Jump to content

Mijn eerste kas!


Missmass
 Share

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Ik ben een bofkont, want er is voor mij een heuse kas gebouwd als verassing! Ik heb dus voor het eerst de beschikking over een kas dit jaar en heb besloten er allerlei tomaten, pepers, paprika's en komkommers in te kweken.

 

Mijn vraag een jullie; ik schat de kas op 12 m2, ik denk dat hij 4 bij 3 meter is. Hoeveel tomatenplanten zou ik er in kwijt kunnen zonder dat het te propperig word? Hoeveel afstand zal ik aan moeten houden?

 

Hier even wat foto;s, de kas is nog niet helemaal af.

 

2017021814253339621487449286.jpg

 

2017021811371391821487449306.jpg

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen kas en dus ook geen verstand van kassen. Maar de zijkanten lijken me wel erg laag. Mijn buitentomaten top ik wanneer ze 2m zijn, anders zouden ze nog een pak hoger worden. Ik denk dat men in de kas tomaten vaak hoger laat groeien.

Misschien is het een idee om langs het middenpad tomaten te zetten en langs de zijkanten paprika's en pepers? Die laatste worden nl niet echt groot.

 

Edit: of struiktomaten zetten tegen de zijkanten. Je hebt wel minder keuze qua rassen dan met stamtomaten.

Link to comment
Share on other sites

Allereerst respect naar de bouwer ! Mooi hoor Kan je een hoop lol aan hebben.

 

De hoeveelheid tomatenplanten ( heeft eigenlijk niks met de kas zelf te maken natuurlijk, maar soi ) : moet je echt ook erbij vertellen welke rassen je allemaal wil gaan telen he ? Of, als het maar 1 ras is; wélke. Er zijn kleinblijvende planten, middelmaten, groterts en oerwoudvormende soortjes.

En ga je drastisch snoeien ( teeltwijze ) ?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een heel aantal cherry-soorten; deze worden ongeveer 1.80 hoog en niet zo heel breed (ik teelt ze al een aantal jaren buiten in de tuin). Daarnaast wil ik Moneymaker, Roma tomaten en nog een vlees tomaat kweken. Aan de andere kant van de kas komen dan de pepers, paprika's en komkommers.

 

Ik zal zeker nauwkeurig toppen en dieven en daar waar nodig dieven uiteraard. Ik ben alleen bang dat ik in mijn enthousiasme de kas te vol zal zetten en het leek me daarom eens goed te kijken naar de minimale plant/rij afstand onderling zodat de eerste kas ervaring niet meteen een flop word.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Naja. Geen sterk-afwijkende maten - soortjes dus. Mooi toch ?

Bij mij haalt een tomatenplant nooit de 2 meter. 4 of 5 trossen is bij mij wel de max, eerder 3. Aantal soortjes zelfs maar 2 . Ook dát doet iedereen weer voor zich. Net wat je wil en wat je doel is.

 

Iedereen doet het nét weer ff anders natuurlijk, maar ik kan er, in grote potten geplaatst, ongeveer een 7 of 8 stuks op rij kwijt op 4m. Misschien kan je er wel 2 rijen kwijt ? Misschien om en om, in elkaar geschoven rijen ( dan 12 )

 

Ik zet ze dus in de koude kas ook wél in pot, om meerdere jaren achtereen in de kas de tomaten te kunnen zetten. Doet ook iedereen weer anders hoor.

Link to comment
Share on other sites

Zo laag is ie toch ook weer niet en zo zijn de meeste kleine kassen aan de lage kanten volgens mij. (Ongeveer 1m20)

 

Ik maak me wel een beetje zorgen over het plastic. Hebben ze dat vastgezet door er een lat overheen te schroeven? Dat gaat denk ik al vrij snel scheuren.

 

Je kas staat ook onder hele hoge bomen, hoeveel zon krijgt hij zo?

 

Ik plant m'n tomaten en pepers in grote potten op advies van Diana. Mijn kas is een stukje kleiner en wil er toch zo'n 5 tomatenplanten en 4 paprika en peperplanten in zetten maar heb een uitvalbasis van een 9 vierkante meter afdak aan mijn tuinhuisje waar ik ze desnoods ook nog onder kwijt kan.

 

Bovenal een hele mooie kas waar je (als het plastic het red) heel veel plezier van gaat beleven.

 

Gr. Jeroen

Link to comment
Share on other sites

Mooie kas hoor! Diegene die dit gebouwd heeft is erg handig! Wat betreft het plastic, tuinkas plastic gaat sowieso maar een jaar of 2 mee gemiddeld. De duurdere wat langer. Het verweerd en wordt broos door de zon en regen.

 

Hij is echt wel groot zat, je kan altijd aan de binnenkant nog een lat dwars over het plafond waar je weer je tomatenplanten aan vast kan binden.

 

Hier ga je veel plezier aan beleven!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ja die meerlagen folies gaan best wel lang mee, de eerste maal vervangen hier na tien jaar (de tweede ligt er nu 7 jaar op ). De lichtdoorlaatbaarheid vermindert toch wel met de jaren en de anti condens werking is echt maar effectief de eerste 2/3 jaar. Mooi gemaakt die kas, hoeveel tomaten je erin zet hangt er een beetje vanaf  hoe je ze wil telen, bij stevige bladsnoei kan je ze dichter opeen zetten, zorg er alleen voor dat ze elkaar niet raken en vooral ook de folie niet, een plastiek serre heeft altijd een hogere luchtvochtigheid. Struiktomaten zou ik niet aanraden in een plastiek serre, deze zijn vanwege de gedrongen groei iets vatbaarder voor schimmels, niets weerhoud je om stamtomaten aan de rand iets sneller te toppen. In pot zetten is nog niet nodig, kurkwortel/ bodemmoeheid komt pas na een aantal jaar teelt op dezelfde plaats (kan ook vermeden worden door elk jaar veel compost toe te voegen).  Om je een idee te geven, ik heb een folietunnel 4x5m  en zet daar 20 stammen tomaten in (vorig jaar 15 planten, 5 met 2 stammen, 10 enkele stam ) + nog 2 komkommer planten en dit is vrij ruim met weinig bladsnoei, met meer bladsnoei zoals bv Diana kan je een pak meer zetten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...