Jump to content

besmettingsgevaar bij mest?


Dakmoes
 Share

Recommended Posts

Even een vraagje waar ik hier op MF zo snel nog geen antwoord op vond: ik bemest mijn moestuin met gedroogde koemestkorrels en konijnenkeutels (meestal gaan die eerst op de composthoop, maar soms ook gelijk op de grond). Daarnaast schijten diverse vogels stukjes onder. En ik gooi af en toe een plasje van mezelf op de grond, heb dit voorjaar brandnetelgier gemaakt (twee keer daags emmer met klontjes suiker omgeroerd) en compostgier (idem) en dat er natuurlijk ook over uitgegooid.

Hoe zit het nu met besmettingsgevaar door schadelijke bacteriën?

 

Ik heb het aan het voedingscentrum gevraagd, maar die gaven als antwoord: "Kook het allemaal". Dus ik: "Serieus? Sla? Radijsjes? Frambozen?". Zij: "Ehh… We gaan erover vergaderen. Misschien moeten we toch eens iets op de website plaatsen".

Dat was in mei. Nog niets op de website. Ondertussen kweekt half Nederland al voor het derde jaar in de AH moestuintjes. Ambtenaren…..

 

Maar goed, het enige dat ik hier op MF las is dat speets (meen ik) schreef dat de meeste e.coli bacteriën er wel door de grond uitgehaald worden en verder vindt iedereen (ik incluis) dat we niet debiel moeten doen over wat pathogenen, goed voor de weerstand, maar…. mijn schoonmoeder is in hele broze gezondheid en die eet ook sla uit mijn tuin, zij heeft gelukkig smetvrees dus wast het grondig, maar toch… ik zou echt geen infectie op mijn geweten willen hebben.

 

Dus gegeven het feit dat ik biologisch tuinier en daarom de microben & schimmels een warm hart toedraag, maar dat daar ook boefjes tussenzitten, is de vraag hoe gevaarlijk ik bezig ben?

Het doorzettingsvermogen van onkruid is bewonderenswaardig

Link to comment
Share on other sites

Het Voedingscentrum kan weinig anders dan dat advies geven.

Stel dat ze zeggen dat je een en ander rauw kunt eten en iemand wordt er bij hoge uitzondering ziek van, dan krijgen zij dat op hun brood.

 

Het moet wel heel erg gek lopen willen er zoveel pathogene bacteriën op je groenvoer zitten dat je een besmetting oploopt.

Met schimmels ben ik voorzichtiger.

Het is wel goed om het spul even te wassen, maar ook dan is het niet steriel.

 

Ik heb een verminderde afweer en ben meer beducht voor besmetting via de handen van anderen (c.q. winkelwagentjes, geld enz.) dan voor de producten uit mijn tuin. Ik gebruik verse paardenmest en zolang er geen cholera of paratyphus heerst, maak ik me geen zorgen

 

P.S. ik was het niet, over die e-coli, maar de meeste e-colistammen zijn niet pathogeen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

ik ben ook niet bang voor besmetting, planten filteren zelf erg goed, eventueel opspattend spul komt op de onderste bladeren meestal en die gaan er toch af, de zon steriliseert de toplaag denk ik, er zijn zat bacteriën die andere killen

wel alles goed wassen evt in azijn water evt met zuiveringszoutoplossing

 

maar idd, geen garantie dat het altijd goed gaat en dan moet je koken linkje

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Bacterien en schimmels zullen wel meevallen. Veel pathogegen overleven niet lang zonder goede condities en bovendien moet je aardig wat binnenkrijgen voordat je ziek wordt.. Uiteraard wel wassen zodat het aantal nooit echt hoog kan zijn. Het zijn meer de wormen waar we last van kunnen krijgen. Vandaar ook het voorzichtig zijn met ontlasting van vleeseters.

Link to comment
Share on other sites

Gedroogde koemestkorrels lijken me geen goed substraat voor overleving van menselijke pathogenen. Konijnenkeutels: weet ik niets van en brandnetelgier lijkt me ook heel veilig.

 

Wat moet je niet doen?

Je moet bijvoorbeeld heel erg uitkijken met irrigeren van je moestuin met slootwater. Hierin kunnen menselijke pathogenen als E.coli O157:H7 en Salmonella soorten zitten, zeker als er koeien langs de sloot staan want de koeienpoep kan in de sloot komen.

 

Verse rundermest kan deze bacteriën bevatten.

Er is een goede kans dat als de verse mest direct in contact komt met bijv. een slaplant de pathogenen aan de buitenzijde van de plant gaan zitten. Daarnaast is er een kleine kans dat de pathogenen uit de mest via de grond worden opgenomen door de plant! De bacteriën kunnen zich in de houtvaten niet alleen handhaven , maar zelfs vermenigvuldigen!

Dan heeft wassen dus geen zin meer. Opname via de mond van 10-200 pathogene bacteriecellen (afhankelijk vd soort) kunnen al beruchte symptomen veroorzaken binnen 24 uur

 

Hoe dan ook, het gebruik van verse rundermest in de moestuin is altijd af te raden Het is bekend dat de concentratie pathogenen in verse rundermest afneemt naarmate de tijd vordert. Dus beter om oudere (of zelfs gecomposteerde) rundermest te gebruiken.

 

Of natuurlijk gedroogde koemestkorrels, konijnenkeutels en brandnetelgier! Ik zou me geen zorgen maken over de veiligheid van jouw zelf geteelde slaplanten voor je schoonmoeder.

Link to comment
Share on other sites

Bacterien en schimmels zullen wel meevallen. Veel pathogegen overleven niet lang zonder goede condities en bovendien moet je aardig wat binnenkrijgen voordat je ziek wordt.. Uiteraard wel wassen zodat het aantal nooit echt hoog kan zijn. Het zijn meer de wormen waar we last van kunnen krijgen. Vandaar ook het voorzichtig zijn met ontlasting van vleeseters.

Gewoon net zoals je katten om de zoveel tijd een ontwormingskuurtje nemen. Kost geen geld en is niet schadelijk.

Link to comment
Share on other sites

Gewoon net zoals je katten om de zoveel tijd een ontwormingskuurtje nemen. Kost geen geld en is niet schadelijk.

 

Meen je dat nou serieus? Ontwormen heeft totaal geen zin als je (of je dier) niet daadwerkelijk wormen hebt/heeft. Het werkt niet preventief. En tsja, wat is 'schadelijk', je gaat er niet dood aan, maar het blijft wel gif.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik wel weet is dat een openbare wc vaak niet zo smerig (onhygiënisch) ais als je denkt. Het overgrote deel van de bacterien van iemand anders zijn ontlasting kunnen niet zo lang overleven zonder een 'gastheer'. Daarom zijn deurklinken en toetsenborden vaak veel onhygiënischer.

 

Dit wetende kan je hier voorzichtig uit concluderen dat de schadelijke bacteriën in de grond waarschijnlijk een erg lage concentratie heeft.

Link to comment
Share on other sites

@ Pippi: er zijn ook niet-giftige ontwormingskuren hoor, op basis van kruiden.

 

Alleen dat dat niks kost zoals Claudia69 zegt, dat kan ik dan weer niet onderschrijven.

Ik ben dan ook wel benieuwd op welke gratis ontwormingsmiddelen Claudia doelt?

 

Overigens hebben mensen en dieren ALTIJD wormen, en kan het wel degelijk zinnig zijn om regelmatig een ontwormingskuur op basis van kruiden (of voeding!) te nemen, om te zorgen dat het lichaam zo onaantrekkelijk mogelijk is voor wormen, zodat de populatie binnen de perken blijft.

Zelf neem ik gedurende de 3 dagen van de Volle Maan (als wormen en parasieten het meest actief zijn) extra antiparasitaire voeding (knoflook, pompoenpittenolie en pompoenpitten, en soms ook nog bepaalde specerijen).

Link to comment
Share on other sites

Besmetting van groenten door de mest die je gebruik lijkt me niet zo grote kans. Daarnaast komen van nature allerlei bacterien voor in de aarde, lopen er vele insecten, slakken, vogels, muizen en mollen langs, onder en over je planten die ook drager zijn van hun eigen flora.

Echte voedselpathogenen zoals Salmonella, campylobacter of E. coli O157 kunnen niet op deze manier in het voedsel komen tenzij je mest vers bij je planten doet en deze dezelfde week nog gaat consumeren. E. coli is een darmbacterie en houdt het op planten niet zo lang vol omdat het te koud is.

Het grootste deel van de bacteriën kunnen onze maag niet passeren zonder daar gedood te worden.

Als je een lage weerstand hebt moet je natuurlijk oppassen maar vlgs mij hoef je je in dit geval geen zorgen te maken, zolang je alles goed afspoelt.

 

Dat mensen altijd wormen bij zich hebben is mij nieuw voor me en volgens mij klopt dit ook niet. De wormeneieren zitten vaak in grond door ontlasting van andere beesten. wederom is afspoelen voldoende. Preventief gebruik van antiworm middelen lijkt me niet echt zinvol. Aarswormen zijn het meest voorkomend en eigenlijk alleen bij kinderen. lintwormen e.d. merk je snel genoeg want daar wordt je echt ziek van en andersoortige wormen komen hier niet veel voor en komen vooral door slechte hygiene.

Link to comment
Share on other sites

@ bio-fee: Het is absoluut niet waar dat mensen altijd wormen hebben. Dat is zelfs eerder uitzondering dan regel in Nederland.

 

@ svvoorden: Van lintwormen word je helemaal niet snel ziek. Ze geven zelden klachten.

 

Wel kunnen spoelwormen bij kinderen een enkele keer problemen geven als de larfjes - doordat op jonge leeftijd de afweer nog niet goed op peil is - door het lichaam gaan migreren en bijvoorbeeld in de longen terecht komen. Maar dat zijn gelukkig uitzonderingen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Helaas is het zo dat de reguliere ontlastingsonderzoeken waarmee men probeert parasieten aan te tonen, erg te kort schieten dat je daardoor een vals beeld van veiligheid kunt krijgen. Daarnaast worden de klachten die door parasieten veroorzaakt worden, amper door artsen herkend.

 

Parasieten/wormen bij mensen komen wel degelijk veel voor, alleen normaal gesproken in slechts kleine getale zodat je er niet ziek van wordt. Ook onze huisdieren hebben ALTIJD parasieten; het regelmatig ontwormen zorgt er alleen maar voor dat de aantallen binnen de perken blijven zodat het dier er niet ziek van wordt.

 

Mijn kinesiologe adviseert aan iedereen die huisdieren heeft om tweemaal per jaar preventief een kuur te nemen.

Link to comment
Share on other sites

Echte voedselpathogenen zoals Salmonella, campylobacter of E. coli O157 kunnen niet op deze manier in het voedsel komen tenzij je mest vers bij je planten doet en deze dezelfde week nog gaat consumeren. E. coli is een darmbacterie en houdt het op planten niet zo lang vol omdat het te koud is.

Het grootste deel van de bacteriën kunnen onze maag niet passeren zonder daar gedood te worden.

 

Een klein citaat van een site van het RIVM:

"Besmetting van mensen kan verlopen via de voeding (bijvoorbeeld door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of het drinken van ongepasteuriseerde melk), of door contact met besmette mest. Met name herkauwers zoals runderen en schapen, vormen het belangrijkste reservoir voor shiga-toxine producerende E. coli (STEC) en scheiden de bacterie uit in de mest.

 

Wanneer de bacterie buiten het dier komt, overleeft hij nog maanden in de grond en weken in het water (of langer wanneer de temperatuur lager wordt). De mest is daarmee de belangrijkste besmettingsbron en direct contact levert een verhoogd risico op besmetting."

 

Pathogene E.coli's kunnen zich dus prima handhaven in omstandigheden veel lager dan de optimale temperatuur van 37 graden.

 

Één van de bekendste voorvallen met infectie van spinazie met E.coli O157:H7 heeft in Salt Lake Valley U.S. plaats gevonden in 2006. Na het eten van voorverpakte besmette spinazie kregen een kleine 30 mensen nierschade (HUS syndroom) en bloedige diarree, waren er bijna 100 ziekenhuisopnames en 3 doden te betreuren. Oorzaak van de infectie van de spinazie was irrigatie met besmet water.

 

Juist die gevaarlijke bacteriën kunnen het zuurbad in de maag overleven, we nemen ze niet voor niets humaan pathogeen.

 

Tot slot nog een lijst met besmettingen van plantaardige produkten met humaanpathogenen, waargenomen van 2004-2007 (bron: Ecology and Risk Assessment of E. coli O157:H7 and Salmonella Typhimurium in the Primary Production Chain of Lettuce, thesis E. Franz, 2007)

 

2016-09-05214044441473104672.png

Link to comment
Share on other sites

@ Pippi: er zijn ook niet-giftige ontwormingskuren hoor, op basis van kruiden.

 

Alleen dat dat niks kost zoals Claudia69 zegt, dat kan ik dan weer niet onderschrijven.

Ik ben dan ook wel benieuwd op welke gratis ontwormingsmiddelen Claudia doelt?

 

Overigens hebben mensen en dieren ALTIJD wormen, en kan het wel degelijk zinnig zijn om regelmatig een ontwormingskuur op basis van kruiden (of voeding!) te nemen, om te zorgen dat het lichaam zo onaantrekkelijk mogelijk is voor wormen, zodat de populatie binnen de perken blijft.

Zelf neem ik gedurende de 3 dagen van de Volle Maan (als wormen en parasieten het meest actief zijn) extra antiparasitaire voeding (knoflook, pompoenpittenolie en pompoenpitten, en soms ook nog bepaalde specerijen).

 

Is dat dan niet meer een kwestie van weerstand opbouwen tegen parasieten? Want je lijf zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor parasieten vind ik iets anders dan een 'ontwormingskuur'.

 

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat iedereen altijd wormen heeft, net zo min als dat alle dieren altijd wel vlooien hebben of ze binnen no-time oplopen als ze niet (met gif) 'beschermd' zijn. Ik ben er zo langzamerhand van overtuigd dat een gezond lijf het best werkt tegen parasieten. Dat zaken als knoflook daarbij kunnen helpen simpelweg omdat knoflook je weerstand verhoogt, dat geloof ik best. Maar zowel jouw methode als de leer van de pharmaceutische industrie zeggen feitelijk dat je preventief dingen moet slikken of spuiten om te voorkomen dat parasieten de overhand krijgen, als dat waar zou zijn, zouden veel meer kerngezonde mensen en dieren veel meer last hebben van parasieten.

 

Het grootste verschil tussen jouw methode en de commerciële bangmakerij is uiteraard dat jouw methode gezond is, niet schadelijk voor het milieu, en daadwerkelijk meewerkt aan een gezonder lijf, dat alles in tegenstelling tot al die gifzooi, die in mijn ogen juist weerstandverminderend werkt. Maar ik denk dat gezond vreten en een beetje gezond leven de beste preventie is tegen parasieten.

Link to comment
Share on other sites

Pippi ik ben helemaal met je eens dat gezond eten en leven de beste preventie is tegen (een ziekmakende hoeveelheid) parasieten. En een onderdeel van dat gezonde eten zou m.i. het regelmatig nuttigen van antiparasitaire voeding/kruiden moeten zijn. Aangezien ons dagelijks menu daar vaak niet (voldoende) in voorziet, is het geen gek idee om tweemaal in het jaar een (natuurlijke!) kuur te volgen. Zeker als je huisdieren hebt, want die dragen altijd parasieten bij zich en door ze te knuffelen kun je via hun vacht, en ook als je gelikt wordt, makkelijk eitjes opnemen zonder dat je daar wat van merkt.

 

En dit is geen bangmakerij hoor.

Gewoon het aannemen van een gezonde levensstijl. Dan hoef je nergens bang voor te zijn.

 

Ik denk overigens wel dat veel meer mensen last van parasieten hebben, dan dat bekend is. Dit omdat (zoals ik al zei) artsen geen flauw benul hebben van de symptomen die je ervan kunt krijgen, en omdat dat de testen zeer slecht zijn, én omdat ten onrechte wordt aangenomen dat in onze westerse wereld besmettingen niet vaak voorkomen, dus dan wordt er bij klachten niet eens aan de mogelijkheid van parasieten gedacht.

 

Voor wie het interesseert, hier een zeer informatieve website van een arts die zich in het onderwerp gespecialiseerd heeft: http://www.praktijkvanas.nl/

Link to comment
Share on other sites

Wellicht was ik iets te kort door de bocht. Dat bacteriën taai zijn is bekend en faecale besmettingen van oppervlaktewateren dicht bij plaatsen waar vee staat is bekend. Dat deze maanden zouden blijven had ik eigenlijk niet gedacht.

Er is natuurlijk altijd een risico met slootwater naast weilanden maar het is natuurlijk niet te doen om je water en je mest continu te testen op dit soort pathogenen. Als je mest gebruikt die een jaar verteerd is zoals altijd aangeraden is dan is het risico zeer klein, zeker als je je spullen goed wast en nadenkt over wat je doet. Dat wilde ik eigenlijk aangeven.

 

Wat wormen in het lichaam betreft. Zolang je niet ziek wordt van dit soort parasieten hoef je ook niet te behandelen. Preventief tegen wormen met antiworm tabletten lijkt me onzin. Van bepaalde worminfecties is ook het vermoeden dat ze juist goed zijn voor de balans in je afweersysteem en de ontwikkeling van het afweersysteem bij kinderen. Het type respons op parasieten is anders dan tegen bacteriën of virussen.

 

Ik ga in ieder geval niet minder eten van mijn tuintje:)

 

Groeten Sjaak

Link to comment
Share on other sites

Bio-fee volgens mij gooi jij wormen en parasieten op een hoop.

Een maagdarmworm is een parasiet, maar een parasiet is niet per definitie een worm.

 

Op die site van Saskia van As staat letterlijk

 

b. Wormen en larven anders dan de aarsmade komen in Nederland zelden voor. Wormlarven die zich in de circulatie kunnen begeven zijn zeer zeldzaam in Nederland.

Dus jouw bewering dat mensen ALTIJD wormen hebben, klopt niet met haar (en mijn) bevindingen.

 

Wel denk ik dat infecties met eencellige darmparasieten (en dat zijn dus geen wormen) wel eens over het hoofd gezien worden in Nederland. Zeker de laatste decennia, nu mensen de hele wereld over reizen en domme dingen doen omdat ze de risico's niet kennen.

 

Maar ik ga er verder niet over bakkeleien.

 

Ik zou zeggen: schoenmaker blijf bij je leest en geloof niet alles wat je op internet vindt.

Laat je niet bang maken en ga vooral ook lekker door met tuinieren, bemesten en je huisdieren knuffelen

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Oh ik blijf ook zeker wel tuinieren, bemesten en met mijn dieren knuffelen hoor speets!

 

Maar je hebt gelijk, hier en daar gooi ik de parasieten door de wormen heen.

 

Schoenmaker blijf bij je leest, hmmm ik heb wel de nodige persoonlijke ervaring op basis waarvan ik de bovenstaande stukjes geschreven heb hoor, ik ga heus niet zomaar op alles af wat ik op internet vind. Ik zeg niet voor niks dat veel mensen besmet zijn zonder het te weten. Dat bleek ik zelf nl. ook en na de behandeling (met bioresonantie) voelde ik me duidelijk beter. En ik had van te voren geen idee dat mijn klachten door parasieten veroorzaakt werden... En zo ken ik inmiddels al wel meer mensen.

Link to comment
Share on other sites

Maar dat deed vroeger toch iedereen? Zonde om die meststoffen te verspillen.

Op veel boerderijen loost de plé nog steeds op de gierkelder van het vee.

En dat wordt vervolgens op het land gebracht (of tegenwoordig in het land).

Alleen weten veel burgers dat niet

 

Kijk ook even hier: urine-als-meststof-voor-de-moestuin-t531.html

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...