Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Bouillonpasta voor een weeshuis Vriendlief had de groenten grof gesneden en al in sessies in de keukenmachine gedaan toen ik thuiskwam. De weegschaal gaf uiteindelijk ruim 4,5 kilo aan. Daarna moest er nog een halve kilo zout bij.. 15 potten in totaal (14 op de foto, 1 in de koelkast).

G15-4273s-2015111651111447678018.jpg

 

 

Ik heb van alles in huis gehaald om dit te maken, leuk

MAAR nu roept mijn vrouw, en hoe gebruik je het ? doe je het in de soep als je die maakt of leng je dit aan met kokend water (zeg maar een soort cup-a-soup) nu ben ik ook wel benieuwd

Link to comment
Share on other sites

Je gebruikt het net als bouillonblokjes, dus eetlepels naar smaak toevoegen aan kokend water. En dan maak je soep of risotto of waar je maar bouillon voor nodig hebt. Of je voegt het toe aan alles wat een beetje meer smaak kan gebruiken (let wel op, het is heel zout!).

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Je gebruikt het net als bouillonblokjes, dus eetlepels naar smaak toevoegen aan kokend water. En dan maak je soep of risotto of waar je maar bouillon voor nodig hebt. Of je voegt het toe aan alles wat een beetje meer smaak kan gebruiken (let wel op, het is heel zout!).

Succes!

 

Nou onze potjes zijn ook klaar, na een foutje van te weinig zout (dus alles opnieuw gemixed met genoeg zout) kwamen we uit op 6,1 kilo (incl zout) een mooie hoeveelheid vindt ik

 

2 venkelknollen

2 preien

2 hele grote winterpenen

1 knolselderij

3 rode paprika's

6 peterselie wortels (niet van die hele grote)

2 zeer grote pastinaken

3 uien

 

Nu staat er een pan verse tomatensoep op het vuur en die gaan we natuurlijk op smaak brengen met onze eigen suppengewurz

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 4 weeks later...

2 potten met pickels gemaakt, knoflookpickels op azijn met zout. De 3 x geblancheerde knoflooktenen ( ik heb een pot gewone tenen en een pot olifantentenen gemaakt) op smaak gebracht met enkele takjes rozemarijn en salieblaadjes plus roze en wilde peper. Het ziet er mooi uit, nu nog een maandje wachten voordat ik kan proeven of het lekker is...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

cranberrysaus

 

(uit Simone's kitchen: De ultieme cranberry saus

prep time: 5 MINUTEN cook time: 30 MINUTEN total time: 35 MINUTEN

Ingredients:

250 gr cranberries

3 stuks steranijs

3 kruidnagels

de laatste twee kruiden deden we hier in een thee-ei

2 kaneel stokjes

200 gram (1 cup) suiker - minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima

360 ml (1,5 cup) verse sinaasappelsap

Directions:

Doe alle ingredienten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.

Laat het zachtjes koken tot alle cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes.)

Link to comment
Share on other sites

Aardperensoep met creme fraiche en nootmuskaat. Lekker winters soepje. Even een theelepeltje bakpoeder (zuiveringszout) meekoken tegen ongewenst gas. Ik verbeeld mij in ieder geval dat dit echt een verschil maakt. Stukjes spek of bacon erdoor en smullen maar.

1 moestuin-3 kippen en 15 kwartels: miniboerderij!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zojuist peperolie gemaakt op de manier uit Sichuan met licht geroosterde pepers ( was achteraf niet nodig want de pepers worden ook wat geroosterd omdat je hete olie giet op de gedroogde ( pimientos de padron en cayenne) pepers..zojuist geproefd, mooi (en iets té) pittig en een heerlijke geroosterde smaak aan de rode olie..

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

cranberrysaus

 

(uit Simone's kitchen: De ultieme cranberry saus

prep time: 5 MINUTEN cook time: 30 MINUTEN total time: 35 MINUTEN

Ingredients:

250 gr cranberries

3 stuks steranijs

3 kruidnagels

de laatste twee kruiden deden we hier in een thee-ei

2 kaneel stokjes

200 gram (1 cup) suiker - minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima

360 ml (1,5 cup) verse sinaasappelsap

Directions:

Doe alle ingredienten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.

Laat het zachtjes koken tot alle cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes.)

 

Klinkt lekker! Bedankt voor de tip, dit ga ik ook proberen met de cranberries die ik hier nog heb. Heb afgelopen jaar ook een plant daarvan geplant, maar ik vind cranberries vies tegenvallen qua smaak.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@Speets Je zou voor langer bewaren na opening er een laagje olie op kunnen gieten. Dat sluit de zuurstof buiten en dus minder snel bederf. Wel ff de randjes schoonvegen voor het beste resultaat.

Dit pas ik ook toe bij aangebroken blikjes tomatenpuree bij bewaren in koelkast. Werkt prima.

 

En die olie giet je er dus eerst weer af voor gebruik of houdt het potje scheef en schep náást de olie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...