Emmy Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Sperciebonen 2 min. koken en koud afspoelenongeveer 10 potten met schroefdeksel, afgewassen met sodawater of in de afwas machine, vullen met een teen knoflook en een stukje chili peper (naar smaak) Daarna vullen met de sperciebonen. Breng aan de kook: 1 liter azijn. 1,7 liter water 150 gram suiker( of een half dopje zoetstof) 50 gram zout Dit mengsel kokend in de potten gieten, potten goed dicht draaien en op de kop af laten koelen. Ditzelfde zoet-zuur mengsel kan gebruikt worden voor de inmaak van augurken en komkommer.Doe dan een stukje ui, 4 kruidnagels, 5 peperkorrels, 2 laurierblaadjes en 2 theelepels mosterdzaad in de pot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malawi Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Ik zie dat dit een heel oud topic is; toch wil ik het even naar boven halen! Voor de suiker; moet je wit of bruin gebruiken? Zijn die kruidnagels noodzakelijk? Ik kan de rest namelijk wel vinden, kruidnagel is alleen in poeder hier te verkrijgen! Weet iemand hier een antwoord op? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Kruidnagels zijn puur voor de smaak dus noodzakelijk is het niet. Je kunt met inmaken vol op variëren: jeneverbessen, citroenschil, korianderzaden etc. net wat je lekker vindt bij het hoofdproduct.Wat voor suiker maakt niet heel veel uit, kan alleen wat donkerder van kleur worden, iets van riet suiker kan heel goed geeft meer smaak, gebruik ik zelf ook. Met basterdsuiker moet je denk ik rekening houden met andere smaak en andere zoetheid. Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Het blijft natuurlijk zuur, maar je kunt echt wel heel veel verschil maken door te variëren. Naast de keus van kruiden of suiker zoals ik al schreef kun je ook met de azijn variëren: wijn, rijst en bv. appel-azijn lukt allemaal.(een balsamico is vaak niet zuur genoeg het moet een azijnzuurpercentage hebben van minstens 5%) Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 De bonenplanten zijn flink aan het produceren en ik wil morgen eens een probeerpotje gaan maken van het recept van Emmy. Nou heb ik alleen een stomme vraag. Als ik de pot over een tijdje weer openmaak, dan moet ik de bonen toch eerst koken tot ze gaar zijn? Of is dat niet meer nodig? Tja, het is vast een erg stomme vraag..... Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Vindt het geen stomme vraag nu je het zegt vraag ik me ook af worden die nu koud of warm gegeten ? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 14, 2011 Share Posted July 14, 2011 Ik heb wel zin om gesneden pronkbonen op zoet-zuur te zetten. Iemand de sperciebonen al geproefd? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 25, 2012 Share Posted May 25, 2012 Een jaar later nog maar eens de vraag: iemand dit recept uitgevoerd met sperciebonen?? Ik heb een vraagteken bij de hoeveelheid water die bij de bonen gaat... dat is toch vragen om risico tot bederf?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Dit recept ga ik dit jaar proberen..ik vind haar recepten wel ok.ingelegde-sperziebonen-t2716.html Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 thnx ziet er interessant uit moet ik weer op stap voor mosterdpoeder.. (dacht dat ik al alles in huis had zowat op dit gebied... ha, ha...) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Bijna in haar hele boek staan de houdbaarheid bij haar recepten..alleen bij deze niet. Een beetje jammer, maar met de ingrediënten ga ik ervan uit dat de houdbaarheid een jaar is. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Een jaar later nog maar eens de vraag: iemand dit recept uitgevoerd met sperciebonen?? Ik heb een vraagteken bij de hoeveelheid water die bij de bonen gaat... dat is toch vragen om risico tot bederf?? Een jaar later nog maar eens de vraag: iemand dit recept uitgevoerd met sperciebonen?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Ik heb het recept gemaakt waar ik de link voor gaf. Mwah, aardig maar niet om over naar huis te schrijven. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Hi Jasmin, is een beetje de standaard zoals ze hier in Oostenrijk worden ingemaakt, aangezien ik de potten gewoon koop aangezien ik zelf niet genoeg bonen tot nog toe heb gehad kan ik zeggen dat ze prima smaken... Ik gebruik ze om door een salade te doen meestal. Ik denk niet dat het nodig is om ze nog extra te wecken, gezien de hoeveelheid conserveringsmiddelen (azijn, suiker, zout) maar voor diegene die eht nog een beetje eng vinden kun je natuurlijk eventueel 20 minuten wecken voor de zekerheid. Ik hoop dit jaar genoeg spekbonen te hebben om het zelf eens uit te proberen. MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Bedankt voor de reacties. Vorig jaar had ik nauwelijks boontjes, maar dit jaar ga ik wel voor extra bonen. Door de salade was ook mijn idee. Ik wil ze in het zuur inmaken, omdat ik a. geen vriezer heb, en b. dat ik bang ben dat het wecken gaat mislukken, en dat zou ik jammer vinden van alle moeite en inspanningen... WEcken heb ik nog nooit gedaan, en op zuur inmaken wel. en daarvan weet ik dat het zowiezo goedgaat (en bonen kunnen 'verkeerd' gaan met wecken. ) Volgens mij zit ik elk jaar met dit idee te spelen, en nooit echt gedaan. Driemaal is een scheepsrecht... dit jaar... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Hi Jasmin, hier een oostenrijks recept. voor 2 liter1.5 kilo boontje, net geplukt20 gr zout1 bosje dilleBeetje azijn, 25 tot 50 ml is voldoende volgens mij of je moet ze zuurder willen1tl suiker10 peperkorrels3 knoflookteentjes. Boontjes afspoelen en ontdoen van puntjes en eventuele draden en in 2 a 3 cm lange stukken snijden 1 Liter water koken met 10 gr zout en daarin de boontje 5 minuten blancheren, de boontjes uitnemen emt een schuimpsaan en afdruipen laten.Resterend water met resterend zout, de geschilde knoflook, de peper, suiker en azijn aan de kook brengen en op een laag vuurtje 10 minuten laten trekken.Door een fijne zeef gieten, bonen in goede schone potten geven en de glazen vullen met het vocht, goed sluiten en daarna 45 minuten wecken. Zorg dat je weckketel klaar staat en op temp, voor je de glazen er in doet dan geef een paar glazen koud water erin zodat de temp ongeveer gelijk is aan de warme potten die je er in gaat zetten. Schroefdoppotten moeten onder staan als ook blikken, echte weckpotten tot drievierde in het waterbad. Probeer eens een paar kleine potjes te maken als proef, en de rest kun je dan gewoon wecken, dus met water en zout MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Bedankt!!! De bonen zijn nog niet in aantocht, maar tzt zal ik hier wel verslag doen. De dunne Chinese boontjes komen eerst, daarna gele slabonen en daarna pronkbonen. Zal wel augustus worden dat verslag. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Zorg dat je weckketel klaar staat en op temp, voor je de glazen er in doet dan geef een paar glazen koud water erin zodat de temp ongeveer gelijk is aan de warme potten Even een vraagje Danuta: bedoel je hier misschien een paar glazen warm water, of begrijp ik het verkeerd?Ik ben ook van plan dit recept te maken over een weekje als de sperzie`s en de snijbonen nog iets verder gegroeid zijn... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Ik lees het als: het kokende water terugbrengen naar bv. 80 graden, zodat je gevulde potten in ongeveer dezelfde temp. in de pan komen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Yep, terugbrengen met koud water naar ongeveer de temperatuur van de net gevulde potten, en dat doe je met koud water in de kokende weckeketel, of als je een hele mooie hebt dan temp op 80/85 zetten, dan net gevulde potten erin en aan de kookbrengen en de tijd volmaken ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 gesnapt..thanx! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janny Daling Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 Als ik dit later ga eten, toch wel eerst koken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted August 17, 2022 Share Posted August 17, 2022 Nee, ze zijn gaar genoeg. Ik gebruik een ander recept, zonder suiker en met rode peper. De boontjes zijn knapperig en zuur, en lekker bij een boterham met kaas o.i.d. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwedelander Posted September 8, 2023 Share Posted September 8, 2023 Op 18-8-2022 om 00:53, fre3ke zei: Nee, ze zijn gaar genoeg. Ik gebruik een ander recept, zonder suiker en met rode peper. De boontjes zijn knapperig en zuur, en lekker bij een boterham met kaas o.i.d. Zelf in gemaakte groenten kunnen de botulisme bacteri bevatten. Het is dus heel verstandig om de groenten eerst 15 min te verhitten tot 85 graden celcius, dan aflaten koelen als je de groente koud wil eten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted September 8, 2023 Share Posted September 8, 2023 @zwedelander Het gaat hier om boontjes in het ZUUR. In een zure omgeving gedijt botulisme niet. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.