Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

hoelang laat je de ontsapper stomen ? ik had gister een uur gedaan en van 2,5kg appels 800ml sap, nu zeiden vandaag vrienden dat ie minstens 2 uur moet ontsappen bij appels en dat er dan meer sap moet vrijkomen, morgen dus nog eens proberen. (voeg dan ook wat druiven en vlierbessen toe)

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Noem het fruitbereiding

Ik snap niet dat jullie kweeperen al rijp zijn, mijn boom hangt vol, maar heel vaag komt het eerste geel.

 

Zelf heb ik een berg mega grote augurken in het zout staan..bommen zeg maar..die gaan straks in een pot met azijn, kruiden en suiker.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

nu staan hier in de sappan appels, druiven en vlierbessen te ontsappen, heb al wat geproefd en smaakt goed met een beetje suiker, maar het ruikt hier niet zo lekker moet ik zeggen... beetje overgeeflucht ??!!.... zijn dat de vlierbessen?? hoop dat het erg straks niet naar smaakt..hahaha

Link to comment
Share on other sites

Van de week voor het eerst geweckt ! Zo leuk ! Ik heb drie verschillende soepen geweckt. Erwtensoep, kippensoep en groentesoep. Van alles ook zelf het bouillion getrokken en daarna nog wat nectarines op siroop geweckt. De ketel beviel zo goed dat mijn schoonmama en zelf een heeft gecharterd vanaf oma. Dus van de week is de wortel/pompoensoep en de pesto aan de beurt.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

ja, geweldig!

 

hier 0,5 l tomatensap geweckt, die lieverds blijven maar komen

 

2 potjes zuurdesem ingevroren als backup, 1 tarwe en 1 roggedesem

 

ben net begonnen met ribollita, recept vanoveralennergens

citroenbonen in de week gezet, bouillon is aan het trekken

wordt vervolgd...

 

edit: vervolg

 

soepje staat te trekken, venkel toegevoegd, palm, gele, groene, boerenkool ook...wordt vervolgd ...

 

edti: vervolg 2

 

citroenboontjes er in , smaakt al prima, vandaag ribollere en afmaken op smaak en smullen met een broodje

pffff is wel veel werk zo een ribollita

 

edit: vervolg 3

 

was lekker maar de venkel overheerste een beetje, volgende keer doen we naar een toscaans recept wat venkelzaad ipv een hele venkel

en we binden de soep een beetje door een deel van de bonen te blenderen

turks broodje erbij, vers afgebakken was ook prima, apart of in stukjes in de soep, olie met knoflook en thijm los erbij

Link to comment
Share on other sites

28jlc2p.jpg

 

Voor het eerst geweckt! Appelmoes van appels die we zelf plukten bij een boerderij die een appelplukdag hield. (superleuk! Over 2 weken pompoenplukdag)

 

Gewoon in een normale pan, vaatdoek op de bodem, water aan de kook gebracht en toen de pot erin ging nét niet aan de kook gehouden, deksel erop. Half uurtje laten staan.

 

Niks geen speciale weckketel, timers en thermometers dus. Het lipje van het rubber staat omlaag en het deksel komt niet los als ik hem een beetje optil. Dus al ziet het eruit alsof het gelukt is, ik hoop dat het écht gelukt is!

 

Onder het motto, al die technische snufjes hadden ze vroeger ook niet .

 

Hieronder een foto van mijn eerste ingemaakte jam. En ja, deze ging wél op de potje-omkeren manier. Toen ik die open maakte plopte hij. Ik gok dat hij best lang goed had kunnen blijven (maar die is al op). Op de foto aardbeien jam van een kraampje langs de weg in de Betuwe. Ook nog bramenjam gemaakt van de struik in de nieuwe tuin van onze nu-nog-buren. Eén potje voor hen, eentje voor ons. Deze probeer ik te bewaren voor de winter, net als de appelmoes.

 

2yyqxqb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Afgelopen woensdag een kist vol valappels en -peren gehaald bij een boomgaard in de buurt (onze eigen appelboompjes geven net genoeg om lekker uit de hand te eten). Daarnaast hebben we van onszelf dit jaar zo'n 70 kweeperen, prachtige oogst van een 5-jarig boompje

Dus... ik sta nu iedere avond in de keuken. Niet erg.... maar leuk! Resultaat tot nu toe:

6 potten appel/kweeperenmoes, 3 grote potten ingemaakte sterappelpartjes, 3 grote potten peren op siroop, een pot kweepeer op calvados, een weckfles kweeperenlikeur (in wording) en dan nog maar een appeltaart

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...