Jump to content
Sign in to follow this  
Jorieke123

Vaste groente: Zeekool (Crambe maritima)

Recommended Posts

Algemeen topic over zeekool.

 

Ik heb nu een paar jaar zeekool staan. Ik heb sinds dit jaar nieuwe plantjes omdat mijn enige oudere plant dood ging. Er heeft volgens mij een woelmuis aan zitten vreten.

 

Deze jonge planten hadden het wat zwaar deze lente, ze leken last te hebben van het vochtige weer? Niet iets wat je verwacht bij ZEEkool Maar nu ik het veldje mooi schoon en droog houd (geen overhangende natte bladeren van andere planten bijv. en geen onkruid, dus de planten staan luchtiger) en ze af en toe wat brandnetelgier geef, knappen ze zichtbaar op.

1 van de planten was half omgevallen en de wortelknol rotte in. Maar nu door mijn verzorging, en een lichte aanaarding (zodat er geen vliegjes op het rottende stuk af komen ) EN het droge weer, komen er nieuwe scheutjes uit de grond zetten

 

IMG515085791468819699.JPG

IMG514676191468819681.JPGIMG514927311468819690.JPG

 

Ik hoop er over een tijd (paar jaar) toch wel leuk van te kunnen oogsten in het vroege voorjaar. En zal hier bij gaan houden hoe en wat. Wie van jullie teelt deze plant?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een paar keer een poging gedaan maar helaas niet gelukt. De plantjes vielen steeds ten prooi aan de hongerige monden van andere tuinbewoners ondanks mijn maatregelen daar tegen.


Met vriendelijke groet,

Wim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goh, ik had echt nooit van zeekool gehoord. Toch ziet het er wel vertrouwd uit, mogelijk dat ik het wel langs Schotse kusten in het wild heb zien groeien, of elders.

Het lijkt me wel iets voor mijn tuintje, per slot is dat deel van de oude Middelsee, alleen je moet iets van 60 cm graven voor je de oude zilte zeebodem tegenkomt - vertelde iemand me vandaag, ik heb zelf nog niet zo diep gegraven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik lees ergens: De gebleekte scheuten worden als asperges geteeld en smaken ook zo.

Smaakt het echt naar asperges, lekker?

 

IK heb er namelijk wel een mooi plekje voor: vlak aan de licht zilte sloot (kreek). Kunnen ze makkelijk af en toe een puts brak water krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze staan bij jou buitendijks op de drogere delen van de slikken en schorren Henk. Wel beschermde planten dacht ik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerste oogst!! Weinig smaak er aan, wel lekker knapperig en fris, als bloemkool. Ik heb er nu een hartige taart mee gemaakt samen met de 1e paar asperges. Maar je zo de stengels ook zo lekker rauw kunnen eten.

Er zijn bleekpotten voor zeekool, die zijn wat lager en breder dan die voor rabarber. Maar ik heb die hoge van de rabarber gebruikt, en de stenges kwamen gewoon tot het deksel hoor. Ik had misschien ook wel wat eerder kunnen oogsten

 

IMG424240201524586187.JPGIMG424415501524586189.JPGIMG424639081524586192.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wauw!!! Dat ziet er spectaculair uit hoor, die bleke jongens. Goed om te lezen dat het ook prima te eten was. Eet je ze alleen gebleekt?


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik lees op de website van Mergenmetz dat je de gebleekte stengels het beste incl. een stukje van de wortel snijdt. Voor bewaarbaarheid (dus niet van toepassing voor mij want ik snijd wanneer ik nodig heb...) en zodat de stengel niet steeds hoger boven de grond uit komt. En dat doet die van mij al wel ja. Op de foto zie je dat niet want ik heb ze wat aangeaard juist omdat die wortels zo omhoog groeien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe moet ik deze zeekool nu scheuren?

Kan ik de wortels, eventueel in stukjes, ook gewoon in potjes stekgrond zetten?

 

IMG2018081311241132564091534154950.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee. Wortelstek werkt niet bij zeekool. Wat ik zie in de kop van de plant, gelijk boven de wortels dus, zijn 3 'planten' die je dus los van elkaar zou kunnen verder kweken. Los snijden van elkaar, wat wortels laten zitten helpt wel en dan het grootste blad er af, eventueel wat blad laten zitten en dat halveren ( verdamping beperken ). De 3 delen los oppotten of uitpoten ( niet in de volle zon dan een tijdje ) en die delen gaan nu nog aan de groei. wellicht bij zware vorst iets beschermen de 1e winter, al kan de plant veel hebben hoor.

Uiteindelijk op zonnige plek uitplanten.

 

Dit alles als je het erg leuk vind om te doen, nwe plantjes kopen kan natuurlijk ook. Of zaaien ? Kosten 3x niks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Bit,

 

Bedankt voor je antwoord.

Inderdaad, ik zie er ook 3 'planten' in, maar lossnijden wordt chirurgisch lastig omdat de wortels in een hoek zijn gegroeid.

 

Ik heb het arme ding gewoon zo weer teruggeplant in de volle grond, wel op een leuker plekje. Ik wacht nog wel een paar jaar tot e.e.a. wat duidelijker is

 

Ik heb 6 zaadjes nu van de enige 2 planten die ik heb kunnen ontkiemen 3 jaar geleden, ze schijnen lastig te kiemen en dat is dus ook mijn ervaring.

 

De foto is enige maanden geleden, héél florissant groeit t niet.

 

IMG2018062812385133348671534164685.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...