Jump to content

Het paprika en peper topic 2016


balkontuinder
 Share

Recommended Posts

Dat is een mooi plantje Koolrabi! En wat jij verder schrijft kan ik me ook heel goed in vinden. Vorig jaar enthousiast aan de gang gegaan, met het idee dat zaden misschien niet zouden kiemen van alle soorten met vijf zaden gestart. Dat was uiteindelijk veel teveel en ik was blij dat ik wat dingen kon ruilen en weggeven op de MTFD. Dit jaar kan ik daar helaas niet bij aanwezig zijn, dus nu zaai ik maar een tot drie zaden per soort. Als het niet opkomt, kan ik altijd nog een tweede ronde doen, maar dat lijkt (net als vorig jaar) niet nodig te zijn.

 

Handig zo'n tray met bakjes. Ik wil ook graag zoiets, maar kan het nooit vinden in de winkel.

Link to comment
Share on other sites

@ Balkontuinder, ja Masquerade is een hele dankbare peperplant. Een van mijn favorieten, ook omdat hij zo mooi is. Ik gebruik deze ook voor de sier. De plant die je op de foto ziet staat nu, behoorlijk gesnoeid, wat koeler. Die mag straks in maart weer met z'n kleine zusjes op de vensterbank in de zon. Ik ben nieuwsgierig hoe dat gaat met deze overwinteraar.

 

Ik kan ook niet bij de MTFD zijn deze keer. Jammer, anders had ik vast een hoop te ruil gehad. Mijn ervaring vorig jaar was dat er heel veel van de peper en paprikazaden op kwam. En weggooien blijft moeilijk. Dus zaai ik nu ook wat meer afgepast. En dan blijft er nog genoeg over denk ik. Misschien voor de volgende MTFD.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar de deno methode gebruik voor zaden waarvan eerder 2maal 1 of 2 zaadjes niks was .

 

Stand van zaken vandaag foto's genomen na het doppen.

pepers-zaai-10-1595091453148448.JPG

Zaaitest plantjes 10/2015 die dan maar uitgeplant zijn moeten het al gans de tijd stellen zonder extra licht of warmte .

kiemplantjes14061453148669.JPG

Kiemplantjes gezaaid links 8-1-2016 pepers/paprika's rechts pepers/paprika en tomaten gezaaid 17-12-2015. Zaailingen 8-1 verwarmd gezaaid die van 17-12-2015 zijn zonder extra verwarming gezaaid en zonder extra verlichting staan allen vanaf gisteren onder kunstmatig licht omdat tussen het raam en glasgordijnen toch iets te fris is . Na vorst periode gaan ze terug op de vensterbank zonder extra licht .

Tomaten zijn een test allen kleine pottomaten .

tomaat-zaai-10-1539361453149306.JPG

Buitenste mini bell tomaat middelste Venus zaai 10-2015

 

Nog een heel deel in de propergator gezaaid op 8-1 waar nog niks te zien is of heel beperkt.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik ga dit jaar voor deze:

 

Brownie (Chocolade bruine paprika)

Bianca (witte paprika die naar rood verkleurt)

Corno di Toro Rosso (Rode punt paprika)

Corno di Toro Giallo (Gele punt paprika)

Sladki Ferdi (Lange zoete peper met enorme opbrengst)

Flavorburst (Gele blok paprika)

 

De Brownies waren veruit het snelst boven. Tot nu toe nog geen Sladki ferdi, en één Bianca.

Bzzzz...

Link to comment
Share on other sites

Aaah, goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zo vroeg gaat zaaien om zichzelf bezig te houden op moestuingebied.

 

Vandaag was het tijd om de Hungarian Wax Yellow op te potten. De volgende ronde DENO gaan de paprika's worden. Daarna houd ik even "rust" tot eind februari wanneer ik de tomaten ga zaaien. Sinds gisteren heb ik ook een lampje boven de kweekkas gezet. Een heel stom halogeen bureaulampje eigenlijk, maar het lijkt wel nut te hebben. Ik was namelijk bang dat het toch te koud werd op de vensterbank. Het lampje brand nu vanaf half acht tot half vier.

 

Peper:

- Limon (DENO 28-12-2015, opgepot 08-01-2015)

- Aji Angelo (DENO 01-01-2016, opgepot 12-01-2015)

- Hungarian Wax Yellow (DENO 05-01-2016, opgepot 19-01-2016)

 

Paprika:

- Kapiya UV

- Sweet Banana

- Mini Bell (mix)

- Yolo Wonder

 

Foto van de Limon:

CY6zu3OWMAA5ggV.jpg

Link to comment
Share on other sites

Batch 1 18-01-2016

 

Aji White Fantasy 2x

Cheiro Roxa

CGN 21500

Habanero Chocolat

Habanero Mustard

Hot Paper Lantern

Murupi Amarela

Naga Morich

Pimenta de Neyde

Rocoto Canario

Rocoto Manzano

Rocoto P360

Trinidad Scorpion

Sichuan Peper

 

Batch 2 19-1-2016

 

Aji Amarillo

Bahamian Goat

Bhut Jolokia

CAP 1144

Chiltepin

Fish Pepper

Goronong

Habanero White

Inca Red Drop

Little Nica Chiles

Martin's Carrot

Savina Red

Scotch Bonnet

TS Moruga Chocolat

TS Moruga Yellow

 

Batch 3 19-01-2016

 

Aussi Black

Birgit's Locoto / Cumari

Black Pearl

Bolivian Bumpy

Bolivian Purple

Bolivian Rainbow

Chinese Five Color

Czechoslovakian Black

Filius Blue

Hungarian Black

Piment d'Espelette

Royal Black

Tabasco

Tricolor Pepper

Vezena Piperka

 

Batch 4 19-01-2016

 

7 Pod Brown

7 Pod Bubblegum

Aji Blanco Cristal

Ancho 101

Big Jim

Black Scorpion Tongue

Brazilian Starfish

Elephant's Trunk

Franco's Aji

Hot Apple

Hungarian Yellow Wax

Nepali Orange

Sigaretto di Bergamo

Trinidad Beans

 

Batch 5 19-01-2016

 

Aji Limo

Ciliegia Giallo

Explosive Ember

Ferenec Tender

Habanero Tasmanian

Jalapeno Chichimeca

Jalapeno

Jwala

Luna

Masquerade

Medusa

Mulato Isleno

Penis Pepper

Peruviano Arancio

Tobago Seasoning

 

En daar blijft het even bij wegens plaatsgebrek. Er zal nog wel wat bijkomen maar dat zal niet heel veel zijn.

Nu is meteen duidelijk van welk ander forum ik kom denk ik. Nu de groentes nog!!

Als ik buiten ga roken,

is dat meestal op eiken of beuken,

maar ook wel op appel- of kersenhout...

Link to comment
Share on other sites

Jaah, hélemaal duidelijk te zien aan de soorten én de hoeveelheden die je hebt gezaaid.

Heb 27 van de jouw genoemde soorten ook eerder gezaaid.

(was ook te vinden op die fora maar wegens omstandigheden afgelopen jaar even niet, onder dezelfde naam.)

 

Ik ga het dit jaar met de pepers (hopelijk) wat rustiger aan doen zodat ik wat meer ruimte en tijd overhoudt voor andere dingen.

Heb al een voorselectie gemaakt maar moet nu nog wat verder minderen, dat wordt nog moeilijk.

Gezaaid gaat er worden op de volgend de biologisch dynamische kalender geschikte dagen.

Dus 26-27-28 januari of 6-7 februari of 14-15 februari.

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar een eerste poging gedaan maar amper 1 miezerig plantje zonder enige opbrengst gehad. Had ook wel (eigenlijk te) laat gezaaid. Dit jaar gekozen voor een zakje Carribean Blend van Vreeken (ik heb geen idee hoe ik pepertjes moet selecteren, ik lust zowat alles en doe het gewoon voor de fun naast de standaard groenten).

 

Gezaaid op 17/1, in een zaaibakje met deksel. Ben benieuwd of het wat wordt. Komt er niks uit heb ik dit keer wel nog zaadjes en tijd over om een tweede poging te wagen.

 

Edit: oh ja, en ik heb dit keer ook 'makkelijkere' gewone paprika's klaar liggen.

 

Fingers crossed dus

Link to comment
Share on other sites

Ik val geregeld van mijn stoel als ik zie hoeveel peper- (en paprika)soorten sommige mensen zaaien

Zelfs als je maar 1 plant per soort aanhoudt, dan heeft iemand hierboven 73 verschillende peperplanten.

Zulke aantallen zie ik ook op de peperfora.

 

Wat doe je daar toch allemaal mee? Ik ben dol op pepers, maar niet als ontbijt+lunch+diner+tussendoortje

Heb je een (zaad)handeltje of is pepers/paprika's - en trouwens ook tomaten - telen zo'n verslavende hobby?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

P9030089-116301453311755.jpgpeperrps2016012018000278091453309420.jpgKijk, pepers kan men zo gebruiken om iets pittiger te maken, maar er zijn meer manieren,met verschillende soorten.

Zelf heb ik ook een 40 tal verschillende.

oa, voor bloemsierkunst al een 15 tal soorten.

dan een aantal voor chilypeper te malen en een aantal om cayennepeper te malen.

Flakes en gedroogd, sambal, peperolie, je kan dit alles zelf maken,als je de soorten hebt.

Ook voor de sier zijn de pepers en ja, verslaving komt dan al vlug kijken.

Hier een stuk, dat mijn vrouw gemaakt heeft van pepers.

gr Mat

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb zo pas beslist welke pepers en paprika's ik ga zaaien.

 

Pepers:

 

Masquerade

Piment d'espelette

Schwarze Peperoni

Ajii Pineapple

Bueno Mulatta

Limon

Turunçu spiral

Jalapeno mix

 

Paprika's:

 

Sweet banana

Sweet black hungarian

Etkezesi Pelso

 

Normaal start ik volgende week ergens. Ik ga toch volledig voor de DENO-methode gaan. Ik zal een foto posten als het zo ver is. Spannend!

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Ja ja, na 8 dagen wachten staan de eerste pepertjes boven de grond, Het zijn zaadjes van pepertjes die ik in 2014 uit Vietnam heb meegenomen, Vorig jaar kreeg ik hiervan een rijke oogst.Nu zowel de originele zaadjes uit 2014 als zaadjes van de oogst van afgelopen jaar gezaaid, beide kwamen gelijktijdig boven de grond.

Ga er dit jaar een flink aantal van zetten en dan lekker sambal van maken

Link to comment
Share on other sites

Het moestuinseizoen is begonnen!

 

Gisteren volgende soortjes gezaaid:

 

paprika earliest red

paprika minibell

paprika elite

peper fatale

 

Ik pas nog de gewone methode toe: de zaadjes in wat potgrond steken en op een warm plaatje in huis zetten

 

Hopelijk doen ze het beter dan vorig jaar: https://www.moestuinforum.nl/paprika-s-amuseren-zich-niet-t18171.html#p283709

Link to comment
Share on other sites

Ferm kastje, Rik... Voor mijn babyplantjes dit jaar is ook iets soortgelijks nog in aanbouw ( zou tegen straks klaar moeten zijn )

Ralf dat zijn er een hoop...

Ik ga dit jaar de pepersoort Razzmatazz zetten. Ik heb goed gekeken naar alle namen die jullie hebben geplant maar die zat er niet tussen.

Heeft iemand hier ervaring mee? ( en zijn ze pikant? )

Wijzelf eten ook niet zo pikant maar ik heb een aantal vrienden die dat wel doen...

Link to comment
Share on other sites

Ik weet nog van vorige jaar dat mijn paprika's een maand nodig hadden om boven de grond uit te komen.

Daarom koos ik dit jaar voor de DENO methode. en na 8 dagen had ik al een ontkiemt zaadje . twee dagen later weer eentje .

Ik zie alleen dat bij het overplanten het niet meer zo hard gaat . maar dat zal wel komen.

Temperatuur bij het overgeplantte (vensterbank zonder kachel eronder) licht ook lager dan op de kachel (waar ik de DENO methode gebruik)

Link to comment
Share on other sites

Ik heb op 25/01 gezaaid volgens de DENO-method. Ik heb gisteren eens gekeken. En de meeste zijn reeds gekiemd met een temperatuur van 18,5 - 21,5. Een paar hebben een aanzet tot zwarte vlekjes. Dus die hou ik in het oog voor schimmels. Maar ik heb er ook 2 die een paars-roze afdruk afgeven. Wat kan dit zijn?

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...