Jump to content

Tomaten chutney


Merel
 Share

Recommended Posts

Ha...Ik heb jullie recept ook maar eens geprobeerd.

 

Te veel tomaten: vriezer vol met kleintjes, soep, sap, alom uitgedeeld...en toch maar van een 20-tal planten....

 

Ben een beetje afgeweken van jullie recepten : Begonnen met 2 liter tomaten uit de passe-vite + 8 uien + 1/2 eetlepel zout + 250 gr. suiker + 200 cc azijn + 6 laurierblaadjes + 4 gemberbolletjes + 6 kleine lookteentjes + 2 eetlepels gesuikerde sinaasappelstukjes op sap (ooit gekocht bij Lidl, maar weet er niet zo veel bestemming voor) en 3 a 4 gram agaragar om het wat te binden. Hier geen pepers, wel wat gemalen zwarte peper. Na 2 uur koken laurier eruit en de staafmixer er in.

 

Resultaat is heerlijk en intens....maar vind het meer hele goeie ketchup dan een chutney van substantie. Okay... What's in a name.

 

Potjes met schroefdeksel uitgekookt voor vullen en heet gevuld, goed dichtgedraaid en kwartiertje ondersteboven. Geen ervaring met ook nog eens wecken in de oven....Hoe warm? Hoe lang? Is dat echt nodig???? Zit niet zoveel zout/suiker/azijn in om echt te conserveren maar hoop dat het toch een half jaartje goed blijft..... Hoor van mensen in de buurt dat ze tomatensap zonder toevoeging ook in potten met schroefdeksel doen en bewaren..... Wat denken jullie?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

ik vond de gladde saus juist weer eens wat anders, meestal heb ik stukjes en zelfs takjes van tijm ed in mijn ingemaakte sausen. ik heb wel een goede vultrechter maar die kleine potjes waren steeds snel te vol het duurde even voordat ik de goede hoeveelheid had. In de oven doe ik eigenlijk vooral voor de bovenste lucht en de deksel, ik hou niet van omdraaien, en 20 minuten op 100 graden is niet veel.

Mijn buren hebben meteen een potje opgemaakt en opgesmikkeld met een zakje tortillachips, heerlijk vonden ze het, voor mij is het ook meer zoiets, dipsaus, dan hoe ik chutney ken dat heeft veel sterkere/heftigere zoete en zure smaken.

Van de week maar eens proberen met vega wraps gevuld met avocado, sla kaas en kidneybonen..

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Zoooo. Jet’s receptje staat op t fornuis te pruttelen. Omdat ik het mentale plaatje van een pan-uitlikkende Lie zo leuk vond.

Die laurier ruikt sterk!

Nog een dikke anderhalf uur pruttelen en dan in potjes. Ben benieuwd hoor!

 

Edit:

Net geproefd. Dus dit is chutney (ja sorry. Nooit eerder gegeten) Nou het is zeker mooi vol van smaak. Warm. Zoetig. Kruidig. Echt okay, maar mij te zoet voor het salsa-dipsaus idee. Ik zoek meer een soort ‘eigen maak’ van dat potje salsa van de Appie, dat je open draait bij de tortillachips. Die is minder zoet en wat zuriger meen ik.

Iemand daar nog een goed recept voor wellicht?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Hetzelfde recept met minder tot geen suiker en eventueel iets meer azijn. Vandaag gemaakt omdat ik het zoete ook voor veel toepassingen te zoet vind. En nee, ik vind dit niet naar chutney smaken, en ik heb heel wat chutneys gemaakt vroeger.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ah. Nou. Dan weet ik dus nog immer niet hoe chutney smaakt, maar wel hoe een fijne salsa voor elkaar te krijgen. En dat is waarnaar ik op zoek was.

Tnx Appeltje!

Morgen of overmorgen ga ik em proberen te maken. Denk ik... (Er liggen nog vies veul klusjes te wachten, naast leuke dingen als sausjes inmaken. Ach ja. Luxe problemen )

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ah. Nou. Dan weet ik dus nog immer niet hoe chutney smaakt

Chutney is uiteraard niet 1 smaak, maar wat zeker kan aanraden is bieten chutney. heb ik ergens nog n recept van.

zachtzoet, friszuur en heerlijk van structuur

 

verder zou je voor salsa kunnen overwegen gegrilde paprika toe te voegen en evt. limoensap

Link to comment
Share on other sites

Ja lijkt me ook heerlijk. Wat voor mij vooral de chutneys maakt zoals ik die ken is ten eerste het fruit wat als basis wordt gebruikt, fruit zoals pruimen, kruisbessen, mango, ik vind de tomaat kwa smaak niet in dat rijtje passen. En verder de toevoeging van een berg ui, rozijnen, behoorlijke keuze specerijen zoals koriander, pepers, gember, mosterdzaad en komijn. Waardoor de smaken zoet, scherp en zuur allemaal vrij heftig aanwezig zijn.

Deze chutney is veel aangenamer van smaak, en als ik blind zou proeven zou ik het eerder Zuid-Amerikaans dan oosters noemen..chutney is iets uit India of een dergelijk land.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gisteren op basis van de recepten hier een combinatie gemaakt die door moet gaan als dip voor de tortilla chips.

 

1 kg tomaten, ontveld en gepurereerd.

250 gr. Ui

Paprika ( vergeten te wegen)

Paar teentjes knoflook

3 Chinese 5 color pepertjes

100 gram suiker

Scheutje azijn

2 laurierblaadjes

 

Uien en knoflook fruiten, paprika eventjes erbij, daarna de rest van de ingrediënten en de gestaafmixerde tomaten toevoegen en in laten koken.

 

Doordat ik de tomaten eerst gepureerd heb bevat de saus nu nog stukjes ui en paprika

 

Smaak leek in de pan goed. Van het weekend maar eens het eerste potje proberen.

 

Koste me wel nog bijna een vinger. Het is niet handig als je tijdens het snijden van de pepers een stukje van je vinger en nagel afsnijdt.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 1 month later...
Op 6-9-2019 om 23:34, appelvrouw zei:

Ok dit was mijn recept

Schreef ik september vorig jaar. Nu bezig deze chutney te maken met de gisteren geplukte buitentomaten. Als dat maar goed gaat😜

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...