Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Afgelopen week

 

2kg overijpe abrikozen tot jam verwerkt en daarna geweckt.

5kg aardbeien op sap.

 

3 liter potten bieten geweckt

 

en daarnaast nog een kg aardbeien en zwarte bessen jam gemaakt.

The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.

Elbert Hubbard (1856 - 1915)

Link to comment
Share on other sites

@Appelvrouw: Balen! Had ik vorig jaar ook een paar keer. Maar dit jaar gaat het beter Sap + suiker mag gewoon amper meer koken. Want dan gaat het mis volgens mij.

Stom he? De jam wordt soms niet dik, en de siroop is dan weer niet schenkbaar

 

 

Jorieke, dit kan ook ontstaan door het gebruik van suiker soort.

Gelei suiker heeft sneller de neiging om te siropen (vloeibaarder te worden)

Daarentegen kun je bij Jam beter gewoon kristalsuiker gebruiken welke het verdikkingsproces langer vast houd.

 

Geleisuiker mag maar heel kort koken om verdikking te bewerkstelligen en te behouden (max. 4 a 5 min), bij inwecken wordt gebruik van gelei suiker dus al moeilijker (tijd van verhitting ). Bij Jam inwecken gaat daar al snel 'verdikking' verloren.

Bij siropen en sappen is gelei suiker weer perfect.

 

Ik weet niet of je hier mogelijk ook aan gedacht hebt want je lijkt me al aardig bij de hand,

toch ook voor andere lezers mogelijk een tip !

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik eigenlijk nooit geleisuiker, en anders gebruik ik het voor jam. Ik zou er niet eens op komen om dat voor siroop te gebruiken, want dat wil je niet dik hebben..

De siroop weck ik ook niet, dat giet ik gloeiend heet in flessen met een twist-off deksel. En dat gaat super.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat jammer Appelvrouw ....

 

= = =

Hier mochten we

6 potjes Jam maken van dit keer een nog niet eerder geprobeerde combinatie 'rabarber, aardbeien met rode besjes'

Persoonlijk vond ik het heel geslaagd.

3 potten zoetzure rode bietjes

1 flesje zoetzuur

2 x 1,3ltr vriesbakjes met fijngehakte andijvie voor in de vriezer

1 x 1,3ltr vriesbakje met fijngehakte Spinazie

Twas weer een ware veldslag in de keuken

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

(Het is verdorie inderdaad gelei geworden) (iemand nog een tip voor 4 flessen aalbessen gelei?)

 

In schenkflesjes doen en lekker gebruiken bij de 'pannekoeken'.

Een erwtensoep met winterpannenkoek met aalbessen gelei

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
4 potten rode kruisbessenjam met 2:1 suiker.

Het is erg fruitig geworden, wel een beetje zurig. De volgende keer neem ik andere suiker.

 

is gelei suiker niet klein beetje overbodig. kruis bessen bevatten vrij veel pectine,vorige jaar gewoon met suiker gedaan en was gewoon gelukt. alleen iets langer inkoken.

 

Vandaag begonnen met de zilveruitjes inmaken. en morgen in het zuur,

The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.

Elbert Hubbard (1856 - 1915)

Link to comment
Share on other sites

3 kg rode bes in de diepvries gedaan,om even te wachten voor de pruimen.

Zodra ik die uit de boom kan plukken maak ik bessola in de wekpotten.

zwarte/rodebes/pruimen/gort/water ietsepietse suiker.en wekken maar goed voor de stoelgang.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Calendula tinctuur, bietenzoetzuur, en een jam van twee mislukte inmaakjes: te dikke aalbessensiroop en te dunne abrikozenjam. Het kleurtje is in ieder geval prachtig roserood.

Verder nog de brandnetels die na het afmaaien weer waren opgekomen( die had ik er speciaal voor afgemaaid..ze gingen al bijna bloeien) geplukt om in bosjes op te hangen voor de thee. Ook Philipendula Ulmaria ( Moeras Spirea) voor de thee en Koningskaarsbloemen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

De laatste lading rabarber, en nog heel wat ingevroren aardbeien, zijn afgelopen weekend verwerkt tot limonade siroop (11 x 0,5 liter) en jam (5 potten) en fruitleer (4 lappen, en nog een beetje ingevroren om het van de winter ook te kunnen maken).

Ik had ook nog 2 zakjes met ananaskersjes in de vriezer van vorig jaar, en een kommetje met kruisbessen van dit jaar. Alles bij elkaar geeft een lekker eindproduct!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...