Jump to content

Wormenbak


J Homan
 Share

Recommended Posts

Beste Loes

 

Het is gewoon een soort brievenbus . bovenin gooi ik de afval en de wormen eten het op . onderin word de vloeibare mest opgevangen . als hij vol is doe ik de voorkant open en kan ik de grond eruit halen. Het is een prototype . ik kan namelijk geen makkelijke afsluitbare bakken vinden.

 

 

groetjes jeremy

Link to comment
Share on other sites

ik snap het idee nu denk ik. ben benieuwd of dit werkt. voordeel van bakken is dat de wormen van de onderste bak naar de bovenliggende bak emigreren als de compost klaar is.

komt er nog iets voor het compost dat niet alles eruit valt wanneer je de deur opent?

 

ik heb gewoon bakken van de ikea. donkere voor de wormen en een transparante als opvangbak.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat is nou precies het voordeel van een wormenbak boven een 'gewone' composthoop? Alleen dat je eerder en/of vloeibare compost krijgt?

 

Het lijkt mij allemaal zo'n gedoe, zo'n hele constructie. Mijn wormen maken ook goeie compost, en daar heb ik eigenlijk geen werk aan. Het duurt misschien wat langer, maar wat maakt dat uit? De uiteindelijke hoeveelheid compost kan nooit meer zijn dan wat je erin of erop gooit.

Link to comment
Share on other sites

Het grootste voordeel is ruimte. Niet iedereen heeft de ruimte voor een grote compostbak. Een wormenbak kan zelfs op een balkon.

Ik heb beide maar mijn compostbak is eigenlijk te klein voor een goede volledige vertering.

 

Hier meer info over het principe van een wormenbak: wormenbak-maken-t814.html?

zo zijn er nog meer topics. Dan. Kan dit topic over J Homan zijn project gaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Beste

 

Ondertussen loopt de bak lekker . De wormen groeien lekker en de vloeibare mest loopt. Ik moest wel meer gaatjes vor lucht erin maken maar het gaat goed.

IK heb veel info gevonden op de Facebooksite buurtcompesteren.

Ik zal snel een foto plaatsen.

 

Groetjes Jeremy

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

in het topic waarvan ik in de vorige post een link had geplaatst is alle info te vinden.

ik had de SAMLA bakken van de ikea maar helaas zijn de zwarte bakken sinds vorig jaar uit het assortiment. De transparante zijn niet geschikt, wormen leven graag donker.

misschien dat de nieuwe SOCKERBIT bakken met ventilerend deksel een alternatief? (eventueel de onderste bak met wieltjes) ik heb nog niet in het echt gezien dus weet niet hoe deze bakken in elkaar stapelen maar verder ziet het er goed uit.

 

 

ik heb 1 transparante bak onder. geen kraantje, ik giet gewoon de hele bak leeg.

daarboven zwarte bakken waarbij ik gaatjes in de bodem heb geboord. Hierdoor kunnen de wormen van bak naar bak.

op de bovenste bak heb ik of een gaaspaneel met een donker doek zodat de bak donker blijft, de boel wel ventileert en er geen fruitvliegjes bij kunnen komen.

Link to comment
Share on other sites

Hi Loes,

 

 

Vandaar dat ik de zwarte SAMLA niet kon vinden. Ik zal als ik in de IKEA ben even goed de andere soort beoordelen. Hoeveel ruimte zit er bij de SAMLA tussen 2 bakken en is het echt kierdicht op elkaar te stapelen? Dan heb ik een beetje referentie voor de andere type bak die ik ga beoordelen.

 

Hoe groot maak jij de gaatjes tussen perculaatbak en eerste compostbak en tussen de compostbakken? Heb je ook in de compostbakken gaatjes aan de zijkanten voor ventilatie of alleen in de deksel?

 

Wat zijn de afmetingen van de bakken die jij hebt en zou je eventueel groter of kleiner adviseren voor makkelijker gebruik?

 

Alvast dank voor je info.

 

Gwen

Link to comment
Share on other sites

Hi,

 

Ik heb bakken gekocht.

 

Als onderste een doorzichtige SAMLA en daaboven 3x SOCKERBIT grote maat. Die kun je precies in de SAMLA hangen.

 

Zodra ik weet hoe groot de gaten moeten ga ik ze erin zetten. De compostwormenval heb ik in de tuin opgezet en ik ga ze eerst met tuinmulch in de bak laten wennen.

 

Spannend en hopelijk werkt het

 

Gwen

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

de SAMLA is niet kierdicht, als wormen echt willen kunnen ze er wel bij langs maar het is geen grote kier waarlangs je de bak in kijkt.

wat ik verder een voordeel vind aan de SAMLA is dat deze opgestapeld nog wat ruimte tussen de bodem en de 2e bak heeft. dit is vooral handig bij de onderste opvangbak. zo is er ruimte om het percolaat op te vangen zonder dat je iets in de opvangbak hoeft te zetten (zoals de bak van jorg in dit topic: wormenbak-maken-t814.html)

 

ik heb eigenlijk geen idee meer hoe groot ik de gaatjes precies heb gemaakt, 6mm dacht ik? weet wel dat ik eerst een klein gat heb gemaakt en daarna een groter boortje heb gepakt. met direct een groot boortje kan het plastic gaan scheuren. ik heb geen gaatjes in de zijkant gemaakt. elke bak heeft dezelfde gaatjes, er is namelijk niet 1 vaste bak boven de opvangbak. wanneer het compost in de onderste bak klaar is dan gaat deze leeg en weer bovenop de stapel. ik gebruik 1 opvangbak + 2 of 3 bakken. op het moment heb ik er 2 in gebruik maar ik heb ook nog een kleine compostbak in de tuin dus niet al het groenafval gaat in de wormenbak. voor mij is dit formaat prima.

 

 

plaatje bij het praatje (oude foto):

P1080911Kopie.jpg

 

Edit: mijn internet is weer veel te traag. zie dat je de bakken inmiddels al hebt gekocht. ben ook benieuwd naar foto's.

(eigenlijk gaan we hier nu wel een beetje offtopic... misschien kan dit deel van het gesprek worden toegevoegd aan het topic "wormenbak maken" ? )

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ha,

 

De SOCKERBIT passen kiervrij in elkaar en er is wel ruimte en kieren tussen de SAMLA en SOCKERBIT. Het idee is om de gehele wormenbak in klamboe te pakken omdat ik mij kan voorstellen dat fruitvliegjes de percolaat wel aantrekkelijk vinden.

 

Zo en nu uittekenen waar de gaatjes komen en met een dikke schroevendraaier gaten meppen. Heb geen boormachine.....

 

*Update: Schroevendraaier werkt niet. Komt er niet doorheen. Sterk spul die bakken... Maar even zoeken naar een priem of grote spijker, anders kijken of ik iemand met een boormachine kan charteren....

 

Gwen

Link to comment
Share on other sites

Je slaat heel het plastic kapot als je met een schroevendraaier gaten er in wil slaan. Zou dit voorzichtig aanpakken en even ergens een boor of schroefmachine lenen? Het is belangrijk dat je nette gaten krijgt zodat de wormen er makkelijk in en uit kunnen.

 

Voorzichtig boren en niet te hard duwen want met de vele gaten scheurt het zo.

 

Gr. Jeroen

Link to comment
Share on other sites

Mij. Ervaring met een salma bak van Ikea is dat ze na 3 jaar kapot gaan door de weersinvloeden. Ze verteren.

 

Maar goed ik ben op mijn werk er ook een aan het maken en ik heb langwerpig speciekuipe. Gekocht. Bin de bouw markt.

 

Nu had ik van de weer een compost avond wat vooral ging over de wormen bak.

 

Ik zij dat ik in de boven rand 12 mm gaten had gemaakt als ventilatie. De man raden mij aan om daar horre gaas of een klamboe om heen te spannen tegen de fruitvliegjes.

Het dicht maken van je baken kan je met een fiets binnen band oplossen zij hij. Om een specie kuip past een binnen band ik denk dat hij deze vult met lucht en boven aan de rand zet zo dat de wormen er niet uit kunnen gaan.

 

Ok nog een tip is boor met een spietboor je gaten. Dis snijd de gaten mooi uit. Boor maat 8 of 10.

 

Groetjes

 

Simone

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...