Jump to content

Fermenteren


Look
 Share

Recommended Posts

Ik heb mijzelf het boek "Verrot lekker" cadeau gedaan en ben begonnen met fermenteren. Wij willen graag iets minder afhankelijk worden van de diepvriezer. Naast het drogen van groenten is fermenteren ( gecontroleerd laten rotten) een manier om voedsel te bewaren. Vroeger thuis had mijn moeder in de kelder 2 bruine Keulse potten. In de één zat gezouten andijvie ( erg lekker) en in de andere gezouten snijbonen. De Keulse potten en de kennis is helaas verloren gegaan en mijn moeder weet het ook niet meer.

Dus nu heb ik: 1 kleine hoeveelheid bietjes in een glazen pot. Die ruikt goed.

Ik heb ook een recept met 1 gele courgette en rozijnen geprobeerd en die ga ik straks weggooien, want die ruikt en proeft niet lekker.

Ik heb mijn eerste portie zuurkool staan van spitsboog en dat ziet er redelijk uit.

Het wordt een nieuw avontuur.

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link to comment
Share on other sites

Leuk hoor fermenteren, heb ook een grote zuurkoolpot klaar staan om ooit Kimchi te maken. Alleen de slakken werkten dit jaar niet mee dus geen gepaste oogst om in te maken. Project doorgeschoven naar volgend jaar.

 

Hier nog een topic over fermenteren:

gefermenteerde-groente-t10290.html

 

En als je rechtsboven in het zoekvak: Zuurkool intypt dan krijg je een heel aantal topics over het maken van zuurkool.

Link to comment
Share on other sites

Hoe je bonen inmaakt met zout is nog wel terug te vinden op internet. Of het verstandig is, is een tweede.

Vroeger was hoge bloeddruk een veel voorkomende kwaal door al dat inmaakzout. Mede daardoor sliepen mensen destijds vaak half zittend.

Daarom waren die bedsteden zo kort, al waren de mensen destijds ook wel een stuk kleiner dan nu.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

idd, er zit toch vrij veel zout in (tot 5 gewichts% zout), je krijgt snel meer dan de adh van 6 g/dag

 

hier wel ge-experimenteerd met fermenteren van van alles en nog wat, maar vond persoonlijk alleen de zuurkool lekker, dus die blijft (max 1,5 gewichts% zout)

 

door de non-winters van de laatste tijd hebben we ook een veel langer oogstseizoen dus bewaren wordt wat minder belangrijk dan vroeger mi (en de kinderen zijn de deur uit.... )

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...