Jump to content

Hoe ik uien zaai en zaaiui uitplant


Jorg
 Share

Recommended Posts

Voor velen niks nieuws, maar een foto verslagje is altijd handig.

 

Ik geef de voorkeur aan zaaiui vanwege de lange bewaarbaarheid na de oogst en het niet doorschieten tijdens de groei. Wat betreft opbrengst maakt het niks uit of je nu zaaiui of plantui gebruikt.

 

De gele en rode ui zaai ik net als de prei eind januari / febrauri in de kas in zaaibakken. Ik gebruik hiervoor potgrond, omdat het beetje voeding de zaailingen bij warmer weer net wat extra groeikracht geeft. Ik zaai ui meestal zeer oppervlakkig / onder een dun laagje potgrond. Eind april zijn de zaailingen meestal van een mooi formaat om uitgeplant te worden.

IMG271335791493391556.JPG

 

Voor het uitplanten trek ik (diepe) geulen.

IMG274244651493393326.JPG

 

Vervolgens leg ik de zaailingen in de geulen, maak de geulen dicht door de grond vanaf één kant weer terug te duwen en sproei er vervolgens met de gieter (met broes) flink water over zodat de wortels goed vast regenen. Thats it. De plantjes staan na een week recht overeind en de grond komt weer gelijk te liggen tijdens het schoffelen / harken van het bed.

 

IMG274350471493393330.JPG

IMG274043011493393319.JPG

IMG274126821493393323.JPG

 

Zoals je kunt zien kies ik er voor om de zaailingen vrij dicht op elkaar te planten. Dat doe ik vooral omdat ik niet wil dat ze uitgroeien tot joekels van uien. Wij vinden kleine uien praktischer. Daarnaast doe ik dat omdat de praktijk leert dat er af en toe wat vogels langzkomen die het leuk vinden om er wat plantjes uit te trekken en / of er soms een paar plantjes niet aanslaan.

 

IMG274792681493391587.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mooi verslag Jorg! Kies je dan ook nog bepaalde soorten die sowieso niet als pootuitjes te krijgen zijn? En schieten ze NIET door? Of gewoon veel minder? Want dat bloeien is hier nog wel eens een probleem ja. Ik vind gezaaide uien (en prei) alleen zo gepriegel met die sprietjes

Kom 22 oktober naar de Moestuinforumdag

 

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Nee geen bijzonder soortje. Vergeleken met pootuitjes schieten ze veel minder door, bijna niet. In januari /februari (in normale potgrond met voeding) zaaien geeft eind april mooie niet te priegelige plantjes.

Link to comment
Share on other sites

Mooi zo'n grote tunnelkas. Leuk verslag idd. Ik geef ook de voorkeur aan zaaiuien, maar kwam er dit seizoen niet aan toe. Ik had de rode soort besteld, maar bewaar deze voor volgend jaar. Nu moet ik het doen met de voorgezaaide pootuitjes. Ik heb dezelfde ervaring als jij en vind de gezaaide uien steviger en beter van smaak.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat een super goed idee, ik heb diverse jaren buiten in de volle grond gezaaid en dat is 1x heel goed gegaan en 2x heel slecht dus dit jaar heb ik als proef in een zaai tray voorgezaaid, het werkte prima maar was een heel gedoe om alles uit te planten en het kost veel ruimte. Je kunt ze inderdaad goed als prei bij elkaar kweken en daarna los uitplanten.

Meer van deze verslagen graag

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mijn rode poot-uitjes schieten weer 1 voor 1 door. Ik ga volgend jaar ook zaaien

Mijn rode zaai uitjes zijn allemaal doorgeschoten... zijn allemaal flinke zilverui formaat, maar meer ook niet. Kan ik het zaad evan oogsten? Dan laat ik ze gewoon in de tuin. Zijn er maar 10 ofzo hoor. Niet een gigantische hoeveelheid, maar die 10 was wel alles wat ik had

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

N.a.v. opmerkingen van Jorieke en Nasuada hier iets over zaaien van uien in de vollegrond.

 

Ik heb de laatste jaren geen zaaiuien meer geteeld maar toen ik dat nog wel deed zaaide ik ze altijd rechtstreeks in de vollegrond . Je moet dan niet te dik zaaien en de plantjes die dan toch nog te dicht op elkaar staan kun je het best uitdunnen. Zaaiuien kunen overigens vrij dicht op elkaar staan. De uitgedunde plantjes gooide ik weg tenzij er een leeg plekje opgevuld moest worden. Uitgeplante uitjes deden het altijd minder goed dan de rechtstreeks in de grond gezaaide exemplaren (belangrijkste reden zal zijn dat ze eerst weer moeten aanslaan) en daarom heb ik altijd gedacht dat zaaiuien minder geschikt zijn om als plant te kweken en dan pas in de vollegrond te zetten. Dat je met uitplanten ook goede resultaten kunt bereiken heb ik inmiddels op dit forum 'ontdekt'.

 

In ieder geval , rechtstreeks in maart in de vollegrond zaaien gaat prima. De planten hebben meer dan genoeg de tijd om tot mooie uien uit te groeien. Nachtvorst die ze vanaf maart tot ongeveer half mei kunnen meemaken doet ze niks. Afdekken is niet nodig.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Het zal beide lukken, voorzaaien en ter plekke zaaien. Ik had vorig seizoen ook Rijnsburger 5 - lekkere, zachtzoete ui trouwens - en ik heb op 5 Februari voorgezaaid. Later in de volle grond en zo stonden ze er half Juni bij:

38849314485_f5ee41e91f_b.jpg

 

Bolvorming al in volle gang zoals te zien is. Wanneer ik begon te oogsten weet ik niet meer, maar er was nog zat zomer over. De wedstrijd-ui heb ik ook nog niet gezaaid; ik ga niet al te ver uit de buurt zitten van de 5 Februari die me vorig jaar prima beviel.

Ik heb geloof ik wel veel verloren van die Rijnsburgers doordat ik te vroeg uitplantte. Op Jorg z'n foto's, die grootte, dat was beter geweest. Het begin gaat langzaam, dus het duurt even voordat je kunt uitplanten.

Link to comment
Share on other sites

Ik had vorig jaar weinig succes met de gezaaide uien, de pootuitjes deden het prima, maar wel flink wat doorschieters.

 

Dit jaar ga ik het zaaien wat serieuzer aanpakken op de Dowding-manier:

 

 

Ben benieuwd wat dat gaat opleveren. En ik ga toch ook weer uitjes van de Lidl poten, en dan vooral de rode, die deden het vorig jaar uiteindelijk het best, schoten weinig in bloei en waren heel goed bewaarbaar.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Lijkt me interessant om te proberen.

Per 5 zaaien, niet uitdunnen en alle gekiemde uitjes tesamen uitplanten.

Wat me niet duidelijk is, hij oogst als 'lenteui' maar dunt hij uit tot er maar 1 ui overblijft en groeit die dan ook uit tot volwassen exemplaar?

 

Ben benieuwd naar je resultaten Pipi.

Link to comment
Share on other sites

Wij doen het beide. We zaaien veel uien (heb er al gezaaid en moet er nog een paar zaaien) en we planten pootuien. Als een pootui wil gaan bloeien dan oogsten we hem direct, wat niet erg is want dan hoeven we geen uien te kopen. Tenzij een hele rij gaat bloeien dan krijgen we deze gemakkelijk verwerkt. De gezaaide zijn bij ons ook niet gaan bloeien en we hebben een leuke oogst gehad.

 

We zaaien zaaiuien niet meer in de vollegrond, omdat ze dan snel tussen het onkruid verdwijnen.

 

We hebben al 2 rassen gezaaid en moeten er nog ongeveer 3 zaaien. We planten ze pas uit wanneer ze minimaal 2 bladeren hebben. Wij gebruiken zaaitrays met onderin gecomposteerde koemestkorrels en bovenop zaaiaarde. We hebben geprobeerd per bakje hooguit 2 zaadjes te zaaien, wat redelijk goed gelukt is. Vorig jaar had ik één zaadje per bakje, maar dan krijg je toch veel lege gaten en 2 zijn prima uit elkaar te halen voordat je ze gaat planten. We hadden anders ook teveel zaaitray's nodig voor alleen de uien en er moet nog veel meer gezaaid worden.

Link to comment
Share on other sites

Ja maar Dowding zaait ze per 5 of mss zelfs meer in 1 vakje.

 

In het filmpje zie je dan dat hij de gekiemde uitjes (dus 5 of meer plantjes) gewoon samen uitplant in de tuin.

De 5 plantjes groeien dan verder samen uit.

Hij start de oogst als ze lenteui formaat hebben dus nog voor er sprake is van bolvorming.

 

Wat me niet duidelijk is: laat hij er achter om dan uit te groein tot 'volwassen' ui?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk te begrijpen dat hij beide doet, afhankelijk van zijn (keuken)behoefte.

 

Over de zaai methode: ik vind een bak (zonder vakjes: een balkonbloembak of zo) wel zo makkelijk. Zaaien en opkweek eigenlijk precies als Diana doet met prei, op het deels afknippen van wortels en het loof na, aan ui zit in het uitplantstadium nog weinig loof):

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/

 

Het niet direct in de volle grond zaaien geeft door het verplanten wel een kleine terugslag. Maar goed: de snellere groei door voorzaaien en opkweek in een koude bak weegt daar ruimschoots tegenop.

 

De teelwijze van Dowding vind ik ook erg rommelig: ik heb niks tegen rommelig, maar wel als ik de slakken niet meer kan zien, en uiteraard wegvangen. Want slakken zijn gek op het loof van uien.

 

Toch, als ik er dan aan denk, dan verplant ik ook een klein gedeelte naar groepjes van 4 a 6 stuks. Ik wil het verschil weleens zien.

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hmmm ik was al om wbt het niet spitten,

 

maar ik geloof dat ik deze manier uien kweken van meneer Dowding (naast de teelt van reuze uien) ga toepassen met de “normale” uien, dit bevalt mij wel....minder gedoe....ben ik helemaal voor EN daarnaast meteen ook lente ui kweken...

2 vliegen in 1 klap

Link to comment
Share on other sites

Toevallig ben ik ook alle filmpjes van Dowding aan het bekijken en die met de uien heb ik ook bekeken. Hij zaait Sturon uitjes. Nou las ik ook bij een zadenleverancier dat Sturon tevens als bosui gebruikt kan worden en een goede groeikracht heeft.

Ik heb eigenlijk rijnsburger 5 in mijn bestellijst staan.

Heeft iemand ervaring met deze soorten als zaaiui?

En kent iemand het verschil tussen de diverse rijnsburger zaden?

 

Ik kan ook nog die Dowding methode doen met sturon en dan de rijnsburger apart zaaien of direct zaaien. Maar ja, dat is wel weer veel ui. Met ook die van de wedstrijd erbij, Hou wel van ui, dat wel.

Link to comment
Share on other sites

Super handig dit

Ga er ook aan beginnen volgende week met voorzaaien.

Ik wou een mengsel van cocos, compost uit zak en zand gebruiken maar heb ook nog gewone potgrond, wat kan ik heb beste doen denk je?

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij dunt Dowding uiteindelijk niet uit tot 1, maar 2 of 3 uien. Zei hij ook niet ergens dat hij liever een paar middelgrote uien had dan 1 hele grote, of was dat weer iemand anders? (Ik kijk zoveel van die filmpjes, ik haal de boel wel eens door elkaar.)

 

Carina, ik dacht dat je elke ui, ongeacht het ras, ook kon oogsten als lente-ui. Wellicht dat er wel smaakverschil zal zijn, maar aangezien je het nooit zo uit het vuistje eet maar altijd ergens doorheen lijkt me dat niet zo'n probleem.

Link to comment
Share on other sites

Wat Pippi zegt over van 9 uitjes uitdunnen naar 3 of 4 heb ik ook begrepen....ik ga het dit seizoen ook zo proberen.

Heb een ander ras dan “sturon” en ik probeer het denk ik ook met de reuze uien. Het uienzaad moet toch op, is namelijk niet lang houdbaar....kiemkracht loopt snel terug.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Zo, de voorgezaaide uien zitten in de volle grond:

2018050918594666771525924000.jpg

Hyskin F1, voorgezaaid op 13 feb

Stuttgarter Riesen, voorgezaaid op 16 feb

Had wel wat eerder gekund, maar hun bedjes waren nog niet klaar.

Morgen maar eens kijken hoeveel er opgevreten zijn. Van elk heb ik nog zo'n 30 stuks reserve.

(Zonet dit topic teruggelezen. Ik zou nog een paar clustertjes uitplanten. Daar kan ik mooi een paar reserves voor gebruiken.)

 

En natuurlijk de wedstrijd ui. Nu ook uitgeplant, voorgezaaid in januari:

2018050918590663731525886585.jpg

Lekker ruim uitgeplant (30 x 30), zodat ze enorm groot kunnen worden. Hopelijk krijgen ze geen pleinvrees.

 

Juun zelf telen, ga ik ze dan niet meer rapen? Jawel. Ook, en hopelijk veel. Maar ik heb plek genoeg voor een herhaald probeersel, nu met twee rassen.

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...