Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

13 kleine potjes en 5 grote potten sambal geworden! Dit was incl een peperhuilbui doordat ik met de sambal in potten doen, in mijn oog sprietste. Moraal van het verhaal: sambal maken is levensgevaarlijk!

67cc9c5626698e3471b6bb3d05078fdb.jpg

Deze pan incl alle gebruikte materialen liggen nu te weken in de soda en gaan minimaal 2 x in de vaatwasser een rondje meedraaien. Anders krijg je die peper hitte er niet uit. Als iets anders beter/sneller werkt, houd ik me aanbevolen voor de tip!


fcddbbffce6636c02e403ea93cc376c5.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Sambal. Met hindernissen….mijn pittige pepers bleken nul pittig te zijn. Echt niks….

Alles stond gesneden klaar enzo. Dus maar op mijn fiets gesprongen en wat cayenne pepers gekocht! 
en yes…pit in de hele prak. Nu nog effe goed proeven…( mijn verkering dan he? ) 

 

9722151C-252A-4B9C-B5A7-3C8B10BBDEE0.thumb.jpeg.37ea7caa830274a22f1f073aacb6875e.jpeg

 

9A3FAC02-CAEB-41D3-A249-BE5E4F2663BE.thumb.jpeg.d2fc95c9ea5ee1908003f2961ca99d8e.jpeg

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Turkse chilivlokken ready to go!

4040cc477c5bb1a601b1b6f9b5803370.jpg

Ik heb dit molentje dit jaar voor ‚ā¨12 bij de Lidl gekocht. Briljant! Gebruik het alleen voor chilivlokken. Superhandig. Nooit zorgen dat het niet goed is schoongemaakt en peperig smaakt.

1f7dff2e360fe1332d443fee6afd923c.jpg

Bakje is bijna vol. Zou eigenlijk nog een lading moeten drogen. Dan heb ik genoeg voor een klein 1 jaar. Ik gebruik 1,5 potje per jaar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik ben pompoenwijn aan het maken. Vijf liter van puur sap met suiker (had een sapcentrifuge gekocht bij de kringloopwinkel voor 3,50). En vijf liter van suikerwater gemengd met de overgebleven moes.  Allebei met extra zuur uiteraard, met dank aan het Ph-papier.

 

 

IMG_20210930_111100.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ik heb augurken (en komkommertjes) ingemaakt met wel 1 prikaugurk uit eigen tuin!

Na mijn Cornersmith avontuur wat ik niet te eten vond (veel te zoet), toch maar een poging met Hollandse zoetzure augurken. Hopelijk bevalt dit beter. Gisteren gezouten en vandaag afgespoeld.

Ik had azijn, witte wijnazijn, water en suiker met mosterdzaad en uit eigen tuin dillezaad en een gesnipperd uitje en paprika. Ik hoop zo dat ik dit lekkerder vind! Op 1 plakje na, paste het allemaal perfect. 7 grote potten van 700 gram en 1 klein potje van 300 gr. Wordt vervolgd!

80aef0bba7004c68a42bead249721cc0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

D02B297C-EB5E-4BCC-844A-B5775578627E.thumb.jpeg.bcd8a99290dbc524089a2ee0f1342c75.jpeg

 

Eindelijk ook eens bouillonpasta gemaakt. Niet uet, want ik heb nooit overschotten. Maar met bio groenten van de markt en wel een poblano en wat peterselie uet. Niet zo mooi groen als ik som voorbij zie komen. Ik denk dat de verhouding knolselderij/andere groenten misschien wat beter had gekund…

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De jam die ik hierboven noem, gaat echt als een speer. Het is zó lekker. Ik merk niks van het lage suikergehalte. Nou ja, niks, niks… ik proef heel veel fruit en het is zoet genoeg. Lievelingsjam van mijn kinderen en ik begin daar ook naar te neigen.

Link to comment
Share on other sites

Rozenlimonade! Voor het eerst.

59313934f72da291ae70632944007740.jpg

1,5 fles is het uiteindelijk geworden. 2,5 l in totaal.
Heb het bij een vriendin nu meerdere keren op en vind het zó lekker! Maar ik houd ook van rozenthee… mijn man moet er niks van hebben. Te bloemig. Kinderen vinden het ook heel lekker en ik moet zeggen dat deze kleur wel een plaatje is.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Onrijpe vijgen, brown turkey, op basis van dit recept:

http://mamastaverna.com/baby-fig-spoon-sweet-sikalaki-gliko/

Erg lekker, het smaakt naast zoet ook een beetje notig, amandelig. Wel een hoop poetswerk. De hele keuken plakte,eerst van het plakkerige vijgensap (ze noemen het in het recept wel toepasselijk latex) en daarna door de suikersiroop.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Niet net, maar gisteren:

1,5 kg aardbeien en 750 gr bosbessen uit de vriezer.
Ik had alles in pannen gedaan en niet aangezeten om te laten ontdooien. Die aardbeiengeur is fenomenaal! Langzaamaanvulde het huis zich met de geur van zomerse aardbeien; waanzinnig!

Uiteindelijk ‚Äės middags aan de jam. Vorige x had ik zo weinig suiker dat ondanks dat het vacu√ľm was, het laatste potje beschimmeld was. Ik houd nu 300 gr suiker als richtlijn aan. Nog steeds heel weinig suiker op 1,5 kg. De bosbessen heb ik wel wat meer gebruikt, zo‚Äôn 200 gr op 750 gr fruit. Dat vind ik niet zoet genoeg.

9b639ad4920fbc7cf47d98e5a5d417a1.jpg

Een mooie selectie en bij het ontbijt gingen er al prompt 2 potten open. Smullen hoor zo veel fruit op je brood.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

c9ef0d51190ba94a441a99806c5acaa6.jpg

Turkse chilivlokken!
Jaja, het ziet er meer uit als paprikapoeder, maar was zo lekker jrt jrt aan het malen dat ik even te lang doorging
Maaarrrr! Er zat Ethiopian brown peper bij die ze kennelijk in Afrika gebruiken voor chilivlokken. Ik was vanwege de kleur erg huiverig -groene chilivlokken eet ik ook niet-, maar ik snap nu waarom. Waanzinnig aroma. Blijvertje. Heel pittig en vo. Echt een robuuste chili heerlijk!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sambal! Ik kreeg ineens de onbedwingbare behoefte er tomaat bij te doen… een stemmetje gilde, don’t change a winning recipe!, maar tevergeefs… Ik heb geproefd en vond het lekker. Het was een tipje van een theelepel en voel het nog steeds, dus wel echt pittig.

Het is een combi van ui, eigen knof en alle overgebleven pepers waaronder shishito, adjuma, Ethiopian brown, jalape√Īo en meer. Zelfs nog een rode paprika waarvan ik dacht dat het een groot uitgevallen peper was. Maar een kleine paprika kennelijk.

Toen ik het handmaalding opende, schoten de tranen in mijn ogen. Jeetje, wat scherp! Adjuma overheerst enorm. De kleur is voor de verandering rood met alle rode pepers die ik had. Ik ben benieuwd of deze versie voor herhaling vatbaar is.

dab4b7f1a094d4b3600b263d22c010f1.jpg

88c5d2447ca3b48d698abb4b8dd1c7b3.jpg

e227aad0d046fe1391fa937fc17b5f9e.jpg

9 kleine potjes en 2,5 grote pot. Ik ga niet meer zo veel weggeven heb ik besloten, het is echt veel werk. Of het nu veel of weinig pepers zijn. 1 pot is er in elk geval voor @Spitskool.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Driekwart kilo peper (Cayenne en Mdme Jeanette) uit de vriezer gehaald.

Ontdooid en van zaden ontdaan. Zit nu in de Stöckli (tot echt kurkdroog), daarna tot grof poeder malen in de koffiemolen.

 

O ja: de uitgeschraapte zaden van de Mdme Jeanette (de echte) heb ik bewaard, ze liggen nu te drogen. Tegen verzendkosten (1 postzegel) te verkrijgen. Doe maar een PB met NAW.

Kwaliteit eigen zaadoogst vorig jaar: kiempercentage 80%, nul afwijkingen van het origineel.

 

Volgende klusje: ca 5 kilo perfecte bramen ontdooien en verwerken ...

  • Like 4

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

1 kg aardbeien uit de vriezer voor 3 grote potten jam en 3 weggeef potjes. 1 potje ook direct warm weggegeven.

Iets wat ik me bij elke jam inmaak afvraag… Waarom komt er altijd schuim op? Ik heb met mij. Laatste inmaak er wat op laten zitten in een potje. Dat mini beetje schuim was helemaal verhard. Heel rare smaaksensatie en niet voor herhaling vatbaar. Gelukkig had ik maar een heel klein beetje laten zitten. Maar waar komt dat nou vandaan en wat is het dan? Bouillon krijgt trouwens ook altijd schuim en rabarber ook. Schuim dat ook altijd af. Het waarom is duidelijk niet is niet lekker, maar wat is het dan?!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.