Jump to content

Hoe groot worden spaanse pepers in een koude bak?


Recommended Posts

Beste leden,

 

Mijn man heeft zaden gekocht van de capsicum annuum. Ik was eigenlijk niet van plan om deze te zaaien, maar nu ik er toch zaden van heb zal ik het proberen. Mijn vraag is: hoe groot wordt dit plantje buiten in een koude bak? Ik vind veel verschillende maten op het internet.

 

Ik heb geen verdere informatie over het ras, dat staat er niet op. Ik wilde ze samen met de tomaten begin april gaan zaaien in afzonderlijke 9cm potjes en midden mei in de koude bak uitplanten. En eventueel een in een pot in het prieel om daarna te overwinteren in onze geïsoleerde schuur. Ik heb niet zo'n hoge koude bak en heb daarom ook tiny tim tomaten plantjes.

 

Ik heb verder wel een soort plastic tent over mijn moestuinbak die hoger is en ook wat bescherming geeft tegen de elementen. Dus misschien is die ook geschikt voor de pepers. Ik ben alleen erg benieuwd hoe groot ze in ons klimaat worden om de juiste standplaats te kiezen.

 

Alvast bedankt voor de informatie!

 

Groetjes Isabel

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Er bestaan meer dan 10000 verschillende soorten pepers. Het woord Spaans duidt erop (vanuit vroeger) dat het niet de "gewone" peper betreft. De Spanjaarden waren de eersten die de pepers naar Europa brachten na de ontdekking van Amerika door Columbus en in Spanje en Portugal werden ze in Europa het eerst gekweekt.

 

Wat wij doorgaans Spaanse pepers noemen zijn Cayenne pepers, de rode pepers uit de supermarkt. Daar bestaan er ook vele tientallen varianten van die uiteenlopen van nauwelijks heet tot flink heet. De meeste van deze pepers worden niet veel hoger dan 65 cm.

 

Je kan ze wel hoger krijgen door ze flink veel met stikstof te bemesten. Maar dan komen ze maar moeilijk tot produceren van pepers toe; ze hebben het dan te druk met groeien. Voor veel pepers moeten ze mest krijgen waar wat minder N maar meer P, K en Mg in zit, zoals tomatenmest.

Link to comment
Share on other sites

Paprika's zijn dan ook pepers... alleen niet heet.

Allemaal Capsicum en dan onderverdeeld in weer veel soorten waarvan de Annuum er 1 is. Daar vallen dan weer de soorten als de Cayennepeper en de meeste paprika's en Jalapeno's etc onder.

Link to comment
Share on other sites

Dat de Australiers paprika "capsicum" noemen is eigenlijk merkwaardig. Capsicum stamt af van het woord capsacine, de stof die de hitte aan pepers geeft. En paprika's hebben geen hitte. Dus de vrucht zonder hitte toch de naam van de hitte geven vind ik merkwaardig.

Link to comment
Share on other sites

Dan moet je daarvoor bij de botanische/Latijnse benaming zijn. Paprika valt nu eenmaal onder het geslacht Capsicum annuum. Ook zonder hitte blijft de plant tot hetzelfde geslacht behoren.

 

De botanische naam Capsicum is trouwens niet afgeleid van capsaïcine maar afkomstig van het Latijnse woord capsa, dat doosje betekent. een peper/parika is een doosvrucht. ik vermoed dat het stofje capsaïcine dat voor de hitte zorgt pas veel later is ontdekt.

 

Misschien maakt een stukje geschiedenis het verhaal duidelijker? http://nederl.blogspot.nl/2013/05/de-identiteitscrisis-van-de-paprika.html?m=1

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.