Jump to content
Riraro

Pompoen laten kruipen of omhoog leiden?

Recommended Posts

Ik heb momenteel 3 pompoenplanten (gele reus) die in de volle grond lekker aan het groeien zijn en momenteel in diameter ruim een halve meter groot zijn met elk zo'n 5 a 6 grote bladeren gok ik. Helaas zie ik nog geen bloemen en groeien ze meer in de vorm van courgetteplanten dan dat ze uitlopen, dus ik vraag mij af, nu het nog kan, of ik ze moet laten kruipen of dat ze beter de lucht in kunnen?

 

In principe heb ik genoeg ruimte op de grond, maar dan moet ik ze wel goed leiden, anders gaan de nabijgelegen paprika's en pepers het niet heel gezellig krijgen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik laat ze kruipen.

Ik geef ze flink de ruimte, twee staan er op de plek van de geoogste vroege aardappels.

Vijf planten hebben een eigen stek, heb ze net geschoffeld, straks lukt dat niet meer...

Ze laten zich gewillig sturen, de ranken fixeer ik met stokjes en dan wortelen ze op de ranken.

Ik wil ze niet in de richting van de greppels omdat de slakken dol zijn op de bloemen.

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto van 6 juni) De ranken staan nu vast met stokjes tegen het draaien in de wind.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt

 

Ik heb mijn aardappels nog staan, maar het was bij mij ook het plan om er 2 naar 1 van die velden te leiden, daar is na het rooien dan minstens 5m2 vrije ruimte voor ze en nummer 3 zal deels het gras op moeten aangezien de uien ook nog staan

 

Heb gelukkig weinig last van s l akken (de korrels doen hun werk goed dit jaar), heb gisteren ondanks de vele uren regen wel 3 slakken kunnen vinden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laten ranken.

De gele centenaar is overigens niet de lekkerste pompoensoort, maar dat merk je vanzelf wel. Voor volgend jaar zou ik andere soorten aanraden. Maar pas op, eens verslaafd, altijd verslaafd aan gekke pompoensoorten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ranken is op de grond houden?

 

Ja, daar was ik helaas ook al achtergekomen, maar dit zakje zaadjes was lekker goedkoop en aangezien ik nog nooit een pompoengerecht heb gegeten dat ik lekker vond, vond ik deze daardoor nog wel leuk. Ziet er leuk uit in de tuin, met wat mazzel lust een vriendin van mij de pompoenen en anders zijn ze misschien wel eventjes leuk voor de sier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met laten ranken bedoel ik over de grond laten kruipen en niet opbinden. Op een gegeven moment ga je wel de ranken toppen, maar zover is het nu nog lang niet; eerst moeten er nog vele vruchten aan de plant komen.

 

Voor soep of chutney kun je deze soort prima gebruiken, maar echt lekker vond ik het niet. Wij hebben alle gele centenaarpompoenen van vorig jaar aan de schapen van de buurman gegeven, die lusten ze wel. Dit jaar hebben wij vooral lekkere soorten en weer een paar nieuwe soorten om uit te proberen erbij. De vaste toppers blijven en die worden dan aangevuld met bijzondere soorten pompoenen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geldt het liever over de grond leiden ook voor de andere soorten volgens jullie? Ik heb vorig jaar bij gebrek aan ruimte een tentje voor de oranje kuri gemaakt. Het leek mij toen dat er minder pompoenen waren en dat ze kleiner bleven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik laar ze ook ranken en probeer ze dan een beetje te leiden met stokjes. En als ze echt niet meer te houden zijn dan knip ik de rank eraf, maar dat is meestal veel later in het jaar.

 

De hoogte in is mij te veel gedoe zeker met de kans op afbreken van de pompoenen door het gewicht.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is het 2e jaar dat ik mijn flespompoenen op een rekje laat groeien. Af en toe wat helpen om in de juiste richting te laten groeien en soms wat vastbinden.

 

Was vorig jaar een echt succes in mijn kleine tuintje!

 

Op m'n blog staat een foto van hoe de pompoenen er nu bij staan, 2 op elke kant van het rekje

https://mrssimplelifeblog.wordpress.com/2017/06/06/de-moestuin-begin-juni-2017/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb vorig jaar een pompoen in de seringen laten klimmen. Die gaf veel oogst en het zag er zo leuk uit. Het verbaasde mij hoe sterk die planten zijn. Kleine pompoenen (uchi kuri) maar toch zwaar aan zo'n rank en ze vielen niet af. Ik heb ze niet gesteund.

Nadeel is wel dat ze geen extra wortels kunnen aanmaken. Naar het schijnt zouden kruipende pompoenen nog extra voeding uit de grond halen door op de stengel wortels te maken. Maar in praktijk gaven die hier een gelijkaardige oogst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over klimmen gesproken. Bij mij gaat er letterlijk eentje de (olijf)boom in. Het is een Uchiki Kuri die ook al een deel van de aardappels overwoekerd heeft. Dat hij het zo naar zijn zin heeft komt omdat hij op een flinke bult compost staat die volgend jaar nodig is als ik van dit stukje tuin gazon ga maken.

 

uchi169581498673888.JPG

 

uchi235521498673899.JPG


-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij mij groeiden ze op de composthoop en van daaruit de daar achter staande coniferen in. Aan het eind van het seizoen bleek dat de coniferen dat niet leuk vonden; die zijn deels afgestorven. Ik vermoed dat de schimmel die aan het eind van het seizoen in de pompoenen kwam, overgeslagen is op de coniferen...

 

Ze omhoog leiden in een piramidevorm heb ik het eerste jaar gedaan, maar dat was veel te veel gedoe en uiteindelijk werden de planten toch nog zo groot, dat het niet meer pastte. Dus sindsdien laat ik alles lekker groeien zoals het wil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier kruipen de meeste enkel de butternuts kunnen een deel kruipen en een deel klimmen op een rechtstaande betonnet . Was geplaatst voor klimcourgette maar daar zijn er geen van uitgekomen. En van de butternuts meer dan verwacht . Dus eens testen hoe het gaat ,ervaring opdoen voor volgend jaar voor de klimcourgette . En butternuts zijn ook niet echt zware vruchten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2017062918081577071498881700.jpgIk laat ze kruipen en een deel omhoog gaan. Bij mij zijn ze al rond de 30 cm ondertussen met het warme weer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor de volledigheid wil ik wel even melden dat mijn rekje na 2 seizoenen vorig jaar is ingestort, hierbij is helaas een pompoen overleden

Dit jaar ga ik voor een steviger constructie want ik vind het wel een gemak om de pompoenen te doen klimmen bij beperkte ruimte

Ik hou jullie op de hoogte!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...