Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

GIGA-pastinaak


arjanmek

Recommended Posts

dit jaar hebben we pastinaak die pan uitrijst... Er zitten exemplaren van boven de 2 kg bij. Ze zijn niet verhout en goed eetbaar! We hebben ze in een permacultuursysteem gezaaid,Zonder bemesting en zonder water En zonder onkruid weghalen. Als je je afvraagt: wat is dat? Klik maar op de link bij mijn naam.

Het resultaat van 2016122716451795871483815775.jpg2016122717391990761483815814.jpgzo op arme zandgrond groeien is voor mij verbluffend!

 

Een heel ruime pan soep voor 4 personen van 1 wortel....

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Hier enkele keren meegemaakt met wortel en snijbiet in onze - vrij "wilde" - siertuin. Zaden zaten waarschijnlijk in strooivoer voor vogels en kwamen spontaan op ergens...wat over het hoofd gezien en aan het einde van het seizoen reuzenwortel of enorm grote en dik-stelige snijbiet kunnen oogsten. In de reguliere moestuin worden ze echt niet zo mooi en groot

 

Verklaring (inwisselbaar voor een betere) is dat die siertuin al 30 jaar "gevoed" is (bodem opgebouwd, weinig bewerkt) door compost, gevallen bladeren, hakselhout op de paden en een breed scala aan voedingstoffen en ook ruimschoots kalium en fosfor geeft daardoor.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Wow!!

Ik heb zandgrond maar dus echt zo geen pastinaken. Wel houterige, kleine stompjes, 10cm groot met loof hoger dan mezelf.

Wortels en pastinaken doen het hier niet. Misschien te droog.

Moest ik jou zijn, zeker enkele in zaad laten schieten om zulke reuzen te kunnen blijven telen.

Link to comment
Share on other sites

das ook toevallig! hier ook pastinaken van 2,2 kg die terecht gekomen waren tussen de bladpeterselie en de uien;

was het goed pastinakenweer of toevallige goede combi? heb m stomverbaasd uitgestoken voor onze clubtuinwedstrijd

 

Untitled16531484025933.jpg

Link to comment
Share on other sites

Een prachtige pastinaak. Ik ga eens kijken hoe jullie tuin eruit ziet, want ben wel nieuwsgierig geworden. Wij hebben ook enkele rijen pastinaken gezet. De rijen die ik al in begin april gezaaid heb zijn allemaal ook heel groot geworden (heb ze niet gewogen). We zijn er nog van aan het eten. De rijen die ik in mei gezaaid heb zijn iets kleiner, maar wel mooi en nog redelijk dik. Ik had ze eigenlijk te dicht op elkaar gezaaid en heb ook niet gedund, maar ze hebben zichzelf uitgeselecteerd. De pastinaken waren hoe dan ook dit jaar een succes in tegenstelling tot de aardappels. Volgend jaar zet ik denk ik weer 6 rijen, meer zet ik er niet want je gaat je eraan tegen eten. Het is een heerlijke knollen, waar je veel mee kunt.

Ik ben de strijd al heel vroeg verloren met het onkruid en ik heb de grond ook niet bemest (löss). Ondanks dat heb ik toch reuzen gekregen, maar ik denk dat je ook niet veel hoeft de mesten voor mooie pastinaken te krijgen. Bij mijn moeder kiemen ze allemaal vanzelf en krijgt ieder jaar ergens anders in de moestuin onbedoeld pastinaken.

Link to comment
Share on other sites

Dit gaat wel niet over pastinaken.

 

Het is mij eindelijk gelukt om op facebook te kijken. Ik heb zelf geen facebook (wil het ook niet / ben 29 jaar / maar je hoeft niet met alles mee te gaan). Op dit forum kun je je project ook heel mooi weerspiegelen. Hoe groot is jullie terrein, want het ziet er groot uit op de filmpjes? Is het een oude boerderij of fabriek? Wonen jullie er en is het jullie bezit, omdat je anders natuurlijk het risico loopt om alles kwijt te raken? Ben nieuwsgierig sorry daarvoor. Ik vind het leuk om eens te komen kijken als het mag, dan mag je ook bij ons komen kijken (heb je aleens gevraagd bij een ander topic). Ik denk dat het pas leuk is vanaf eind maart (begint vanalles te bloeien en is er ook al vanalles te zien). In de zomer beginnen de vruchten natuurlijk te ontwikkelen dus dat is ook een mooie tijd. Ik ben docent dus in de vakanties van midden en soms zuid ben ik vrij.

 

Je hebt mooie bomen staan. Vooral hoogstam heb ik gezien. Jullie zitten duidelijk op de zure zandgrond, hoewel hij stikstofrijk is. Wij hebben ook veel hoogstam staan, maar af en toe ben ik ook voor half- of laagstam gegaan. Kersen vind ik als laagstam (Gisela 5 onderstam) toch veel fijner. De hoge kersenbomen zijn eng om te plukken (gaat vooral langzaam). Een aantal pruimen en de kweeperen zijn halfstam, wat ik ook fijner vind om te plukken.

 

Appels en peren heb ik liever als hoogstam. Hoelang zijn jullie al bezig het project op te zetten, want jullie bomen lijken toch al zeker 4-5 jaar in de grond te staan? Ik heb ook oudere bomen gezien (walnoot). Stond op het filmpje deel 4 een Hartnoot? Hij leek ook een beetje op een Pecan, maar volgensmij was het er geen. Ik heb zelf Pecans en de bladeren zijn bij mij wat smaller.

Link to comment
Share on other sites

Alle pastinaken waren bij ons de 2e of 3e generatie na een zakje zaad.. Dus van ras is dan geen sprake meer. gewoon een goede gen die behouden blijft

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...