Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

het was een speurtocht, maar volgens mij gaat het om inleggen:

 

Inleggen van augurken, peren, citroenen kortom: Inleggen van groenten en fruit

Inleggen van groenten is iets wat bekend is bij velen, echter u kunt nog veel meer inleggen. Denk bv aan bospaddestoelen, mango, paprika, aubergines, uien en ga zo maar door. Inleggen kan op verschillende manieren.

 

De ingelegde groenten bederven niet als de zuurgraad van het kookvocht tenminste 2 procent is. Azijn heeft een zuurgraad die tussen 5 en 6 ligt en kan daardoor ook iets worden verdund.

Citroensap heeft een zuurgraad van 10 procent.

 

Hoe werkt inleggen?

Eerst moet u ervoor zorgen dat de groenten of het fruit dat u gaat gebruiken nog heel weinig vocht bezit. (Als er nog teveel vocht in de groenten zit dan zal de zuurgraad door het vocht gaan dalen.)

Dit doet u door vocht aan het product te ontrekken door het in zout te leggen, te bakken in een oven, te drogen in een voedseldroger of te koken en dan onder te dompelen in zout water.

Een dun laagje olie over het ingelegd product zorgt er voor dat er geen lucht meer bij de groenten kan.

U hoeft een ingelegd product dus niet te wecken in een weckketel.

 

Maar of het nou een fermentatie is of niet: het resultaat is datgene dat telt

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Ai ai aiiii....

kinderfeestje, 8 uitzinnige kleuters en een verjaardagsdiner later, ben ik mijn zalm vergeten uit de pekel te halen.

 

Jank! Ligt nu in een bak met water na het zo’n 10 min afgespoeld te hebben onder stromend water... zucht. Is het nog te redden of heb ik dit vanochtend om 7 u helemaal verkeerd aangepakt?

Link to comment
Share on other sites

ook wel eens meegemaakt met forel die gerookt moest worden (natte pekel)

goed spoelen en laten liggen in schoon water, nogmaals spoelen en vooral goed laten aandrogen voor het de rookoven ingaat!!

Het resultaat hier was een ietsje zoutere forel dan dat we gewend waren, maar zeker niet verkeerd

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wow, ziet er goed uit!!

 

Wij eten straks stamppot eeuwig moes. Ik vind het verbazend dat die plant zo onbekend is, want het hele jaar groen, makkelijk te vermeerderen/vervangen en de kinderen vinden hem lekkerder (wat milder/zachter) dan boerenkool of palmkool. Ik heb hele stengels geoogst en meteen weer wat stekken gemaakt. Alleen na de zomer is hij meestal vol rupsenvraat, maar dat is niet erg want op dat moment eten wij hem toch niet.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Het voordeel van helpers die niet meer weg kunnen vanwege de lockdown’ ze vinden alles leuk om te doen om ons te helpen.

Vandaag hebben ze viooltjes geplukt ( Viola odorata) maarts viooltje, voor violenazijn en violensiroop.AEABEC88-1C79-4F44-9C1C-C38BC5C8CA5E.jpeg.fe4f0d681598e39c834be05c84039bff.jpeg

  • Like 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@appelvrouw Oh wauw! Wat veel! En van violen-azijn noch siroop had ik ooit gehoord. Kun je de smaak een beetje omschrijven?

 

Hier restjes weggewerkt in een nieuwe batch bouillonpasta.

Deze keer met wat laatste zaken uit de inkuil:

- pastinaken

- verrimpelde worteltjes

- Een dikke, wat stug geworden knolselderij

- paar uien

- en wat verse olifantenknoflookprei

- uit de vriezer wat paprika

- en wat eerste handen vol verse tuinkruiden

Met zeker 11% van t totale gewicht in kaaszout.

 

En dan dus in potjes

 

Ik zou soms wel willen dat ik iets meer had van @henkg en ook zo precies was met alles.

Zo baal ik steevast bij het inmaken van zaken: ik heb óf te weinig potjes uitgekookt en netjes schoongemaakt, óf te veel.

Het eerste geval is natuurlijk vervelender, maar van t tweede baal ik toch ook.

 

Enfin. Het zit niet in de aard van t beestje, vrees ik. En dus had ik deze keer 4 potjes te veel schoon gemaakt. Nou ja. Het kan heus erger.

Want heb ook een prachtig voorraadje wél vol weer.

 

 013cfe19644a7f9faf1165ae73fd0f34.jpg

 

 

Voor de mensen die t nog niet kennen: bouillonpasta gebruik je ipv bouillonblokjes, voor extra smaak aan sauzen, soepen en bijv gehakt. Rauw is het níet lekker trouwens. Dus gooi het niet door je dressing ofzo (was écht niet lekker)

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

@Charly Dank, nu weet ik eindelijk wat ik nog met alle pastinaak en wortel kan doen. :) Maare, wat is kaaszout?

Te veel potjes, dat doe ik ook altijd. Te meer omdat ik niet van elk potje weet hoeveel erin gaat, dus heeft uitrekenen ook niet zoveel nut.

 

Gisteravond nog even rabarberaardbei-jam gemaakt, met verse rabarber en aardbeien die nog in de vriezer zaten.20200412_094518.jpg.570fe62d753cdb92cd1761fe4ff481e2.jpg

 

Edited by Anna3
Link to comment
Share on other sites

Wauw! Dat is zo’n lekkere combi, rabarber en aardbei, mmmmm!
Heb je die crumble van Jamie al es gemaakt? Die is vast ook lekker met dat spulletje! (Ik neem me direct voor om straks een taartje te gaan bakken. :) )

Kaaszout, oh eh gewoon, zout zonder jodium. Wordt toch wel es kaaszout genoemd? Of is dat gewoon een naam die ik eraan geplakt heb? Sluit ik niet uit. Hahaha.
Succes!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

21 uren geleden, Charly zei:

je de smaak een beetje omschrijven?

Zurig bloemig kruidig. Tja zegt niks dus. Behalve de kleur vind ik er niet speciaal veel aan eerlijk gezegd, misschien moet ik een betere toepassing vinden dan in de vinaigrette🤨

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Uitkoken, dat vind ik dan weer veel werk. Potjes afwassen/afspoelen en dan een kwartier in de oven op 110 graden. Wel met glas en al opwarmen, anders krijg je scherven.. Werkt perfect! Deksels kook ik wel uit, maar dat kan gewoon in een klein pannetje.

Edited by Anna3
Link to comment
Share on other sites

Ik heb een doos biologische citroenen gekocht. Ik heb al citroencurd gemaakt, ga nog limonadesiroop maken, en ik wil wat van de schillen koken in suiker en dan drogen/suikeren. 

Maar ik heb er ook wat kleinere groene citroenen bij zitten. Gewoon rijp volgens het briefje, maar wat doe ik daar nou eens mee? Ze zijn wat klein om te persen, al kan dat natuurlijk gewoon. Maar misschien kan er nog wat leukers mee? 

Marmelade maken? die wordt wel groenig dan, maar das alleen wat gek voor het oog? 

Citroen op zout (wat Appelvrouw van de winter maakte) zie ik niet zo zitten, ik zou niet weten waar ik dat voor gebruik? 

 

IMG_0635.JPG

Link to comment
Share on other sites

De bloemkoolplanten die rustig  over de winter in de kas hebben gestaan, begonnen te groeien en de kolen gingen, waarschijnlijk door de warmte van de kas uitelkaar groeien.

Dus allemaal geoogst en er een lekker bloemkoolsoepje van gemaakt.

Link to comment
Share on other sites

5 uren geleden, Jorieke123 zei:

Citroen op zout (wat Appelvrouw van de winter maakte) zie ik niet zo zitten, ik zou niet weten waar ik dat voor gebruik? 

In kleine stukjes snijden voor door een salade of een warme middenoosterse maaltijd. Geeft een typische, maar heerlijk frisse smaak. Zou ik niet te veel van maken, want je gebruikt er maar weinig van.

Als ik veel citroen of sinaasappel heb, rasp ik de schil en pers ik 'm daarna uit. Sap doe ik een ijsklontjestray in de vriezer, om later in een verzamelbakje te doen, de rasp gaat ook in een bakje of zakje de vriezer in. Zo heb ik altijd wel wat op voorraad, ook buiten het seizoen.

Link to comment
Share on other sites

Getver wat ziet dat er lekker uit. Ik ga ook een kist bestellen via farmfunding!

Dacht ook nog aan invriezen. Maar met een kleine variatie: plakjes. Schijfjes zegmaar. In muffin-vorm leggen, water erop. Invriezen. Uit de vorm halen en in plastic zak of bak en dan in een kan water gooien in de zomer met wat munt.
Ziet er leuk uit.

Maar volgens mij ben ik te laat met m’n tip. Wat zal jullie huis lekker ruiken nu!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...