Jump to content
Sign in to follow this  
sasha

Kun je groenten/kruiden na slakkenvraat nog eten?

Recommended Posts

Ik had een supergrote muntplant, maar die is de afgelopen dagen gehalveerd door een horde slakken. Nu is echt mijn hele plant aangevreten, overal een klein hapje van een blaadje. Ik vroeg me af of ik die blaadjes nog kan gebruiken, na ze bijvoorbeeld goed te wassen? Vind het niet zo'n fris idee, maar vind het ook super zonde om alles weg te gooien. Verder vroeg ik me af of ik dan zo'n hele stengel moet weggooien (dus ook de niet aangevreten blaadjes) of alleen de blaadjes waarvan geknabbeld is?

 

Ook mijn rucola is een beetje aangevreten (gelukkig wat minder) en daarvoor heb ik dus ook dezelfde vraag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, die munt en rucola groeien wel weer bij, maar je kan de blaadjes prima eten, even het slakkenslijm en poepjes eraf wassen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat zonde! Ben trouwens verbaasd dat ze munt eten?


Groetjes Joycee

 

----------------

When someone said I live in a fantasyworld I almost fell off my unicorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha... je haalt me de woorden uit de mond. Bij mij eten ze ook álles... zelfs de Rucola waar ze normaal niet zo dol op zijn. En de Munt zijn ze verzot op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vroegah, toen ik kind was en bio-groente nog de betaalbare norm was in plaats van de prijzige uitzondering, zat er regelmatig nog een slak in de sla. Mijn moeder waste de sla juist omdat er nog slakken in konden zitten, en echt niet om pesticiden eraf te wassen. God ik ben echt oud.

 

Alles wat beestjes eten, kunnen wij ook veilig eten. Je zou zelfs kunnen stellen dat een flink aangevreten groente blijkbaar veilig en gezond is, en dat die supergave krop andijvie die stijf staat van het gif en een fossiele-energieverslindende wereldreis heeft gemaakt vanuit een of ander door Monsanto gekocht derdewereldland net zo slecht voor je is als vandaag drie pakjes sigaretten erdoorheen jagen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn moeder zette de groentes vroeger altijd een tijdje in een bak water met wat zout in de week. Daar gingen alle beestjes wel van dood. Daarna spoelde ze de groenten af en ging ze dan bereiden.

Met die voorgewassen steriele groenten uit de supermarkt is dat nu niet meer nodig dus zijn mensen ook niet meer gewend dat er zand of beestjes in kunnen zitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb wel eens in een kropsla van de lidl kleine slakjes gevonden in de onderste bladeren gewoon eraf gehaald en goed omspoelen. En ik leef nog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ik alles moet weghalen met een hapje, poepje of vlekje, krijg ik een erg lege tuin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat gezond is voor de beestjes is ook gezond voor jou. Onaangevreten groentes vind je alleen in de winkel en die zijn niet zomaar onaangevreten. Goed spoelen en de grote beschadigingen weghalen bij het verwerken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alles wat beestjes eten, kunnen wij ook veilig eten.
Wat gezond is voor de beestjes is ook gezond voor jou.

Daar zou ik toch maar niet te veel op vertrouwen.

Slakken eten bijvoorbeeld ook Digitalis, Brugmansia, aardappel- en tomatenloof, en nog zo een en ander dat ronduit giftig is


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmm terwijl het over groenten eten die aangevreten zijn door slakken/beestjes. Wat ik me soms afvraag is of het oke is om bijvoorbeeld sla te eten waar bladluis op zit? ( na het goed schoon te maken natuurlijk) ik vermoed dat het antwoord hetzelfde is maar toch voor mijn gevoel niet ik heb al vaker iets een aan me voorbij laten gaan omdat er best wat bladluis op zit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom denk je dat je die sla niet meer zou kunnen eten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet opeens denken aan "de moestuin van Maarten", die serie die nu in de herhaling is (was?).

Hij eet alles rechtstreeks uit de tuin, zonder te wassen.

Doe ik zelf ook vaak, dat is lekkerder. Niet zo waterig


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Waarom denk je dat je die sla niet meer zou kunnen eten?

 

Ja ik weet ook niet zo goed wat mijn logica hierachter zit. Misschien gewoon behoefte aan wat bevestiging

 

Ik moet opeens denken aan "de moestuin van Maarten", die serie die nu in de herhaling is (was?).

Hij eet alles rechtstreeks uit de tuin, zonder te wassen.

Doe ik zelf ook vaak, dat is lekkerder. Niet zo waterig

 

Doe ik vaak met peultjes en tomaatjes. Jammie

Maar voor de rest, sla zou bijvoorbeeld wel zanderig zijn of niet? is het niet misschien een beetje gevaarlijk met botulisme? Of lees ik mezelf bang?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vroeger ging de mestvaalt (stront van het toilet, rottend groente en alles wat verteerde )gewoon op de moestuin.

Was de beste mest die men kon bedenken.

En nu zijn we bezig met een gat in een blad en wat al nog meer.

Slakken kan men eten en daar werdt vroeger een medicijn tegen astma van gemaakt.

De chemische troep van heden ten dage is 1000 keer slechter dan een bruin blad.

Zoals ik weet worden zelfs luizen gebruikt om de roze kleurstof op de taartjes te maken.

Zou zeggen eet en proef, zo snel gaan we niet de hoek om, moest ik allang in de volgende straat zijn.

gr Mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

"C. botulinum is een anaerobe, grampositieve bacterie, die overal in de grond voorkomt."

 

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Botulisme

 

Ook de reden dat zuigelingen geen honing mogen, omdat de bijtjes de C. Botulinum meenemen op hun pootjes van de grond waardoor er sporen van botulinum in de honing komt

 

http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx

 

De reden voor mij om wel tomaatjes zo ongewassen te plukken en eten en sla niet is dat er op tomaatjes bijna nooit grond zit en sla wel...

 

Grond botulisme lijkt wel meest waarschinlijk bij babies als ik het verder onderzoek. De kans zal verder denk heel klein zijn..

Share this post


Link to post
Share on other sites

zoek eens op "anaerobe"

 

tipje van de sluier. het zijn langzaam groeiende bacteriën die zonder zuurstof leven. op de grond waar volop zuurstof is zullen deze worden verdrongen door de snelgroeiende aerobe bacteriën.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zoek eens op "anaerobe"

 

tipje van de sluier. het zijn langzaam groeiende bacteriën die zonder zuurstof leven. op de grond waar volop zuurstof is zullen deze worden verdrongen door de snelgroeiende aerobe bacteriën.

 

He ik zei net tegen mijn vriend. Ik hoop eigenlijk eerder dat jullie hierin gelijk hebben. En dat is blijkbaar ook zo. Fijn! Dan hoef ik me ook niet meer druk te maken dat ik met mijn vieze tuin handen rustig mijn lunch kan eten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...