Jump to content

Sin Fronteras stelt zich eindelijk eens voor...


Sin Fronteras
 Share

Recommended Posts

Na verschillende vragen en enkele antwoorden op dit forum moet ik mezelf ook maar eens voorstellen. Na ongeveer vijftien jaar rondgezworven te hebben in Zuid- en Midden Amerika (met verschillende moestuinpogingen) zijn we twee jaar geleden op de Utrechtse Heuvelrug belandt. Daar hebben we een tuin met een huis gekocht. Eigenlijk twee tuinen, want de voortuin is ook behoorlijk groot.

 

Het eerste jaar zijn we vooral bezig geweest met het huis, en hebben we meteen wat (hoogstam)fruit in de voortuin gezet.

 

Vorig jaar zijn we serieus begonnen met de achtertuin, want die was nogal verwaarloosd. Er stonden wel prachtige dingen, zoals twee kersenbomen en een grote bessenstruik:

IMG942318571463035814.JPG

 

Helemaal achterin lag een ruïne van een oude garage, met prachtige ramen. De brandnetels werden enigszins in toom gehouden door de haagwinde en de klimop... of was het omgekeerd? Je vergeet zo snel

IMG027769251463035920.JPG

 

Zo zag het er na het eerste jaar uit. Aan het terras voor is weinig gebeurd, maar het stuk erachter is inmiddels in cultuur genomen. D.w.z. ettelijke kuub puin, tegels en bakstenen naar de "ruïne" gebracht om een verhoogd terras te maken (afvoeren zou lastig en duur worden). Beetje opschonen en egaliseren.

IMG974863151463035825.JPG

Inmiddels ziet dat er dan zo uit:

IMG989367201463035848.JPG

 

We zijn dus alweer een jaar later, en de achtertuin heeft min of meer een vastomlijnde vorm gekregen.

 

Voor de ex-ruïne ligt het "wilde hoekje", met allerlei inheemse bloemen. De halfschaduwkant staat in het voorjaar vol met vergeet-me-nietjes, gevolgd door lelietjes-der-dalen, lievevrouwebedstro en van alles wat mag woekeren, als het maar bloeit, aan de andere kant is het iets minder woekerend met sleutelbloemen, bosanemonen en daslook (enzo) , dit alles met dank aan plantengekke ouders en schoonouders. Oh, en er is nog een klein (gekregen) kersenboompje bijgekomen.

IMG984197851463035838.JPG

 

Daarvoor ligt inmiddels de tweede versie van onze moes- en kruidentuin, met verhoogde bakken gemaakt van opzetranden. Links staat een haag met frambozen, aan de voorkant rode- en witte bessen, achter blauwe en kruisbessen en nog wat los spul. Achter is nog net het kippenhok zichtbaar:

IMG136025381463036648.JPG

 

En dááar weer voor ligt nog steeds het terras/"speel"tuin en bloempottentuin en dat ziet er dan zo uit:IMG136334281463037638.JPG

 

De voortuin is een ander verhaal.

IMG136668411463037589.JPG

Links ligt de tuin, rechts een grote oprit, nu tevens opslagplaats voor snoeiafval en puin, die waarschijnlijk binnenkort wat kleiner (=smaller) zal worden (iemand nog een paar betonstenen nodig?)

 

In het "tuindeel" staat een appel, walnoot, pruim, zure kers, kweepeer en een klein mispelboompje, en gras van minstens 30 cm hoog omdat er toch weer allerlei leuks tussen staat (pimpernel, ganzenbloem, viooltjes) waar we nog geen afscheid van willen nemen. Want eigenlijk willen we wel iets anders, maar we weten niet zo goed wat... Iemand een briljant idee ?

Edited by Guest

Scent & Spice | Genieten, denken en doen met kruiden!

In het Pakhuis | Inspirerende en kleinschalige vergaderruimte en workshoplocatie in de Betuwe

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wow, wat een heerlijk "project"! Maar inderdaad: wel een verschil met Zuid-Amerika. Hoewel "De Kaapse Bossen" vernoemd zijn naar de Zuid-Afrikaanse Kaap... ik begrijp dat er enige gelijkenis was, 100 jaar geleden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...