Jump to content

Wat heb je vandaag gezaaid/geplant (2017)


pippi
 Share

Recommended Posts

Hebben jullie dat ook dat je vingers gewoon jeuken?

 

Ik heb nog niks gezaaid, maar de kapucijners liggen nu te weken, die ga ik morgen voorzaaien. Ik kan echt niet meer wachten. Deze week ga ik ook wat zaai-aardappels binnen zaaien. Die twee komen allebei in de achtertuin te staan waar het klimaat wat milder is dan op de volkstuin, dus ik vind dat het kan. Kapucijners wil ik in mini-kasjes buiten opkweken tot de ze de volle grond in kunnen, aardappels wil ik binnen op de vensterbank houden tot begin maart, dan afharden en dan mogen ze ook de achtertuin in.

 

Op de planning voor binnenkort in de kas op de tuin (voor)zaaien staan de doperwten, wat vroege worteltjes en zomerprei.

 

Seizoen 2017, yay!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Je hebt er zin in Pippi!

 

Ja!

 

Ik heb vandaag even uitgezocht wat ik aan koudekiemers heb, en behalve die bosbes en sleutelbloem is er nog het een en ander dat eerst een paar weken binnen, dan een paar weken buiten en dan weer naar binnen kan. Dat spul ga ik de komende dagen ook zaaien. Als dat lukt is dat allemaal afgehard voordat de vensterbanken vol staan met paprika's en tomaten e.d.

 

De viooltjes en kapucijners gaan na het kiemen in een koud kasje buiten, en de aardappeltjes ga ik voorlopig binnen vertroetelen. Ik ben zo benieuwd of het gaat lukken met het zelfgewonnen aardappelzaad.

Link to comment
Share on other sites

Akelei, bekerklokje en lupine gezaaid. (De voortuin moet dit jaar vol bloemen.)

 

En ik dacht dat mijn suikerwortel (stond nog ergens buiten in een pot) dood was, maar er zat een hele bos mooie dikke worteltjes aan. Voorzichtig in tweeën gedeeld en opgepot in twee grote potten. Als het goed is wordt het een hele grote plant, dus ik duim dat ze de winter overleven en dan mogen ze naar de volkstuin.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Balkontuinder, daslook heeft een koudeperiode nodig:

 

Sow at 18-22ºC (64-71ºF) for 2-4 wks, move to -4 to +4ºC (24-39ºF) for 4-6 wks, move to 5-12ºC (41-53ºF) for germination

 

Hier gevonden, handige site: http://tomclothier.hort.net/page02.html

 

Ik zou het zaaisel trouwens gewoon eerst een paar weken binnen houden en dan buiten zetten. Het wordt vanzelf wel een keer 5-12 graden.

Link to comment
Share on other sites

Daslook gewoon buiten zaaien en daar laten. Het weet vanzelf wanneer te kiemen.

Heb het ook ooit via stratificatie geprobeerd zonder succes.

En het ter plekke uitzaaien van vers zaad gaf zeer goede resultaten.

 

Er zijn een aantal topics met ervaringen over het zaaien van Daslook te vinden.

Link to comment
Share on other sites

Tja, er zijn vroege zaaiers, en late zaaiers.

 

Mijn richtlijnen, niet eerder dan:

Peper chinense: 15-01

Peper annuum en paprika: 15-02

Tomaten: 01-04

 

Planten zijn dan rondom 10-05 zo'n 25 a 30 cm hoog. Groter wil ik ze dan echt niet hebben: veel te lastig in huis. Verder zit ik ook niet op al het getut te wachten: eind april / begin mei bij mooi weer een uurtje naar buiten, weer naar binnen, etc. etc. Eindeloos getut.

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen warmte matjes, dus duurt het even voor de peperzaailingen zich laten zien, vooral de hetere soortjes.... tegen die tijd zijn we halverwege januari of zelfs later. Ze staan bij mij op de radiator. Tomaten zaai ik pas in april, die gaan veel harder...

 

Als het lekker warm is gaan ze naar buiten...ik heb ze meestal binnen een week al buiten. nu ik een kas heb gaan ze daar naartoe. Geen eindeloos getut, daar heb ik geen zin in.....of ik vergeet ze

Link to comment
Share on other sites

Ik was ook vroeg met de pepers en paprika. Ging er van uit dat er we het een en ander mislukt de eerste keer, dus dan ruimte zat om nog een ronde te doen. En dan straks lekker de kas in. Wil nu wel een beetje getut nu ik voor de rest niks in de tuin kan doen....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gisterenavond alle tomaten voor dit jaar gezaaid. O.a.:

 

- Amber coloured

 

- Tomatito

 

- Lollipop

 

- Purple cherry

 

- Mount Vesuvius

 

- Een F1 cherry van de Intratuin

 

- en gewoon zaadjes uit de Tasty Tom van de Jumbo

 

 

en natuurlijk de moestuinforumwedstrijdtomaat Noire de Crimée.

 

Alles bij elkaar zo'n 50 plantjes en die kan ik niet allemaal kwijt. Dus de moeilijke keuzes komen straks pas als de zwakke broeders resoluut moeten worden weggeknipt

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.