Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Vandaag veel geoogst.

2 witte kolen voor zuurkool. ( gaat morgen van start)

9 courgettes voor potten zoet/zuur die inmiddels klaar zijn.

Bijna 2 1/2 kilo aardbeien en 1 kilo frambozen voor jam ( inmiddels 7 potten klaar)

20 kg wortelen en 15 kg prei.

Alles al in porties in de vriezer.

Ook de paarse truffel aardappels geoogst.

Bijna 13 kilo, wel veel kleintjes.

Ook 7 komkommers uit de kas gehaald.

Deze worden deels vers gegeten, deels ingemaakt.

Straks maar ff naar bouwmarkt.nl om nieuwe potjes!!

Jeetje, wat ben je er vroeg bij! Woon je wel in Nederland?

Vandaag hebben wij voorgekiemde courgettes in potjes gedaan in een laatste poging. De eerdere courgettes hebben het loodje gelegd (slakken?), en jij oogst al!

Ben jaloers!

Link to comment
Share on other sites

@Appelvrouw: zo vers/rauw in de potten, en dan overgieten met suikerwater (750 gram suiker op 1 liter water, en een vanillestokje mee laten koken), en dan 30 minuten op 80 graden wecken.

 

gedaan!

 

Gaat het met rode bessen hetzelfde ongeveer? Vanille erin is heerlijk!

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Van bijna een kilo zwarte bessen saus gemaakt....moest eigenlijk limo worden....is nu saus...bijna jam..maar wel erg lekker!

Wortels zitten in het droog apparaat, en er staat een volgend beetje klaar. 3 kilo kapucijners gedopt. ( niet mijn favoriete klus.) die gaan zo de vriezer in. Voldaan!

Link to comment
Share on other sites

Ik durf eventjes niet te wecken of in te maken, want alles bederft onder mijn handen door. Gewone dingen dan. Ik wacht even wat minder benauwd en drukkend weer af (warm geen probleem). Dus ik heb net als Jootje mijn droogapparaat aan staan... er zit nu courgette in. Ben ook au naturel bloemen en kruiden aan het drogen. Zeep maken, tinctuurtjes... dingen die niet echt kunnen bederven.

Link to comment
Share on other sites

15 potjes van een kwart liter gevuld met zwartebessengelei, 3:1. Niet te zoet, dus.

De buren hebben al van onze twee struiken genoeg geplukt voor wijn.

 

Maar .. wat nu? Wat kunnen we die 15 Weckpotjes? Zwarte bessen zijn enórm sterk van smaak.

Link to comment
Share on other sites

Helaas nu al 2 potten tuinbonen en 1 poten erwten-met-wortelen weg moeten gooien. De schroefdeksel potten heb ik zoals altijd goed schoongemaakt in soda en na 20 minuten op kook te hebben gestaan waren ze goed afgesloten, dopje was naar binnen, maar ik vertrouwde nu na 5 dagen het resultaat niet. Koel en donker weggezet, maar helaas.

 

Zwarte schimmel en witte waas is duidelijk zichbaar in de potten, vooral op de bodem veel zwarte 'harige' schimmel en een ander kleurtje dan in de andere potten. Zo zie je maar weer, duidelijk ben ik ergens niet snel genoeg of hygiënisch genoeg geweest... zonde. Ter illustratie:

 

2013-07-29-1180901375091280.532013-07-29-1135201375091282.52

2013-07-29-1115511375091283.52

 

Weet wat je eet 2013-07-29-1181961375091284.51

Link to comment
Share on other sites

Ik heb net augurken ingemaakt, op Poolse wijze.

Hoe is dat, die Poolse manier?

Een recept vanop weckenonline.

Met wijnazijn, zout, suiker, ui, laurier, witte peper, dille en mierikswortel (ik heb mosterdzaadjes in de plaats)

http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/In_azijn_wecken/Augurken_op_poolse_wijze/augurken_op_poolse_wijze.html

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

vrouwlief: 8 potten jam voor de eet & voor de geef in mooie italiaanse potten van Dille en Kamille (jam: aardbei met heul veul rode bessen, we hebben maar 1 struik maar die gaf dit jaar 6 kg ) en wat boeketten

 

me: nz spinazie ingevroren, moet nog wel even aan de bak met de rattenstaartjes, zwarte bessen, kruisbessen, jostabessen, blauwe bessen, courgettes, rode kolen, botlotto's (hebben jullie dat nou ook na de vakantie? )

Link to comment
Share on other sites

Helaas nu al 2 potten tuinbonen en 1 poten erwten-met-wortelen weg moeten gooien. De schroefdeksel potten heb ik zoals altijd goed schoongemaakt in soda en na 20 minuten op kook te hebben gestaan waren ze goed afgesloten, dopje was naar binnen, maar ik vertrouwde nu na 5 dagen het resultaat niet. Koel en donker weggezet, maar helaas.

Tuinbonen moeten volgens mijn inmaakboeken 1,5 uur (kleine potjes) à 2 uur (normale potten) wecken op 100°C.

Link to comment
Share on other sites

Een boel rabarberjam. De favoriet werd niet de rabarber-gemberjam, maar de ongepland opgedoken rabarber-bananenjam... zo lekker, dat er overhaast een tweede pan van werd gekookt...

 

De courgettes die nou inmiddels bíjna een volle dag hebben uitgedropen en ontvocht... gaan zo het zoetzuur in...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...