en buiten gezet. Mijn andere bosaardbeitje (ook op die manier gezaaid) staat al maanden gezond en wel tussen de knoflook, en als deze opkomt mag hij daar ook bij.

Link to comment
Share on other sites

Tijm, peterselie, sla, jasmijn, V.vliegenval en nog zo wat ingegraven en onder plastic gezet. De winter komt er nu echt aan.

Verder de vlinderstruik-boom 'aangelijnd' want die is nog niet stevig genoeg van zichzelf, en nog van alles gerommeld in de zon.

Het blijft 's middags duidelijk weer wat langer licht

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

De compost gekeerd.

 

De compostbak staat er nog niet zo lang (op mijn 'gazon'), en nadat het de afgelopen dagen zoveel geregend heeft was ik bang dat de onderste laag veel te nat werd, omdat de grond waarschijnlijk nog niet heel goed water door zou laten. Het viel me alles mee. Het gras eronder is al helemaal verdwenen, en het ziet er allemaal veelbelovend uit.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag heb ik het voetpad naar het huisje bedekt met houtsnippers. En ik heb het eerste stukje gespit, door alle werkzaamheden is de grond flink aangetrapt. Volgende jaren ga ik niet meer spitten want ik weet dat het bodemleven door het spitten letterlijk ondersteboven gegooid wordt. Maar nu moet het even.

 

Hier is een timelapse van vandaag:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...