Jump to content

Aantal bedden


mybobo
 Share

Recommended Posts

Daar ben ik weer met een vraag over wisselteelt..

 

Ik ga in mijn moestuin 10 bedden maken. Dat betekent dat ik 2 bedden voor blad, kool, vrucht, peul en wortelgewassen heb. (Aardappels teel ik niet en aardbeien staan ergens apart, die doen niet mee in dit wisselschema).

Dit betekent dat ik in jaar 1 kolen heb staan en in jaar 6 weer kolen op een bed waar eerder kolen stonden. Is dit ruim genoeg?

In alle boeken hebben ze meervouden van 6 vakken, waardoor de kolen in jaar 7 pas weer op hetzelfde bed staan. Maar ik wil geen 6 (of 12) bakken omdat de aardbeien apart zijn.

 

Zou dit kunnen?

Link to comment
Share on other sites

Dat lijkt een prima vruchtwisseling, maar het is een beetje afhankelijk van de grondsoort. Vaak wordt 1 op 4 aangehouden voor zware gronden (klei, veen) en 1 op 6 voor lichte gronden (zand). Je zit in Noord-Holland lees ik, dus waarschijnlijk heb je geen echte zandgrond.

 

Het probleem bij koolsoorten is vooral de knolvoet-schimmel, die juist op zandgronden een hardnekkig probleem kunnen zijn. Voor de zekerheid kun je er het best voor zorgen dat je teelt op een niet-zure grond. Strooi dus vooraf met kalk, en gooi eventueel ook nog wat kalkkorrels in het plantgat als je de kool uitplant. Zo doe ik het, en ik heb nog nooit last gehad van knolvoet (even afkloppen).

Link to comment
Share on other sites

Ik ga in mijn moestuin 10 bedden maken. Dat betekent dat ik 2 bedden voor blad, kool, vrucht, peul en wortelgewassen heb. (Aardappels teel ik niet en aardbeien staan ergens apart, die doen niet mee in dit wisselschema).Dit betekent dat ik in jaar 1 kolen heb staan en in jaar 6 weer kolen op een bed waar eerder kolen stonden. Is dit ruim genoeg? In alle boeken hebben ze meervouden van 6 vakken, waardoor de kolen in jaar 7 pas weer op hetzelfde bed staan. Maar ik wil geen 6 (of 12) bakken omdat de aardbeien apart zijn.

Ik heb 7 bedden dus ja ook niet deelbaar door 6 . Ik zelf vind het belangrijker dat je als je een bepaalde oppervlakte wil verdelen in bedden hier vooral rekening houd met :

- Het gemak voor te werken , 6 bedden zijn 1m20 breed en 1 x 1m50 en vind het bed van 1m50 eigenlijk iets minder makkelijk . Voor 6 bedden zouden ze allen 1m50 zijn wat ik minder gemakkelijk vind dan die 1m20.

- Rendabel verdelen van de oppervlakte . voor te verdelen in 12 bedden heel wat meer plaats nodig voor paden.

 

De puur theoretische benadering van de wisselteelt is eigenlijk ook niks voor mij . Ik zaai kweek wat ik wil eet en zaai (en dus ook eet) niet wat er volgens de wisselteelt moet gezaaid worden op een bed. En pas tussenteelten met vooral bladgewassen ook nogal vrij veel toe waardoor het bed van de bladgewassen vrij klein is .

 

Ik kijk wel dat elk bed zo lang mogelijk een bepaalde soort van gewas niet gestaan heeft en als er op een bepaald bed uitkomen dat daar 2 gewassen al het langst niet gestaan hebben geef ik de voorkeur aan de kolen om daar te komen .

 

Hoe hier ook geschreven word zou ik ook om de paar jaar de aardbeien wisselen van vak en de vakken laten mee circuleren in de wisselteelt .

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...