Jump to content
Sign in to follow this  
speets

Wat heeft mijn aubergine Striped toga?

Recommended Posts

Ze zijn gezaaid op 14-02 in de lichtkast. Vandaag heb ik ze verpot. Ze hebben alleen water gekregen, nog geen mest.

Maar de grootste heeft 'uitslag': ziet eruit als kristallen. Ook zijn er een paar met gele vlekken in het oudere blad, maar daar maak ik me (nog) niet naar over.

Ook met een loep kan ik geen beestjes vinden.

 

Zouden ze te dicht op de TL-buizen hebben gestaan? Herkent iemand dit?

 

DSCF508895751459181387.JPGDSCF509238001459181389.JPGDSCF509325981459181390.JPGDSCF509477391459181391.JPG

Edited by Guest

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat niemand het weet.

 

(Ik heb het ook nog nooit gezien.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ik weet het ook niet precies, maar die bobbeltjes op het blad lijkt op het afvoeren van een teveel aan zouten oid??? En de gele vlekken duiden op ook op een voedingsprobleem...

Ben het wel eens op de peperfora tegengekomen. Volgens mij waren de gele vlekken iets met magnesiumtekort (bitterzoutoplossing sproeien).

 

De gele spots kunnen ook nog een sein van verbranding zijn... waterdruppels op het blad en teveel TLlicht???

 

Even gezocht op peperfora en over de bobbeltjes het volgende:

Het is een gevolg van teveel water en eventueel voeding .

De plant gaat het teveel aan zouten en mineralen via het blad afvoeren , het is niet besmettelijk en kan geen kwaad.

 

Hier wat afbeeeldingen van tekorten bij pepers/wiet, misschien heb je er wat aan?

 

Pepers-ziekten-en-plagen157111434924859.jpg

 

Pepers-ziekten-en-plagen257131399824679.jpg

 

plant-tekorten8767141391477060161459273861.jpg

 

Tekorten-voeding-bij-planten-overzicht-adhv-wietbladeren24531459273861.jpg

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Pippi: Ja gek hè

Maar niet alle knappe tuinkoppen komen hier dagelijks, dus ik heb nog hoop ...

 

Kan ik meteen even melden dat ik vandaag 5 rouwvliegen/rouwmuggen heb gevangen bij mijn plantage

(En maatregelen genomen).

 

O, Erny kwam er tussendoor

Ja, ik heb al een en ander bekeken. Ik denk ook in de richting van voeding, maar ze hebben alleen nog maar potgrond gehad. En juist vanwege die kristallen durf ik niet goed...

Toch maar proberen, want sommige paprika's krijgen ook iets geel in het blad. En er zitten ook al knoppen in: het groeit hier als kool in die lichtkast

Morgen bitterzout halen.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Google, geeft geen leuke resultaten voor wat het zou kunnen zijn.

 

Wat die gele vlekken betreft, is het enkel de oudere bladeren zover je dat kunt zien in dit stadium?

Vioedingsgebreken, zijn meestal wat algemener over de plant zichtbaar. En niet zozeer één specifiek blad.


"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om de verwarring nog wat groter te maken.... .....ik dacht meteen aan spint. Komt nogal makkelijk bij warm en lage luchtvochtigheid....

Het zijn hele kleine spinnetjes en je moet ze vooral in de bladknoppen en nerven onderaan zoeken. Zonder vergrootglas zie je vaak niet eens.

 

Maar je had al naar insecten gespeurd en beschrijft de vlekken als een soort kristalletjes en ik heb geen ervaring met op die manier kweken.....dus hou me ten goede


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
k denk ook in de richting van voeding, maar ze hebben alleen nog maar potgrond gehad. En juist vanwege die kristallen durf ik niet goed...

 

Je weet natuurlijk ook nooit wat er nou precies in de potgrond aanwezig is. Het lijkt mij de meest voor de hand liggende oorzaak van het probleem. Juist ook omdat er twee verschijnselen optreden.

Op de peperfora gebeurde het ook met plantjes die net in nieuwe potgrond stonden.

 

En sproeien met bitterzoutoplossing is zowiezo bladversterkend dus kan vast geen kwaad.

 

Wat een verschil he, als die plantjes een beetje warmte en licht krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat me ook opviel, was dat het piepjonge blad nogal wit is. Trekt snel bij, maar zou kunnen wijzen op ijzertekort. Ik zal een roestige spijker zoeken.

Ingewikkeld allemaal hoor

Het begon overigens al voordat ik ze afgelopen week allemaal verpot heb. In gewone Boerenbondpotgrond, die zou goed moeten zijn, maar misschien uitgeput door de snelle groei.

 

En Erny, heb jij bij die peperfoto's de lampen even omhoog getrokken of hangen die altijd zo hoog? Dan kan dat ook een reden zijn van de problemen. Het zijn de twee grootste planten, die het dichtst bij de lampen hingen - deels zelfs ertussen.

 

2016-03-30Aubergine41841459348258.JPG


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, heb de lampen niet verhangen.

De onderste laag hangt het laagst, die daarboven iets hoger en de bovenste hangt het hoogst.

Dus daar staan dan de hoogste plantjes onder. Als dat ook niet meer past dan gaan ze naar de vensterbank in het Hyllisrekje waar hopelijk tegen die tijd genoeg daglicht voor ze is.

 

Als de blaadjes de lampen raken kunnen ze inderdaad verkleuren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: allemaal zorgen om niets: de planten zijn prachtig uitgegroeid en vandaag zag ik de eerste knop

 

De moraal van het verhaal: schiet niet te snel in de stress als het er iets anders uit zie dan op het plaatje


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vervolg op post322334.html#p322334

2016-08-13achtertuin-377691471349160.JPG

heb je de striped toga buiten geplant? Hier geeft hier namelijk niet zoveel vruchtjes.

Deze staat buiten, in een pot op het zuiden en is schouderhoog.

De andere staat in de volle grond, bij de paprika's in een plastic tomatenkas.

Is ook schouderhoog, bloeit ook, maar geeft geen vruchten (de paprika's zijn wel bevrucht)

 

Ik heb ze wel al heel vroeg binnen gezaaid: zie boven.

 

Ik zou het leuk vinden om hier ook een foto van die van jou te zien


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Speets, die kristalletjes op het jonge blad blijven een leuk vraagstuk

 

Kan het zijn dat de jonge aubergineplant via het blad overtollig water heeft uitgescheiden?

Op bladeren kunnen hydratoden zitten, die deze functie hebben.

Als je verse potgrond hebt gebruikt en de planten iets te veel hebt willen verwennen (vocht) kunnen opgeloste zouten hiermee worden uitgescheiden. Door de warmte van de TL-buizen kunnen de zouten neerslaan op het blad en vormen op den duur zichtbare kristalletjes. Je hebt de kristalletjes vast niet geproefd?

Het zou ook de oorzaak van de gele plekjes op de bladeren kunnen zijn, je krijgt op een gegeven moment zoutschade....

Niet zeker natuurlijk, maar een aardige theorie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Is ook schouderhoog, bloeit ook, maar geeft geen vruchten (de paprika's zijn wel bevrucht)

 

Ik heb ze wel al heel vroeg binnen gezaaid: zie boven.

 

Ik zou het leuk vinden om hier ook een foto van die van jou te zien

 

Dat is het denk ik dan! Die van mij staat ook in de kas. Hij is wel al redelijk groot eind februari (dacht ik) gezaaid maar geen aubergines. De truc is dus blijkbaar buiten in pot bij mij doet ook de pepers buiten in pot het veeeel beter.

 

Ik maak vandaag even een foto en post het hier.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kan het zijn dat de jonge aubergineplant via het blad overtollig water heeft uitgescheiden?

Excuses Oscar, ik zat nog op die foto van Nadi te wachten om dan ook meteen op jou te reageren

Het kan goed zijn dat ik ze inderdaad teveel 'verwend' heb. En nee, ik heb ze niet geproefd, maar ik denk dat jouw theorie klopt.

Leuk om te weten, dank je wel.

 

En? Hebben jullie ze al gegeten?

Ik wilde er gister een paar door de soep doen, maar ze smaakten (rauw) zo vies en bitter dat ik ze niet gebruikt heb

En jullie?

 

Ik heb trouwens bedacht dat ik de potplant andere/meer/minder mest heb gegeven dan de kasplant. Dat kan het verschil ook verklaren.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rauwe aubergines zijn toch ook niet lekker Speets, die moet je lekker in veel olijfolie goed gaar bakken.

 

Maar inderdaad zijn diverse soorten Aubergine een stuk bitterder dan wat wij vanuit de winkel kennen.

Door een soep of curry die een tegenwicht geeft aan het bittere door zout/zuur/zoet/umami komen die soorten wel weer tot z'n recht.

 

Winnen jullie wel ff wat zaad van Striped Toga? De slakken hebben al mijn zaailingen verslonden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wist ik niet, ben niet zo'n keukenprins

Maar er zitten er nog genoeg aan.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rauwe aubergines zijn toch ook niet lekker Speets, die moet je lekker in veel olijfolie goed gaar bakken.

 

Of in de oven roosteren met andere dingen zoals paprika, ook weer met flink wat olijfolie, knoflook, peper en zout. Ze hebben ongeveer net zo lang nodig als die paprika (ik wil zwarte velletjes op de paprika die je er zo vanaf kan halen). Courgette en ui en tomaat leg ik er pas halverwege bij, die zijn veel sneller klaar. Maar rauw zijn ze echt niet te eten.

 

Ik heb er vandaag eentje in blokjes door de spaghettisaus gedaan, dan is het puur een soort 'vulling' die de smaak van de kruiden en andere groentes wat overneemt. En veel meer is een aubergine volgens mij ook niet. Ze zien er mooi uit (die Striped Toga's zijn leuk, die ga ik ook eens proberen. Ik heb zelf de 'Vera', kleine paars/roze/witte), maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen van "Ik ben zo dol op aubergines, daar kan je me voor wakker maken!"

 

Dat is het denk ik dan! Die van mij staat ook in de kas. Hij is wel al redelijk groot eind februari (dacht ik) gezaaid maar geen aubergines. De truc is dus blijkbaar buiten in pot bij mij doet ook de pepers buiten in pot het veeeel beter.

 

Zou het echt? Ik wil volgend jaar de aubergines juist in de kas zetten. Nu in een pot doet hij het wel, maar de plant ziet er niet echt blij uit. Aubergine leek mij nou echt zo'n plant die het in de kas veel beter zou doen. Hm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank Pippi, en ik zou zeggen: neem dan 2 planten.

Een in de kas en een in de volle grond, dan kun je ons weer vertellen wat bij jou het verschil is.

Je hebt nu toch plek zat


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dank Pippi, en ik zou zeggen: neem dan 2 planten.

Een in de kas en een in de volle grond, dan kun je ons weer vertellen wat bij jou het verschil is.

Je hebt nu toch plek zat

 

Goed idee!

 

(Plek zat. Zucht. Nooit meer met jonge plantjes in mijn handen staan en vertwijfeld rondkijken of ik ergens iets nog een beetje opzij kan douwen en het ertussen kan proppen. Wat een luxe! En sorry voor off-topic. )

 

(Oh en nog meer off-topic; het vergelijk tussen volle grond en niet zozeer kas, maar wel in pot en alsmaar weer naar binnen sjouwen met kouder of natter weer, heb ik dit jaar wel overduidelijk met de paprika. De potplant is later gezaaid, was tot voor kort ook veel kleiner, nu ongeveer even groot, en doet het bizar veel beter dan zijn familie in de volle grond. Het verschil is echt enorm. Ik oogst nu van alle planten af en toe een groene paprika, maar met een beetje geluk krijg ik nog wel gekleurde aan die potplant. Gezaaid op (even gecheckt) 4 april.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok Pippi, hou je vast... daar komt ie dan:

 

"Ik ben zo dol op aubergines, daar kan je me voor wakker maken!"

Maar dan dus wel als ze lekker gaar zijn, voor ongare aubergines moet je me laten slapen.

 

Heerlijk als ze ingelegd zijn in olie met azijn...

Zalig als gaar gebakken/gegrilde plakken (en weer afgekoeld) met Turkse yoghurt/knoflooksaus...

Hemels als een spread/dip, de zogenaamde Baba Ganoush. Zo gemakkelijk zelf te maken.

Goddelijk met stukjes in olijfolie en knoflook lekker gaar en zacht gebakken als saus voor de pasta.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Denk dat die kleine Striped Toga's ook heerlijk zijn om in te maken in olie, eventueel gevuld. Mooi formaatje daarvoor.

 

Ter inspiratie:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/may/10/nigel-slater-baba-ghanoush-recipe

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/mar/25/baked-aubergine-pasta-vegetarian-recipe-nigel-slater

http://loveataly.blogspot.nl/2015/01/melanzane-sottolio-ingemaakte-aubergines.html

http://www.foodsandphotos.nl/ingelegde-aubergine-met-knoflook-en-azijn/

 

Mmmmm... alleen al weer van het opzoeken van wat recepten en het zien van de plaatjes zit ik alweer bijna te kreunen en te kwijlen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erny!!!! Kwijl!!!! (hee daar is geen smiley van…)

Baba Ganoush, en dan eerst de aubergine op de bbq leggen als manlief die toch nog voorverwarmd… Daar mag je me absoluut elke nacht voor wakker maken. En aubergine kan je op zoveel manieren klaarmaken, Italiaanse keuken, hele Middenoosten keuken, Chinese keuken, Griekse natuurlijk, Marokkaanse, Franse… Vroeger maakte ik wel eens zwarte soep, met aubergine en zwarte olijven en daarin blokjes witte schapenkaas. Ook een klassieker hier is de combi aubergine-worst (salami bijvoorbeeld), bijvoorbeeld een rolletje maken met pittige kaas in het midden, dan een plakje worst en daaromheen een dun plakje aubergine en dat op de BBQ of onder de grill.

 

On topic: in oude kookboeken (toen de aubergines nog niet zo doorgekweekt waren als nu) staat dat je aubergines in plakken moet snijden, die aan beide kanten met flink wat zout moet bestrooien, kwartiertje laten 'zweten' en dan afspoelen. Met het zoutvocht verdwijnt de bittere smaak.


Het doorzettingsvermogen van onkruid is bewonderenswaardig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha Erny, wat een lofzang op de aubergine. Ik ga zeker die recepten eens bekijken!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor alle recepten

 

Gister pastasaus gemaakt, maar er is geen beginnen aan om ze te roosteren: veel te klein, vinnik.

Bovendien hebben ze een dikke, harde schil. Én ze zitten vol zaad.

Maar goed: lang laten sudderen. Toen waren de schillen nog steeds niet zacht en ze bleven wat bitter.

Al met al was de pasta wel erg lekker, maar voor mij geen striped toga meer.

 

Het volgende recept wordt (gebakken ipv geroosterd) Baba Ganoush.

 

De zaden gaan van de week op de post. Ben benieuwd wat jij ervan vindt volgende zomer


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...