Jump to content

BlijeZadendoos 2016-2017 (Update 16.11.16)


Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Terwijl ik nog even wacht of er andere vrijwilligers zijn die de Blije Zadendoos willen coördineren voor het seizoen 2016-2017, begin ik alvast met de voorbereidingen door het openen van dit topic.

 

Hieronder alvast de spelregels, exact hetzelfde als vorig jaar:

 

 

Inschrijving BlijeZadendoos 2016-2017

 

De inschrijving is geopend.

 

Voor wie is het bedoeld?

De Inschrijving is open voor leden die minimaal 6 maanden lid zijn van het forum, en die een actieve houding hebben. Voor beginnende leden gaan er al ander zadenenvelloppes rond.

 

adres doorgeven

Je adresgegevens kan je naar mij sturen per PB.

Ontvangst doos

Degene die straks de doos ontvangt, neemt dezelfde dag contact op met de volgende op de lijst om adres uit te wisselen. Alleen als er daadwerkelijk contact is geweest, wordt de doos doorgestuurd.

Verzendmethode

Ik stel voor dat de zender en de ontvanger samen bepalen of er gebruik wordt gemaakt van DHL of Post.nl. Beide methodes hebben voor- en nadelen. DHL heeft trouwens óók de mogelijkheid om aan huis te bezorgen

Track & Trace

Zodra je de doos hebt verstuurd, zet je het Track & Trace nummer hier in dit topic.

Bewaartijd

Je hebt 3 a 4 dagen de tijd om de doos in te kijken en weer door te sturen. Als dit niet gaat lukken, geef dit zo snel mogelijk door in dit topic. Bij ziekte, regel je een huisgenoot, buur of zo om de doos voor je op de bus te doen.

Samen neuzen in de doos

Vind ik persoonlijk geen probleem, sterker nog: erg gezellig. Maak er een lokaal MTF-feestje van, van leden natuurlijk (niet je volkstuinvereniging uitnodigen, ha, ha..)

Aanvullen van de doos

Het is iedereen wel duidelijk dat je niet alleen mag graaien, maar ook terug moet doen in de doos. Als dat in evenwicht is, is het OK. Probeer je mede-forummers te verblijden en te verrassen met je bijdrage. Zorg dat bij al je zaad je naam staat, de naam van de plant, zaaiperiode en andere instructies, en evt. de oogstdatum (bij eigen oogst) of de gegarandeerde houdbaarheidsdatum (gekocht zaad). Geen losse zakjes zonder aanvullende informatie in de doos doen.

Meldingen

De doos is van ons allemaal. Meld hier wanneer je hem ontvangt, en wanneer hij de deur weer uit is (met Track & Trace code), en alle andere relevante info.

Buitenland

Ik ben geen voorstander van het versturen per post over de grens. Als de doos met iemand persoonlijk een grens passeert is er natuurlijk geen probleem. Regel een postadres (waar je natuurlijk persoonlijk kan ophalen) als je buiten Nederland woont. Ook terugsturen van buitenland naar Nederland is niet ok. Dit ook persoonlijk over de grens brengen svp.

Topic van de Blije Doos 2014- 2015

Ik ga er van uit dat de Geest van de Doos voortleeft in Ons Allen. Mocht iemand nog een pep talk nodig hebben over nut en verantwoordelijkheid enzovoort, dan verwijs ik naar Weknow van vorig jaar, want die kan ik toch niet overtreffen in uitleggen

blijde-zaden-doos-2014-2015-t15583.html

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 2 weeks later...

Ik zou ook wel mee willen doen, maar hoe 'hard' zijn nu precies de regels? Ik heb wel wat aan 'bijzondere' zaden liggen en zou dus wel bescheiden wat kunnen ruilen. Maar als de regels versoepeld zijn en er zitten nu allemaal 'gewone' dingen in de envelop, dan heeft het voor mij weinig zin, want daarvan heb ik inmiddels wel genoeg voor 2017. Ik bedoel dat niet akelig en sorry als het zo overkomt, maar is het een idee om aan te geven wat er nu in de envelop zit? Misschien zelfs met het verhaal erachter?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 1 year later...

Jammer!

Ik wil wel een nieuwe opstarten, maar dat zal dan eind van het seizoen worden. Nu is wat te kort dag en is het lastiger om genoeg basis voor de doos te hebben. En het moet natuurlijk wel een Blije Zadendoos zijn, niet een verlepte zadendoos.

Als er mensen zijn die daar totaal niet op kunnen wachten (heb ik alle begrip voor, ik heb zelf ook weinig geduld), dan kunnen die natuurlijk nu al een nieuwe zadendoos opstarten. Mocht dat niet gebeuren, dan wil ik er wel eentje opstarten aan het einde van het seizoen.

Link to comment
Share on other sites

Had hier ook nog een bergje zaadjes liggen van de laatste moestuindag.

Maar gezien de diversiteit van de bio doos en de iets striktere regels vind ik die eigenlijk altijd fijner om te ontvangen dan de (ook overleden?) zaden envelop vol aldi en AH moestuinpotjes

Had ook al een doos gemaakt. Maar ja... Hoe voorkom je dat mensen complete zakjes snaaien en vervangen voor

 

Heel veel leden snappen ook niet dat 1 zakje voor meerdere mensen is. Haal een paar zaadjes uit het zakje. Voeg andere soorten toe en verzenden.

Ook gezien alle donaties van mijn buurman. Denk ik dat ik hier een doos zo kan laten starten.

Zat al eens te denken om alle soortnamen/of foto te maken wat er in de doos zit. En dat zo iedere speler verplicht is tekst/foto te maken wat erin en uit gaat. Het gaat wat ver maar schijnbaar nodig?

Waarom gaat het bij de bio doos wel goed

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Link to comment
Share on other sites

Daar heb je wel een goed punt Kruidenvrouwtje!

 

Een zadendoos is hartstikke leuk om te ontvangen, maar niemand zit te wachten op een doos vol AH-moestuintjes en Aldi-zaden. Niks mis met die zaden, maar je verwacht toch iets meer variatie en bijzondere soorten.

En hele zakjes eruithalen is ook niet echt netjes. Dat vind ik alleen ok bij de overjarige zaden, die anders uiteindelijk toch op de composthoop landen.

 

Nu heb ik pas een paar keer meegedaan, dus ik heb misschien weinig recht van spreken, maar misschien moeten anders de eisen wat omhoog qua deelnemers (meer dan 30 posts bv?) en is zo'n administratielijst in de doos om op te schrijven wat je eruit hebt gehaald + erin hebt gestopt wel een idee. Of een paar minimumeisen stellen, dat je bijvoorbeeld minimaal 1 bijzondere zadensoort toe moet voegen?

Of een doos voor beginnende moestuinforummers en een doos voor de wat langer actievere forummers hier?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

De zadendoos 2016 bestaat nog. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik had m ongeopend bewaard tot het voorjaar 2017. De aanmeldingen liepen niet storm. Toen ik de doos wou voorbereiden, zag ik dat ie flink uitgedund moest worden om de oude zaden te verwijderen, een fors karwei. Ook zaten er geen echt bijzondere zaden meer in. Daar zag ik even tegenop. Plus dat er toen nog maar zo'n zes aanmeldingen waren of zo. Niet genoeg om een heel parcours uit te zetten. Toen kreeg ik in maart ineens van de ene op de andere dag een energieslurpende baan. Daar ging het even mis, maar de basis was er ook nog niet: een interessant aanbod voor 2017 in de doos (met zaden van goede datum).

 

Ik ben dus niet verdwenen met een doos zaden, haha. Ik geef toe dat ik ergens een seintje had moeten geven dat ik geen tijd meer had gekregen om m te reviseren en om de volgende ronde te coördineren. Er had best een investering aan nieuw materiaal in gemoeten. En zoals ik al zei, in die periode was het enthousiasme ook niet zo groot qua aanmeldingen. De doos viel een beetje in slaap.

Link to comment
Share on other sites

 

Ik ben dus niet verdwenen met een doos zaden

 

Ha Jasmin fijn van je te horen. Ik bedoelde mijn opmerking waarin ik schreef dat de doos samen met jou van het forum was verdwenen niet als belediging of nare opmerking, meer als he jammer, ik mistte ook jouw Posts!

 

Ja misschien een idee dat KV de doos eens doorneemt, ik wil nog wel eens een ronde meedoen en heb zelf meestal veel zaden te delen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...