Jump to content
Jorieke123

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)

Recommended Posts

Appelsap uit de stoompan. Eerste lading de kleine appeltjes van de buurvrouw, hoeven we die niet te schillen e.d. om er toch iets aan te hebben. Goed voor drie wijnflessen vol met lekker sap.

 

En helaas pot courgettesoep moeten weggooien. Was al gewaarschuwd dat courgettes "gaan werken" en helaas gebeurde dat ook. Dus de weckdeksel ging los. De andere potten heb ik de klemmetjes op laten zitten. Hopelijk ontploffen deze dan niet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hee Jet.

Met gewone suiker laten inkoken. Verder niks. Kweepeer.nl

Duurt effe...maar lukt meestal. Een enkel keer is hij te dun, kook ik gewoon nog een keer in.

Nu is hij goed....dikte van...gelei...denk ik!


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanmorgen kweeperenjam gemaakt volgens het blog: http://appeljaminfrankrijk.blogspot.com/

Daarna met Lie de Japanse kweetjes die we van Goldfish hebben gehad schoongemaakt. Ik heb de pitten eruit gehaald, verder niks, en samen met water op de houtkachel gezet waar het nu al enige uren staat te borrelen.

Over een half uurtje gaan ze van t vuur af en na ietwat afkoelen door mijn mooie Zweedse vruchtensapzak. Misschien had ik de peertjes nog wat na moeten laten rijpen in de huiskamer, enige waren nog groen vanbinnen maar het ruikt hier wel verrukkuluk. Proeven met een vinger in het sap heb ik gedaan, flink zuur! Nog eens zoeken of ik een blog kan vinden met enige aanwijzing voor de hoeveelheid suiker.24AB5230-FAC6-4E9D-AC52-5B0F527BE26B48821570633095.jpegEDF69DB9-9869-41D8-A3C1-EF94EC7E88C624941570633097.jpeg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zweedse vruchtensapzak

@Appelvrouw ... wat moet ik me daarbij voorstellen? Ben hier met neteldoek aan het prutsen... als het gemakkelijker kan weet ik dat graag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daarna met Lie de Japanse kweetjes die we van Goldfish hebben gehad schoongemaakt. Ik heb de pitten eruit gehaald, verder niks, en samen met water op de houtkachel gezet waar het nu al enige uren staat te borrelen.

Over een half uurtje gaan ze van t vuur af en na ietwat afkoelen door mijn mooie Zweedse vruchtensapzak. Misschien had ik de peertjes nog wat na moeten laten rijpen in de huiskamer, enige waren nog groen vanbinnen maar het ruikt hier wel verrukkuluk. Proeven met een vinger in het sap heb ik gedaan, flink zuur! Nog eens zoeken of ik een blog kan vinden met enige aanwijzing voor de hoeveelheid suiker

 

Ik was ze alleen even gaan met pit en al in de pan en dan kapot laten koken.

dan uit laten lekken en dan even kijken hoeveel sap je hebt dan voeg ik gewoon gelei suiker toe, die halve hoeveelheid volgens wat er op het pak staat zo ongeveer

Share this post


Link to post
Share on other sites

De gelei is inderdaad de rode.

Wat kun je ermee....op je boterhammetje/ beschuitje. ( kleinzoon is er dol op)

In de yoghurt, lepeltje in je dressing......gewoon zo een lepeltje opeten, schijnt goed voor de luchtwegen, reuma en nog veel meer te zijn!


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kleur van de gelei verschilt per kwee heb ik gemerkt.

verschillende tinten oranje die richting geel gaan tot bijna rood toe.

Ik vind de gelei het lekkerst in de yogurt maar op geroosterd brood smaakt het ook goed.

Je kan hem ook als taart vulling gebruiken of tussen de cake.

 

Appelvrouw op het pak geleisuiker staat als het goed is ook voor gelei op niet alleen voor jam. Ik gebruik meestal iets minder (net hoe het uitkomt) omdat ik niet zo van heel zoet houd. En er zit veel pectine in kweepeer.

Ik voeg verder niets toe aan de gelei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je Angela, ik heb het vanmorgen gemaakt, met de Japanse kweepeertjes dus, met 500 gram gewone suiker en 250 gram speciaalsuiker op 1.3 kilo sap. Ik vond het sap sterk zuur, niet zoals het sap van de grote broer de kwee. Ik heb eerst het sap een kwartiertje ingekookt met de gewone suiker, daar werd het flink rood van. Toen geleertest die was nog niet in orde en ik vond het ook nog te zuur. Wel super aromatisch zeg! Toen dus nog 250 gram geleisuiker speciaal toegevoegd. Verder idd niets erbij, geen specerijen oid, smaaktest volgt.

8 potten confituur kwee gewoon en 8 potjes Chaenomeles Japonica geleiAA06DAB2-C4A7-47C1-A92F-D19939459DA198931570709667.jpeg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Restjes groente afval (uienschillen en kontjes, stukken prei etc etc) gaan bij mij in de "soepzak" en dan de vriezer in. Ook vleesbotjes gaan erbij. Als de zak vol is dan gaat de inhoud in een pan met water en trek ik er bouillon van.

Dat dus vandaag ook weer gedaan en daar twee en halve liter bouillon uit gewonnen.

 

Erny, wat een slimme actie van je, ik ga dit ook doen, merci!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zweedse vruchtensapzak

@Appelvrouw ... wat moet ik me daarbij voorstellen? Ben hier met neteldoek aan het prutsen... als het gemakkelijker kan weet ik dat graag.

 

Zoiets dus, ooit gekocht in Zweden. Prut erin en lekker een nachtje laten staan en door t gewicht is het meeste sap eruit.

A24C77E6-7EED-4B1B-8826-3CBF0959437344521570733210.jpeg7DE780F4-1EFD-4996-B24F-237C0B957BFB27711570733212.jpeg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi ding Appeltje!

 

Ik heb van ruim een halve kg peper sambal gemaakt. Voor het eerst! Jeetje, hijs loeiheet, maar lekker! Zó fruitig en smaakvol joh. Ben er blij mee en 4 anderen ook al.

 

802ec7de07d9843fdb32dd47bc2b5a4c.jpg

 

Wilde graag een vegan recept en heb uiteindelijk een paar recepten gecombineerd.

Pepers, ui, knof, 5 eetl suiker, beetje zout, sereh. Nog een kneepje citroen erbij. Het was zon heerlijk kruidige, pittige geur! Alles bakken tot vocht was verdampt. Dat was binnen een paar min al zo ver. Toen in potjes en klaar. Handschoentjes bij het plastic afval. Ik was als de dood dat het in mijn oog zou komen. Daar heb ik inmiddels ervaring mee, echt niet best.

 

Spullen goed schoongemaakt. Vervolgens in de sambalpan risotto gemaakt. Pompoommpoooommmmm

Mamaaaa, deze risotto is veeeeeelstepittig! Welnee, stel je niet aan. Mama neemt een hap en warempel... de pan was nog steeds pittig ik heb niks gezeg. Gewoon dooreten jongens, gewoon dooreten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja hoe komt het toch dat meerdere zeer handige keukenspullen niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Zoals de mooie Balls jars (inmaakpotten) in allerlei fijne maten met vervangbare inlegdeksels ( ja bij hele dure fancy websites voor veel poen) en ook deze sapuitlekker. Het Zweedse merk is geloof ik Jansons maar kan t ff niet vinden.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Grork

wat een slimme actie van je

Deze eer kan ik niet opeisen, heb het van het preppersforum.

 

@Appelvrouw, das inderdaad handig, nu hangt mn doek aan het deurtje van het aanrechtkastje heel erg in de weg te hangen te druppen in een bak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ongeveer 10 kg tomaten in de vriezer liggen. En de vriezer is bomvol.

Ik ga de tomaten zo ontdooien en uit laten lekken (dat is een bijkomend voordeel van ingevroren tomaten, er verdwijnt al heel veel zurig vocht).

Morgen opzetten met knoflook en ui voor een basistomatensaus. En dan wecken. Met echte weckpotten! Ben benieuwd want nog nooit eerder gedaan.


Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alternatief om te persen: pantybeen.

Eventueel eerst een knoop op kniehoogte. De kuit / voet is lastig te vullen.

Als gevuld: knijpen en wringen, met je handen.

 

Als je knijpt voor gelei word de gelei troebel Henk zo ook vruchtensap (Als je dat niet erg vind dan kan je gewoon knijpen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb heel veel potjes met courgette in het zuur ingemaakt. Ik denk wel zo’n potje of 100. Maar niemand gaat hier met lege handen weg. Meestal sparen vrienden en familie lege potjes voor ons. Ook lege crème potjes. Iemand bij ons op de tuin maakt daar calendula zalf van de goudsbloem. Heel fijne zalf is dat. Verder hebbik eindeloos vele potjes met jam gemaakt. Ik heb ook nieuwe combi’s geprobeerd. De rabarber is inmiddels allemaal op. Heel veel potten met courgette soep. Ben nu bezig met heel veel appelmoes en stoofpeertjes. Het is gewoon verslavend.

Angela: die perzikenjam is heerlijk! Hoe krijg je die zo stijf met weinig suiker en zonder geleisuiker?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mooi ding Appeltje!

 

Ik heb van ruim een halve kg peper sambal gemaakt. Voor het eerst! Jeetje, hijs loeiheet, maar lekker! Zó fruitig en smaakvol joh. Ben er blij mee en 4 anderen ook al.

 

Pepers, ui, knof, 5 eetl suiker, beetje zout, sereh. Nog een kneepje citroen erbij.

 

 

Tja, die potjes van...…. is dan gewoon zoute zooi.

Om hem minder heet te maken; rode ui en paprika bij de pepers. Ook lekker; gembersiroop! Ook ik maak graag sambal .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...