Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Hotsauce!

 

Dat kwam zo, er lag bij de Nazar een zak pepers voor maar 50 cent, dus die kon ik niet laten liggen.

Perfect voor een lekkere saus.

Het waren gewone Cayenne pepers maar dan wel lekker heet, 1/3 rood en 2/3 groen.

 

Dat heb ik met allerlei uit de keuken laten pruttelen en heb daar nu 4 1/2 potje saus van.

En in de keuken ruikt het nu heerlijk aromatisch.

 

IMG950164311463775208.JPG

 

Zal even de ingrediënten intikken en in het Receptentopic plaatsen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

2 kilo kersen gejamd (met rabarber en citroen).

 

Op zolder lag nog zo'n ontpittertje en dat ging perfect, 10 minuten werk (

geluid uitzetten en even doorscrollen tot over de helft).

Maar uiteindelijk heb ik zeker 20 pitten uit de pan gevist en er zijn er ook een paar kapot geblenderd. Dus kersenjam met scherpe stukjes

Zo jammer, had ik me zo op verheugd. Kan ik ook niet meer weggeven, ga alvast sparen voor de tandarts

 

DSCF542460571467635309.JPG

 

Ik zie op internet wel allerlei methodes om te ontpitten, maar dat moet dan kers voor kers. En een sappan of draaizeef is me teveel gedoe.

 

En terwijl ik mijn nood hier kom klagen, vind ik een oude draadje met de tip van Thessa om een waszakje te gebruiken als de kersen gaar zijn. Slim

Grove nylon kunststof vitrage kan natuurlijk ook. Het zal zoiets zijn, maar dan een groter model:

 

DSCF542554341467635311.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Komt me bekend voor speets! Pas nog 3 kilo ontpitte kersen (zo gekocht bij de teler) tot jam verwerkt. Helaas bleken er toch nog pitten in te zitten, ze kwamen bovendrijven toen ik het schuim eraf schepte. Was toen wel blij dat ik geen blender had gebruikt en ik de meeste er nog met de schuimspaan uit kon vissen.

Link to comment
Share on other sites

Gisteren aardbeienjam en kersen-blauwe bes-frambozenjam gemaakt. Ben helaas een deel van de potjes alweer kwijt aangezien zowel 1 van mijn dochters als een buurvrouw sinsdien op visite zijn geweest

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vier kilo kruisbessen gejamd.

Echt heerlijke jam en de moeite waard, maar wat een werk

Je kunt de kontjes en steeltjes eraf halen met een mesje, schaartje of je nagel, maar misschien weet iemand een snellere methode?

 

Zijn er misschien mensen die het er gewoon aan laten zitten?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

O fijn Jet, dan is het hier ook de laatste keer geweest. Dát scheelt een hoop werk

Ziet er misschien niet zo mooi uit om weg te geven, maar dan eten we het gewoon allemaal lekker zelluf op

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

per pot 3 wasknijpers

 

 

geintje:

rode kool snijden,

in de pan: 1 sjalot gris met 4 kruidnagels erin, 1 kg rode kool, nootmuskaat slokje wijnazijn, schepje suiker of gembersaus als luxe. 100 g kleine blokjes gemberkoek en 45 min zachtjes koken 2 appels-jonaoid-appelstukjes erbij, nog 5 minuutjes en dan alles roeren

afmaken met PZ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jam in weckpotten gedaan bij gebrek aan jampotjes. Vandaag al twee open

(Schone potten (idem deksels en ringen) tot de rand gevuld met gloeiende jam en meteen ring + deksel + klemmen erop).

 

Hoe zal ik dat aanpakken? In de weckketel, en hoe lang dan? Of opnieuw in de pan verhitten?

 

(Invriezen is geen optie).

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Bij gebrek aan een werkende kookplaat, van de week maar in andermans keuken jam gemaakt van rode bessen, rode kruisbessen en Japanse wijnbessen. Kreeg toen nog een heerlijk potje jam van jostabes, rode bes en wat muntblaadjes!

Link to comment
Share on other sites

Courgette zoet(zout)zuur:

Met twee courgettes van de ene buurvrouw, met bloemkooltje van de andere buurvrouw en van mijzelf: rode ui, roze ui, oerpreibolletjes'15, knoflook'15, venkelgroen + bloem, pepers, paprika en een paar knoflookbloemtopjes die ik nog had liggen.

Ingemaakt met een mix (voor 5 liter inmaak) uit Hongarije. Moest ik eerst de gebruiksaanwijzing door de google translate halen, in etappes want anders werd het wel een heel raar verhaal.

Mix proefde behoorlijk zoutig dus nog wat azijn toegevoegd, beetje turmeriek/kurkuma voor de kleur en wat extra mosterdkorrels in de pot.

Zijn 6 grote potten vol geworden. Ben benieuwd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...