Jump to content

zoek info van kweek van kampernoelie vanaf 0


jochenb
 Share

Recommended Posts

Beste forumleden,

 

Nu ik eindelijk mijn verhaal van de oesterzwammen wat onder de knie krijg,

zou ik graag eens verder gaan proberen om de gewone witte champignon te kweken. Maar heb geen zin om een kweekset aan te kopen aangezien ik continue zou willen doorproduceren in het klein voor eigen gebruik zoals ik dat nu doe met de oesterzwammen op koffiedik. Zal dan eens een uitgebreide beschrijving neerpennen over m'n zeer eenvoudig systeem.

 

Maar nu is mijn vraag, wie heeft er al een mycelium kweek opgezet van de gewone witte champignon of kastanjechampignon en hoe? Met een sporenprint? In stro? In graankorrels?

Ik ben curieus naar de komende reacties.

 

Mvg Jochen

Link to comment
Share on other sites

ja heb me al door geheel het forum ingelezen :P heel interessant, maar eigenlijk zie ik maar zelden succesverhalen

passeren hier, wel over de oesterzwam zoals ikzelf nu kweek,

 

maar als je effectief vanuit sporen begint overzetten naar agar word weinig besproken

 

Welke ingredienten gebruiken ze voor bvb het opzetten op agar?

 

- in een pot kan je 1 eetl honing bij steriel water en daar de sporen bij

dit geheel als het een volkje vormt? doe je dit op agar of op stro?

 

- je kan ook sporenprint en dit rechstreeks op agar doen dacht ik (gebruik je dan 5 gr bij 500ml water voor bvb petri schalen)

dan deze hardere agar overzetten stro? hier zie je dan meestal heel goede mycelium groei

 

Maar heb ook iets gelezen van eetl gist met eetl honing en 500ml water dit geheel steriel maken en als het koud is daar sporen bij.

Dien je dit laatste dan ook gewoon bij het stro te doen?

 

 

Dus ik zoek eigenlijk succesverhalen van een start die ik zou willen realiseren. Tenzij ik via iemand aan wat broed zou kunnen geraken.

Maar ben wel van belgie dus zou het alternatief doen

Link to comment
Share on other sites

Zoals ik het doe met paddenstoelen die een "hoed"hebben

 

eerst maak ik een sporenprint vanuit de hoed op alufolie

die laat ik een dag drogen

 

de sporenprint schaap ik schoon boven een glaasje met mineraalwater

 

met een spuit met naald zuig ik de inhoud van het glaasje op en spuit het weer terug voor 3 x zodat de sporen goed zijn opgelost in het water

 

de spuit met sporen laat ik 2 dagen op kamertemperatuur liggen

 

daarna injecteer ik met de spuit meerdere potten met graan.

 

bij mij altijd succes ...

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb pas nog sporen met suiker laten kiemen en die zijn van cantharel en nu staat er een pot met Fluweelpotjes klaar. De Cantharel gaat bij een denne boomje en de fluweelpoot gaat op houtmot/zaagsel. Dus voor ieder soort kan dat weer iets anders zijn. Maar voor champignons is daar het beste stro of stalmest van een manege het beste. Champignons zelf telen roept men over dat dat makkelijk is maar ik zelf roep al jaren dat dat wel heel erg tegen valt. Sporen slurrie(ontkiemde sporen op suiker/honng wate) met een spuit uit de pot(of waar je ook in zou kiemen)halen en in het stro injecteren in een zo schoon mogenlijke omgeving. Dat heeft na het doorgroeien weer een deklaag nodig.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ben nieuw hier en amateur wildplukker, maar heb me goed ingelezen.

 

aan Stan: waarom cantharel op denneboom? mijn ervaring in het "wild" is dat ze vooral bij eikenbomen voorkomen.

Verder is dit een eerste poging cantharel (en/of andere "mycorrhiza" soorten)? Ben zeer geintereseerd.

 

Na zelf wat probeersels met oesterzwam (op stro / hout / koffie), ben begonnen met "lekkerdere" wild soorten, om ook buiten het seizoen verse zwammen te kunnen eten.

Probreer nu sporen van anijschampignon op aardappel-agar (in een jampotje) en paarse schijnridder op karton (in een doosje in de koelkast). Bij beiden lijkt er wat te groeien, maar zeer traag.

Zijn er hier mensen die ervaring met kweken van "wild" soorten willen delen?

 

PS: vind sommige namen van "wild" soorten echt fantastisch: eekhoorntjesbrood, heksenboleet en "reepoot"zwam (vertaling van Hongaarse naam voor "onze" parasolzwam, vandaar mijn gebruikersnaam en avatar)

grote parasolzwam = őzlábgomba = "reepoot"-zwam

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_%C5%91zl%C3%A1bgomba

Link to comment
Share on other sites

Hallo Reepoot

In de koelkast groeien ze wel maar het is beter bij 20/23 graden

 

De mycorrhiza sorten kweken is gewoon een uitdaging kijken of je het geheim vind om dit soort goed te kunnen kweken en belangrijker ook aan het fruiten te krijgen wat het moeilijkste is.

 

De paarse schijnridder daar ben ik heel erg geïnteresseerd in heb je voor mij een klein cultuurtje misschien

Link to comment
Share on other sites

Eik is idd ook prima voor de cantharel maar in de bossen in b.v. Zweden groeien ze op de plaatselijke dennen soorten. En gezien ik daar dus een den vandaan heb via een forumlid hier ben ik dus nu ook buiten eikjes een den aan het laten begroeien met cantharel. Gewoon voor het leuk en om eens te zien wat een betere productie gaat geven. Echter dat gaat nog wel minimaal een jaar of 2 duren voor ik daar de resultaten van kan gaan zien.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

aan JBT

de anijschampignon staat gewoon in kast op kamertemperatuur, alleen de paarse schijnridder in de koelkast. Een eerdere poging met de paarse op kamertemperatuur mislukt en probeer nu voorbeeld op youtube (

) te volgen.

Als de paarse schijnridder (hopelijk) zover is om te verdelen laat ik het je wel weten.

 

aan Stan

OK, interessant dat hanekammen daar bij dennen groeien, enig idee of dat een verschil in smaak geeft?

Ja, wel wat geduld nodig, het zal best wel enkele jaren kunnen duren voor het eerste gele rakkertje zijn kammetje zal laten zien.

Recept tip: roerei met roergebakken hanekammen en prei met komijnzaad, heerlijk!!

grote parasolzwam = őzlábgomba = "reepoot"-zwam

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_%C5%91zl%C3%A1bgomba

Link to comment
Share on other sites

Regrow champignons? Vond dit op het web:

regrowmushrooms23841457998970.jpg

1.gebruik mengsel van compost en potgrond

2.plant de champignon-steel in de grond, met alleen de top zichtbaar

3.als de steel aanslaat, gaat de groei snel, oogst en herhaal procedure

Is dit serious mogelijk? Of alleen toeval als er echt eentje uitkomt? Heeft iemand hier dit ooit geprobeerd?

 

Wat betrefd mijn eigen anijschampignon probeerseltje, eerst alleen aardappel-agar gebruikt, groei mycelium leek stil gevallen, nu wat honing-gist-agar toegevoegd (na uiteraard koken, afkoeling en goed schudden), benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Houd jullie op de hoogte.

 

Iemand hier ervaring met kweken van anijschampignons?

Qua (mijn) smaak is de anijs vele malen lekkerder dan de gewone!! Maar heb ergens gelezen dat groei zeer traag is.....

grote parasolzwam = őzlábgomba = "reepoot"-zwam

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_%C5%91zl%C3%A1bgomba

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...