Jump to content

Basisbeginselen wijn/cider maken. Wil je meer weten?


henkg
 Share

Recommended Posts

"ook veel appels die voor de varkens worden gebracht".

Wat hebben die beesten het toch goed bij jullie. Ze krijgen cider! paarlen voor de zwijnen.

 

Wel serieus: je gebruikt dus een stoomextractor. Dan (denk ik) hoef je je veel minder zorgen te maken om aangetaste stukken, al dan niet met levende of dode beestjes erin. De stoom desinfecteert dan. En stomen zal ook de celwanden stukmaken, dus pecto-enzym lijkt me dan overbodig.

Link to comment
Share on other sites

Vorige herfst hebben wij beroep gedaan op een klein lokaal bedrijfje dat fruit perst.

We hebben 2 x 250 kg laten persen. Je moet wel op je beurt wachten, wat voor ons betekende dat de vruchten hier nog 14 dagen zijn blijven staan voor ze naar de pers gingen. Wat rotte vlekken en dergelijke zeker niet ten goede gekomen is.

Het resultaat is wel leuk, zeer lekkere cider geworden een beetje teveel alcohol en te weinig belletjes.

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel Henk voor je tekst hier en privé. Alles gelezen en de helft weer vergeten Ik twijfel nog over keukenmachine of vriezer maar ik kan er nog even over nadenken. De gist heb ik bewaard in de koelkast dus dat is ok. Ik zie in beide gevallen wel op tegen het persen of het scheiden van sap en pulp. Hoe pakken jullie dat aan?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Bij gebruik van een sapcentrifuge of stoomextractor blijft de pulp in de machine achter, achteraf persen is dus niet nodig.

 

Vorig jaar heb ik de appelpulp uitgeperst in een panty-been. Niet te veel in één keer, anders kun je niet goed –met schone! handen- knijpen. Even gedoe, ging redelijk goed.

 

Dit jaar heb ik een heuse wijn/vruchtenpers aangeschaft (heel kleintje, low budget model, ca 55,-).

Mijn 12 kg appelpulp moest wel in 2x. Bij druiven gaat er veel meer in 1x, want het vele sap hoeft niet in de pers, alleen door een zeef.

 

Foto persje: blog/henkg/de_eerste_%28wijn%29druiven_geplukt_b-6952.html

Gebruik bij druiven: blog/henkg/druiven_geperst_jam_zaad_voor_volgend_jaar_b-6957.html

Gebruik bij appel: blog/henkg/winter_is_coming_b-6965.html

Kort filmpje van buur R.: http://henkg.myds.me/weercmx/AppelsPersenRianne.MOV

 

Mijn idee: eerst even oefenen met de invries en ook de pulp methode. Als je ruim genoeg appels hebt: elk 2 kg of zo. Dan weet je wat je later te wachten staat.

 

Ik zeg zeker niet dat het zo moet, alleen dat ik (ook een beginner) het zo gedaan heb. Betere manieren? Ik hoor ze graag.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Simpel druivenpersje. Maten: 6L, 12L, 18L. Ik heb de kleinste gekocht.

(als je met Google zoekt op 'druivenpers 6 liter dan vind je genoeg aanbieders. Prijs: ca. 50,-)

druivenpers6L49091570426995.png

Te groot is onhandiger dan iets te klein: de draaistang kan niet lager dan de bovenkant, zodat er bij een niet volle pers veel afstandsblokjes in moeten. 13 kg appelpulp ging in 2x, 11 kilo druiven in 1x (alleen de pulp ervan) want het vrije sap hoeft er niet in, dat kun je vooraf uitzeven.

Voor kleine porties, minder dan een paar kilo, lijkt mij ook dit kleinste persje niet echt geschikt. Een sapcentrifuge of zo lijkt me dan veel handiger.

 

Werkt prima, vind ik. Duurzaamheid: alle onderdelen zien er degelijk en stevig uit, Na nu 3x gebruik kan ik daar op dit moment verder niets over melden. Geen ervaring met zo'n rete dure pers, doen die het beter?

 

Of verhitten (stoomextractor) een negatief effect heeft op de smaak en/of sapopbrengst: dat weet ik niet. Bij wijndruiven is het in ieder geval "not done"

 

Aanstaand weekeinde gaat er bij buur R. weer geperst worden. Als het ervan komt maak ik misschien een filmpje ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zeer duidelijk. We wachten nog even want de appels die wel al geplukt zijn mogen nog even narijpen. en ik ben trouwens nog geheel in de lappenmand. De pers die ik geleend heb heeft geen zak die moet ik nu bestellen..wat is de diameter van jouw 6 literpers alsjeblieft?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Okay langzamerhand worden de stappen genomen.. we hebben het pecto enzym binnen de appels zijn geplukt voornamelijk goldens die worden gekend tot een goed ras voor cider, het geleende persje is gerepareerd en schoongemaakt. Als zak gaat er een aardappelzak in, met dank aan Thea. Over twee weken komt hier cidergist aan, dan is het moment aangebroken!

Henk vroeg om foto`s van het persje bij deze:IMG2017100410432822011507275856.jpgIMG2017100410434331861507275857.jpgIMG2017100410435922591507275858.jpgIMG2017100410441147691507275859.jpgIMG2017100410443240981507275860.jpgIMG2017100410444168621507275861.jpg

Edited by Guest

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Mooi persje!. Leuk die ouwe meuk. Toch niet heel oud, als de kruiskopschroeven origineel zijn. Die zijn pas in 1935 uitgevonden, ze kwamen pas na 40-45 in Europa.

Ik weet niet of er vroeger perszakken gebruikt werden. Misschien is de ruimte tussen de ronde persplaat en de kooi te klein.

Hans zal wel wat werk hebben aan het schoonmaken vooraf. Over smeren / invetten: uiteraard alleen eetbare olie / vet gebruiken.

Wel binnen drie weken aan de slag: oktober is wijnmaand

Link to comment
Share on other sites

Ja een superleuk persje. Schoonmaken was mijn werk natuurlijk, Lie heeft nieuwe schroefjes ingedraaid. Ja dank je wel voor de tip van de eetbare olie..natuurlijk.

Oktober gaat net lukken trouwens...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gisteren twee kratjes valappels geschild en door de keukenmachine gejast. Ook nog een emmer goede appels met schil. Vrijwel allemaal golden delicious. NU staat er 13 liter pulp sinds gisteravond met pectoenzym en vanmiddag maar de sap gaan persen.

Ik twijfel nog over verhitten van het sap. IN ieder geval heb ik wel cidergist..medium die staat ook al vanaf gisteravond te bubbelen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

7,5 liter puur sap van 13 liter pulp, dat is 57%. Toch niet slecht, hoewel ik bijna 70% haal. Zowel vorig jaar op de hand (in nylonkous) als dit jaar in het persje. Zal ook van de appels afhangen.

Over wilde gisten zou ik me niet al teveel zorgen maken: wijndruiven worden ook niet gepasteuriseerd.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Op 18-10-2017 om 09:58, appelvrouw zei:

wel cidergist..medium die staat ook al vanaf gisteravond te bubbelen.

Hoe zit dit ook al weer, die cidergist al de avond ervoor op weghelpen met...? Want dat zou ik dan vanavond moeten doen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...